DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 5. SZÁM | 2018. FEBRUÁR 15.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 5. SZÁM | 2018. FEBRUÁR 15.

HÍREK

Évindító szenátusi ülés

Az egészségügyi szakdolgozók béremeléséről is szó volt, és több új együttműködési megállapodás megkötéséről döntöttek a Debreceni Egyetem Szenátusának február 8-ai ülésén. Bács Zoltán kancellár beszámolójában kiemelte, hogy folyamatban van az idei költségvetés tervezése, amelyről akár már a márciusi szenátusi ülésen tárgyalhatnak.

A csontvelő-átültetés új központja

Steril kórtermekkel és modern műszerekkel bővült a Klinikai Központ Hematológiai Osztálya. A félmilliárd forintból megújult csontvelő-transzplantációs részleg jelentősen javíthatja a hematológiai betegek életkilátásait, és csökkentheti az országos várólistát - hangzott el a február 12-ei ünnepélyes átadáson.

Milliók a legjobb felfedezésekre

A Debreceni Egyetemen keletkező kutatási eredmények piaci hasznosítását támogatja az intézmény Innovációs Alapjából, melyre idén először pályázhatnak technológiáikkal és találmányaikkal az egyetem kutatói. Akár tízmillió forintot is érhet egy jó ötlet. Az első felhívásra 2018. április 30-ig lehet benyújtani projektjavaslatokat.

Oktatás - Informatika - Pedagógia 2018.

Mára életünk meghatározó részévé vált az informatika, arra azonban kevesen gondolnak, hogy milyen feltételek mellett van hasznára az emberiségnek? Többek között erre a kérdésre keresték a választ az egyetem pénteki konferenciáján a DAB Székházban. Az első alkalommal megrendezett országos tanácskozásra több mint 100 pedagógus érkezett.

Jubilált a HAK

Tíz éves fennállását ünnepelte a Hallgatói Adminisztrációs Központ. Az évforduló alkalmából tartott konferencián a hallgatói adminisztráció feladatairól és eredményeiről, illetve a folyamatosan bővülő feladatokról hallottak előadásokat a Hallgatói Kapcsolatok és Szolgálatatások Központjának, valamint a tanulmányi osztályok munkatársai a Nagyerdei Víztoronyban.


PROGRAMAJÁNLÓ

13. Allergológiai ülés

"Új terápiák allergológiai és autoimmun betegségekben" címmel rendezi szakmai tanácskozását a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Allergológiai Tanszéke, a DAB Immunológiai Munkabizottsága, valamint a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság február 16-án, pénteken 14 órai kezdettel az MTA DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

HÁZAS-"PÁR-BAJ"

Bálint nap alkalmából házaspárok közötti vetélkedőt tart február 18-án, vasárnap 16 órától a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja a DEMEK Központban (Debrecen, Poroszlay út 97.). A vetélkedő első három helyezettje romantikus vacsorára szóló kupont nyerhet.

Pódiumbeszélgetés

"Alföldi hang" címmel Bálint Péter József Attila, Pro Literatura-, valamint Alföld-díjas íróval, a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar dékánjával pódiumbeszélgetésen találkozhatnak az olvasók február 19-én, hétfőn 15 órától a Bölcsészettudományi Könyvtár Nagyolvasójában (Debrecen, Egyetem tér 1.). A Magyar Írószövetség felhívására idén első alkalommal szervezik meg a Magyar Széppróza Napját, amelyhez a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára is csatlakozott. A rendezvénnyel egyidőben könyvkiállítás is nyílik a könyvtárban.

Konzervatóriumi Esték

A Zeneművészeti Kar hangverseny-sorozatában "IN MEMORIAM FENYVES LORÁND" címmel Rőmer Ádám és Miki Takahashi ad koncertet február 19-én, hétfőn 19 órától a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.). A műsorban - többek között - Beethoven, Bach és Mozart műveit hallhatja a közönség.

Fotókiállítás

"Kóstoló" címmel Szekeres Zsanett építészmérnök hallgató munkáiból nyílik kiállítás február 20-án, kedden 16:30-kor a DEENK Műszaki Könyvtárában (Debrecen, Ótemető u. 2-4.).

Mentálhigiénés filmklub

Az "Amerikai pasztorál" című filmet láthatja a közönség a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ szervezésében február 20-án, kedden 18 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Főépület, Aud.Max.-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.). A vetítést beszélgetés követi a filmről Berényi András pszichológussal, családterapeutával.

Párkapcsolati szabadegyetem

"Kivel vagyok, miért vagyok, mit akarok? - avagy a párkapcsolat szakaszai" címmel Berényi András pszichológus, családterapeuta tart előadást február 21-én, szerdán 16 órától a Debreceni Egyetem Főépület, Aud.max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

TDK konferencia

Tudományos Diákköri Konferenciát rendez az Általános Orvostudományi Kar, a Fogorvostudományi Kar, a Gyógyszerésztudományi Kar, a Népegészségügyi Kar és az Egészségügyi Kar február 21-23. között. Az orvos- és egészségtudományi képzésben résztvevő magyar és külföldi hallgatók négy helyszínen, 24 tagozatban, 299 előadással számolnak be kutatómunkájuk eredményeiről a Debreceni Egyetemen.

Ókortudományról napjainkban

"Ókortudomány a 21. században: ókortörténet, klasszika-filológia, régészet" címmel tart könyvbemutatóval egybekötött előadás-sorozatot a Debreceni Egyetem Történelmi Intézet Klasszika-filológiai és Ókortörténeti Tanszéke február 21-én, szerdán 13 órától a Történelmi Intézet Könyvtárában, a Főépület III. emelet 316. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Buzánszky-kupa

A Debreceni Egyetem közreműködésével idén is megrendezik a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa, valamint a Kozma Mihály Futsal Kupa nagydöntőit február 21-én, szerdán 13:30-tól a Sporttudományi Oktatóközpontban (DESOK).

Hang-játék-zene

"Csak tiszta forrásból" címmel népzenei gyűjtések bemutatásával folytatódik a Zeneművészeti Kar ismeretterjesztő hangverseny-sorozata február 21-én, szerdán két alkalommal, 13:30-tól és 14:45-től a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Science Café

"LTC, az alacsony hőmérsékletű sütés tudománya" címmel Prokisch József, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Állattudományi, Biotechnológiai és Természetvédelmi Intézetének docense tart előadást február 21-én, szerdán 17 órától a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).

Komparatisztikai Műhely

"Egyházatya-ábrázolások apologetikus céllal - három barokk példa" címmel Terdik Szilveszter tart előadást a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Komparatisztikai Műhely programjának keretében február 22-én, csütörtökön 14 órai kezdettel a Főépület III/ 303. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).


VIDEÓK

FELHÍVÁSOK

 

Látogatási tilalom

 

Az influenzaszerű megbetegedések növekvő száma miatt látogatási tilalmat rendeltek el a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban, valamint a Klinikai Központ egyes területein. A visszavonásig érvényes intézkedés érinti a Klinikai Központ transzplantációs, onkohaematológiai, szülészeti és intenzív osztályait, valamint a Gyermekgyógyászati Klinikát. Az intézmény vezetése a hozzátartozók türelmét és megértését kéri.

 

Gyászistentisztelet

 

Ujváry Zoltán professor emeritus emlékére gyászistentiszteletet tart a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara február 23-án, pénteken 14 órai kezdettel az egyetemi Református Templomban (Debrecen, Egyetem tér 2.). Igét hirdet Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, emlékbeszédet mond Bartha Elek néprajzkutató, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese. Az emlékezés méltó megszervezéséhez a rendezők kérik, hogy részvételi szándékukat a neprajzeszter@gmail.com email címen, vagy a Debreceni Egyetem BTK Néprajzi Tanszék Facebook-oldalán jelezzék.

 

Az NKFI Alap új innovációs pályázatai

 

Az utóbbi két évhez hasonlóan idén is jelentős forrásra, 30 milliárd forintra pályázhatnak a vállalkozások a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból. Két további konstrukció a kutatói-ipari együttműködést ösztönzi összesen 31 milliárd forintos keretösszeggel, hogy a piacon hasznosuló innovatív termékekben, technológiákban öltsenek testet a kutatóhelyeken elért eredmények, többek között a mesterséges intelligenciához, a fehérjekutatáshoz és a tiszta ivóvízhez kapcsolódó területeken. Bővebb információ.

 

Energiatakarékossági 0%-os hitelprogram

 

Kedvező feltételekkel és egyszerűen igényelhető az a 0%-os hitelprogram, melyet a Debreceni Egyetem dolgozói is kérhetnek minimum 10%-os saját forrással, többek között fűtési rendszerek korszerűsítésére, szigetelésre, nyílászárók cseréjére, valamint megújuló energiaforrások, vagyis napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk, vagy korszerű faelgázosító berendezések beépítésére. A visszatérítendő hitelösszeg minimuma 500.000 forint, maximuma magánszemélyek esetén 10 millió forint. A hitel futamideje maximum 20 év lehet. Bővebb információ.


KÉPGALÉRIÁK

Kórtermekkel és műszerekkel bővült a Klinikai Központ Hematológiai Osztálya

Oktatás - Informatika - Pedagógia 2018 - konferencia a BTK-n

DEbate - angol nyelvű országos vitaversenynek adott otthont az egyetem

Az Anima Musicae Kamarazenekar koncertje az Universitas Hangversenysorozatban


SPORT

Futsal

Pörgős hét vár a futsalosokra, hiszen a hétközi Magyar Kupa-találkozó után pénteken újra pályára lépnek az egyetemisták az élvonalban. A DEAC a 4. helyen álló Dunaferrt fogadja pénteken 18 órától a DESOK-ban. Jövő hét szerdán következik a kupavisszavágó Gödöllőn 20 órától, amikor a tét a final four.

A nők a két hellyel mögöttük álló Hajdúböszörmény otthonában vendégszerepelnek a futsal NB II. keleti csoportjának 15. fordulójában. A HTE II. - DEAC bajnoki szombaton 18 órakor kezdődik a Bocskai István Általános Iskola Sportcsarnokában.

Kézilabda

Férfi kézilabdázóink a MOL-Pick Szeged U20-as együttese ellen lépnek pályára vasárnap 18 órától a Tisza-parti városban.

Röplabda

Férfi röplabdázóink az ötödik helyezett MAFC-BME együttesét fogadják a NB I. alapszakaszában. A meccs vasárnap 13 órakor kezdődik a DESOK-ban.

Kosárlabda

Kosárcsapataink közül ezúttal a hölgyekre vár újabb kihívás. A DEAC DSI a Szolnoki MÁV Sportegyesület vendégeként lép pályára vasárnap 15 órától.


RÓLUNK ÍRTÁK

Évi ötszáz fölé nőhet a csontvelő-átültetések száma (Hirado.hu)

Az emelkedés a Debreceni Egyetem (DE) belgyógyászati klinikáján megvalósult beruházás eredményének tekinthető - közölte az egészségügyi államtitkár hétfőn Debrecenben, a klinika felújított hematológiai osztályának átadásán. Részletek.

Orvosképzést segítő felajánlást kapott az egyetem (Weborvospro.hu)

A Medicor összesen 764 darab szikéből, csipeszből és ollóból álló gyakorlókészletet adományoz a hallgatóknak. A Debreceni Egyetem elsőéves orvostan- és fogorvostan-hallgatóinak gyakorlati képzésében nyújtanak segítséget a Medicor Kéziműszer Zrt. által felajánlott orvosi eszközök. Részletek.

Március 10-ig lehet jelentkezni a MÁV duális egyetemi képzésére (Dehir.hu)

Munkaszerződés és ösztöndíjprogram várja a hallgatókat. A Debreceni Egyetemmel is együttműködést kötött a vasúttársaság. Részletek.

Régi-új szereplő a takarmánypiacon (Magyarmezogazdasag.hu)

Egy új fajta, a Luteo állami elismerésével a szarvaskerep újbóli vetőmag-termesztési lehetőségét teremtette meg a Debreceni Egyetem AKIT Nyíregyházi Kutatóintézete. A pillangós takarmánynövény magja kiváló exportcikk, keresett Nyugat-Európában. Részletek.

Elindult az 500 könyvvel a Föld körül! (FM90 Campus Rádió)

Verne ihletésére szervez olvasást népszerűsítő akciót a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára. 500 könyvvel a Föld körül, ez a címe, a könyvtár munkatársai 10 hónap alatt több mint 10 országot, földrajzi területet mutatnak be, havonta 50 kiválasztott könyv segítségével. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 5. szám | 2018. FEBRUÁR 15.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.