DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 39. SZÁM | 2018. OKTÓBER 18.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 39. SZÁM | 2018. OKTÓBER 18.

HÍREK

BMW-aláírás a Debreceni Egyetemen

A Debreceni Egyetemen írták alá a BMW debreceni üzemének létrehozását támogató szerződéseket október 12-én. A BMW delegációját, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, illetve Papp László polgármestert Szilvássy Zoltán rektor fogadta. A beruházáshoz kapcsolódóan a Debreceni Egyetem Műszaki Karán új képzések indulnak.

Pénzügyi labor nyílt az egyetemen

A Gazdaságtudományi Karon, a MAG Házban adták át a Fintelligence Labot október 15-én. A speciális tanterem 36 számítógépén elsősorban a kar pénzügy-számvitel alapképzésének hallgatói ismerhetik meg a pénzvilágban használt legújabb technológiákat, alkalmazásokat. A beruházás legfőbb célja a pénzügyi tudatosság fejlesztése.

Tudományos és üzleti értékteremtés

Tíz magyar egyetemmel együtt a debreceni is bekerült a Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Programba, amely olyan kutatásokat finanszíroz, melyek az eredmények üzleti hasznosulását is priortásként kezelik. Az intézmény a céljai megvalósításához 2 milliárd 250 millió forintot kapott. A program 2019. június 30-ig tart.

Az ipar évtizedei Debrecenben

Harmadik alkalommal rendezte meg a Műszaki Kar és az önkormányzat az Ipar Napjai című konferenciát október 11-12-én a Debreceni Egyetemen. A rendezvény célja a város, a kar és az ipar együttműködésének biztosítása és előmozdítása, továbbá a versenyképes mérnökképzés elősegítése az ipar igényeinek megfelelően.

Mérnöki munka: kreativitás+szabadság

Az Ipar Napjai díszvendégeként Anisits Ferenc magyar fejlesztőmérnök, a BMW 30 éve használt dízelmotorjának megalkotója mutatkozott be pénteken a Műszaki Karon. A "Műszaki akadémia a társadalom szolgálatában" című a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanárának székfoglalója is volt.


PROGRAMAJÁNLÓ

Debreceni Egyetemi Színjátszó Találkozó

Idén 6. alkalommal rendezi meg az Egyetemi Színjátszó Találkozót a Debreceni Egyetem október 16-20. között. A program megnyitója október 18-án, csütörtökön 17 órakor lesz a Horváth Árpád Stúdiószínházban (Debrecen, Kossuth u. 10.). A fesztivált megnyitja és zongorán közreműködik Duffek Mihály zongoraművész. 18 órától az Ady-ák Színpad Shakespeare Boys címmel adaptációkat mutat be, 19:30-tól pedig a Vígkarma Társulat lép föl Szabó Dániel Don című produkciójával.

Zenés est

A több mint 30 országban koncertező, számtalan díjat és elismerést begyűjtő Tingvall Trio koncertjét hallhatja a közönség október 18-án, csütörtökön 20 órai kezdettel a Zeneművészeti Kar koncerttermében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.). Közreműködik: Martin Tingvall - zongora, Omar Rodriguez Calvo - nagybőgő, Jürgen Spiegel - dob.

Szakmai konferencia az ÁJK-n

"Fizetésképtelenség és jogutód nélküli megszűnés" címmel rendez szakmai konferenciát a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara október 19-én, pénteken 10 órától az ÁJK C/14-es termében (Debrecen Kassai út 26.).

DE Szenior Egyetem

"Magyar ültetvényesek Indonéziában" címmel Pusztai Gábor, a DE BTK Néderlandisztika Tanszék vezetője tart előadást a Szenior Egyetemen október 19-én, pénteken 16 órától az Élettudományi Központ F015-F016 termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Olasz nyelv hete

Eszmecsere, vita, tanulás: az olasz nyelv használata a világhálón, olaszul tanulni a technológia segítségével - kerekasztal-beszélgetéssel folytatódik az olasz nyelv hete debreceni programsorozata október 19-én, pénteken 17 órától az Ifjúsági Házban (Debrecen, Simonffy u. 21.).

Élettudományi Galéria

"Kollektív magány" címmel Csetneki József képzőművész alkotásaiból nyílik kiállítás a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda szervezésében október 20-án, szombaton 15 órakor az Élettudományi Galériában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Elméleti Galéria

100 éves a debreceni orvosképzés - orvos művészek csoportos kiállításával folytatódik az ÁOK centenáriumi programsorozata a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében. A tárlat október 21-én, vasárnap 11 órakor nyílik az Elméleti Galériában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.), ahol ünnepi köszöntőt mond Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja.

LÉK Irodalmi Kör nyílt foglalkozása

Saját műveiket olvashatják fel az irodalombarátok a Lehetek Én is Költő (LÉK) Irodalmi Kör nyílt foglalkozásán a DESzínház szervezésében október 23-án, kedden 19 órától a DESZ-teremben (DE - Főépület, alagsor 31. Debrecen, Egyetem tér 1.).

Kanadai nagykövet előadása

A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar meghívására Kanada magyarországi nagykövete, Isabelle Poupart tart előadást "CANADIAN DREAM" címmel október 24-én, szerdán 12:30-tól a Főépület Stúdió 111-ben (Debrecen, Egyetem tér 1.). Az előadás alkalmából "Magyar Exodus: Magyarok Kanadában '56 után" címmel kiállítás nyílik az Angol-Amerikai Intézet folyosóján.

Intézettörténeti előadások

A centenáriumi programsorozat keretében intézettörténeti előadás-sorozatot szervez a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara. Október 24-én, szerdán 14 órától a Gyermekklinika és a Sebészeti Műtéttani Tanszék történetét, valamint egy debreceni szülészcsalád három generációját, a Jakab famíliát ismerhetik meg az érdeklődők a Kenézy Villában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Science Café

"Stressz és kiégés - Testi és lelki egészség a munka világában" címmel Kiss Tamás háziorvos, a Debreceni Egyetem Humán tudományok doktori iskola PhD-hallgatója tart előadást a Science Caféban október 24-én, szerdán 17 órától a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).

Mentálhigiénés Filmklub

A "Szeretet nélkül" című filmdrámát láthatják az érdeklődők a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ filmklubjának soron következő előadásán október 24-én, szerdán 17:30-tól a Főépület Aud. Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.). A vetítés után beszélgetés a filmről Munkácsi Brigitta pszichológussal.

Jazzkoncert a Nagyerdei Víztoronyban

A Világzenei Körkép sorozatban a The Blue Iguana jazzkoncertjét hallgathatják meg az érdeklődők a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda szervezésében október 24-én, szerdán 18 órától a Nagyerdei Víztorony rendezvénytermében.

Nyílt tréning a DESzínházban

A színjátszáshoz kedvet érzők számára tart nyílt tréninget az egyetem színjátszó társulata október 24-én, szerdán 18 órától a DESZ-teremben (DE - Főépület, alagsor 31. Debrecen, Egyetem tér 1.).

HR Szimpózium és Szakmai Fórum

"Kihívások a XXI. században" címmel HR Szimpóziumot és Szakmai Fórumot rendez a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara október 25-én, csütörtökön 9:30-tól a Böszörményi úti campuson (Debrecen, Böszörményi út 138. TVK épület).

Ingyenes fogászati szűrőnap

Vizsgálattal, tanácsadással várja az érdeklődőket az ingyenes fogászati szűrőnapon, október 25-én, csütörtökön 17-19 óra között a kar épületében (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.) a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kara.

Anyahajó Klub

"A játék és a mese szerepe a gyermekünk életében" címmel Ferenczi Beáta klinikai gyermek szakpszichológus, családterapeuta, dúla tart előadást a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ szervezésében október 26-án, pénteken 17 órától a Böszörményi úti campus, Veres Péter Kollégium III. emelet 323. termében (Debrecen Böszörményi út 140-142.).

Koszorúzás és megemlékezés

Az intézmény egykori névadója, gróf Tisza István néhai miniszterelnök halálának 100. évfordulójára koszorúzással egybekötött megemlékezést és tudományos szimpóziumot szervez a Debreceni Egyetem. A koszorúzási ünnepség október 31-én, szerdán 10 órakor kezdődik a Főépület előtti téren, a szimpózium időpontja október 31., szerda 11 óra, helyszíne a Főépület Aulája (Debrecen, Egyetem tér 1.).


VIDEÓK

FELHÍVÁSOK

Konferencia informatikai és műszaki területeken dolgozó és kutató nőknek

A Debreceni Egyetem Informatikai Kara a Magyar Tudomány Ünnepe keretében 2018. november 23-24.-én rendezi meg az ADA konferenciasorozat első rendezvényét. A program elsődleges célja, hogy lehetőséget és közeget biztosítson az informatika és a műszaki területeken dolgozó és kutató nők szakmai kommunikációjának. A szervezők hívnak minden kutató nőt és felsőoktatásban tanuló vagy doktori tanulmányokat folytató hallgatót, akik tudományos eredményeiket szeretnék előadás (20 perc) vagy poszter formájában bemutatni egy szélesebb szakmai közönség előtt. Regisztráció és bővebb információ.

Csökkentsd a rizikót! Töltsd ki a kérdőívet!

Kockázatszűrő és életminőség-fejlesztő programot hirdet a Debreceni Egyetem. Célcsoport a Hajdú-Bihar megyében élő 18-35 és 45-60 éves korosztály. Akiknél a szív- és érrendszeri megbetegedés rizikóját magasnak találják a szakemberek, illetve megadják nevüket és elérhetőségüket, további térítésmentes egészségügyi vizsgálatokra hívják be, majd a legnagyobb veszélynek kitettek részére ingyenes életmódváltást segítő programokat szerveznek. A kérdőív kitöltése 2-3 percet vesz igénybe. A kérdőív elérhető: http://www.szinapszis.hu/hu/de-ginop (GINOP -2.3.2-15 -2016-00062)

Kiállítókat vár a KLTE Baráti Köre

A Kossuth Lajos Tudományegyetem Baráti Köre november 3-23. között az Élettudomány Galériában rendezi meg a X. Egyetemi Képzőművészeti Tárlatot, amelyre várják az alkotó egyetemi polgárok - oktatók, hallgatók, dolgozók - jelentkezését október 28-ig. Bővebb információ.

Ideiglenesen megváltozik a nyitva tartás a DEENK-ben

Az október 23-i ünnepnap, illetve a munkarend átrendezése miatt változik a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár nyitva tartása, október 22-23-án (hétfő, kedd) a DEENK valamennyi egysége zárva tart.

E-könyv hozzáférés

Próbahozzáférés keretében november 15-ig elérhetővé válik a https://ebookcentral.proquest.com/lib/unidebhu/browseSubject.action linken a ProQuest Academic Complete e-könyves gyűjtemény a Debreceni Egyetemen. A szolgáltató 10 tudományterület 50-nél is több témakörében biztosít korlátlan hozzáférést 150 000 e-könyvhöz.


KÉPGALÉRIÁK

Dél-afrikai delegáció látogatása a Debreceni Egyetemen

23. Tiszántúli Növényvédelmi Fórum a DAB Székházban

Díszoklevélátadó-ünnepség a Bölcsészettudományi Karon

Díszoklevélátadó-ünnepség a Természettudományi és Technológiai Karon


 

SPORT

Jégkorong

Kőkemény hétvége vár a DEAC jégkorongozóira. A csapat a tabella első és második helyezettjét látja vendégül három nap leforgása alatt a Debreceni Jégcsarnokban. Péntek este 19:30-tól a listavezető Csíkszereda, míg vasárnap 18:30-tól a jelenlegi ezüstös Ferencváros látogat Debrecenbe.

Kosárlabda

A DEAC kosárlabdázói is itthon pattogtatnak. Bognárék pénteken 17 órától a Serco - TF-BP együttesét látják vendégül az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban.

Futsal

Maradunk még a pénteknél. A DEAC férfi futsalosai is pályára lépnek ezen a napon, a Dunaferrt fogadják 18:30-tól a DESOK-ban az NB I. 7. körében.

Az NB II-ben szereplő női együttes vasárnap 18 órakor a Békéscsaba otthonában húz szerelést a három pont reményében.

Kézilabda

Újabb nehéz találkozó vár a férfi kézilabdacsapatra. Szombaton 18 órától az a PLER-Budapest látogat a DESOK-ba, amelyik tavaly az NB I/B. nyugati csoportjának bronzérmese volt. Látva a fiúk két héttel ezelőtti, hazai teljesítményét, újabb nagyszerű meccsben bízhatnak a szurkolók.

Labdarúgás

Az ESMTK-hoz látogat vásárnap a DEAC NB III-as labdarúgócsapata. Sáfár László tanítványai 14 órakor lépnek pályára a fővárosban. Megyés csapataink közül a DEAC II játszik hazai környezetben, szombaton 13:30-tól a Derecske látogat a Dóczy utcába. A DASE vasárnap ugyanebben az időben Hosszúpályiban vizitál.

Röplabda

A szép hétvégi, hazai siker után most idegenben lépnek pályára NB I-es férfi röplabdázóink. A csapat péntek este 19 órától Szolnokon igyekszik gyarapítani győzelmei számát.

A nőknél városi derbit rendeznek a hétvégén. A DEAC a DSZ-Eötvös DSE vendégeként lép pályára vasárnap 15 órától a Beregszászi Pál Szakközépiskolában.


RÓLUNK ÍRTÁK

Debrecen élen jár a gyógyszerfejlesztésben (Világgazdaság)

Öt év alatt megduplázódott a klinikai gyógyszervizsgálatok száma a Debreceni Egyetemen (DE), az ebből származó árbevétel pedig háromszorosára nőtt és csaknem elérte az 5,5 milliárd forintot - közölte az egyetem gyógyszerfejlesztési koordinációs központjának igazgatója. Részletek.

Varga Mihály: A pénzügyi tudatosság fejlesztése mindenki érdeke (Hirado.hu)

Egy életen át tartó tanulás a pénzzel való felelős gazdálkodás, az államnak pedig felelőssége van abban, hogy a lakosság pénzügyi tudatosságát fejlessze - jelentette ki Varga Mihály a Debreceni Egyetem Fintelligence Pénzügyi Oktatási Centrumának átadó ünnepségén. Részletek.

Az ipar évtizedei következnek a régió üzleti központjában, Debrecenben - fotókkal, videóval (Debrecen TV)

Az Ipar Napjai című kétnapos konferencián vitatják meg a résztvevők Debrecenben a város, az egyetem és az ipar képviselőinek együttműködési lehetőségeit. Részletek.

Izgalmas visszatekintés lesz az egyetemen (Hajdupress.hu)

Egyedülálló előadás-sorozattal idézik fel a Debreceni Egyetem orvosi intézeteinek múltját október 17-től a Kenézy Villában. A centenáriumi visszatekintéseket a százéves orvoskar neves professzorai és szaktekintélyei tartják. Részletek.

Egyetemi Színjátszó Találkozó - kezdődik! (FM90 Campus Rádió)

Egyetemi Színjátszó Találkozót rendez a Debreceni Egyetem, ez már a hatodik. A program megnyitója csütörtökön 17 órakor lesz a Horváth Árpád Stúdiószínházban. Közreműködik Duffek Mihály zongoraművész, az Ady-ák Színpad pedig Shakespeare Boys címmel adaptációkat mutat be, majd a Vígkarma Társulat lép föl Szabó Dániel: Don című produkciójával. Lakó Zsigmond, a DESzínház vezetője beszélt a találkozóról az FM90-en. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 39. szám | 2018. OKTÓBER 18.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.