DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 38. SZÁM | 2018. OKTÓBER 11.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 38. SZÁM | 2018. OKTÓBER 11.

HÍREK

Fontos bejelentések a Szenátuson

A betegellátást, az orvosképzést és az intézmény kinevezési gyakorlatát érintő módosításokról volt szó a Debreceni Egyetem október 4-ei szenátusi ülésén. A testület a Debrecenben létesülő BMW-gyárhoz kapcsolódóan is fogadott el előterjesztést, valamint egy új egyetemi kitüntetés, a „University of Debrecen Science Impact Award” (uDEsia) díj létrehozásáról határozott.

Top 10-ben a Kossuth Gyakorló

Az ország hetedik legjobb középiskolája lett a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája a legjobbiskola.hu ranglistáján. Az intézmény hatévfolyamos képzésének sikerén túl az iskola négyéves képzése az előkelő tizenharmadik helyen zárt. A weboldal összesen ezer intézményt rangsorolt az elmúlt öt év érettségi és kompetenciafelmérési eredményei alapján.

Történetek az arisztokráciáról

Az emberek tudatában hosszú időn keresztül negatív kép élt az arisztokráciáról, ezt árnyalta a Debreceni Egyetemen rendezett nemzetközi történészkonferencia, ahol a legújabb kutatási eredményeket mutatták be. A tanácskozáson két nap alatt több mint 20 előadást tartottak a hazai és határon túli egyetemek, levéltárak, múzeumok kutatói.

Dalmi Lajosra emlékeztek

Domborművet avattak az Infektológiai Intézet egykori vezetője, Dalmi Lajos tiszteletére a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban. A professzor tevékenységének is köszönhető, hogy a város és a megye fertőző betegeinek ellátása kiemelkedő színvonalú maradt. Az emléknapon a 120 éves debreceni fertőzőbeteg-ellátás és a 60 éve alapított intézet jövőjéről is szó esett.

Siker a Szenior Egyetem

Telt házzal indult a Debreceni Egyetemen a Szenior Egyetem őszi kurzusa pénteken. A nyitóelőadást "Új gyógyászati eljárások a debreceni klinikákon a 3. évezredben" címmel Berényi Ervin, a Klinikai Központ elnöke tartotta az intézmény Élettudományi Központjában. A professzor kitért a Klinikai Központ és a Kenézy Kórház integrációja nyújtotta páratlan előnyökre is.


PROGRAMAJÁNLÓ

Az Ipar Napjai Debrecenben

A Műszaki Kar képzési és kutatási egységeit, valamint a város gazdaságfejlesztési terveit is megismerhetik az érdeklődők október 11-12-én a Debreceni Egyetem és a városi önkormányzat közös rendezvényén a kar épületében (Debrecen, Ótemető u. 2-4.). A program a cégeknek is lehetőséget biztosít a bemutatkozásra és párbeszédre a város, az egyetem és a középfokú képzés résztvevőivel.

Díszvendég az Ipar Napján

Anisits Ferenc magyar fejlesztőmérnök, a BMW 30 éve használt dízelmotorjának megalkotója, a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanára az Ipar Napjai című kétnapos konferenciasorozat díszvendégeként "Műszaki akadémia a társadalom szolgálatában" címmel október 12-én, pénteken 13 órától tart előadást az egyetem Műszaki Karán az U002 teremben (Debrecen, Ótemető u. 2-4.).

Nemzetközi Gépészeti Konferencia és Gépészeti Szakkiállítás

Nemzetközi konferenciát tart az Ipar Napjai keretében október 11-12-én a Műszaki Kar Gépészmérnöki Tanszéke (6th International Scientific Conference on Advances in Mechanical Engineering). A rendezvényre 6 országból több mint 150 regisztráció érkezett, a program során 95 előadás hangzik el. A 6. Gépészeti Szakkiállításon a gépészet teljes spektruma jelenik meg a tervezéstől a gyártásig 28 kiállító vállalat jóvoltából. A kiállító cégek a termékeik és tevékenységük bemutatása mellett gyakornoki programokkal, diplomamunka-témákkal is készülnek, így ez kiváló lehetőséget biztosít a mérnökhallgatóknak a kapcsolatfelvételre.

Debreceni Aneszteziológiai Napok

A legfrissebb szakmai újdonságokat is megismerhetik a résztvevők a Debreceni Aneszteziológiai Napokon október 11-13. között a Kölcsey Központban (Debrecen, Hunyadi u. 1-3.). A programot idén 16. alkalommal rendezi meg a Debreceni Egyetem.

Steinway hangversenysorozat

Patrick Hemmerlé (Franciaország) és Stachó László négykezes estjével folytatódik a Zeneművészeti Kar zongoraest sorozata október 11-én, csütörtökön 19 órától a kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.). Műsoron J. S. Bach, Georges Bizet, Claude Debussy és Franz Schubert művei.

Orvosok a zenében

A debreceni orvosképzés centenáriumi programsorozatának részeként "Orvosok a zenében" címmel szervez koncertet október 12-én, pénteken 18 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar és az Ars Medica pro Humanitate Hungarica Egyesület a Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei körút 82.).

Könyvbemutató

A Karácsony Sándor Pedagógiai Egyesület gondozásában megjelenő Pedagógusok Arcképcsarnoka 17. kötetének bemutatóját október 13-án, szombaton 10 órától tartják az MTA DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Jubileumi diplomaosztó ünnepség a TTK-n

50, 60 és 65 éve végzett egykori hallgatók vehetik át jubileumi arany-, gyémánt- és vasdiplomájukat a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar jubileumi ünnepségén október 14-én, vasárnap 11 órától a Debreceni Egyetem Főépületének Díszudvarán (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Díszoklevél-átadó ünnepség a BTK-n

Rubin-, vas-, gyémánt- és aranydiplomát vehet át a Bölcsészettudományi Kar több mint 100, a jogelőd intézményekben 70, 65, 60 és 50 évvel ezelőtt végzett egykori hallgatója a Debreceni Egyetem Főépületének Díszudvarán (Debrecen, Egyetem tér 1.) október 14-én, vasárnap 14 órakor kezdődő ünnepségen.

Párkapcsolati szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három királyfi három királylány mozgalom közös szervezésében "A kapcsolati függőség" címmel Varga Éva klinikai szakpszichológus tart előadást október 15-én, hétfőn 16 órától a Főépület XII. termében (Debrecen Egyetem tér 1.).

Tudós és iskola - tudósiskola

"A magyar nyelv eredete" címmel Maticsák Sándor, a Debreceni Egyetem Finnugor Nyelvtudományi Tanszék vezetője, tanárképzési főigazgató tart előadást a Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tehetséggondozó és pályaorientációs sorozatában október 16-án, kedden 9:40-től az iskola könyvtárában (Debrecen, Csengő u. 4.).

Országos Design Hét

A Debreceni Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke is bekapcsolódik az Országos Design Hét debreceni programjaiba, amelyek október 16-án, kedden 10 órakor kezdődnek a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban (Debrecen, Baltazár Dezső tér 1.).

Konferencia az I. világháborúról

"Az I. világháború és Oroszország hatása 1918-ban" címmel rendez szakmai konferenciát a Debreceni Egyetem Orosz Központjának Történelmi Klubja és a Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézete október 16-án, kedden 16 órától a Debreceni Egyetem Főépület, Szlavisztikai Intézet könyvtárában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

z olasz nyelv hete

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megrendezi október második hetében "Az olasz nyelv hete" című programsorozatát az Olasz Külügyminisztérium. Az eseményhez a Debreceni Egyetem BTK Olasz Tanszéke is csatlakozik. A program kiállításmegnyitóval, kerekasztal-beszélgetéssel kezdődik október 16-án, kedden 16:30-kor az Ifjúsági Házban (Debrecen, Simonffy u. 21.), ahol Giulia Ciarapica (író, blogger): Könyvírás a világhálón, Paolo Orrù (Debreceni Egyetem): Politikáról beszélni az interneten címmel tart előadást.

Lélekmelengető koncert

A Zeneművészeti Kar hallgatói adnak koncertet a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár előcsarnokában október 16-án, kedden 17 órától (Debrecen, Egyetem tér 1.). A műsorban Rachmaninov, Schubert és Hacsaturjan műveit hallhatja a közönség.

Komparatisztikai Műhely

A Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Komparatisztikai Műhely programjának keretében október 17-én, szerdán 14 órától rendezik a Studia Litteraria Kosztolányi Dezső-számának bemutatóját a Debreceni Egyetem Főépület III/303. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.). A szakmai szerkesztőkkel (Dobos István, Bucsics Katalin, Kovács Natália) Bényei Péter, a Bölcsészettudományi Kar Magyar Irodalom-és Kultúratudományi Intézet egyetemi docense beszélget.

Műszaki Kamarakiállítás

"Óperencián innen" címmel Kubinyi Krisztina alkotásait láthatja a közönség a Műszaki Kamarakiállítás tárlatán október 17-én, szerdán 16:30-tól a Műszaki Karon (Debrecen, Ótemető u. 2-4.). A kiállítást megnyitja Vitéz Ferenc irodalmár, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem docense.

Mentálhigiénés Filmklub

A "Fekete hattyú" című filmdrámát láthatja a közönség a DEMEK Mentálhigiénés Filmklubjában október 17-én, szerdán 17:30-tól a Debreceni Egyetem Főépület, Aud.max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.). A vetítés után beszélgetés a filmről Gesztelyi Tamás mentálhigiénikussal.

Universitas - Debrecen hangversenysorozat

Selmeczi Gábor - hegedű, Major István - gordonka, Báll Dávid - zongora koncertjével kezdődik az idei Universitas - Debrecen hangversenysorozat október 17-én, szerdán 19 órától a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.). Műsoron Antonín Dvořák: B-dúr trió no. 1. és Felix Mendelssohn-Bartholdy: d-moll trió no. 1.

Karrierkalauz

Gégény János (Nemzeti Művelődési Intézet) tart előadást "Szimpátia a munkaerő-piacon és a munkahelyen" címmel a DE HKSzK Hallgatói Karrierközpont szervezésében október 18-án, csütörtökön 12 órától a Debreceni Egyetem Főépület, Aud.max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Debreceni Egyetemi Színjátszó Találkozó

Idén 6. alkalommal rendezi meg az Egyetemi Színjátszó Találkozót a Debreceni Egyetem október 16-20. között. A program megnyitója október 18-án, csütörtökön 17 órakor lesz a Horváth Árpád Stúdiószínházban (Debrecen, Kossuth u. 10.). A fesztivált megnyitja és zongorán közreműködik Duffek Mihály zongoraművész. 18 órától az Ady-ák Színpad Shakespeare Boys címmel adaptációkat mutat be, 19:30-tól pedig a Vígkarma Társulat lép föl Szabó Dániel: Don című produkciójával.

Zenés est

A több mint 30 országban koncertező, számtalan díjat és elismerést begyűjtő Tingvall Trio koncertjét hallhatja a közönség október 18-án, csütörtökön 20 órai kezdettel a Zeneművészeti Kar koncerttermében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.). Közreműködik: Martin Tingvall - zongora, Omar Rodriguez Calvo - nagybőgő, Jürgen Spiegel - dob.

DE Szenior Egyetem

"Magyar ültetvényesek Indonéziában" címmel Pusztai Gábor (habilitált egyetemi docens, tanszékvezető, DE BTK Néderlandisztika Tanszék) tart előadást a Szenior Egyetemen október 19-én, pénteken 16 órától az Élettudományi Központ F015-F016 termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

Csökkentsd a rizikót! Töltsd ki a kérdőívet!

Kockázatszűrő és életminőség-fejlesztő programot hirdet a Debreceni Egyetem. Célcsoport a Hajdú-Bihar megyében élő 18-35 és 45-60 éves korosztály. Akiknél a szív- és érrendszeri megbetegedés rizikóját magasnak találják a szakemberek, illetve megadják nevüket és elérhetőségüket, további térítésmentes egészségügyi vizsgálatokra hívják be, majd a legnagyobb veszélynek kitettek részére ingyenes életmódváltást segítő programokat szerveznek. A kérdőív kitöltése 2-3 percet vesz igénybe. A kérdőív elérhető: http://www.szinapszis.hu/hu/de-ginop (GINOP -2.3.2-15 -2016-00062)

Kedvezményes könyvvásár

A DEENK könyvtáraiban (BTEK, KCK, BCK, MK) 50 Ft-os kezdőártól lehet könyveket vásárolni a DUPress könyveiből a készlet erejéig. Az egyes helyeken megvásárolható könyvek listája és további részletek a weboldalon: https://lib.unideb.hu/hu/node/582

Technikai szünet

Karbantartás miatt szünetel az internetszolgáltatás a Debreceni Egyetem valamennyi telephelyén október 11-én, csütörtökön 23 óra és október 12., péntek 4 óra között.


KÉPGALÉRIÁK

Olav Berstad norvég nagykövet látogatása a Debreceni Egyetemen

Konferencia az őshonos juhfajták tenyésztésének aktualitásairól

Tóth Péter zongoraestje - Steinway hangversenysorozat

Tour de Debreceni Egyetem - Egyetemi Bringanap


 

SPORT

Jégkorong

Az Újpest ellen elszenvedett vereség után hazai pályán igyekszik javítani a DEAC jégkorongcsapata. Péntek este 18 órától vendég a Gyergyói HK. Vasárnap aztán bécsi "kirándulás" jön, hiszen a hét utolsó napján 18:50-től a Vienna Capitals II. otthonában lép jégre az egyetemi együttes. A csapattal kapcsolatos, fontos hír, hogy péntek estig lehet megváltani a bérleteket a 2018/2019-es szezonra a Debreceni Jégcsarnokban.

Kosárlabda

A DEAC kosárlabdázói a Jászberény ellen lépnek pályára az NB I/A csoportos bajnokság harmadik körében. A találkozó szombaton 17 órakor kezdődik az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban.

Futsal

Nem lesz egyszerű dolguk a DEAC férfi futsalosainak hétfőn 18:15-től. A fekete-fehér csapat a Haladás otthonában lép pályára az élvonal 6. fordulójában.

Floorball

IBK Cartoon Heroes - Kinizsi - DEAC találkozót rendeznek szombaton 18:30-tól a floorball salming OB I-ben. A helyszín az érdi Batthyány Sportiskola.

Péntek este, 20:45-től újabb rangadót rendeznek Debrecenben, a floorball Salming OB /I-ben. A DEAC vendége az SZPK-DESEF Komárom gárdája lesz a Kecskeméti János Sportcsarnokban.

Kézilabda

Egymás után veszi a keményebbnél keményebb akadályokat a DEAC férfi kézilabdacsapata. Az NB I/B-ben szuperrajtot produkáló csapat szombaton 18 órától Orosházán játszik. Jövő hét szerdán kupatalálkozó is vár a mieinkre a Kecskemét ellen, idegenben.

Labdarúgás

Vasárnap 14:30-tól, hazai pályán próbálja kozmetikázni a tabellán elfoglalt helyét a DEAC NB III-as labdarúgócsapata. Bíróék a DVTK II-t fogadják a Dóczy utcai egyetemi sportközpontban.

A labdarúgó megye I. tizedik fordulójában a DEAC II. Hajdúböszörményben játszik szombaton 14 órától, míg a DASE vasárnap ugyanebben az időpontban fogadja a Monostorpályit a Böszörményi úti campuson.

Röplabda

Miután alaposan megizzasztotta a Kaposvárt, hétvégén hazai pályán is debütál a 2018/2019-es pontvadászatban a férfi röplabdacsapat. Szombaton 15 órától a Dunaferr SE lesz a DEAC ellenfele a DESOK-ban.

Vasárnap a lányoké a pálya, Kuszkó Zsolt együttese 15 órától a Szegedet fogadja szintén a DESOK-ban.


RÓLUNK ÍRTÁK

Milliárdok jutnak orvosképzésre (Kossuth Rádió)

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) 8 milliárd forint támogatást nyert az orvosképzést segítő laborhálózat létrehozása - hangzott el az adásban. Ennek a pályázatnak a keretében a pécsi, a debreceni és szegedi egyetem, valamint 16 megyei kórház részesül ezekből a fejlesztésekből - mondta Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár. Részletek.

Együttműködik az InterTan-ker és a Debreceni Egyetem (FM90 Campus Rádió)

A debreceni buszközlekedés üzemeltetésében, az új gyártóegység létesítésében, a járműfejlesztés és -tervezésben, valamint a cég folyamatirányításában is közreműködnek azok a debreceni mérnökhallgatók, akik az InterTan-ker Zrt. kísérleti képzésében vesznek részt. Duális képzés és egy kihelyezett tanszék létrehozása is a tervek között szerepel a Debreceni Egyetem és az InterTan-ker Zrt. együttműködésének újabb elemeként. A régió meghatározó járműipari vállalata korábban is segítette az egyetemi képzést, jelenleg is foglalkoztatnak öt ösztöndíjas műszaki karos hallgatót, akik a cég munkatársai lesznek a jövőben. Az együttműködésről a Hanganyagokban hallhatnak. Részletek.

Juhászat - kulcsfontosságú az őshonos génbázis megőrzése (Agroforum.hu)

A meglévő őshonos genetikai alap védelméről és szélesítésének lehetőségéről, valamint nemzetközi tapasztalatokról is szó volt azon a szakmai napon, amit juhtartóknak és -tenyésztőknek rendezett a Debreceni Egyetem AKIT Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézete. Részletek.

Családbarát programjaikért díjazták a Debreceni Ítélőtáblát és a Debreceni Egyetemet (Dehir.hu)

Ma már versenyképességi tényező a családbarát szellem a munkaerőpiacon, keresettek azok a cégek, ahol tekintettel vannak a dolgozók családi életére - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Családbarát munkahely pályázat díjátadó ünnepségén, az Óbudai Egyetemen hétfőn. Részletek.

Top 10-ben a Kossuth Gyakorló (Haon.hu)

Debrecen - Az ország hetedik legjobb középiskolája lett a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája a legjobbiskola.hu ranglistáján. Az intézmény hatévfolyamos képzésének sikerén túl az iskola négyéves képzése az előkelő tizenharmadik helyen zárt. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 38. szám | 2018. OKTÓBER 11.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.