DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 4. SZÁM | 2018. FEBRUÁR 8.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 4. SZÁM | 2018. FEBRUÁR 8.

HÍREK

Jelentkezz iDE!

Február 15-én jár le a felvételi jelentkezési határidő. A Debreceni Egyetem szinte valamennyi, összesen 12 tudományterületen kínál képzést a jelentkezőknek. Szeptembertől 59 alapszak, 72 mesterszak, 6 osztatlan és 7 felsőoktatási szakképzés indul. Az intézmény 14 karára összesen 11 és fél ezer hallgatót vesznek fel.

Átalakuló, modernebb betegellátás

Új járóbeteg-ellátó és sürgősségi komplexum, centralizált onkológia, korszerűbb lombikprogram, megújuló eszközpark - jelentős változások várhatók 2018-ban a Klinikai Központban. Berényi Ervin elnök kiemelte: az infrastrukturális és szervezeti változások az eddiginél magasabb szintű ellátást szolgálják.

Rekordszámú csontvelő-átültetés

Minden eddiginél több, 101 csontvelő-transzplantációt végeztek tavaly a Klinikai Központ Hematológiai Tanszékén. Az országban a csontvelő-átültetések száma megközelítőleg 400 volt, így ez a hazai beavatkozások negyedét jelenti. A jelentős eredmény kapcsán tudományos tanácskozást tartottak a DAB Székházában.

Új megoldás arzénmentesítésre

Hatékony, olcsó és könnyen kezelhető eljárást dolgozott ki az AKIT Karcagi Kutatóintézete a réteg- és talajvizek arzénmentesítésére. Kiemelt szempont volt, hogy a felhasznált anyagok ne okozzanak újabb környezetvédelmi vagy egészségügyi problémát. A kísérleteket folytatják, hogy az eljárás a gyakorlatban is alkalmazható legyen.

Emlékezés és tisztelgés

Már készül Klebelsberg Kunó szobra. Tisza István mellett az egyetem létrehozását szívügyének tekintő egykori vallás- és közoktatásügyi minisztert ábrázoló mű díszíti majd a Debreceni Egyetem Főépülete előtti teret. Juha Richárd szobrászművész alkotását a tervek szerint májusban, ünnepélyes keretek között avatják fel.


Programajánló

Téli diplomaosztó ünnepségek

A Műszaki Kar 175 végzőse veheti át diplomáját a február 9-én, pénteken 10 órakor kezdődő ünnepségen. A rendezvény helyszíne a Főépület Díszudvara (Debrecen, Egyetem tér 1.). Az ünnepséget élőben közvetíti a hirek.unideb.hu oldalon az egyetem Multimédia és E-learning Technikai Központja. Az Egészségügyi Kar ugyancsak pénteken tartja diplomaosztó ünnepségét, a rendezvény 11 órakor kezdődik Nyíregyházán, a kar Zilahi-termében. A Természettudományi és Technológiai Kar február 10-én, szombaton 10 órától a Főépület Díszudvarán tart ünnepséget, amelyet ugyancsak élőben közvetít a Multimédia és E-learning Technikai Központ.

Oktatás - Informatika - Pedagógia 2018.

Az oktatásban használt információs és kommunikációs technológiák állnak a középpontjában annak a konferenciának, amelyet a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Nevelés- és Művelődéstudományi Intézete szervez február 9-én, pénteken 10:30-tól az MTA DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u 49.).

Képzőművészeti kiállítás

Kovács-Benkő Flóra és Töpler László munkáiból nyílik kiállítás "Álomidők festői" címmel február 10-én, szombaton 15 órakor az Élettudományi Galériában (Debrecen, Egyetem tér 1.). Megnyitja Szénási Miklós író, újságíró, közreműködik Szabó Krisztián gitárművész. A kiállítás megtekinthető 2018. február 10-től március 2-ig, naponta 8-tól 20 óráig.

Fotókiállítás

Artner Géza sebész főorvos fotóiból nyílik kiállítás február 11-én, vasárnap 11 órakor az Elméleti Galériában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98. Klinikák). Megnyitja Tóth Csaba professor emeritus, Holló László-díjas fotóművész. Közreműködik a Debreceni Egyetem Monteverdi kamarakórusa, vezényel Takács Ildikó és Pazár István. A kiállítás megtekinthető 2018. február 11-től március 2-ig, naponta 8-tól 20 óráig.

Átadó ünnepség

A Belgyógyászati Klinika Hematológiai Osztály fejlesztési programjának zárásaként átadó ünnepséget tart a Debreceni Egyetem Klinikai Központja február 12-én, hétfőn 10.30-kor a Belgyógyászati Klinika "B" épület, II. emeleti tárgyalótermében (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Orosz néptáncest

A moszkvai, hivatásos művészekből álló "Karagod" néptáncegyüttes öt tagját látja vendégül a Debreceni Egyetem Orosz Központja és a Debreceni Orosz-Magyar Egyesület február 13-án, kedden 17 órai kezdettel a Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.). A rendezvényre a belépés díjtalan.

Komolyzenei hangverseny

Az Anima Musicae Kamarazenekar ad koncertet az Universitas-Debrecen hangversenysorozat keretében február 13-án, kedden 19 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Főépületének Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.). A műsorban Mozart, Corelli és Dohnányi műveit hallhatja a közönség.

Tudós és iskola - tudósiskola

"A vírus és az ember" címmel Tőzsér József, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese, a Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet vezetője tart előadást a Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tehetséggondozó és pályaorientációs sorozatában február 14-én, szerdán 9.40-től az iskola könyvtárában (Debrecen, Csengő u. 4.).

Könyvbemutató a DAB Klubban

Nóvé Béla "Patria Nostra - '56-os menekült kamaszok a francia idegenlégióban" című könyvének bemutatója február 14-én, szerdán 16.30-kor kezdődik az MTA DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Tudományos konferencia

"A honfoglalók származása genetikai és nyelvészeti adatok alapján" címmel rendez tudományos tanácskozást február 15-én, csütörtökön 14 órától a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Finnugor Nyelvtudományi Tanszéke és az Általános Orvostudományi Kar Humángenetikai és Reumatológiai Tanszéke az MTA DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).


Videók

Felhívások

Gyászistentisztelet

Ujváry Zoltán professor emeritus emlékére gyászistentiszteletet tart a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara február 23-án, pénteken 14 órai kezdettel az Egyetemi Református Templomban (Debrecen, Egyetem tér 2.). Igét hirdet Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, emlékbeszédet mond Bartha Elek néprajzkutató, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese. Az emlékezés méltó megszervezéséhez a rendezők kérik, hogy részvételi szándékukat a neprajzeszter@gmail.com email címen, vagy a Debreceni Egyetem BTK Néprajzi Tanszék Facebook-oldalán jelezzék.

Az NKFI Alap új innovációs pályázatai

Az utóbbi két évhez hasonlóan idén is jelentős forrásra, 30 milliárd forintra pályázhatnak a vállalkozások a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból. Két további konstrukció a kutatói-ipari együttműködést ösztönzi összesen 31 milliárd forintos keretösszeggel, hogy a piacon hasznosuló innovatív termékekben, technológiákban öltsenek testet a kutatóhelyeken elért eredmények, többek között a mesterséges intelligenciához, a fehérjekutatáshoz és a tiszta ivóvízhez kapcsolódó területeken. Bővebb információ.

Angol nyelvű tréning tudományos kutatóknak

Tudományos kutatási tevékenységet támogató angol nyelvű tréninget szervez a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára. Február 14-én, szerdán 14 órától a Thomson Reuters trénere tart bemutatót a Web of Science adatbázis használatáról, valamint az impakt faktorokat is szolgáltató Journal and Highly Cited Data platformról. Helyszín: Kenézy Élettudományi Könyvtár III. emeleti előadóterem. Részvételi szándékát kérjük email-ben jelezze a név, kar és intézet/tanszék megadásával az eresources@lib.unideb.hu címen.

HÁZAS-"PÁR-BAJ"

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja Bálint-nap alkalmából házaspárok közötti vetélkedőt szervez február 18-án, vasárnap 16 órai kezdettel a DEMEK Központban (Debrecen, Poroszlay út 97.). Nevezési feltételek: a házasságkötéstől eltelt legalább két év, és a házaspár legalább egyik tagja a Debreceni Egyetem dolgozója legyen. Jelentkezési határidő: 2018. február 14., szerda 12 óra. A jelentkezéseket a demek@unideb.hu email címre várják a szervezők, akik csupán az első 10 pár regisztrációját tudják elfogadni. A nyeremény: a vetélkedő első három helyezettje romantikus vacsorára szóló kupont vehet át.

Energiatakarékossági 0%-os hitelprogram

Kedvező feltételekkel és egyszerűen igényelhető az a 0%-os hitelprogram, melyet a Debreceni Egyetem dolgozói is kérhetnek minimum 10%-os saját forrással, többek között fűtési rendszerek korszerűsítésére, szigetelésre, nyílászárók cseréjére, valamint megújuló energiaforrások, vagyis napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk, vagy korszerű faelgázosító berendezések beépítésére. A visszatérítendő hitelösszeg minimuma 500.000 forint, maximuma magánszemélyek esetén 10 millió forint. A hitel futamideje maximum 20 év lehet. Bővebb információ.


Képgalériák

Sajtótájékoztató a felvételi jelentkezési határidő kapcsán

Tudományos ülés a rekordszámú csontvelő-transzplantációról

Jubileumi konferencia a Laboratóriumi Medicina Intézet 40 évéről

A méhnyakrákszűrés fontosságára hívták fel a figyelmet az EK-n


Sport

Futsal

A DEAC NB I-es férfi futsalcsapata a sereghajtó Bőny otthonában játszik pénteken 18:30-tól. A DEAC 12 ponttal a 8. helyen áll, míg aktuális ellenfele eddig hat pontot gyűjtött.

A listavezető ellen lép pályára a hétvégén a DEAC női futsalcsapata az NB II-ben. A lányok vasárnap 14 órától mérkőznek meg a Reklám Press Skorpió együttesével Salgótarjánban.

Kézilabda

Idei első hazai bajnokiját vívja szombaton a DEAC NB I/B-s férfi kézilabdacsapata. A fiúk a két hellyel mögöttük álló Algyőt fogadják 18 órától a DESOK-ban.

Kosárlabda

Hazai pályán javíthat a DEAC-DSI női kosárlabdacsapata az Amatőr Bajnokság piros csoportjában. A lányok a 3. helyen álló Nyíregyházi Kosársulit látják vendégül szombaton 18 órától a Kossuth Gyakorló Csengő utcai tornacsarnokában.


Rólunk írták

Elemzés után átalakítanak Debrecenben (Medialonline.hu)

Új járóbeteg-ellátó és sürgősségi komplexum, centralizált onkológia, korszerűbb lombikprogram, megújuló eszközpark - jelentős változásokat hoz 2018 a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. Részletek.

Negyven éves a Debreceni Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézete (Debrecen TV)

Alapításának negyvenedik évfordulóját ünnepelte ma a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán működő Laboratóriumi Medicina Intézet. Részletek.

A duális képzést népszerűsíti ma a Debreceni Egyetem (Kossuth Rádió - Krónika)

A Természettudományi és Technológiai Kar duális képzéseit népszerűsítik ma a Debreceni Egyetemen. A mérnök szakokon a hallgatók csaknem harmada választja már a gyakorlatorientált képzést, a természettudományi szakokon pedig idén indulnak a duális képzések, mondta el a kar dékánja, Kun Ferenc. Részletek.

Gépjárműszerelőket képez az Inter Traction Electrics Kft. debreceni új üzemében (Newtechnology.hu)

Megkezdődött a gyakorlati oktatás az Inter Traction Electrics Kft. debreceni Oktatási, Fejlesztési Központjában és Kísérleti Üzemében január 31-én. Az év végén bemutatott épületben kezdetben huszonhárom szakgimnazista tanulhat, de rövidesen elindulhat a Debreceni Egyetemmel karöltve a duális mérnökképzés is a telephelyen. <a data-cke-saved-href="http://newtechnology.hu/gepjarmuszereloket-kepez-az-inter-traction-elect..." href="http://newtechnology.hu/gepjarmuszereloket-kepez-az-inter-traction-elect..." _blank"="" style=" text-decoration: none; color: #004735;">Részletek.

Katonák toboroznak a Debreceni Egyetemen (FM90 Campus Rádió)

Továbbra is nagy az érdeklődés a katonaság iránt Hajdú-Bihar megyében. Tavaly a megyéből több mint 430 fő létesített szerződéses vagy tartalékos jogviszonyt a Magyar Honvédséggel, ebben kiemelkedő partner a Debreceni Egyetem. A honvédség hamarosan több campuson létesít tájékoztató pontokat. További részleteket Nagy Zoltán alezredes, 2. Katonai Igazgatási Központ parancsnoka mondott a Startban. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 4. szám | 2018. FEBRUÁR 8.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.