DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 45. SZÁM | 2018. DECEMBER 6.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 45. SZÁM | 2018. DECEMBER 6.

 

HÍREK

MinDEnben az élen

Hét képzési területen is az első, vagy dobogós helyen végzett a Debreceni Egyetem a HVG legfrissebb rangsorán. Az oktatói és hallgatói kiválóságok listáján az intézmény agrár-, gazdasági, műszaki, orvosi, pedagógus-, sport- és természettudományi képzései emelkednek ki. A kiadványban közzétett felsőoktatási rangsor a hazai egyetemek több mint 150 karát osztályozza.

Ünnepi ülés a BTK-n

Kari kitüntetéseket és címzetes egyetemi docensi címet adtak át a Bölcsészettudományi Kar ünnepi ülésén csütörtökön az Aulában. A rendezvényen a kar új professzorai is megtartották bemutatkozó előadásukat. Bács Zoltán kancellár köszöntőjében úgy fogalmazott: az egyetem egy valódi universitas, amelynek erősítésében fontos szerep jut a BTK-nak.

GTK: kiváló gazdasági szakemberek bölcsője

A magyarok mellett már a külföldi hallgatók után is kapkodnak a cégek - ez derült ki a Gazdaságtudományi Kar friss felméréséből, melyet a GTK Vállalati Együttműködési Fórumán mutattak be. Szilvássy Zoltán rektor kifejtette: a DE vállalati együttműködési rendszere kiemelkedő a hazai és a külföldi intézmények között.

Kenézy Gyulára emlékeztek

A Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház névadójának életműve előtt tisztelegtek kedden az intézményben. A résztvevők felidézték Kenézy munkásságát, életének fontos állomásait. A szülész-nőgyógyász 87 éve, 1931. november 26-án hunyt el. Az emléknapot minden évben halálának napjához kapcsolódva szervezik meg.

DEENK: új nyitvatartás és új platform

A vizsgaidőszakban éjfélig várja a hallgatókat az Élettudományi Könyvtár hétfőtől szombatig, vasárnap pedig este 10 óráig tart nyitva. A hosszabb nyitvatartás mellett a DE Egyetemi és Nemzeti Könyvtár egy új szolgáltatást is bevezetett: egyetemi karok, tanszékek, kutatócsoportok folyóiratai számára nyújt online megjelenési felületet.


PROGRAMAJÁNLÓ

Orosz irodalmi konferencia

A Debreceni Egyetem Szlavisztikai Intézete és az Orosz Központ kétnapos konferenciát szervez "Kortárs orosz irodalom - fordításokban" címmel december 6-7-én az egyetem Orosz Központjában (Debrecen, Egyetem téri campus IV. villa).

Innováció-menedzsment képzés

A Debreceni Egyetem Kutatáshasznosítási és Technológiatranszfer Központ innováció-menedzsment képzéssorozatot indított az EFOP 3.6.1 projekt keretében az egyetemi kutatók és hallgatók innovációs tudatosságának növelése érdekében. A következő előadást Kompagne Hajnalka szabadalmi ügyvivő tartja "A szabadalmaztatás fortélyai" címmel december 7-én, pénteken 10 órától az Élettudományi Épület F015-016. előadótermében (Debrecen, Egyetem tér 1.). Bővebb információ, regisztráció

ZOOM-4

"Európa és az Európaiság filmes reprezentációi" címmel rendez nemzetközi filmtudományos konferenciát a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézet támogatásával a debreceni MODEM Kortárs Művészeti Központ december 7-8-án a galéria Multimédia termében (Debrecen, Baltazár Dezső tér 1.)

DE Szenior Egyetem

Kozma Gábor habilitált egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszékének vezetője "Debrecen városfejlesztésének és városfejlődésének 25 éve" címmel tart előadást a Szenior Egyetemen december 7-én, pénteken 16 órától az Élettudományi Központ F015-F016 termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Téli diplomaosztó ünnepség - ÁOK

Megkezdődnek a Debreceni Egyetem téli diplomaosztó ünnepségei. Elsőként december 8-án, szombaton 15 órától az Általános Orvostudományi Kar 80 végzőse veheti át oklevelét a Főépület Díszudvarán (Debrecen, Egyetem tér 1.). Az ünnepséget élőben közvetíti a hirek.unideb.hu oldalon az egyetem Multimédia és E-learning Technikai Központja.

TörDElő - tésztahíd építő verseny

Tizedik alkalommal rendezi meg hazai és határon túli egyetemista és középiskolás csapatok részvételével a Debreceni Egyetem Műszaki Karának Építőmérnöki Tanszéke a TörDElő tésztahíd építő versenyt december 10-én, hétfőn 14 órától a 3. emeleti előadótermében (Debrecen, Ótemető u. 2-4.).

Nobel-díjak ismertetése

Az MTA Debreceni Területi Bizottsága és az MTA DAB Matematikai, Fizikai, Informatikai Szakbizottság Fizikai Munkabizottsága előadóülést szervez az idei Nobel-díjak ismertetésére december 10-én, hétfőn 16 órától a DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Párkapcsolati Szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három királyfi három királylány mozgalom közös szervezésében "Hol a helye, van-e helye a problémáknak a párkapcsolatokban?" címmel Berényi Rita családterapeuta tart előadást december 10-én, hétfőn 16 órától a Debreceni Egyetem Főépület XII. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.). A program a XVI. Mentálhigiénés Egyetemi Napok eseménye.

BTK - Nyílt Nap

Az osztatlan és rövid ciklusú tanárképzésekről, a mesterképzésekről, a doktori életpályáról és a doktorandusz életről ad tájékoztatást Nyílt Napján a Bölcsészettudományi Kar. A leendő hallgatókat december 11-én, kedden 9 és 13 óra között várják a Főépület lll. emeleti Kerengőjében (Egyetem tér 1.). Bővebb információ.

Konferencia

"A felsőoktatásban tanuló fogyatékossággal élő hallgatók ellátási modelljei" címmel rendez konferenciát a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja a XVI. Mentálhigiénés Egyetemi Napok keretében december 11-én, kedden 10 órától a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Nyílt tréning a DESzínházban

A színjátszáshoz kedvet érzők számára tart nyílt tréninget az egyetem színjátszó társulata december 11-én, kedden 18 órától a DESZ-teremben, a Főépület alagsor 31. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Universitas-Debrecen hangversenysorozat

Albinoni, Telemann, Bach, Mozart, Schubert, Schumann, Debussy és kortárs magyar szerzők műveiből hallhatnak válogatást a zenekedvelők Matuz István fuvolaestjén, december 11-én, kedden 19 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Ünnepi készülődés

A "Hagyományok Hete" keretében idén is kézműves foglalkozásokkal várják az ünnepeket a Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszékének hallgatói december 12-én, szerdán 10 órától a Főépület III. emeleti kerengőjén (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Ascsillán Endre a Népegészségügyi Karon

Az angol nyelvű népegészségügyi mesterszak egészségpolitika modulja keretében, "Effective communication, lobbying, persuasion" címmel tart előadást december 12-én, szerdán 12 órai kezdettel Ascsillán Endre, a GE Magyarország alelnöke. Az előadás helyszíne: Népegészségügyi Kar, TEOKJ V. előadóterem (Debrecen, Kassai út 26.).

Mentálhigiénés Filmklub

A "Nem tűntem el - Richter Gedeon története" című magyar portréfilmet láthatja a közönség a DEMEK Mentálhigiénés Filmklubjában december 12-én, szerdán 17:30-tól a Debreceni Egyetem Főépület Aud.Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.). A filmvetítés után beszélgetés Heller Zsolt folkesztétával. A rendezvény vendége a film rendezője, Spáh Dávid. A program a XVI. Mentálhigiénés Egyetemi Napok eseménye.

LÉK Irodalmi Kör

A LÉK Irodalmi Kör tart nyílt foglalkozást december 12-én, szerdán 19 órától a Debreceni Egyetem színjátszó társulata, a DESzínház közreműködésével, ahol mindenki felolvashatja saját műveit a DESZ-teremben (DE Főépület, alagsor 31.).

Debrecen-díj átadó ünnepség

A Debreceni Egyetem In Vitro Diagnosztikai Központjában tartják (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.) december 13-án, csütörtök 11 órától a Debrecen-díj a Molekuláris Medicináért elismerés átadó ünnepségét. Az idei díjazott: David Philip Lane, Agency for Science, Technology and Research, Singapore.

XX. Jubileumi Klinikai Farmakológus Kongresszus

A Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság Debrecenben rendezi jubileumi kongresszusát december 13-15. között a Kölcsey Központban (Debrecen, Hunyadi u. 1-3.). A háromnapos rendezvény szimpóziumokon és párhuzamos szekcióüléseken teszi lehetővé a klinikai farmakológia legfontosabb hazai eredményeinek áttekintését.

Autogén tréning demonstráció

Tóth Levente Péter klinikai szakpszichológus vezet autogén tréning demonstrációt december 13-án, csütörtökön 16:30-tól a DEMEK Székházban (Debrecen, Poroszlay út 97.). A program a XVI. Mentálhigiénés Egyetemi Napok eseménye.


FELHÍVÁSOK

Mikulás Nap az egyetemen

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja a Lelkierő Egyesülettel közösen idén is megrendezi a Mikulás Napot az egyetemi dolgozók gyermekei részére. Időpont: 2018. december 8. szombat 15 óra és 17 óra Helyszín: Debreceni Egyetem Főépület, Aula (Debrecen, Egyetem tér 1.) A Mikulás Napra azokat a dolgozókat és 2-10 év közötti gyermekeiket várják a szervezők, akik előzetesen regisztrálnak a https://portal.unideb.hu/hu/mikulas-nap felületen. Az Aula befogadóképessége 500 fő, ezért a jelentkezés sorrendben történik, illetve a keret elérésekor lezárul. A rendezvényen hivatalos fotós fogja készíteni a gyermekekről a fényképeket, ezért önálló fotózásra nincs lehetőség. A képeket később meg lehet tekinteni az egyetemi honlapon. Kérjük, hogy minden dolgozó csak a saját gyermekét regisztrálja név szerint a felületen. A csomagokat a regisztráció szerint adják át a gyermekek részére, ezért fontos, hogy jelentkezéskor a pontos adatok kerüljenek a regisztrációs felületre. A szervezők kérnek minden szülőt és hozzátartozót, hogy a gyermeket egy szülő/hozzátartozó kísérje az Aulába a hely telítettsége miatt, a többiek várakozzanak az Aulán kívül található Kerengőben. További információ: Darabosné Bíró Virág 70/316-5426.

Ünnepi nyitvatartás

A munkarend átrendezése és az ünnepek miatt módosul a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár decemberi nyitvatartása: december 1-én és 15-én, szombaton a Pedagógiai Könyvtár kivételével valamennyi egység fogadja az olvasókat. December 24-től 2019. január 2-ig a DEENK minden könyvtára ünnepi nyitvatartás szerint üzemel. Részletes információ a https://deenk.hu/hu/nyitvatartas oldalon olvasható.

A vizsgaidőszakban- december 3. és február 1. között - az Élettudományi könyvtár hosszabbított nyitvatartással, éjfélig várja hétfőtől szombatig, vasárnap pedig 10-20 óra között az olvasókat.

Támogatás kérése

Kedves Kollégák! Tisztelt Egyetemi Polgárok! Ezúttal egy sajnálatosan tragikus esemény kapcsán fordulunk Önökhöz!

Kollégánk Makay Róbert november 3-án, 44 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt, három kiskorú (13, 11 és 3 éves) gyermeket hagyva maga után. Felesége szintén az egyetemünk dolgozója. A Debreceni Egyetem a temetés költségeit magára vállalja, de a gyermekek további nevelése is jelentős terhet ró a családra. Kérjük, hogy aki teheti és átérzi a helyzet tragikusságát, valamint segíteni szeretne a családon pénzbeli támogatással, 2018. december 31-ig megteheti az alábbi számlaszámra való befizetéssel vagy átutalással:

Számlaszám: 11773384-02619745
Számla elnevezése: MAKAY RÓBERT CSALÁDJA

Tisztelettel:

Prof. Dr. Bács Zoltán sk.
kancellár

DExam Intenzív 2019. Tél

A Debreceni Egyetem Idegennyelvi Központja 2019 januárjától új, térítéses szóbeli/írásbeli nyelvvizsgára felkészítő 30 órás intenzív tanfolyamokat hirdet. Jelentkezési határidő: 2018. december 20., csütörtök 16 óra. Jelentkezni lehet a www.dexam.hu honlapon, valamint személyesen a DE Idegennyelvi Központ recepcióján (Debrecen, Komlóssy út 56.), de telefonon is kérhető információ az (52) 532-740, (52) 512-900/23031 és 23131 számokon, vagy emailben a dexam@unideb.hu levélcímen.

Az idegennyelvi központ kihirdette 2019. évi vizsganaptárát, illetve "DExam szóbeli felkészítő könyv Középfok (B2)" címmel új kiadványa jelent meg. A könyvben megtalálható a középfokú (B2) szóbeli vizsga mindkét részének - Beszédértés és Beszédkészség - minden feladattípusa. A könyv korábbi vizsgázói teljesítmények elemzésével és értékelésével, számos korábbi vizsgafeladat, mintamegoldások és megoldókulcsok közreadásával segíti mind a humán modult, mind a reál modult választó vizsgázókat. A CD mellékleten 5 Beszédértés vizsgasor hanganyaga mellett egy Beszédkészség vizsga hangfelvétele is megtalálható. A kötet megvásárolható a DExam Vizsgaközpont Recepcióján, illetve postai úton utánvétellel is megrendelhető.


KÉPGALÉRIÁK

Együttműködési fórum a Gazdaságtudományi Karon

Nemzetközi Gerontológiai Konferencia az Egészségügyi Karon

Bugán Antal címzetes egyetemi tanár 70. születésnapja

Nyílt napot rendezett az agrárkar a Böszörményi úti campuson


SPORT

Jégkorong

Két hazai mérkőzést vív a válogatottszünet előtt a DEAC jégkorongcsapata. Az Erste Ligában negyedik fekete-fehérek csütörtökön 18 órától a listavezető Csíkszeredát, míg pénteken 19 órától a Vienna Capitals II-t fogadják a Debreceni Jégcsarnokban.

Röplabda

Sorsdöntő meccsre készülnek a DEAC férfi röpisei az NB I-ben. A Sümeg elleni, hazai találkozó tétje nem más, mint a felsőház. A vasárnap 14:30-kor kezdődő mérkőzésen dől el, hogy sikerül-e megcsípni a B-csoport 3. helyét, ami felsőházat, egyben biztos bennmaradást jelentene a DEAC-nak.

A lányok is pályára lépnek a hétvégén, méghozzá idegenben. A csapat szombaton 18 órától a Jászberény otthonában vendégszerepel.

Futsal

Az Aramis otthonában lép pályára a DEAC férfi futsalcsapata péntek este. Az NB I-es találkozó 18:40-kor kezdődik Budaörsön.

A negyedik Nyírség NSC-t fogadja a listavezető DEAC a női futsal NB II. keleti csoportjában. Üvegesék szombaton 13 órakor kezdenek a DESOK-ban.

Kézilabda

Idei utolsó bajnokiját játssza a DEAC vasárnap a kézilabda NB I/B-ben. Az egyetemisták ellenfele a Törökszentmiklósi Székács lesz 18 órától a DESOK-ban.


RÓLUNK ÍRTÁK

Ezért van komoly rangja a Debreceni Egyetemnek! (Civishir.hu)

Hét képzési területen is az első, vagy dobogós helyen végzett a Debreceni Egyetem a HVG legfrissebb rangsorán. Az oktatói és hallgatói kiválóságok listáján az intézmény agrár-, gazdasági, műszaki, orvosi, pedagógus, sport és természettudományi képzései emelkednek ki - írja az unideb.hu. Részletek.

Szakmai napon kaptak jövőképet a debreceni fiatalok - videóval (Debrecen TV)

Karrierajánlatok első kézből. Több mint 20 cég állás-kínálatából válogathattak ma a Debreceni Egyetem hallgatói, a Természettudományi és Technológiai Kar szakmai napján. A több száz hallgatót előadásokkal is várták, ahol közvetlenül a vállalatok képviselőitől tájékozódhattak a munkalehetőségekről. Részletek.

Van jövője annak, aki az agráron tanul (Haon.hu)

Nyílt napot tartott a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara (MÉK) kedden. A rendezvény keretében az érdeklődő középiskolások megismerhették az intézmény képzési kínálatát, a Böszörményi úti campus infrastruktúráját, a felvételi eljárás menetét, valamint bepillanthattak a debreceni agráros hallgatók életébe. Részletek.

Meg kellene tervezni a hasznos időskort, mondták Nyíregyházán (Szabolcsihir.hu)

Az aktív időskorról, az idősek életút- és karriertervezéséről, valamint fogyasztóvédelmi érintettségéről tartottak nemzetközi konferenciát a hét végén a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán. Részletek.

Minden rovar undorító? - a Debreceni Egyetem professzora elmondja, miért nincs így (FM90 Campus Rádió)

December 6-án, éjfélig választhatnak a kis Apolló-lepke, a magyar tarsza, vagy a havasi cincér közül. A nyertes lesz jövőre a rovarvilágot népszerűsítő kitüntetett faj. A Jövőnéző Extrának a Debreceni Egyetem Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszékének professor emeritusa, Varga Zoltán beszélt a rovarok fontosságáról. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 45. szám | 2018. DECEMBER 6.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.