DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 9. SZÁM | 2018. MÁRCIUS 22.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 9. SZÁM | 2018. MÁRCIUS 22.

HÍREK

Állami elismerés egyetemi polgároknak

A Debreceni Egyetem több professzora és oktatója vehetett át rangos kitüntetést, többek között Kossuth- és Széchenyi-díjat, valamint a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét és Lovagkeresztjét az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléke előtt tisztelgő nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából.

A márciusi ifjak öröksége

Az intézmény csaknem 100 munkatársa kapott elismerést a Debreceni Egyetemen március 15-e alkalmából rendezett megemlékezésen. Pintér Ákos általános rektorhelyettes az ünnepségen adta át a több éven át nyújtott kimagasló teljesítményért járó Kiváló Dolgozó kitüntetést 42 munkatársnak, illetve a rektori Elismerő Oklevelet az intézmény 53 dolgozójának.

Közösen a mérnöki képzésekért

Stratégiai keretszerződést kötött az egyetem, a város és az ITK Holding Zrt. A megállapodás keretében új kihelyezett tanszék létrehozását tervezik, és duális képzést is indítanának. A szerződést március 20-án írta alá Barcsa Lajos alpolgármester, Pintér Ákos rektorhelyettes és Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Bárdos Lajos útján

Bemutató órákkal, hangversenyekkel és előadásokkal teremtette meg a tapasztalatcsere lehetőségét az ország szolfézs- és ének-zene tanárai, valamint karvezetői számára a Bárdos Szimpózium a Zeneművészeti Karon. A 32. alkalommal megrendezett zenepedagógiai szakmai fórumra az ország minden tájáról érkeztek szakemberek.

Baggio a Debreceni Futballegyetemen

Az aranylabdás olasz labdarúgó, Roberto Baggio és stábja tartott képzést a Debreceni Futballegyetemen. A FuNino-edzésmódszert bemutató kétnapos programon több mint 300 edző vett részt. Az intézmény 2015-ben indította utánpótlás-képzési sorozatát, ahol Európa legjobb szakemberei oktattak már.


PROGRAMAJÁNLÓ

Nemzetközi konferencia

A legújabb fejlesztéseket, jövőbeni technológiákat, szolgáltatásokat és azok alkalmazását ismerteti március 22-23-án az Electrical Engineering and Mechatronics EEMC'18. A nemzetközi konferencia házigazdája a Debreceni Egyetem Műszaki Karának Mechatronika Tanszéke (Debrecen, Ótemető u. 2-4.).

DROP7 - Interdiszciplináris Fórum

Idén március 22-24. között a Kölcsey Központban (Debrecen, Hunyadi u. 1-3.) rendezi a Debreceni Reumatológiai Oktatási Programot "Reumatológia-immunológia összefüggései az ortopédiával, traumatológiával, sportorvoslással és geriátriával" címmel a Debreceni Egyetem.

Szenior Egyetem

"Az ismeretlen Oroszország" címmel Goretity József egyetemi docens, a Szlavisztikai Intézet igazgatója tart előadást a Szenior Egyetemen március 23-án, pénteken 16 órától a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Bőrgyógyász találkozó

A kapcsolat jegyében rendez szakmai találkozót a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Bőrgyógyászati Tanszéke március 24-én, szombaton 10 órai kezdettel az ÁOK Bőrgyógyászati Tanszék tantermében (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Képzőművészeti kiállítás

Pintye Anna és Lévay Endre alkotásaiból nyílik kiállítás "Kölcsönhatás" címmel a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében március 24-én, szombaton 15 órakor az Élettudományi Galériában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

41. Rézfúvós és Ütőhangszeres Találkozó és Verseny

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Rézfúvós és Ütőhangszeres Tanszéke, valamint a Conservatory Alapítvány 41. alkalommal rendezi meg a Rézfúvós és Ütőhangszeres Találkozót és Versenyt március 25-26-án, a Zeneművészeti Karon (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Képzőművészeti kiállítás

"Válogatások" címmel Hüse János alkotásaiból nyílik kiállítás a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság Kulturális és Szervezési Iroda szervezésében március 25-én, vasárnap 11 órakor az Elméleti Galériában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Tudósiskola

"Miért jó mérnöknek lenni?" címmel Szűcs Edit, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar dékánja tart előadást a Tudós és iskola - tudósiskola keretében március 27-én, kedden 9:40-től a Kossuth Gyakorló Csengő utcai feladatellátási hely könyvtárában (Debrecen, Csengő utca 4.).

Világjáró klub

Folytatódik a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság szervezésében a Világjáró Klub, amelyben ezúttal Csorba Péter "Emberi beavatkozások következményei népszerű turisztikai helyszíneken" címmel tart előadást március 27-én, kedden 18 órától a Klinikai Központ Belgyógyászati Intézet "A" épület tantermében (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Mentálhigiénés Filmklub

A "Jób lázadása" című magyar filmdrámát láthatja a közönség a DEMEK Mentálhigiénés Filmklubjában március 27-én, kedden 18 órai kezdettel a Főépület Aud.Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.). A vetítés után beszélgetés Heller Zsolt folkesztétával.

Tudományos ülés

"A regiszterek készítése, alkalmazása, használata és saját tapasztalatok" címmel tudományos ülést rendez a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara a Bőrgyógyászati Allergológiai nem önálló Tanszék közreműködésével március 28-án, szerdán 14 órai kezdettel a Kenézy Villában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Párkapcsolati szabadegyetem

"Szerepeink a kapcsolatban - megfelelni, de kinek?" címmel Hüse-Szabó Edit szakpszichológus tart előadást a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három királyfi három királylány mozgalom közös szervezésében március 28-án, szerdán 16 órától a Főépület Aud.Max-ban (Debrecen Egyetem tér 1.).

Komparatisztikai Műhely

"KAF-olvasókönyv - a közelség távlatai" címmel Porczió Veronika és Mészáros Márton tart előadást a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Komparatisztikai Műhely programjának keretében március 29-én, csütörtök 14 órától a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Kollégiumában (Debrecen, Egyetem tér 1.).


VIDEÓK

FELHÍVÁSOK

 

Vége a tilalomnak a Kenézyben

 

Az influenza figyelőszolgálat legfrissebb jelentései alapján Hajdú-Bihar megyében tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma, ezért megszűnt a látogatási tilalom a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban. Március 19-től, hétfőtől az intézmény teljes területén feloldották a február 13-tól érvényes látogatási tilalmat. A Klinikai Központban továbbra is érvényben van a részleges látogatási tilalom. A még február elején elrendelt intézkedés érinti a transzplantációs, onkohaematológiai, szülészeti és intenzív osztályokat, valamint a Gyermekgyógyászati Klinikát.

 

Szünnap a könyvtárban

 

Zárva tartanak március 23-án, pénteken a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár egységei. A részletes nyitvatartási rendről a DEENK weboldalán olvasható. Bővebb információ.

 

Az NKFI Alap új innovációs pályázatai

 

Az utóbbi két évhez hasonlóan idén is jelentős forrásra, 30 milliárd forintra pályázhatnak a vállalkozások a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból. Két további konstrukció a kutatói-ipari együttműködést ösztönzi összesen 31 milliárd forintos keretösszeggel, hogy a piacon hasznosuló innovatív termékekben, technológiákban öltsenek testet a kutatóhelyeken elért eredmények, többek között a mesterséges intelligenciához, a fehérjekutatáshoz és a tiszta ivóvízhez kapcsolódó területeken. Bővebb információ.


KÉPGALÉRIÁK

Minikonferencia a könnyűzenei oktatásról a Zeneművészeti Karon

Egyetemi megemlékezés az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján

Kenguruszéket kapott a Gyermekgyógyászati Klinika koraszülött intenzív osztálya

A Zeneművészeti Kar tanárainak kamarazenei hangversenye a Konzervatóriumi Estéken


SPORT

Futsal

A Sopron együttesét fogadja az NB I/A-s férfi kosárcsapat szombaton 17 órától. A DEAC soron következő bajnokija az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban lesz.

A futsalos lányoknak is hazai pályán szurkolhatunk. A csapat a Békéscsabát fogadja az utolsó alapszakaszi meccsén, vasárnap 18:30-tól a DESOK-ban.

Kosárlabda

A Kecskeméthez látogatnak a férfi kosarasok szombaton. Az együttes 18 órától játssza soron következő bajnokiját az ötödik helyezett KTE ellen a Messzi István Sportcsarnokban.

A lányok az Amatőr Bajnokság 10-18. helyéért játszanak vasárnap 15:30-tól a Tata ellen a Kossuth Gyakorló Csengő utcai tornacsarnokában.

Labdarúgás

Ha az időjárás is úgy engedi, mindhárom felnőtt nagypályás csapatunk hazai közönség előtt igyekszik begyűjteni a három pontot a hétvégén. A DEAC NB III-as együttese szombaton 15 órától a Tiszafüredet fogadja. A DEAC II. szombaton 13 órától játszik a Püspökladány ellen a megye II-ben, míg a DASE vasárnap 15 órától a Monostorpályival mérkőzik meg a megyei I. osztályban, szintén a Dóczy utcában.

Floorball

Az első helyezett Komárom gárdájánál vendégszerepel a DEAC floorballcsapata. Az aranyrangadónak is betudható derbi szombaton 16 órakor lesz a komáromi Városi Sportcsarnokban.

Röplabda

Elkezdődik a rájátszás az élvonalbeli férfi röplabdabajnokságban is. A mieink az első körben Pécsett lépnek pályára vasárnap 16 órától a 9-11. helyért vívott csatában.


RÓLUNK ÍRTÁK

Debreceni professzorok kaptak Széchenyi-díjat a nemzeti ünnepen (Dehir.hu)

Bitskey István irodalomtörténész és Varga Zoltán biológus is az egyik legmagasabb rangú magyar kitüntetés birtokosa mostantól. Részletek.

Együttműködés a jövő mérnökeiért (FM90 Campus Rádió)

Debrecen több mint régióközpont, egy kiváló pozícióban lévő város - hangzott el a város, az egyetem és az Intertanker Holding együttműködési megállapodásának aláírásán. A megállapodás megerősíti a cégcsoport szerepét az oktatásban. A Debreceni Egyetem egy kihelyezett tanszéket alapít az ITK Holdinggal közösen, valamint a vállalat bekapcsolódik a duális képzésbe. Részletek.

Nagy bajt jelez fogmosáskor az ínyvérzés (Weborvos.hu)

A Debreceni Egyetem fogorvostan-hallgatói is csatlakoznak ahhoz a kezdeményezéshez, amely a szájhigiéné és a rendszeres fogászati ellenőrzés fontosságára hívja fel a figyelmet március 20-án, kedden az Egészséges Száj Napján. Részletek.

Erőt, kitartást és hitet ad a fiataloknak (Hajdú-bihari Napló)

A fiatal kutató szeretne példaként szolgálni a hátrányos helyzetben élő gyerekek számára. Interjú Horváth Józseffel, a Debreceni Egyetem kutatóbiológusával. Részletek.

Egy gombostűt sem lehetett leejteni Baggio debreceni előadásán (M4sport.hu)

Roberto Baggio ismertette kedden az "edzők edzőjével", a két éve elhunyt Horst Weinnel kidolgozott FuNino edzésmódszert a debreceni futballegyetemen. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 9. szám | 2018. MÁRCIUS 22.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.