DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 47. SZÁM | 2018. DECEMBER 20.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 47. SZÁM | 2018. DECEMBER 20.

HÍREK

Évzáró szenátusi ülés

A Debreceni Egyetem előtt álló példátlan fejlődési lehetőségekről, az intézmény költségvetéséről, valamint dolgozói juttatásokról is tárgyalt a Szenátus a december 13-ai ülésén. Dékáni kinevezések átadását követően a testület egyetemi címekről, valamint egy új kitüntetés, a University of Debrecen Science Impact Award odaítéléséről is döntött.

Világhírű rákkutatóé a Debrecen-díj

A daganatkutatásban áttörést elérő Sir David Philip Lane kapta idén a "Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért" kitüntetést, amelyet december 13-án adtak át a Debreceni Egyetemen. A brit kutató felfedezése a daganatos betegségek és a leukémia gyógyításában jelent előrelépést.

Új épületben az új intézet

Több száz hallgató és oktatóik vették birtokba december 15-én a Debreceni Egyetem hajdúböszörményi karának új Gyógypedagógiai Intézetét. A gyógypedagógus szakma és a képzés speciális igényeit is kielégítő épület előkertjében szobrot is avattak a szakma egyik legkiválóbb képviselője, Náray-Szabó Sándor tiszteletére.

Intézményi évzárás

Nehéz, dolgos évek előtt állunk és egy ma még beláthatatlan ívet kell befutnunk - az új lehetőségek reményében köszöntötte Szilvássy Zoltán rektor a Kancellária több száz munkatársát december 13-án a HALL-ban. Bács Zoltán kancellár arról beszélt, hogy a hagyományos felsőoktatási feladatok mellett a jövőben olyan feladatok lesznek, amelyekhez versenypiaci szemlélettel kell hozzáállni.

Viszlát 2018! Helló 2019!

A Debreceni Egyetem Sajtóirodája 820 hírt és 976 fotógalériát publikált, mintegy ezer sajtómegkeresést gondozott, az intézményi sajtómegjelenések száma is rekordot döntött idén: az egyetemről az országos és helyi sajtóban mintegy 14 ezer beszámoló jelent meg ebben az évben. A hirek.unideb.hu oldalmegtekintéseinek a száma pedig átlépte a 471 ezret.


PROGRAMAJÁNLÓ

Karácsonyi ének

Az idén 18 éves ZeneTheatrum társulata egy egész estés vadonatúj musicalt mutat be Debrecenben december 20-án, csütörtökön 19 órától a Főnix Csarnokban (Debrecen, Kassai út 28.). A Dickens örök érvényű klasszikus meséje nyomán készült darab a karácsony valódi szellemét idézi meg. Varázslatos látványvilág, gyönyörű jelmezek, több mint száz színész, énekes, táncos a színpadon, a főbb szerepekben Sári Éva, Balog Janó, Csáki Szabolcs, Jéger Zsombor és Tokaji Csaba.

Szilveszter a SONUS-szal

Óévbúcsúztató koncerttel zárja az évet a SONUS Ütőhangszeres együttes december 31-én, hétfőn 17 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.). Jegyek vásárlására előzetesen a Kölcsey Központban van lehetőség, valamint a koncert napján a helyszínen 16:30-tól.


FELHÍVÁSOK

DEENK nyitva tartás

A munkarend átrendezése és az ünnepek miatt módosul a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár nyitvatartása: december 24-től 2019. január 2-ig a DEENK minden könyvtára ünnepi nyitvatartás szerint üzemel. Részletes információ nyitvatartási információ.

A vizsgaidőszakban - február 1-ig - az Élettudományi könyvtár hosszabbított nyitvatartással, éjfélig várja hétfőtől szombatig, vasárnap pedig 10-20 óra között az olvasókat.

Támogatás kérése

Kedves Kollégák! Tisztelt Egyetemi Polgárok!

Nagyon köszönjük, hogy eddig is ennyien önzetlenül segítettek és támogatták kollégánk, a 44 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Makay Róbert családját, akinek három kiskorú (13, 11 és 3 éves) gyermeke maradt félárván.

Kérjük, hogy aki még nem tette, de segíteni szeretne a családon, és lehetősége is van rá pénzbeli támogatással 2018. december 31-ig megteheti az alábbi számlaszámra való befizetéssel vagy átutalással:

Számlaszám: 11773384-02619745
Számla elnevezése: MAKAY RÓBERT CSALÁDJA

Tisztelettel:

Prof. Dr. Bács Zoltán sk.
kancellár

DExam téli vizsgaidőszak

Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy a 2019. évi téli DExam vizsgaidőszakra 2018. december 21. és 2019. január 4. között lehet pótjelentkezést benyújtani. A pótjelentkezést kizárólag személyesen a kiválasztott vizsgahely ügyfélfogadási irodájában lehet megtenni úgy, hogy a jelentkező a kitöltött jelentkezési lapját, a vizsgadíj befizetésének igazolását és a pótjelentkezési díj (5000 Ft) befizetésének igazolását egy időben leadja.


KÉPGALÉRIÁK

Új bioanalitikai műszerek a fehérjeszintű gyógyszerjelöltek vizsgálatához

Hasznos adomány az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikának

Könnyűzenei Szemeszterzáró Gálakoncert a Zeneművészeti Karon

Folytatódtak a téli diplomaosztók - az agrárkar végzősei vették át oklevelüket


SPORT

Kosárlabda

Sopronba látogat a DEAC NB I. A-csoportos kosárlabdacsapata szombaton. A találkozó 18 órakor kezdődik a hűség városában.

Jégkorong

Hat nap, három meccs a DEAC jégkorongcsapatának programjában. Az együttes előbb pénteken 18:40-tól a Vasas otthonában lép jégre, aztán következik egy vasárnapi találkozó 17:50-től a Vienna Capitals farmcsapata ellen, szintén idegenben. Végül még talán nem lesz késő betenni egy győztes meccset a fa alá. Karácsony másnapján, szerdán 18:00 órától ugyanis az UTE látogat a Debreceni Jégcsarnokba.

Floorball

Az Origo elleni, hazai derbivel hangolódnak a DEAC floorballcsapatának tagjai az ünnepekre. A Salming OB I. 9. fordulójának meccsét szombaton 17 órától rendezik a Böszörményi úti campus sportcsarnokában.


RÓLUNK ÍRTÁK

Kiváló szakdolgozóit díjazta a Klinikai Központ (FM90 Campus Rádió)

Átadták a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának Kiváló Dolgozója Jutalomdíjakat. A kitüntetést ötödik éve a munkájukban legjobban teljesítő szakdolgozók kaphatják meg. Az elismerésről Gál Mária ápolási és szakdolgozói alelnök beszélt az FM 90 Campus Rádiónak. Részletek.

A húsgalambtenyésztés felfuttatását a Debreceni Egyetem is támogatja új képzésével (Magro.hu)

Továbbképzést hirdet a húsgalamb-tenyésztés iránt érdeklődők számára a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara. A januárra tervezett szakmai program az egyetemi alapképzésben oktatott haszongalamb-tenyésztés tantárgy tematikájára épül. Részletek.

Teljesítményfokozás: a tudomány segít (Hajdupress.hu)

A hatékonyabb edzéstervek kidolgozásában és az élsportolók teljesítményének növelésében segítenek azok a diagnosztikai módszerek, amelyeket a Debreceni Egyetem sporttudományi szakemberei kedden mutattak be a trénereknek. Részletek.

Bővült a Debreceni Egyetem bioanalitikai műszerparkja (Weborvos.hu)

A fehérjetudományokat és a fehérjeanalitikát szolgáló berendezésekkel bővült a Debreceni Egyetem bioanalitikai műszerparkja. A korszerű eszközök a fehérjeszintű gyógyszerjelöltek molekuláris és sejtszintű vizsgálatát teszik lehetővé. Részletek.

Szolnoki szála is lesz a BMW fejlesztésének (iszolnok.hu)

A közgyűlés döntésének értelmében együttműködési megállapodás megállapodást köt Szolnok városa és a Debreceni Egyetem - írta a megyeszékhely internetes portálja. Napjainkra az egyetem vezetése az intézményt a hagyományos képzőközponti szerepből kiemelve egy tudományos és gazdasági alapelveken működő egyetemmé alakította át. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 47. szám | 2018. DECEMBER 20.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.