DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 41. SZÁM | 2018. NOVEMBER 8.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 41. SZÁM | 2018. NOVEMBER 8.

HÍREK

Előrelépett a DE a QS-rangsorban

Négy helyet javított pozícióján az egyetem, amely így a 31. helyet foglalja el a Quacquarelli Symonds rangsorán. A feltörekvő európai és közép-ázsiai országok felsőoktatási intézményeit értékelő listán az előnyösebb megítélés a külföldi hallgatók számának (17. hely), valamint az akadémiai tekintély elismerésének (31. hely) köszönhető.

Közösen a kutatáshasznosításért

A DE és hat másik hazai felsőoktatási intézmény részvételével megalakult az Egyetemi Technológia- és Tudástranszfer Fórum. Az ETTF alapvető célja a hazai egyetemek 3. missziós tevékenységének fejlesztése, az innovációs tudatosság növelése és az ipari kapcsolatok erősítése.

Tisza Istvánra emlékezett az egyetem

1918. október 31-én gyilkolták meg gróf Tisza Istvánt. Az egykori kormányfőre emlékeztek halálának 100. évfordulóján az egyetemen. Pósán László országgyűlési képviselő beszédét követően a résztvevők koszorúkat helyeztek el Tisza István szobránál. A megemlékezés a "Tisza István és kortársai" című szimpóziummal zárult.

A testnevelőtanárok emlékére

Az egyetem egykori sportoktatói előtt tisztelegtek a Sporttudományi Koordinációs Intézet munkatársai és a testnevetőtanár szakos hallgatók kedden a DEAC pálya mellett állított emléktáblánál. Mindenszentek alkalmából minden évben megkoszorúzzák a példaértékű pedagógusok emlékét őrző bronztáblát.

Új szakág a DEAC-ban

Shotokan karate szakosztályt alapított a Debreceni Egyetem Atlétikai Clubja. Az új szakág képviselői a hónap elején láttak neki a munkának Uray Iván vezetésével. A Shotokan az egyik tradicionális válfaja a karaténak, ma a legelterjedtebb és legnépszerűbb stílus. A Shotokan karate a DEAC tizenhetedik szakosztálya.


PROGRAMAJÁNLÓ

Nők a filozófiában és női filozófusok

Az MTA DAB Filozófiai Munkabizottság, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Filozófia Intézet és a Veres Péter Kulturális Központ közös konferenciát rendez november 8-án, csütörtökön 18 órától az MTA DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Universitas hangversenysorozat

"Eszterházától Londonig" címmel Haydn remekműveiből hallhat válogatást a közönség az Universitas hangversenysorozat soron következő előadásán november 8-án, csütörtökön 19 órai kezdettel a Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.). Vezényel, és a műsort vezeti Bolyky Zoltán. Közreműködik a Debreceni Egyetem Szimfonikus Zenekara.

Magyar Földrajzi Konferencia

A szakterület legújabb tudományos eredményeit ismerhetik meg a résztvevők a Debreceni Egyetemen rendezett háromnapos Magyar Földrajzi Konferencián november 9-11. között a Természettudományi és Technológiai Kar Földtudományi Intézetének szervezésében. A programok helyszíne a Főépület Aulája (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Petőfi S. János Emlékkonferencia

Közösen rendez emlékkonferenciát november 9-én, pénteken 9 órai kezdettel az MTA DAB Irodalom- és Nyelvtudományi Szakbizottság, a Petőfi S. János Publikációs Díj kuratóriuma, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Poliglott szövegnyelvészeti-szövegtani kutatócsoport az MTA DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Romológiai konferencia

Szakmai konferenciát rendez a "Világlétra" projekt bemutatására a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar Lippai Balázs Roma Szakkollégiuma november 9-én, pénteken 9:30-tól a kar Konferenciatermében (Hajdúböszörmény, Désány István u. 1-9.).

DE Szenior Egyetem

Grigorszky István, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Hidrobiológiai Tanszék habilitált egyetemi docense tart előadást "Biologia" est magistra vitae címmel a Szenior Egyetemen november 9-én, pénteken 16 órától az Élettudományi Központ F015-F016 termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

BTK Tanári Felező Bál

Első alkalommal rendezi meg a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara és Hallgatói Önkormányzata a Felező Bált november 10-én, szombaton 20 órától az egyetem Főépületében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Párkapcsolati szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három királyfi három királylány mozgalom közös szervezésében "A párkapcsolatok útvesztőjében" címmel Janovicz Andrea pszichológus, párkapcsolati tanácsadó tart előadást november 12-én, hétfőn 16 órától a Főépület XII. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

TALENTn Tehetségfórum

A Debreceni Egyetem ad otthont a TALENTn Tehetségfórumnak, amelyen 50 magyar fiatal tart előadást elképzeléseiről, sikereiről, eddig elért tudományos eredményeiről november 13-án, kedden 10 órai kezdettel a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Centenáriumi konferencia

"A Nagy Háború lezárása és a történelmi Magyarország végnapjai" címmel rendez kerekasztal-beszélgetést az első világháború befejezésének századik évfordulója alkalmából szervezett programsorozat keretében a Debreceni Egyetem november 13-án, kedden 14 órai kezdettel a Főépület 316. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

A tudomány mindenkié

A tudományos ismeretterjesztésről rendez kétnapos műhelykonferenciát november 13-14-én a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából a Főépületben (Debrecen, Egyetem tér 1.).

DESzgráfia - Felolvasószínház

Felolvasó-színházi estet tart november 13-án, kedden 19 órától az egyetem színjátszó társulata a DESZ-teremben, a Debreceni Egyetem Főépület, alagsor 31. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Szakmai Nap

A gyakorlatban dolgozó óvodapedagógusok szakmai kérdéseinek megvitatása, az innovatív módszerek beilleszthetősége áll a november 14-én, szerdán 8 órakor kezdődő Szakmai Nap középpontjában az egyetem Gyakorló Óvodájában. A program helyszíne a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar Konferenciaterme (Hajdúböszörmény, Désány István u. 1-9.).

Szimpózium és workshop

Közművelődési szakmafejlesztési programot tart a Magyar Tudomány Ünnepe keretében "Határtalan tudomány" címmel a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Művelődéstudományi és Humán Tanulmányok Tanszéke november 14-én, szerdán 10 órától a Főépületben (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Komparatisztikai Műhely

Takács Miklós tart habilitációs előadást a Bölcsészettudományi Kar Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Komparatisztikai Műhely programjának keretében november 14-én, szerdán 13 órai kezdettel a Főépület III/303. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Intézettörténeti előadások

Folytatódik az Általános Orvostudományi Kar centenáriumi programsorozata. Az intézetek történetét bemutató előadásokban november 14-én, szerdán 14 órától ezúttal a Szemklinika, az Urológiai Tanszék, az Auguszta Tüdőgyógyintézet, valamint a Biofizikai Intézet múltját ismerhetik meg az érdeklődők a Kenézy Villában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Mentálhigiénés Filmklub

Az "Így jártam a mostohámmal" című vígjátékot láthatja a közönség a DEMEK Mentálhigiénés Filmklubjában november 14-én, szerdán 17:30-tól a DE Főépület Aud. Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.). A vetítés után beszélgetés a filmről Tóth Levente Péter klinikai szakpszichológussal.

LÉK Irodalmi Kör

Bárki felolvashatja saját művét a LÉK Irodalmi Kör nyílt foglalkozásán, amelyet az egyetemi színjátszó társulat, a DESzínház közreműködésével szervez november 14-én, szerdán 19 órai kezdettel a DESZ-teremben, a Főépület alagsor 31. teremben (Debrecen, Egyetem tér 1.).

udós és iskola - tudósiskola

A "Csemegi-kódex és a bírósági szervezet" címmel Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke tart előadást a Debreceni Egyetem és a Kossuth Gyakorló tehetséggondozó és pályaorientációs programsorozata keretében november 15-én, csütörtökön 9:45-től a Kossuth Gyakorló könyvtárában (Debrecen, Csengő u. 4.).

Karrierkalauz

"A munkajogi szerződések lényegi sajátosságai" címmel Törő Emese, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Világgazdasági és Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének docense tart előadást az egyetem Hallgatói Karrierközpontja szervezésében november 15-én, csütörtökön 12 órától a Főépület Aud.max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Magyar Tudomány Ünnepe

"Mit jelent a siker a szociális munkában?" címmel rendez konferenciát a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Szociológia és Szociálpolitika Tanszéke november 15-én, csütörtökön 14 órai kezdettel a Főépület földszint 5. teremben (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Komparatisztikai Műhely

A Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Komparatisztikai Műhely programjának keretében Balogh László Levente: A kutatások és a Cultura Animi, valamint Takács Miklós: A szégyen reprezentációi című kötetének ismertetésével mutatkozik be a Kulturális Archeológia Kutatócsoport november 15-én, csütörtökön 14 órától a Debreceni Egyetem Főépület III/303. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Steinway hangversenysorozat

Fenyő Gusztáv (Skócia) előadásában hallhatnak válogatást Dmitrij Sosztakovics Prelűdök és Fúgák sorozatából a zenebarátok a Steinway hangversenysorozatban november 15-én, csütörtökön 19 órától a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).


VIDEÓK

FELHÍVÁSOK

Konferencia informatikai és műszaki területeken dolgozó és kutató nőknek

A Debreceni Egyetem Informatikai Kara a Magyar Tudomány Ünnepe keretében 2018. november 23-24.-én rendezi meg az ADA konferenciasorozat első rendezvényét. A program elsődleges célja, hogy lehetőséget és közeget biztosítson az informatika és a műszaki területeken dolgozó és kutató nők szakmai kommunikációjának. A szervezők hívnak minden kutató nőt és felsőoktatásban tanuló vagy doktori tanulmányokat folytató hallgatót, akik tudományos eredményeiket szeretnék előadás (20 perc) vagy poszter formájában bemutatni egy szélesebb szakmai közönség előtt. Regisztráció és bővebb információ.

Párkapcsolati tréning

"Szabadság-Függőség a párkapcsolatokban" címmel szervez tréninget a Debreceni Egyetem dolgozói és hallgatói számára a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ november 17-én, szombaton 10 órától a DE Böszörményi úti campus Veres Péter Kollégiumban (Debrecen, Böszörményi út 132.). A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni november 16-án, pénteken 12 óráig lehet a demek2@unideb.hu email címen.

E-könyv hozzáférés

Próbahozzáférés keretében november 15-ig elérhetővé válik a https://ebookcentral.proquest.com/lib/unidebhu/browseSubject.action linken a ProQuest Academic Complete e-könyves gyűjtemény a Debreceni Egyetemen. A szolgáltató 10 tudományterület 50-nél is több témakörében biztosít korlátlan hozzáférést 150 000 e-könyvhöz.


KÉPGALÉRIÁK

Tisza István néhai miniszterelnökre emlékeztek az egyetemen

A Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyetem delegációjának látogatása

Kerekasztal-beszélgetés az élsportolóknak szóló mentorrendszerről

Koszorúzással emlékeztek az egyetem egykori testnevelő tanáraira


 

SPORT

Jégkorong

Igaz, még javában tart a válogatott szünet a jégkorongozóknál, a szurkolók máris beírhatják a naptárba a csapat következő bajnoki meccsét. Bertáék jövő hét szerdán 18 órakor az UTE otthonában lépnek jégre az Erste Ligában.

Kosárlabda

A bravúros hétvégi Falco-verés után szombaton a lehető legnehezebb ellenfél vár az NB I. A-csoportos DEAC-ra. Az együttes a bajnoki címvédő Szolnoki Olaj KK-nál vendégeskedik szombaton 16 órától.

Kézilabda

Három hét "pihenő" után térnek vissza az NB I/B-s kézis fiúk. A Debreceni Egyetem csapatának tagjai péntek este 18 órától a "szomszédban", Balmazújvároson lépnek pályára a két bajnoki pont reményében.

Labdarúgás

A tizenegyedik helyről várja a folytatást november 11-én a DEAC az NB III-as labdarúgó bajnokságban. A csapat tabellaszomszédját, a Sajóbábonyt fogadja vasárnap 13:30-tól a Dóczy utcai Egyetemi Sportközpontban.

A megyei első osztályban szereplő csapatok közül a DEAC II szombaton 13:30-kor a vámospércsieket látja vendégül a Böszörményi úti campuson, míg a DASE vasárnap, szintén délután fél kettőkor hajdúnánási "fellépésre" készül.


RÓLUNK ÍRTÁK

Tudás, csapatmunka, emberi tartás, haladás (Hajdú-bihar Napló)

Az egész régió egészségügyi ellátása profitál abból, hogy a Debreceni Egyetemen van orvosképzés. Interjú Mátyus Lászlóval, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar dékánjával. Részletek.

Debrecenben is Tisza Istvánra emlékeznek (Hirado.hu)

Tisza István számára az ország és a nemzet iránti hűségnél, lojalitásnál nem létezett igazabb és szentebb ügy - mondta az Országgyűlés kulturális bizottságának fideszes elnöke szerdán Debrecenben, a meggyilkolt néhai miniszterelnök szobránál tartott koszorúzáson. Részletek.

Az egyetemisták mellett a középiskolásokat is várják az Informatikai Szakmai Napokra - videóval (Debrecen TV)

A programfejlesztéstől az adatelemzésen át a rendszerüzemeltetésig - az informatika szinte valamennyi területéről érkeztek vállalatok a 19. Informatikai Szakmai Napokra. A Debreceni Egyetem Informatikai Karának őszi rendezvénye a középiskolásokat is várja. Részletek.

Kutatásokkal a fenntartható gyepekért (Debreceninap.hu)

A Debreceni Egyetem, a Szent István Egyetem és az MTA kutatói hazai gyepeken vizsgálták a legeltetés hatásait. Az Ecology and Evolution című szaklapban publikált eredmények szerint a löszgyepek különösen érzékenyek a túllegeltetésre. Részletek.

Férfi kosár: légióst cserélt a DEAC, egy ismerős a fedélzeten (Nemzeti Sport)

Közös megegyezéssel szerződést bontott a DEAC férfi kosárlabdacsapata Adam Ramstedttel. A 206 centis, svéd válogatott erőcsatár öt mérkőzésen lépett pályára a hajdúságiak színeiben, ezalatt 4.6 pontot, 3.4 lepattanót, és 1.2 asszisztot átlagolt. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 41. szám | 2018. NOVEMBER 8.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.