DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 43. SZÁM | 2018. NOVEMBER 22.

 

 

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 43. SZÁM | 2018. NOVEMBER 22.

HÍREK

DExpo - minDEn, ami egyetem!

Több ezer középiskolás szerzett személyes tapasztalatot a Debreceni Egyetem kétnapos beiskolázási rendezvényén. A DExpón az intézmény bemutatta oktatási-képzési kínálatát, tudományos, sportolási és szabadidős lehetőségeit, hogy segítsen a felvételi előtt álló, leendő egyetemistáknak a döntés meghozatalában.

Új korszak a biomechanikában

Világszínvonalú technikai fejlesztések történtek az egyetem Biomechanikai Laboratóriumában. Az eszközöket, köztük a fém csontpótlásokat készítő 3D nyomtatót az idén 25 éves labor rendezvényén avatták fel. Az Ortopédiai Klinika igazgatója szerint ez egy olyan új iránya a mozgásszervi sebészetnek, ami világviszonylatban is újdonság.

Nyomonkövetés - beépül a képzésbe

Bevezeti a szabványosított nyomonkövetési rendszerek oktatását az agrárkar. A MÉK a szakmai háttér biztosítása érdekében együttműködik az ellátási láncok legelterjedtebb szabványrendszerét működtető GS1 Magyarország Nonprofit Zrt-vel. A cég szakemberei naprakész tudással látják el az oktatókat és a hallgatókat.

A női klinika nagyjai

Tóth Zoltánt és Hernádi Zoltánt, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika idén 70 éves, emblematikus orvosprofesszorait köszöntötték és Árvay Sándor-emlékéremmel tüntették ki a november 16-ai tudományos ülésen. Mátyus László dékán reményét fejezte ki, hogy a tudományterület meghatározó alakjai még sokáig aktívan segítik a női klinika tevékenységét.

Ifjú zongoristák a Steinway-nél

A helyi hallgatók sikerét hozta az Országos Zongora Emlékverseny, amit Schubert halálának 190. és Debussy halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett a Zeneművészeti Kar. Horváth Gábor, illetve Aitor Cano Ramos kapta meg az első díjat, a Rektori Különdíjat pedig Kepes Iván zongorista érdemelte ki, aki szintén a kar hallgatója.


PROGRAMAJÁNLÓ

Konzervatóriumi esték

A SONUS Ütőhangszeres együttes ad koncertet a Konzervatóriumi esték keretében november 22-én, csütörtökön 19 órától a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Doktorandusz konferencia

"A jövő tudósai, a vidék jövője" címmel rendez doktorandusz konferenciát a Debreceni Egyetem Agrártudományi Doktori Tanácsa november 23-án, pénteken 10 órai kezdettel a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Nagytanácstermében (Debrecen, Böszörményi út 138.).

Emlékkonferencia

"A táj és a kultúra" címmel második alkalommal rendez Ilyés Zoltán Emlékkonferenciát a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Néprajzi Tanszéke és az MTA-DE Néprajzi Kutatócsoportja november 23-án, pénteken 10 órától a Főépület XI-XII. termeiben (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Tudományos ülés

20 éves a Humángenetikai Tanszék - ebből az alkalomból tudományos ülést rendez november 23-án, pénteken 14 órától a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara a Kenézy Villában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

DE Szenior Egyetem

Kiss Gabriella (mestertanár, DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája, intézményvezető-helyettes) "Horror az irodalomban" címmel tart előadást a Szenior Egyetemen november 23-án, pénteken 16 órától az Élettudományi Központ F015-F016 termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Rogi Wieg napok

"A kis teremtő. Rogi Wieg élete és munkássága" címmel a magyar származású holland költő, író, képzőművész életútját bemutató kiállítás nyílik a Debreceni Egyetem Néderlandisztikai Tanszék közreműködésével november 23-án, pénteken 17:30-kor a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban (Debrecen, Bem tér 19.). Ugyanitt november 24-én, szombaton 14 órától "Eutanázia, mentális betegségek" címmel kerekasztal-beszélgetéssel folytatódik a Rogi Wieg napok programsorozata.

Doktoravató ünnepség

A Magyar Tudomány Ünnepe keretében rendezi hagyományos doktor- és díszdoktoravató ünnepségét a Debreceni Egyetem november 24-én, szombaton 11 órai kezdettel a Főépület Aulájában, ahol 74-en vehetik át oklevelüket (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Élettudományi Galéria

A Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében nyílik a Világjáró Klub 50 éves jubileumi fotókiállítása november 24-én, szombaton 15 órakor az Élettudományi Galériában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Elméleti Galéria

Valaczkai Erzsébet grafikus, festő műveiből nyílik kiállítás a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében november 25-én, vasárnap 11 órakor az Elméleti Galériában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Párkapcsolati Szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ szervezésében "Újratervezés..." - útelágazások, pihenők és útitársak a karrier összehangolásában címmel Ujvári Enikő, a Három királyfi három királylány mozgalom alelnöke tart előadást november 26-án, hétfőn 16 órától a Főépület XII. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Könyvbemutató

Pályázati úton nyertes kiadványok bemutatására szervez szimpóziumot az MTA Debreceni Akadémiai Bizottsága november 27-én, kedden 10 órától az MTA DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Magyar Tudomány Ünnepe

Előadást és könyvbemutatót tart a VII. Karácsony Sándor és Kiss Árpád Gyűjteményi Szimpózium keretében a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományi Tanszéke november 27-én, kedden 14 órai kezdettel a Főépület 205. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Komparatisztikai Műhely

A "Média- és kultúratudomány" című kézikönyv bemutatóját november 28-án, szerdán 14 órától rendezik a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Komparatisztikai Műhely programjának keretében a Debreceni Egyetem Főépület III/303. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.), ahol a szerkesztőkkel Oláh Szabolcs, a Kommunikáció és Médiatudományi Tanszék vezetője beszélget.

Mentálhigiénés filmklub

"Jelbeszéddel énekelni - a Bélier család" című belga-francia vígjátékot láthatja a közönség a DEMEK Mentálhigiénés filmklubjában november 28-án, szerdán 17:30-tól a Debreceni Egyetem Főépület, Aud.Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.). A vetítés után beszélgetés a filmről Mosoni Krisztina jelnyelvi oktatóval.

Tudomány - tudás - alkalmazás

"A diszciplínák közötti együttműködés lehetőségei a fakultások világában" címmel rendez konferenciát a Bölcsészettudományi Kar Filozófiai Intézete a Magyar Tudomány Ünnepe keretében november 29-én, csütörtökön 11 órától a Főépület X. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Karrierkalauz

Bencze Szilvia (GE POWER, HR-vezető) tart előadást "Karrierépítés a General Electric-nél" címmel a Debreceni Egyetem Hallgatói Karrierközpontja szervezésében november 29-én, csütörtökön 12 órától a Főépület Aud.Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Indiai vendégelőadó a BTK-n

H. Kalpana (Pondicherry University, India) "THE IDEA OF INDIA THROUGH INDIAN WRITING" címmel tart előadást a Bölcsészettudományi Kar a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénye keretében, az Angol Amerikai Intézet szervezésében november 29-én, csütörtökön 15 órától a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

A magyar nyelv eredete

A KLTE Baráti Kör rendezvényén "A magyar nyelv eredete" címmel Maticsák Sándor egyetemi tanár, a Bölcsészettudományi Kar Finnugor Nyelvtudományi Tanszék vezetője tart előadást november 29-én, csütörtökön 17 órától a Debreceni Egyetem Matematikai Intézet M426 termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Ünnepi ülés a BTK-n

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából ünnepi ülést tart a Bölcsészettudományi Kar november 29-én, csütörtökön 17 órai kezdettel a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Innováció-menedzsment képzés

A Debreceni Egyetem Kutatáshasznosítási és Technológiatranszfer Központ innováció-menedzsment képzéssorozatot indított az EFOP 3.6.1 projekt keretében az egyetemi kutatók és hallgatók innovációs tudatosságának növelése érdekében. A következő előadást Kompagne Hajnalka szabadalmi ügyvivő tartja "A szabadalmaztatás fortélyai" címmel december 7-én, pénteken 10 órától az Élettudományi Épület F015-016. előadótermében (Debrecen, Egyetem tér 1.). Bővebb információ, regisztráció


FELHÍVÁSOK

Támogatás kérése

Kedves Kollégák! Tisztelt Egyetemi Polgárok! Ezúttal egy sajnálatosan tragikus esemény kapcsán fordulunk Önökhöz!

Kollégánk Makay Róbert november 3-án, 44 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt, három kiskorú (13, 11 és 3 éves) gyermeket hagyva maga után. Felesége szintén az egyetemünk dolgozója. A Debreceni Egyetem a temetés költségeit magára vállalja, de a gyermekek további nevelése is jelentős terhet ró a családra. Kérjük, hogy aki teheti és átérzi a helyzet tragikusságát, valamint segíteni szeretne a családon pénzbeli támogatással, 2018. december 31-ig megteheti az alábbi számlaszámra való befizetéssel vagy átutalással:

Számlaszám: 11773384-02619745
Számla elnevezése: MAKAY RÓBERT CSALÁDJA

Tisztelettel:

Prof. Dr. Bács Zoltán sk.
kancellár

DExam Intenzív 2019. Tél

A Debreceni Egyetem Idegennyelvi Központja 2019 januárjától új térítéses szóbeli/írásbeli nyelvvizsgára felkészítő 30 órás intenzív tanfolyamokat hirdet. Jelentkezési határidő: 2018. december 20., csütörtök 16 óra. Jelentkezni lehet a www.dexam.hu honlapon, valamint személyesen a DE Idegennyelvi Központ recepcióján (Debrecen, Komlóssy út 56.), de telefonon is kérhető információ az (52) 532-740, (52) 512-900/23031 és 23131 számokon, vagy emailben a dexam@unideb.hu levélcímen.


KÉPGALÉRIÁK

DExpo - beiskolázási nyílt napok a Debreceni Egyetemen

iTT Kutathatsz - Természettudományos és Mérnöki Fesztivál a TTK-n

Az Ihrig Károly Doktori a Iskola PhD-konferenciája a GTK-n

Fenyő Gusztáv zongora-hangversenye a Steinway-hangversenysorozatban


 

SPORT

Jégkorong

Ezúttal vasárnap és hétfőn lép pályára a DEAC Erste Ligás jégkorongcsapata. Az együttes a hét utolsó napján a Fehérvári Titánokhoz látogat, a találkozó 17:30-kor kezdődik. Hétfőn aztán igazi rangadó következik Debrecenben. Az egyik fő rivális, a Corona Brasov vendégszerepel a Jégcsarnokban 20:00 órától.

Kosárlabda

A napokban edzőváltáson átesett Atomerőmű SE otthonában lép pályára a DEAC kosárlabdacsapata az NB I. A csoportban. A találkozó pénteken 18 órakor kezdődik Pakson.

Futsal

Az aranyesélyes, listavezető Mezei-Vill FC-hez látogat pénteken a DEAC férfi futsalcsapata a bajnokság 11. fordulójában. A megyei rangadó 18:30-kor kezdődik Berettyóújfaluban.

Röplabda

A Szolnoki Röplabda Klubot látja vendégül az NB I. B-csoportjának harmadik helyén álló DEAC szombaton. A meccs 15 órakor kezdődik a DESOK-ban.

A lányok ugyanezen a napon idegenben játszanak, a DVTK-nál vizitálnak 11 órától a második vonalban.

Kézilabda

Vasárnap 18 órától játssza soron következő hazai bajnokiját a DEAC férfi kézilabdacsapata az NB I/B-ben. Mándiék a Mizse KC-t fogadják 18 órától a DESOK-ban.

Labdarúgás

Putnokon lép pályára vasárnap 13 órától a DEAC NB III-as labdarúgócsapata. Kerekeséknek ez lesz az utolsó meccsük idén a bajnokságban, és győzelem esetén akár az ötödik helyen is telelhetnek.

A megyei első osztályban szereplő DEAC II. szombaton 13 órától a Hajdúhadház vendége lesz, míg a DASE a Berettyóújfalut fogadja vasárnap, szintén 13 órától a Böszörményi úti campus sportpályáján.

Floorball

A hatodik helyen álló Phoenix Wizards otthonában lép pályára az ötödik DEAC floorballcsapata a Salming OB I. 8. fordulójában. Az összecsapás szombaton 18:30-kor kezdődik Törökbálinton.


RÓLUNK ÍRTÁK

Pilótákat is képez a Debreceni Egyetem (Napi.hu)

Egyetlen ajánlattevőként a Pharmaflight Nemzetközi Tudományos és Szolgáltató Központ Zrt. képezheti a Debreceni Egyetem műszaki karán a pilótákat, hallgatónként 3 millió 660 ezer forintért. Részletek.

A Debreceni Egyetemen beszéltek a földrajzoktatás javításáról (FM90 Campus Rádió)

A tanulói terhek csökkentésével javítaná a földrajzoktatás helyzetét a Magyar Földrajzi Társaság az általános - és középiskolákban. Erről is beszéltek a közelmúltban a Debreceni Egyetemen tartott kilencedik Magyar Földrajzi Konferencián, ahol szó volt arról is, hogy milyen területeken tudnak elhelyezkedni végzés után a geográfus hallgatók. INTERJÚK. Részletek.

Élményt nyújtó oktatás (Hajdupress.hu)

A közoktatás fejlesztését támogató MTA Tantárgy-pedagógiai Kutatási Program természettudományi-matematikai-informatikai oktatás munkacsoport beszámoló konferenciájának ad otthont november 16. és 17. között a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara. Részletek.

Debreceni sikerek az Országos Schubert-Debussy Emlékversenyen (Papageno.hu)

A helyi hallgatók sikerét hozta az az Országos Zongora Emlékverseny, amit Franz Schubert halálának 190. és Claude Debussy halálának 100. évfordulója alkalmából hirdetett meg a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. Részletek.

A növényvilág vándorairól lesz szó a Science Café következő előadásán (Haon.hu)

Milyen szerepe van az embereknek a növényi magvak terjedésében? Erre a kérdésre is választ kaphatnak az érdeklődők a Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztős sorozata, a Science Café soron következő előadásán – olvasható az egyetem közleményében. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 43. szám | 2018. NOVEMBER 22.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.