DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 40. SZÁM | 2018. OKTÓBER 25.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 40. SZÁM | 2018. OKTÓBER 25.

HÍREK

Világhódításra szövetkeztek

Világkereskedelmi szinten is meghatározó kompetenciaközponttá válhat a Debreceni Egyetem a TE-FOOD élelmiszerbiztonsági nyomonkövetési rendszerhez kapcsolódó oktatási, kutatási, innovációs tevékenységgel. Az erről szóló megállapodást október 18-án írta alá az intézmény és a Laurel cégcsoport.

Elismerések október 23-án

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át a Debreceni Egyetem AKIT Karcagi Kutatóintézet mezőgazdasági technikusa, Bosnyák Imre. A Kossuth Gyakorló intézményvezető-helyettesét, Kiss Gabriellát pedig Debrecen városa Hatvani-díjjal jutalmazta.

Együttműködés a jövő pedagógusaiért

A Debreceni Szakképzési Centrum 11 intézménye fogadja szakmai gyakorlatra az egyetem tanárszakos hallgatóit a jövőben. Erről állapodott meg október 26-án a centrum és az intézmény Tanárképzési Központja. Az elmúlt években jelentősen nőtt az egyetemen a tanárszakos hallgatók száma.

Reformjavaslatok a cégek védelmében

A fizetésképtelenségi eljárások és a vállalkozások jogutód nélküli megszűnésével kapcsolatos problémákra dolgozott ki megoldási javaslatokat a jogi kar az Igazságügyi Minisztérium megbízásából. Az ÁJK oktatói és kutatói a Debreceni Ítélőtáblával közösen végzett kutatások eredményeit október 26-án ismertették.

Jó itt dolgozni!

Apák napjával és mobil gyereksarokkal bővülnek a Debreceni Egyetem családbarát szolgáltatásai, sőt a jövőben a Mikulás is házhoz megy. Az intézmény negyedik alkalommal nyerte el az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán a "Családbarát munkahely" címet. A szolgáltatásokat az egyetem dolgozói ingyen vehetik igénybe.


PROGRAMAJÁNLÓ

Anyahajó Klub

"A játék és a mese szerepe a gyermekünk életében" címmel Ferenczi Beáta klinikai gyermek szakpszichológus, családterapeuta, dúla tart előadást a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ szervezésében október 26-án, pénteken 17 órától a Böszörményi úti campus, Veres Péter Kollégium III. emelet 323-as termében (Debrecen Böszörményi út 140-142.).

Informatikai Szakmai Napok

A karrierépítés lesz a központi téma a 19. Informatikai Szakmai Napokon, melyet október 29-én és 30-án rendez az Informatikai Kar a Kassai úti campuson. Az immár hagyományossá vált rendezvénysorozaton a hallgatók számára neves debreceni és fővárosi cégek tartanak előadásokat az informatika gyakorlati alkalmazásával, új technológiákkal kapcsolatos témakörökben. Bővebb információ.

Intézettörténeti előadások

A centenáriumi programsorozat keretében intézettörténeti előadás-sorozatotot tart a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara. A következő visszatekintés október 29-én 14 órától lesz a Kenézy Villában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.). Az érdeklődők megismerhetik a debreceni belgyógyászat és endokrinológia múltját, a pszichiátria felépülés-történetét, valamint az infektológia elmúlt 60 évét.

Koszorúzás és megemlékezés

Az intézmény egykori névadója, gróf Tisza István néhai miniszterelnök halálának 100. évfordulójára koszorúzással egybekötött megemlékezést és tudományos szimpóziumot szervez a Debreceni Egyetem. A koszorúzási ünnepség október 31-én, szerdán 10 órakor kezdődik a Főépület előtti téren, majd 11 órától a Főépület Aulája ad otthont a szimpóziumnak.

Orvos művészek kiállítása

A 100 éves debreceni orvosképzés jubileuma alkalmából nyílt tárlaton Péter Mózes professor emeritus, Nagy Attila, Medveczky Nóra, Kincses Zsolt festményei, valamint Csépány Tünde, Tóth Csaba professor emeritus és Endes Mihály fotói tekinthetők meg. Az orvos művészek csoportos kiállítása november 2-ig látogatható az Elméleti Galériában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).


FELHÍVÁSOK

Konferencia informatikai és műszaki területeken dolgozó és kutató nőknek

A Debreceni Egyetem Informatikai Kara a Magyar Tudomány Ünnepe keretében 2018. november 23-24-én rendezi meg az ADA konferenciasorozat első rendezvényét. A program elsődleges célja, hogy lehetőséget és közeget biztosítson az informatikai és a műszaki területeken dolgozó és kutató nők szakmai kommunikációjának. A szervezők hívnak minden kutató nőt és felsőoktatásban tanuló vagy doktori tanulmányokat folytató hallgatót, akik tudományos eredményeiket szeretnék előadás (20 perc) vagy poszter formájában bemutatni egy szélesebb szakmai közönség előtt. Regisztráció és bővebb információ.

Csökkentsd a rizikót! Töltsd ki a kérdőívet!

Kockázatszűrő és életminőség-fejlesztő programot hirdet a Debreceni Egyetem. Célcsoport a Hajdú-Bihar megyében élő 18-35 és 45-60 éves korosztály. Akiknél a szív- és érrendszeri megbetegedés rizikóját magasnak találják a szakemberek, illetve megadják nevüket és elérhetőségüket, további térítésmentes egészségügyi vizsgálatokra hívják be, majd a legnagyobb veszélynek kitettek részére ingyenes életmódváltást segítő programokat szerveznek. A kérdőív kitöltése 2-3 percet vesz igénybe. A kérdőív elérhető: http://www.szinapszis.hu/hu/de-ginop (GINOP -2.3.2-15 -2016-00062)

Kiállítókat vár a KLTE Baráti Köre

A Kossuth Lajos Tudományegyetem Baráti Köre november 3-23. között az Élettudományi Galériában rendezi meg a X. Egyetemi Képzőművészeti Tárlatot, amelyre várják az alkotó egyetemi polgárok - oktatók, hallgatók, dolgozók - jelentkezését október 28-ig. Bővebb információ.

E-könyv hozzáférés

Próbahozzáférés keretében november 15-ig elérhetővé válik a https://ebookcentral.proquest.com/lib/unidebhu/browseSubject.action linken a ProQuest Academic Complete e-könyves gyűjtemény a Debreceni Egyetemen. A szolgáltató 10 tudományterület 50-nél is több témakörében biztosít korlátlan hozzáférést 150 000 e-könyvhöz.


KÉPGALÉRIÁK

Együttműködési megállapodás a TE-FOOD nyomonkövetési rendszer oktatásáról

Alakuló ülését tartotta a DEAC Koordinációs Igazgató Tanácsa

Orvos művészek kiállítása a 100 éves debreceni orvosképzés alkalmából

Szimpátia a munkaerő-piacon - Gégény János előadása a Karrierkalauzban


 

SPORT

Jégkorong

Második erdélyi túrájukra indulnak az Erste Ligás jégkorongozók. A DEAC pénteken 17:30-tól a listavezető Csíkszereda, majd vasárnap ugyanebben az időben a Gyergyói HK otthonában lép jégre.

Kosárlabda

SZTE-DEAC meccset rendeznek a férfi kosárlabda NB I A. ötödik fordulójában. A szegedi derbi szombaton 18 órakor kezdődik.

Futsal

Nagyon fontos rangadóra készül a DEAC NB I-es férfi futsalcsapata. Pallaiék szerda este 18:30-tól a közvetlenül előttük álló Szigetszentmiklóst fogadják a DESOK-ban.

A lányok szintén izgalmas derbit játszanak, a Rubeola Csömört fogadják vasárnap 18:30-tól a DESOK-ban.

Röplabda

Ismét két "fronton" kell helytállnia a DEAC férfi röplabdacsapatának. A fiúk pénteken kupavisszavágóra utaznak Dunaújvárosba, a találkozó 19 órakor kezdődik. Szombaton aztán bajnoki következik, a Kecskemét látogat a DESOK-ba 18 órától.

Szombaton 14 órától a DEAC-os lányok is pályára lépnek. A vendég a Röpke SE lesz szintén az egyetemi sportcsarnokban. Vasárnap, ugyanebben az időpontban Nyíregyházán vendégszerepel a csapat.

Floorball

Az ARES HC otthonában lép pályára vasárnap a DEAC élvonalbeli floorballcsapata. A találkozó 16:30-kor kezdődik Érden.

Labdarúgás

Az NB III-as labdarúgók a Cigándot fogadják vasárnap 13:30-tól a Dóczy utcai egyetemi sportközpontban.

Egy nappal korábban, szombaton a megyei pontvadászatban a DEAC II a DVSC II-vel mérkőzik meg 13:30-tól Pallagon. A DASE pedig a Hajdúszoboszlót fogadja vasárnap, szintén délután fél kettőtől a Böszörményi úti campus sportpályáján.


RÓLUNK ÍRTÁK

Élelmiszerbiztonsági kompetenciaközpont lesz a Debreceni Egyetem (ITBusiness)

Egy nemzetközi összefogásban fejlesztett, blockchain-alapú megoldás ma a világ legfejlettebb, legbiztonságosabb és ugyanakkor legolcsóbban üzemeltethető élelmiszerbiztonsági rendszere. A jelentős magyar részvétellel létrejött eljárás már messze nem csak kísérlet: termelők, kereskedők és fogyasztók milliói használják napi szinten Ázsiában, pilot projektek indultak Amerikában és néhány európai országban. A fejlesztésben résztvevő hazai vállalkozás október 18-án megállapodott a Debreceni Egyetemmel arról, hogy az intézményben elindítják az új technológiát oktató képzést, hogy a városban egy meghatározó európai kompetenciaközpont alakulhasson ki. Részletek.

Íme, a tíz legjobb vidéki gimnázium (Hvg.hu)

A három dobogóst a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium és a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája követi, rajtuk kívül egy szombathelyi, egy nyíregyházi, egy budaörsi és még egy győri középiskola található az első tízben. Részletek.

Minden szempontból korszerűsítik a képzést (Hajdú-bihari Napló)

A pedagógusok létszáma és módszertani felkészültségük a mai rohanó világban igen fontos, emiatt a Debreceni Egyetem minden szempontból igyekszik korszerűsíteni ezeket a képzéseket ahhoz, hogy a most felnövekvő generáció igényeihez igazítani tudjuk a pedagógusok tudásszintjét - mutatott rá Pósánné Rácz Annamária, a Debreceni Egyetem oktatási igazgatója az intézmény Tanárképzési Központja és a Debreceni Szakképzési Centrum között pénteken létrejött megállapodás kapcsán. Részletek.

Ez a fogászat szórakoztató, és még ingyenes is (Civishir.hu)

A Fogorvostudományi Kar hagyományos szűrőnapján a szakemberek a rendszeres ellenőrzés fontosságát, a fogápolás jelentőségét szeretnék tudatosítani, de a problémák megoldásában is segítséget nyújtanak. Részletek.

Igazi kincs a magyar méz, de a méhanyák is! (FM90 Campus Rádió)

A jelenlegi magyar méhészeti tapasztalat azt mutatja, hogy egy kaptárban két év után lecserélik a méhcsalád fő szervezőjét a méhanyát, vagy ahogy a köznyelv pontatlanul nevezi: a méhkirálynőt. Ám a méhanya-csere drága mulatság, így a kutatások arra is irányulnak, hogy valóban szükséges-e lecserélni kétéves kor után a méhanyát, azaz egy ilyen vizsgálatnak komoly gazdasági haszna is lehet. Erről, és a magyar mézről is beszélt Takács Mariann, az Állatenyésztéstani Tanszék doktorjelöltje a Jövőnéző Extrában. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 40. szám | 2018. OKTÓBER 25.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.