DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 8. SZÁM | 2018. MÁRCIUS 8.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 9. SZÁM | 2018. MÁRCIUS 14.

HÍREK

QS rangsor – élen a nemzetközi elitben

A Debreceni Egyetem három képzésben is a felsőoktatási világelitben van: az élet- és orvostudományok (397), a természettudományok (451-500) és a bölcsészettudományok (451-500) területén - derül ki a QS World University Rankings a napokban nyilvánosságra hozott tematikus ranglistájából.

Összefogás a kisebbségek jogaiért

Megkezdte működését a Megváltozott Munkaképességűek Szolgáltató Központja a Debreceni Egyetemen. Az új szervezeti egység létrehozásával javulnak a megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatásának specializált feltételei, nő a munkába állás esélye és munkában tartásuk hatékonysága.

Kihívások és tanulságok

Kismamáknak szóló, egyedülálló kutatást indít a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája. A "Babántúl" programmal a várandós nők figyelmét szeretnék felhívni a kismedence izomzatának szülés utáni regenerációjára, és egy új étrend-kiegészítő hatását is vizsgálják.

Milyen szülők a partimadarak?

A Debreceni Egyetemre is ellátogatott a budapesti Lengyel Intézet. Az érdeklődők színes programokon ismerkedhettek a baráti ország nevezetességeivel, kultúrájával és nyelvével. A Bölcsészettudományi Kar a Lengyel Nap megrendezésével is erősíteni szeretné a két ország kapcsolatát, egyben népszerűsíteni a lengyel nyelvet a hallgatók körében.

Arany Napok

Szavalóverseny nyitotta meg pénteken, és forradalmi táncház zárja azt a kéthetes programsorozatot, mellyel a Debreceni Egyetem gyakorlóiskolája egykori névadója, a magyar irodalom egyik legismertebb és egyben egyik legjelentősebb alakja, Arany János előtt tiszteleg. A költőhöz kapcsolódó programok március közepéig tartanak az Arany János téri iskolában.


PROGRAMAJÁNLÓ

Nemzetközi tanácskozás

"Kihívások és tanulságok a menedzsment területén" címmel rendez nemzetközi tudományos konferenciát a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Menedzsment és Vállalkozási Tanszéke március 8-9. között a kar épületében (Debrecen, Ótemető u. 2.).

Universitas–Debrecen hangversenysorozat

Nőnapi koncertet ad a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Fúvószenekara március 8-án, csütörtökön 19 órától a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Bárdos Szimpózium

A Zeneművészeti Kar szakmai találkozóján zenepedagógiai előadások, bemutató tanítások és kórushangversenyek szerepelnek a programban. A március 9-11. közötti szimpóziumon a bemutató tanítások mellett előadást tart a Liszt teremben: Arany János, Berkesi Sándor, Brückner Huba és Bárdos Ágota, Horváth Istvánné Smid Anna, Ittzésné Kövendi Kata, Mindszenty Zsuzsánna, Ordasi Péter, Ördög Mária és Spiegel Marianna.

Szenior Egyetem

"Új szemlélet, innovatív fejlesztések a legmodernebb gyógyszerterápiákban" címmel Halmos Gábor egyetemi tanár, a Gyógyszerésztudományi Kar Biofarmácia Tanszék vezetője tart előadást a Szenior Egyetemen március 9-én, pénteken 16 órától az Élettudományi épület F015-F016-os termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Tudományos ülés

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara az Ortopédiai Tanszék közreműködésével tudományos ülést rendez "Az Ortopédiai Tanszék elmúlt öt éve" címmel március 10-én, szombaton 11 órától a Tudományos Konferencia Központban (Kenézy Villa, Debrecen Nagyerdei krt. 98.).

Emeljünk magasba minél több gyereket!

A Debreceni Egyetem is részese lesz annak a világrekord-kísérletnek, amely egy családi délelőtt keretében valósul meg a Családok éve programsorozat jegyében március 11-én, vasárnap 9:30-tól a Kölcsey Központban (Debrecen, Hunyadi u. 1-3.). Az "Emeljünk magasba minél több gyermeket" program a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom kezdeményezése, amellyel a család fontosságára hívják fel a figyelmet: országszerte egy időpontban gyermekeket emelnek magasba szüleik, nagyszüleik.

Mentálhigiénés filmklub

A "Míg a világvége el nem választ" című amerikai romantikus vígjátékot láthatja a közönség a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ szervezésében március 13-án, kedden 18 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Főépület, Aud.Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.). A vetítés után beszélgetés a filmről Tóth Levente Péter klinikai szakpszichológussal.

Világjáró klub

Folytatódik a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság szervezésében a Világjáró Klub, amelyben ezúttal Vámosi Péter "Üzbegisztán" címmel tart előadást március 13-án, kedden 18 órától a Klinikai Központ Belgyógyászati Intézet "A" épület tantermében (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

FuNino képzés Magyarországon

"A jövő futballja mindig a fejben kezdődik és a lábban végződik" mottóval rendezi a Debreceni Futballegyetem az MLSZ kreditpontszerző továbbképzését a Debreceni Egyetemen március 13-14-én, a Sporttudományi Oktatóközpontban (Debrecen, Dóczy J. u.). Roberto Baggio, a volt olasz válogatott, (Juve, Milan, Inter), a Roby Baggio-Horst Wein FuNino program elnöke személyesen is részt vesz a továbbképzés munkájában. Bővebb információ.

Párkapcsolati Szabadegyetem

"Az életre szóló párkapcsolatot segítő tényezők" címmel Turjányi Katalin mentálhigiénés szakember tart előadást a Párkapcsolati Szabadegyetemen március 14-én, szerdán 16 órától a Debreceni Egyetem Főépület, Aud. Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Ünnepi megemlékezés

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést tart a Debreceni Egyetem március 14-én, szerdán 10 órától a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.). Beszédet mond Pintér Ákos általános rektorhelyettes.


FELHÍVÁSOK

Látogatási tilalom

Az influenzaszerű megbetegedések növekvő száma miatt látogatási tilalmat rendeltek el a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban, valamint a Klinikai Központ egyes területein. A visszavonásig érvényes intézkedés érinti a Klinikai Központ transzplantációs, onkohaematológiai, szülészeti és intenzív osztályait, valamint a Gyermekgyógyászati Klinikát. Az intézmény vezetése a hozzátartozók türelmét és megértését kéri.

Ujvári János diplomadíj

Az alap- és mesterképzésben részt vevő végzős hallgatók szellemitulajdon-védelmi tudásának bővítése érdekében írt ki pályázatot a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala azzal a céllal, hogy diplomadolgozatuk témáját szellemitulajdon-védelmi szempontból is megvizsgálják, és feltérképezzék az általuk választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait. A pályaműveket öt témakörben - szabadalom/használatiminta-oltalom, védjegyoltalom, formatervezési minta-oltalom, szerzői jog és szellemitulajdon-védelem gazdasági szerepe – lehet benyújtani. A regisztráció határideje 2018. március 19., a diplomadíj-pályázat elkészítésének határideje 2018. június 30. Bővebb információ.

Richter Témapályázat 2018.

Korai eredményeket felmutató tudományos kutatási tevékenység támogatására írt ki pályázatot a vállalatnál folyó kutatási tevékenységekhez kapcsolható, gyógyszeripari tárgyú és nemzetközi színvonalú innovációk felkarolására és kutatási eredményeik gyakorlati megvalósításának elősegítésére a Richter Gedeon Nyrt. A pályázat első köre nyílt jellegű, a második forduló meghívásos és pénzdíjazott. A benyújtási határidő 2018. március 21. Bővebb információ.

Az NKFI Alap új innovációs pályázatai

Az utóbbi két évhez hasonlóan idén is jelentős forrásra, 30 milliárd forintra pályázhatnak a vállalkozások a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból. Két további konstrukció a kutatói-ipari együttműködést ösztönzi összesen 31 milliárd forintos keretösszeggel, hogy a piacon hasznosuló innovatív termékekben, technológiákban öltsenek testet a kutatóhelyeken elért eredmények, többek között a mesterséges intelligenciához, a fehérjekutatáshoz és a tiszta ivóvízhez kapcsolódó területeken. Bővebb információ.


KÉPGALÉRIÁK

Iain Lindsay, az Egyesült Királyság nagykövete tartott előadást a Brexitről

Az UNESCO világörökség lengyel kincsei - kiállításmegnyitó

Natural Expo - a Klinikai Vizsgálatok Irodája várta az érdeklődőket a Fórumban

Gálahangversennyel köszöntötték Mohos Nagy Éva operaénekes-művésztanárt a ZK-n


SPORT

Kosárlabda

A Sopron együttesét fogadja az NB I/A-s férfi kosárcsapat szombaton 17 órától. A DEAC soron következő bajnokija az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban lesz.

Labdarúgás

Idei első tétmeccsét játssza a DEAC NB III-as labdarúgócsapata szombaton. Az alaposan megerősített együttes 14:30-tól az ESMTK-t látja vendégül a DEAC pályán. Vasárnap pályára lép a megye I-es gárda is. A DASE 14:30-tól a Nyíradony ellen játszik bajnokit szintén a Dóczy utcán.

Kézilabda

A Törökszentmiklósi Székács látogat az NB I/B-s férfi kézilabdacsapathoz vasárnap. A DEAC 18 órától fogadja egyik legnagyobb riválisát a DESOK-ban. Ezután egy hétközi találkozó következik. Móruczék a bajnoki címre is esélyes Békéshez látogatnak szerdán 18 órától.

Futsal

A futsalos lányok szombaton 19 órakor a Szolnok Fanatic SE otthonában küzdenek az újabb bajnoki pontokért. Az NB I-es férfi együttes pedig igen nehéz csata előtt áll, hétfőn 19 órakor Győrben, a Rába ETO-val küzd meg.

Floorball

Újra hazai pályán szurkolhatunk a DEAC floorballcsapatának. Lánczi András tanítványai az SZTE EHÖK SE csapatát fogadják vasárnap 14:30-tól a Böszörményi úti campus Kecskeméti János sportcsarnokában.

Röplabda

Röplabdacsapataink közül ezúttal a lányok lépnek pályára. A DEAC – MVSC-MVSI vasárnap 18 órakor kezdődik a DESOK-ban.


RÓLUNK ÍRTÁK

Jó az irány a gazdasági erő növelése felé (Hajdú-bihari Napló)

Az intézmény kiemelt célja az egészségipar, a műszaki képzés fejlesztése, a nagyvállalatok igényeinek kiszolgálása. Interjú Bács Zoltánnal, a Debreceni Egyetem kancellárjával. Részletek.

Csökkent az infarktusok száma (Hirado.hu)

Az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a szívinfarktusos megbetegedések és halálozások száma Magyarországon – hangzott el a debreceni kardiológiai napok keretében tartott sajtótájékoztatón. Részletek.

Életműdíjat kapott a pszichiátriai klinika vezetője (Weborvos.hu)

A pszichiátria terén kiemelkedő munkásságért Oláh Gusztáv-díjat kapott a Magyar Pszichiátriai Társaságtól Frecska Ede, a Debreceni Egyetem Pszichiátriai Klinikájának vezetője, a Kenézy Egyetemi Kórház Pszichiátriai Osztályának orvos-szakmai igazgatója. Frecska Ede a szakmai elismerést a Magyar Pszichiátriai Társaság éves kongresszusán vette át Debrecenben. Részletek.

A brit nagykövetet hallhatták a Brexitről a debreceni egyetemisták (Debreceninap.hu)

A Debreceni Egyetemen tartott előadást csütörtökön az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete. Iain Lindsay az uniós kilépésről, a Brexitről, és a jövőbeni magyar-brit kapcsolatokról beszélt a hallgatóknak és az oktatóknak a Gazdaságtudományi Karon. Részletek.

"Zsúfolt hónap előtt áll a DEAC Floorball csapata (FM90 Campus Rádió)

Az egyetemi együttesre három OB II-es mérkőzés is vár, illetve egy kispályás kupát is rendeznek iskolásoknak. Ezekről a csapat három tagjával beszélgettünk a Ziccerben. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 9. szám | 2018. MÁRCIUS 14.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.