DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 7. SZÁM | 2018. MÁRCIUS 1.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 7. SZÁM | 2018. MÁRCIUS 1.

HÍREK

Számítanak az egyetemre

Mintegy 100 millió eurós beruházással 450 új munkahelyet hoz létre Debrecenben a Continental német technológiai nagyvállalat. A döntésben fontos szerepet játszott a Debreceni Egyetem nyújtotta tudásbázis - hangzott el a csütörtöki tájékoztatón. A cég képviselői egyeztettek az intézmény és a mérnökképzésben résztvevő karok vezetőivel.

Új név, új épület, új vezető

Február 1-től új néven, Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karként működik tovább a Debreceni Egyetem hajdúböszörményi kara, amely új épülettel is bővül. A szerdai bejelentésen vette át megbízását Gortka-Rákó Erzsébet, a Gyógypedagógiai Intézet új vezetője is.

Egyedülálló romakutatás

Több mint 30 éve nem készült olyan átfogó felmérés a magyarországi cigányság helyzetéről, mint amelyet a Debreceni Egyetem kutatói végeztek az elmúlt években. A most publikált, hiánypótló vizsgálat eredményeit további kutatásoknál is hasznosítanák a szakemberek. A teljes kutatás olvasható a KSH Területi Statisztika című folyóiratának idei első számában.

Szívgyógyászok rangos konferenciája

Az iszkémiás szívbetegségek új prevenciós és terápiás lehetőségei állnak a XXIII. Debreceni Kardiológiai Napok középpontjában. A kongresszust február 28. és március 3. között rendezik a Kölcsey Központban. A több mint 20 éves múltra visszatekintő konferencia a régió legnagyobb kardiológiai eseménye.

NB I-es erősítés a DEAC focistáinál

Négy labdarúgót igazolt a téli átigazolási időszakban a Debreceni Egyetem Atlétikai Club NB III-as labdarúgócsapata. Az együttest erősíti Máté Péter és Spitzmüller István, akik pályára léptek korábban a DVSC-ben, a szintén NB I-es múlttal rendelkező Nagy Róbert, valamint Tatár Eduárd, debreceni nevelésű játékosok.


PROGRAMAJÁNLÓ

XXIII. Kardiológiai Napok Továbbképző Konferencia

Idén is megrendezi szakmai továbbképző konferenciáját február 28 - március 3. között a Debreceni Egyetem. A legfrissebb elméleti és gyakorlati újdonságokról a Kölcsey Központban (Debrecen, Hunyadi u. 1 -3.) hangzanak el előadások.

Zenepedagógiai konferencia

"Művészet és oktatás - a művészet oktatása" címmel rendez tudományos konferenciát a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Humán Tudományok Doktori Iskola Nevelés- és Művelődéstudományi Doktori Programja, az MTA DTB Nevelés-, Művelődéstudományi és Pszichológiai Szakbizottság, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar és a Jövő Művészetéért Alapítvány március 2-án, pénteken 10:30-tól az MTA DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Arany János Napok

Kéthetes programsorozattal tiszteleg korábbi névadója előtt a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája. Az idei Arany János Napokon március 2-14. között humán és művészeti vetélkedőkkel, szavaló- és népdaléneklési versennyel, valamint népi játszóházzal várják a diákokat. A megnyitó ünnepséget a kedvezőtlen időjárás miatt - a meghívótól eltérően - a Városi szavalóverseny előtt, 14 órától tartják az Újkerti Közösségi Házban.

Országos Dohnányi Ernő Kamarazene Találkozó és Verseny

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Kamarazene Kabinetje és a Conservatory Alapítvány március 2-4. között rendezi meg a XV. Országos Dohnányi Ernő Kamarazene Találkozót és Versenyt a zeneművészeti felsőoktatásban tanuló hallgatók számára. A rendezvény megnyitóját március 2-án, pénteken 15 órától tartják a Liszt teremben (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.). Művészeti vezető: Szabó István

Vigyázunk az egészségére

Személyre szabott egészségügyi tanácsadással, ingyenes vérnyomás- és a vércukorszint-méréssel várják a látogatókat a Klinikai Központ szakemberei március 2-4. között a Natural Expón, a Fórum Bevásárlóközpontban (Debrecen, Csapó u. 30.).

Tudományos tanácskozás

Az MTA DAB Endokrin és Anyagcsere Munkabizottsága 2. alkalommal rendezi meg a Debreceni Regionális Diabetes Hétvégét március 3-án, szombaton 9 órai kezdettel a DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Képzőművészeti kiállítás

Andirkó Lajos festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás a DE Közművelődési Titkárság Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében március 3-án, szombaton 15 órakor az Élettudományi Galériában (Debrecen, Egyetem tér 1.). Megnyitja Lovas Kiss Antal egyetemi docens, közreműködik az Arco Nobile vonósnégyes.

Családi Jégkarnevál

A Debreceni Egyetem dolgozói számára szervez Családi Jégkarnevált a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ, valamint a Lelkierő Egyesület március 4-én, vasárnap 8:30-12:30 között a Debreceni Jégcsarnokban (Debrecen, Derék utca 33.).

Színek szerelmese az Elméleti Galériában

"Színek szerelmese" címmel Soltész Péter Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett, Hollósy Simon-díjas festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás a DE Közművelődési Titkárság Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében március 4-én, vasárnap 11 órakor az Elméleti Galériában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98. Klinikák). Megnyitja Kolozsváry Katalin Holló László-díjas festőművész, közreműködik a Trio Harmony zenekar.

Lengyel Nap az egyetemen

A Budapesti Lengyel Intézetet látja vendégül a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara. Március 6-án, kedden 13:30-kor kiállítás nyílik a Főépület 3. emeleti kerengőjén, emellett az érdeklődők filmvetítésen vehetnek részt, előadást hallhatnak a mai Lengyelországról és vetélkedőn bizonyíthatják, mennyire ismerik a baráti ország kultúráját, életét.

Jubileumi gálahangverseny

Jubileumi gálahangversenyt rendez a születésnapját ünneplő Mohos Nagy Éva operaénekes tiszteletére a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara március 6-án, kedden 18 órai kezdettel a Liszt teremben (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Komparatisztikai Műhely

"Klasszikus orosz irodalmi hagyományok Jurij Poljakov Szökni szeretnék című regényében" címmel Teleki Anna tart előadást a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Komparatisztikai Műhely programjának keretében március 7-én, szerdán 14 órától a Debreceni Egyetem, Főépület, III. em. 303. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Science Café

"Tehetség, teljesítmény - és ami mögötte van" címmel Péter-Szarka Szilvia, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Pedagógiai Pszichológiai Tanszékének adjunktusa tart előadást március 7-én, szerdán 17 órai kezdettel Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).

Nemzetközi tanácskozás

"Kihívások és tanulságok a menedzsment területén" címmel rendez nemzetközi tudományos konferenciát a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Menedzsment és Vállalkozási Tanszéke március 8-9. között a kar épületében (Debrecen, Ótemető u. 2.).

Universitas - Debrecen hangversenysorozat

Nőnapi koncertet ad a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Fúvószenekara március 8-án, csütörtökön 19 órától a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Bárdos Szimpózium

A Zeneművészeti Kar szakmai találkozóján zenepedagógiai előadások, bemutató tanítások és kórushangversenyek szerepelnek a programban. A március 9-11. közötti szimpóziumon a bemutató tanítások mellett előadást tart a Liszt teremben (Debrecen, Nagyerdei körút 82.) Arany János, Berkesi Sándor, Brückner Huba és Bárdos Ágota, Horváth Istvánné Smid Anna, Ittzésné Kövendi Kata, Mindszenty Zsuzsánna, Ordasi Péter, Ördög Mária és Spiegel Marianna.

Szenior Egyetem

"Új szemlélet, innovatív fejlesztések a legmodernebb gyógyszerterápiákban" címmel Halmos Gábor egyetemi tanár, a Gyógyszerésztudományi Kar Biofarmácia Tanszék vezetője tart előadást a Szenior Egyetemen március 9-én, pénteken 16 órától az Élettudományi Központ F015-F016-os termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Ünnepi megemlékezés

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést tart a Debreceni Egyetem március 14-én, szerdán 10 órától a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.). Beszédet mond Pintér Ákos általános rektorhelyettes.


FELHÍVÁSOK

Látogatási tilalom

Az influenzaszerű megbetegedések növekvő száma miatt látogatási tilalmat rendeltek el a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban, valamint a Klinikai Központ egyes területein. A visszavonásig érvényes intézkedés érinti a Klinikai Központ transzplantációs, onkohaematológiai, szülészeti és intenzív osztályait, valamint a Gyermekgyógyászati Klinikát. Az intézmény vezetése a hozzátartozók türelmét és megértését kéri.

Ujvári János diplomadíj

Az alap- és mesterképzésben részt vevő végzős hallgatók szellemitulajdon-védelmi tudásának bővítése érdekében írt ki pályázatot a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala azzal a céllal, hogy diplomadolgozatuk témáját szellemitulajdon-védelmi szempontból is megvizsgálják, és feltérképezzék az általuk választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait. A pályaműveket öt témakörben - szabadalom/használatiminta-oltalom, védjegyoltalom, formatervezési minta-oltalom, szerzői jog és szellemitulajdon-védelem gazdasági szerepe – lehet benyújtani. A regisztráció határideje 2018. március 19., a diplomadíj-pályázat elkészítésének határideje 2018. június 30. Bővebb információ.

Richter Témapályázat 2018.

Korai eredményeket felmutató tudományos kutatási tevékenység támogatására írt ki pályázatot a vállalatnál folyó kutatási tevékenységekhez kapcsolható, gyógyszeripari tárgyú és nemzetközi színvonalú innovációk felkarolására és kutatási eredményeik gyakorlati megvalósításának elősegítésére a Richter Gedeon Nyrt. A pályázat első köre nyílt jellegű, a második forduló meghívásos és pénzdíjazott. A benyújtási határidő 2018. március 21. Bővebb információ.

Az NKFI Alap új innovációs pályázatai

Az utóbbi két évhez hasonlóan idén is jelentős forrásra, 30 milliárd forintra pályázhatnak a vállalkozások a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból. Két további konstrukció a kutatói-ipari együttműködést ösztönzi összesen 31 milliárd forintos keretösszeggel, hogy a piacon hasznosuló innovatív termékekben, technológiákban öltsenek testet a kutatóhelyeken elért eredmények, többek között a mesterséges intelligenciához, a fehérjekutatáshoz és a tiszta ivóvízhez kapcsolódó területeken. Bővebb információ.


KÉPGALÉRIÁK

A Continental német technológiai vállalat delegációja az egyetemen

Sajtótájékoztató az egyetem hajdúböszörményi karát érintő változásokról

Csak tiszta forrásból - élménykoncertet tartottak az Aulában

Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa és Kozma Mihály Futsal Kupa a DESOK-ban


SPORT

Futsal

A férfi futsal Magyar Kupa négyes döntőjében szerepel a DEAC szombaton és vasárnap Nyíregyházán, a Continental Arénában. A debreceniek szombaton 18 órától a Csömör ellen játsszák az elődöntőt, az eredménytől függően, vasárnap akár a kupadöntőben is pályára léphetnek.

Az NB II-es női futsalcsapat a bajnoki pontokért küzd a hétvégén. A gárda vasárnap 18 órától a berettyóújfalui MVFC II. vendége lesz.

Labdarúgás

Hétvégén beindul a futball "nagyüzem". A DEAC NB III-as labdarúgócsapata szombaton hazai pályán fogadja a Füzesgyarmatot, fél 3-tól a Dóczy utcai egyetemi sporttelepen. A megye I-es DASE ugyanebben az időpontban a Hajdúsámson vendége lesz.

Kézilabda

A Balassagyarmati Kábel SE ellen lép pályára a hétvégén a DEAC férfi kézilabdacsapata az NB I/B. 17. fordulójában. A meccs szombaton 18 órakor kezdődik.

Röplabda

A Sümeget fogadja a DEAC férfi röplabdacsapata a hét utolsó napján. Az NB I-es találkozó vasárnap 13 órakor kezdődik a DESOK-ban. Az NB II-es női együttes is bajnokit játszik a hétvégén. Kuszkó Zsolt csapata Diósgyőrben vendégszerepel vasárnap 15 órától.

Kosárlabda

A DEAC Amatőr Bajnokságban szereplő női kosárlabdacsapata szombaton 14 órától a fővárosi Kiss Lenke KS vendége lesz. A bajnoki szünet után pályára lépnek a férfiak is. Berényi Sándor együttese március 7-én, szerdán 18:30-tól a Falco otthonában, Szombathelyen vendégszerepel.


RÓLUNK ÍRTÁK

Az egyetemi tudásbázisra is számít a Continental (Hajdupress.hu)

Mintegy 100 millió eurós beruházással 450 új munkahelyet hoz létre Debrecenben a Continental német technológiai nagyvállalat. A döntésben fontos szerepet játszott a Debreceni Egyetem nyújtotta tudásbázis - hangsúlyozták az új üzemről szóló csütörtöki tájékoztatón. Részletek.

Tavasszal is ingyen tanulhatnak a szeniorok Debrecenben (Civishir.hu)

Innovatív gyógyszerterápiák, az ismeretlen Oroszország, a rossz koleszterin - ismét a legfrissebb tudományos eredményekkel gazdagodhatnak azok, akik részt vesznek a Debreceni Egyetem ingyenes kurzusán. Részletek.

Roma népesség: megduplázódott negyed évszázad alatt (HVG)

1987-hez képest megduplázódott a romák száma Magyarországon a Debreceni Egyetem kutatása szerint, miközben az ország lakossága 10,7 millióról 9,9 millióra csökkent. A romák az ország két sarkában lévő járásokban különösen tömbösödve találhatóak. Részletek.

Fenntartható és szexi - exportra gyúrnak a napelemes térkővel a magyar fiatalok (Forbes.hu)

A Platio ötlete egyszerű, de nagyszerű: ha már úgyis teleburkoljuk térkővel a városokat, készítsük ezeket újrahasznosított hulladékból és termeljen energiát. Terméküket a nemzetközi sajtó is felkapta, be is válogatták őket a New Europe 100 listára, a régió legígéretesebb startupjai közé. Első megrendelőjük az asztanai Világkiállítás volt, második évükben már profitot is fel tudtak mutatni, az európai piacot célozzák meg. Jól állnak, de belülről sokkal rázósabb volt az útjuk, mint ahogy tűnik. Részletek.

"Aranycsapat emlékév: Debrecen a Buzánszky Kupával ünnepel (FM90 Campus Rádió)

A magyar nemzet történetének ügye az Aranycsapat, nem csupán a magyar sporttörténet része - ezt Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testület vezetője mondta Debrecenben, a Nagyerdei Stadionban. Puskás Ferenc születésének 90. évfordulóján hirdették meg az Aranycsapat-emlékévét, amely az új Puskás-stadion átadásával zárul. Addig számos rendezvényt tartanak az Aranycsapat tagjaihoz kapcsolódó helyszíneken és évfordulókon szerte az országban, ilyen például a Debreceni Egyetemen rendezett Buzánszky Jenő labdarúgó egyetemi kupa, amelynek nagydöntőjét ma tartják a sporttudományi oktatóközpont sportcsarnokában. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 7. szám | 2018. MÁRCIUS 1.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.