DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 41. SZÁM | 2018. NOVEMBER 15.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 42. SZÁM | 2018. NOVEMBER 15.

HÍREK

Új professzorok az egyetemen

"Oktatói pályafutásuk egy valóban nagyszerű és rangos állomásához érkeztek" – ezekkel a szavakkal köszöntötte a Debreceni Egyetem rektora az intézmény új professzorait. Szilvássy Zoltán az egyetem tíz oktatójának adott át egyetemi és főiskolai tanári kinevezéseket.

Ülésezett a Szenátus

A Szenátus november 8-ai ülésén Bács Zoltán kancellár cáfolta azokat a sajtóhíreket, miszerint a debreceni felsőoktatási intézményben is a Corvinus Egyetem új működési modelljét vezetnék be. A tanácskozáson szó volt a BMW-gyárról, a térség gazdaságfejlesztési programjáról, és több szabályzatot is módosítottak.

Az egészségügy kiválóságai

Az egészségügyben végzett magas színvonalú szakmai munkájáért a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház és az Általános Orvostudományi Kar öt munkatársa kapott rangos állami kitüntetést november 8-án, Budapesten. A díjakat Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Horváth Ildikó, egészségügyért felelős államtitkár adta át a Debreceni Egyetem kiválóságainak.

Modern labor a gépészmérnököknek

A repülőgép-alkatrészeket tervező és gyártó Diehl Aviation Hungary gépészeti tervező laboratóriumot létesített a Gépészmérnöki Tanszéken. A laborban a hallgatók a tervezésben alkalmazott legmodernebb technológiákkal ismerkedhetnek meg. A szerdán átadott tanteremben elsősorban a gépészmérnök hallgatók tanulnak majd.

Debreceni kutatás a Science címlapján

A klímaváltozásnak a partimadarak fészkelési szokásaira gyakorolt hatásait vizsgálta egy nemzetközi kutatócsoport Székely Tamás professzor irányításával. A kutatásból kiderült: a klímaváltozás hatással van egy faj lokális populációján keresztül a teljes ökoszisztémára. A publikáció a Science folyóirat 2018. november 9-i számában jelent meg.


PROGRAMAJÁNLÓ

Steinway hangversenysorozat

Fenyő Gusztáv (Skócia) előadásában hallhatnak válogatást Dmitrij Sosztakovics Prelűdök és Fúgák sorozatából a zenebarátok a Steinway hangversenysorozatban november 15-én, csütörtökön 19 órától a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Magyar Tudomány Ünnepe

Az MTA tantárgy-pedagógiai kutatási program természettudományi-matematikai-informatikai oktatási kutatócsoportja tart kétnapos beszámoló konferenciát a Természettudományi és Technológiai Kar szervezésében november 16-17-én az Agóra Tudományos Élményközpontban (Debrecen, Móricz Zsigmond krt.).

Zongora Emlékverseny

Franz Schubert halálának 190. és Claude Debussy halálának 100. évfordulója alkalmából kétnapos Országos Zongora Emlékversenyt rendez november 16-17-én a Liszt teremben (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.) a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. Az eseményen a hazai integrált egyetemeken működő zeneművészeti intézetek, karok hallgatói mutatkoznak be két kategóriában.

Könyvbemutató

"Válogatás a reformáció emlékévének magyar nyelvű tudományos könyvterméséből" címmel közös könyvbemutatót tart november 16-án, pénteken 10 órától a Debreceni Református Hittudományi Egyetem és a Debreceni Egyetem a Debreceni Református Kollégium Kistanácstermében (Debrecen, Kálvin tér 16.).

Tudományos ülés

"Tradíció és haladás a Női Klinikán" címmel tudományos ülést rendez Tóth Zoltán és Hernádi Zoltán professzorok 70. születésnapja alkalmából a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara a Szülészeti és Nőgyógyászati Intézet közreműködésével november 16-án, pénteken 12 órai kezdettel az intézet tantermében (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Párkapcsolati tréning

"Szabadság-függőség a párkapcsolatokban" címmel szervez tréninget november 17-én, szombaton 10 órától a Debreceni Egyetem dolgozói és hallgatói számára a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ a Böszörményi úti campus Veres Péter Kollégium III/323. termében (Debrecen, Böszörményi út 132.). A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni november 16-án, pénteken 12 óráig lehet a demek2@unideb.hu email címen.

Magyar Tudomány Ünnepe

"Jó gyakorlatok a médiaoktatásban" címmel tart workshop-ot a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke november 19-én, hétfőn 16 órai kezdettel a Főépület XI. előadótermében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Párkapcsolati szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három királyfi három királylány mozgalom közös szervezésében "Döntéseink és választásaink" címmel Pálfay Erzsébet mentálhigiénés szakember tart előadást november 19-én, hétfőn 16 órától a Főépület XII. termében (Debrecen Egyetem tér 1.).

Magyar Tudomány Ünnepe

"A molekuláris genetikai diagnosztika: kihívások az onkológiában és a klinikai genetikában" címmel tart tudományos ülést a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara november 20-án, kedden 15 órától a Kenézy Villában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Nyílt tréning a DESzínházban

A színjátszáshoz kedvet érzők számára tart nyílt tréninget az egyetem színjátszó társulata november 20-án, kedden 18 órától a DESZ-teremben, Debreceni Egyetem Főépület, alagsor 31. (Debrecen, Egyetem tér 1.).

DExpo 2018

A Debreceni Egyetem idén is megrendezi nyílt napjait, amelyekre az intézmény iránt érdeklődő középiskolásokat várják november 21-22-én az egyetem valamennyi campusán. A kétnapos program célja, hogy megmutassa a leendő egyetemistáknak, milyen lehetőségek várják őket a Debreceni Egyetemen, ha az intézményt választják továbbtanulásuk színhelyéül.

Szakmai fórum

"A szimulációs oktatás múltja, jelene és jövője az orvosképzésben" címmel rendez közös szakmai fórumot a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara, az Interaktív Orvosi Gyakorlati Központ és a Magyar Egészségügyi Szimulációs Társaság november 21-én, szerdán 11 órától a Kenézy Villában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Tudományos előadás

Jocelyn Wogan-Browne professzor (Fordham University, New York, USA) tart előadást "Women and Multilingualism in Late Medieval England - And Why it Matters Now" címmel a Tudomány Hónapja keretében a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézet szervezésében november 21-én, szerdán 12 órától a Főépület Stúdió 111. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Magyar Tudomány Ünnepe

Könyvbemutatót tart a Debreceni Egyetem Felsőoktatási Kutató és Fejlesztő Központjának új kutatási eredményeiről a Bölcsészettudományi Kar Nevelés- és Művelődéstudományi Intézete és az MTA Pedagógia Bizottság Nevelésszociológia Albizottsága november 21-én, szerdán 13 órától a Főépület 7/8. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Komparatisztikai Műhely

"A debreceniség mintázatai a helyi kötődésű kulturális elitben" címmel Béres Zsuzsa PhD-hallgató tart előadást a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Komparatisztikai Műhely programjának keretében november 21-én, szerdán 14 órától a Debreceni Egyetem Főépület III/303. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Magyar Tudomány Ünnepe

"Közös nyelven a tudományról, három határ mentén" címmel rendez tudományos ülést a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara november 21-én, szerdán 14 órától a Torony előadótermeiben (Nyíregyháza, Sóstói út 2-4.).

Mentálhigiénés Filmklub

A "Teljesen idegenek" című olasz vígjátékot láthatja a közönség a DEMEK Mentálhigiénés Filmklubjában november 21-én, szerdán 17:30-tól a Debreceni Egyetem Főépület, Aud. Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.). A vetítés után beszélgetés a filmről Varga Éva klinikai szakpszichológussal.

Hatvani 300

300 éve született Hatvani István orvos, matematikus, a Debreceni Református Kollégium tanára. Ebből az alkalomból tudományos ülést szervez november 21-én, szerdán 17 órai kezdettel a Debreceni Akadémiai Bizottság Székházának Csokonai termében (Debrecen, Thomas Mann u. 49.) a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának Matematikai Intézete, a Bolyai János Matematikai Társulat Hajdú-Bihar Megyei Tagozata és a Debreceni Akadémiai Bizottság Matematikai Munkabizottsága.

Science Café

"Az ember szerepe a növényi magvak terjedésében és a növények globális elterjedésében" címmel Deák-Valkó Orsolya, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar, Biológiai és Ökológiai Intézet Ökológiai Tanszékének adjunktusa tart előadást november 21-én, szerdán 17 órától a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).

Magyar Tudomány Ünnepe

Tudományos emlékülést rendez "Turgenyev 200" címmel a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Szlavisztikai Intézete november 21-én, szerdán 18 órai kezdettel az Orosz Központban (Debrecen, Dóczy József u. 5.).

Zongorakoncert

Király Csaba zongorakoncertjével folytatódik a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar centenáriumi programsorozata november 21-én, szerdán 19 órától a Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei körút 82.).

Magyar Tudomány Ünnepe

"A szív és az érrendszer kutatásának legújabb eredményei Debrecenben" címmel indít előadás-sorozatot az IRONHEART konzorcium (Debreceni Egyetem, Orvostudományi Kar és Klinikai Központ 11 kutatólaboratóriuma) november 22-én, csütörtökön 9 órától a Klinikai Központ, In vitro diagnosztikai tömb épületében (Debrecen Nagyerdei krt. 98.).

Tudományos szimpózium

"Biotechnológia a Debreceni Egyetemen" címmel rendez közös tudományos szimpóziumot a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Biológiai és Ökológiai Intézet Biotechnológiai és Mikrobiológiai Tanszéke és az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság november 22-én, csütörtökön 13:30-tól a Debreceni Akadémiai Bizottság Székház Bognár Rezső termében (Debrecen Thomas Mann u. 49.).

Magyar Tudomány Ünnepe

"Lokális integrációs modellek rurális térségekben" címmel tart könyvbemutató workshop-ot a Debreceni Akadémiai Bizottság Szociológiai Munkabizottsága, valamint a Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszéke november 22-én, csütörtökön 14 órától a Főépület 49. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Konzervatóriumi esték

A SONUS Ütőhangszeres együttes ad koncertet a Konzervatóriumi esték keretében november 22-én, csütörtökön 19 órától a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Tudományos ülés

20 éves a Humángenetikai Tanszék - ebből az alkalomból tudományos ülést rendez november 23-án, pénteken 14 órától a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara a Kenézy Villában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Doktoravató ünnepség

A Magyar Tudomány Ünnepe keretében rendezi hagyományos doktor- és díszdoktoravató ünnepségét a Debreceni Egyetem november 24-én, szombaton 11 órai kezdettel a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).


VIDEÓK

FELHÍVÁSOK

Támogatás kérése

Kedves Kollégák! Tisztelt Egyetemi Polgárok! Ezúttal egy sajnálatosan tragikus esemény kapcsán fordulunk Önökhöz!

Kollégánk Makay Róbert november 3-án, 44 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt, három kiskorú (13, 11 és 3 éves) gyermeket hagyva maga után. Felesége szintén az egyetemünk dolgozója. A Debreceni Egyetem a temetés költségeit magára vállalja, de a gyermekek további nevelése is jelentős terhet ró a családra. Kérjük, hogy aki teheti és átérzi a helyzet tragikusságát, valamint segíteni szeretne a családon pénzbeli támogatással, 2018. december 31-ig megteheti az alábbi számlaszámra való befizetéssel vagy átutalással:

Számlaszám: 11773384-02619745
Számla elnevezése: MAKAY RÓBERT CSALÁDJA

Tisztelettel:

Prof. Dr. Bács Zoltán sk.
kancellár

DExam Intenzív 2019. Tél

A Debreceni Egyetem Idegennyelvi Központja 2019 januárjától új térítéses szóbeli/írásbeli nyelvvizsgára felkészítő 30 órás intenzív tanfolyamokat hirdet. Jelentkezési határidő: 2018. december 20. csütörtök 16 óra. Jelentkezni lehet a www.dexam.hu honlapon, valamint személyesen a DE Idegennyelvi Központ recepcióján (Debrecen, Komlóssy út 56.), de telefonon is kérhető információ az (52) 532-740, (52) 512-900/23031 és 23131 számokon, vagy emailben a dexam@unideb.hu levélcímen.


KÉPGALÉRIÁK

Országos Nemzetközi Koordinátori Találkozónak ad otthont az egyetem

Domborműveket avattak az orvosképzést holttestükkel támogatók emlékére

Óvodai szakmai nap a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karon

Speciális izomstimulátort kapott adományként a Gyermekgyógyászati Klinika


 

SPORT

Jégkorong

Pénteken és vasárnap is vár egy-egy hazai találkozó a DEAC jégkorongcsapatára az Erste Ligában. Némethék előbb péntek este 19:30-tól a DAB, míg vasárnap 18:30-tól a Vasas ellen lépnek jégre a Debreceni Jégcsarnokban. A szakosztály több meglepetéssel is készül a csapatnak és a szurkolóknak a dunaújvárosiak elleni derbire.

Kosárlabda

A közvetlen "üldöző" Kaposvárt fogadja pénteken a DEAC a férfi NB I. A-s kosárlabda bajnokságban. Az összecsapás 18 órakor kezdődik az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban.

Futsal

Ismét két fronton kell helytállnia a DEAC férfi futsalcsapatának. A fiúk péntek este 18:30-kor bajnokin fogadják a bronzérmes helyen álló Veszprémet a DESOK-ban. Jövő hét szerdán 20:15-től aztán kupatalálkozó következik. Az egyetemisták a REAC otthonában vívhatják ki a legjobb nyolc közé kerülést.

A női csapat is pályára lép hétvégén. A keleti csoportban listavezető DEAC a Szolnok vendége lesz szombaton 19 órától.

Röplabda

Dunaújváros-Debrecen derbit rendeznek a férfi röplabda NB I-ben. A DEAC péntek este 18:30-tól a Dunaferr otthonában lép pályára a bajnoki pontokért. Két nappal később, vasárnap 16 órától a Fino Kaposvár SE látogat a DESOK-ba bajnokin.

Az NB II-es női együttes a Békéscsabát fogadja szombaton 15 órától a DESOK-ban.

Kézilabda

A sereghajtó ÓAM Ózdi KC-nél vendégeskedik a DEAC NB I. B-s férfi kézilabdacsapata szombaton. A találkozó 18 órakor kezdődik.

Labdarúgás

Az NB III-as labdarúgócsapat ezúttal szombaton, Salgótarjánban lép pályára. A 15. forduló derbije 13 órakor kezdődik.

A DEAC II szombaton 13 órától a Hajdúsámson vendége lesz, míg a DASE vasárnap 17 órától a Kabai Meteorit együttesét fogadja a Dóczy utcai Egyetemi Sportközpontban megyei rangadón.


RÓLUNK ÍRTÁK

Gépészeti tervező laboratóriumot adtak át a Debreceni Egyetemen (Magyar Idők)

A repülőgép alkatrészeket tervező és gyártó Diehl Aviation gépészeti tervező laboratóriumot létesített a Debreceni Egyetem (DE) gépészmérnöki tanszékén, a 12 tervező állomásból álló, 3D-s nyomtatót is magába foglaló labort szerdán adták át a műszaki kar épületében. Részletek.

Egyedülálló alapszakot indít a Debreceni Egyetem (Civishir.hu)

Romológia alapszakot indít jövő szeptembertől a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógia Kara – jelentették be a kar roma szakkollégiumának november 9-ei konferenciáján, ahol a hallgatók kutatási eredményeit is bemutatták. Részletek.

Hazai kutatási eredmények a Science tudományos magazinban (National Geographic)

A klímaváltozásnak a partimadarak fészkelési szokásaira gyakorolt hatását vizsgálta egy nemzetközi kutatócsoport a Debreceni Egyetem professzorának irányításával. Részletek.

Általános iskolások tanulták az újraélesztést (Weborvos.hu)

Általános iskolás gyerekeknek tartottak interaktív újraélesztési bemutatót szerdán a Debreceni Egyetemen. A nyolcadik osztályos diákok az életmentő módszereket az Általános Orvostudományi Kar Sürgősségi Orvostani Tanszékének szakembereitől sajátították el - adta hírül az intézmény honlapja. Részletek.

A debreceni hokikapus nevét skandálta a Tüskecsarnok közönsége (Dehir.hu)

Válogatottunk 7-1-re verte az olaszokat, a meccs legjobbja elismerést a DEAC hálóőre, Hetényi Zoltán érdemelte ki. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 42. szám | 2018. NOVEMBER 15.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.