DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 37. SZÁM | 2018. OKTÓBER 4.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 37. SZÁM | 2018. OKTÓBER 4.

HÍREK

Nemzetközi mezőny - javuló mutatók

 

Javított tavalyi pontszámán, és őrzi pozícióját a Times Higher Education World University Ranking 2019-es világranglistáján a Debreceni Egyetem. Az intézmény a nemzetközi beágyazottságot, a kutatási bevételeket, a kutatás minőségét, valamint a tanulási környezetet értékelő kategóriában is a tavalyinál jobb eredményt ért el.

Szintlépés a gyógyszerfejlesztésben

 

A klinikai vizsgálatok száma duplájára, a bevétel pedig háromszorosára nőtt a Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ 2013-as alapítása óta az egyetemen. Az ötéves jubileum alkalmából tartott rendezvényen átadták "A Klinikai Vizsgálatok kiválósága" díjat a világ legnagyobb klinikaivizsgálat-szervező cégének, az IQVIA-nak.

Gyakorlatban is megállják a helyüket

 

A buszközlekedés üzemeltetésében, az új gyártóegység létesítésében és a járműfejlesztésben is közreműködnek az InterTan-ker Zrt. kísérleti képzésében részt vevő mérnökhallgatók. A vállalat és az egyetem együttműködéséről tartott tájékoztatót szerdán Pintér Ákos rektorhelyettes és Kossa György vezérigazgató.

UniPass - több mint kártya

 

DEAC- és UniFit-bérlet, olvasójegy, kollégiumi beléptető, fizetőeszköz, vásárlási kedvezményekre jogosító multifunkciós kártya - számos új szolgáltatással bővült a Debreceni Egyetem polgárai számára ingyenesen, egész évben igényelhető UniPass. Az unipass.hu weboldalon a kártyaigénylés gyors és egyszerű.

Imádtuk minden percét

 

"Sírtam a színpadon", "fergeteges hangulat", "elképesztő technika" - őszinte vallomások Majkától, az Abrakazabra frontemberétől és Horváth Tamástól a yoUDay-ről. A fellépőknek is meghatározó élmény volt 22 ezer néző előtt a tanévnyitó stadionshow. Már a jövő évi időpont is ismert, 2019-ben a yoUDay szeptember 18-án lesz.


PROGRAMAJÁNLÓ

Történészkonferencia

"A magyar arisztokrácia társadalmi-közéleti kapcsolatai és szerepvállalása" címmel rendez történészkonferenciát október 4-én és 5-én a Debreceni Egyetem Történelmi Intézete, a DAB Történelmi Munkabizottsága, a DAB Társadalomtudományi és Történelmi Szakbizottsága, valamint a BTK Nemzetközi Inter-regionális Társadalomtörténeti és Néprajzi Kutatócsoportja az egyetem Főépületében (Debrecen, Egyetem tér 1.). A programok helyszíne csütörtökön délelőtt a Karácsony Sándor terem, délután és pénteken a 3. emelet XII. terem.

Tudományos előadás a DAB-ban

"Merev felületek hajlítása és turbulens áramlások" címmel ifj. Székelyhidi László, a Lipcsei Egyetem Matematikai Intézetének Leibniz-díjas professzora tart előadást október 4-én, csütörtökön 17 órától az MTA DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Fajtabizottsági megbeszélés

Az őshonos juhfajtákat tenyésztő tagok számára rendez fajtabizottsági megbeszélést a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság október 5-én, pénteken 10 órától a Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézetében (Debrecen, Böszörményi út 138.).

DE Szenior Egyetem

"Új gyógyászati eljárások a debreceni klinikákon a 3. évezredben" címmel Berényi Ervin, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke, az Általános Orvostudományi Kar Orvosi Képalkotó Intézet igazgatója tart előadást a Szenior Egyetemen október 5-én, pénteken 16 órai kezdettel az Élettudományi Központ F015-F016 termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Tudományos előadás

"Membrántranszporterek szabályozása őssejtekben és daganatsejtekben" címmel Sarkadi Balázs (MTA TTK, Enzimológia Intézet, Budapest) tart előadást október 8-án, hétfőn 14:30-től a Kenézy Villában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.). Az esemény a DAB Biofizikai, Biokémiai és Molekuláris Biológiai Munkabizottságának rendezvénye.

Párkapcsolati szabadegyetem

"Az online tér hatása a párkapcsolatokra" címmel Juhász Béla Szilárd mentálhigiénikus, addiktológus tart előadást a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három királyfi három királylány mozgalom közös szervezésében október 8-án, hétfőn 16 órától a Debreceni Egyetem Főépület, XII. termében (Debrecen Egyetem tér 1.).

Felolvasószínház

"Deszgráfia" címmel felolvasószínházba várja az érdeklődőket a DESzínház társulata október 9-én, kedden 19 órától a DESZ-teremben (Debreceni Egyetem, Főépület, alagsor 31.).

Komparatisztikai Műhely

"Szabó Magda műveinek külföldi recepciója, fordítási kérdései" címmel szervez beszélgetést a Csokonai Színház Magda Feszt programjának eseményeként a Bölcsészettudományi Kar Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete a Komparatisztikai Műhely programjának keretében október 10-én, szerdán 14 órától a Debreceni Egyetem Főépület III/303. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Science Café

"Elméletből gyakorlat, avagy hogyan hasznosulhatnak a munkajog-tudományi kutatások a munkaerőpiacon?" címmel Zaccaria Márton Leó, a Környezetjogi és Munkajogi nem önálló Tanszék adjunktusa tart előadást az egyetem tudományos ismeretterjesztő sorozatában október 10-én, szerdán 17 órától a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).

Mentálhigiénés Filmklub

A "Berlin Calling" című filmdrámát láthatja a közönség a DEMEK Mentálhigiénés Filmklubjában október 10-én, szerdán 17:30-tól a Debreceni Egyetem Főépület, Aud.max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.). A vetítés után beszélgetés a filmről Juhász Béla Szilárd mentálhigiénikus, addiktológus, online mentálhigiénés tanácsadóval.

Az Ipar Napjai Debrecenben

A Műszaki Kar képzési és kutatási egységeit, valamint a város gazdaságfejlesztési terveit is megismerhetik az érdeklődők október 11-12-én a Debreceni Egyetem és a városi önkormányzat közös rendezvényén a kar épületében (Debrecen, Ótemető u. 2-4.). A program a cégeknek is lehetőséget biztosít a bemutatkozásra és párbeszédre a város, az egyetem és a középfokú képzés résztvevőivel.


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

Technikai szünet

Karbantartás miatt szünetel az internetszolgáltatás a Debreceni Egyetem valamennyi telephelyén október 11-én, csütörtökön 23 óra és október 12., péntek 4 óra között.

Csökkentsd a rizikót! Töltsd ki a kérdőívet!

Kockázatszűrő és életminőség-fejlesztő programot hirdet a Debreceni Egyetem. Célcsoport a Hajdú-Bihar megyében élő 18-35 és 45-60 éves korosztály. Akiknél a szív- és érrendszeri megbetegedés rizikóját magasnak találják a szakemberek, illetve megadják nevüket és elérhetőségüket, további térítésmentes egészségügyi vizsgálatokra hívják be, majd a legnagyobb veszélynek kitettek részére ingyenes életmódváltást segítő programokat szerveznek. A kérdőív kitöltése 2-3 percet vesz igénybe. A kérdőív elérhető: http://www.szinapszis.hu/hu/de-ginop

Almavásár

A Debreceni Egyetem AKIT DTTI Pallagi Kertészeti Kísérleti Telepén termesztett almát vásárolhatják meg kedvező áron az egyetem polgárai október 5-én, pénteken 9-13 óra között a Kémiai épület mögötti parkolóban (Debrecen, Egyetem tér 1.).


KÉPGALÉRIÁK

5 éves a Gyógyszerfejlesztési Központ - sajtótájékoztató és konferencia

Hankiss János professzor emlékére szerveztek konferenciát és kiállítást

Egyen, hogy másnak is legyen - adomány a koraszülött osztálynak

Take The First Step - Külügyi Börzét rendeztek a Díszudvaron


 

SPORT

 

Tour de DE - Egyetemi Bringanap

 

A Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete hagyományteremtő szándékkal kerékpárnapot szervez az egyetemi polgárok és a lakosság számára. A bringatúra október 9-én, kedden 15 órakor rajtol a Debreceni Egyetem Főépület előtti térről (Debrecen, Egyetem tér 1.). Az útvonal: DE Főépülete - DE Kassai úti campus - DE Böszörményi úti campus - DE Főépülete.

Kosárlabda

A bravúros rajt után újabb nehéz feladat vár Bognárékra. A Kecskemét fogadja a DEAC alakulatát pénteken 18 órától a férfi kosárlabda NB I/A második fordulójában.

Jégkorong

Péntektől hétfő estig három meccset játszik a DEAC Erste Ligás jégkorongcsapata. Háriék előbb a Corona Brasov együttesét látják vendégül a hét utolsó munkanapján, 18 órától, a Debreceni Jégcsarnokban. Ezt követi két idegenbeli találkozó. Vasárnap 17 órától a Dunaújvárosi Acélbikák, míg hétfő este 20 órától az UTE vendége lesz a nagyszerű rajtot vevő DEAC.

Futsal

5-1-es győzelme után újra hazai pályán láthatjuk a DEAC NB I-es férfi futsalcsapatát. Az együttes a Rubeola Csömör legénységét fogadja péntek este 20:15-től a DESOK-ban.

Pályára lép az NB II-ben szereplő női együttes is, amely vasárnap 17 órától az Egert fogadja szintén a DESOK-ban.

Floorball

IBK Cartoon Heroes-Kinizsi - DEAC találkozót rendeznek szombaton 18:30-tól a floorball Salming OB I-ben. A helyszín az érdi Batthyány Sportiskola.

Péntek este 20:45-től újabb rangadó lesz Debrecenben a floorball Salming OB /I-ben. A DEAC vendége az SZPK-DESEF Komárom gárdája lesz az Böszörményi úti campus sportcsarnokában.

Kézilabda

A bravúros kecskeméti győzelem után a bajnokság talán legerősebb csapata vár a DEAC férfi kézilabdázóira. A srácok szombaton 18 órától a Békést fogadják a DESOK-ban, az NB I/B keleti csoportjának negyedik játéknapján.

Labdarúgás

A negyedik helyen álló Szolnok vendége lesz vasárnap 14:30-tól a DEAC NB III-as labdarúgócsapata. A helyszín a Tiszaligeti Stadion.

A megyei I. osztályban szereplő egyetemi csapatok egyaránt szombaton 14 órakor húznak stoplist. A DEAC II. a Sárrétudvarit fogadja a Dóczy utcai egyetemi sportközpontban, míg a DASE Hajdúhadházra látogat.

Röplabda

Debütál a 2018-2019-es bajnokságban a DEAC férfi röplabdacsapata. Fodor Antal együttese Kaposváron kezdi a küzdelmeket vasárnap 16 órától, az NB I./B csoport alapszakaszában.

A lányok szombaton 13 órakor a Kispest SE otthonában lépnek pályára a női NB II. keleti csoportjában.

Bérletvásár

Továbbra is megválthatók az éves bérletek a szezon futsal, jégkorong és kosárlabda mérkőzéseire. A leendő bérleteseket a DEAC Dóczy utcai irodájában és a Debreceni Jégcsarnokban várják.


RÓLUNK ÍRTÁK

Szintlépés a gyógyszerfejlesztésben (Weborvos.hu)

A klinikai vizsgálatok száma megduplázódott, a bevétel pedig háromszorosára nőtt a Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ 2013-as alapítása óta a Debreceni Egyetemen. Az ötéves jubileumot tudományos konferenciával ünnepelte az intézmény - számolt be róla az egyetem honlapja. Részletek.

Aranyéremmel tért haza a szakmák Európa-bajnokságáról a debreceni egyetemista (Dehir.hu)

A debreceni Sipos Kristóf Balázs és csapattársa végzett az első helyen mechatronikából az EuroSkills Budapest 2018 versenyen. Részletek.

Céljairól is beszélt az FM90 Campus Rádióban a Balásházy új igazgatója (FM90 Campus Rádió)

20 évet töltött a közigazgatásban, de pedagógusként kezdte pályafutását, és úgy gondolja: még bőven van benne ambíció, ezért lendülettel vetette bele magát a munkába Pallagon nyár eleji megválasztása után. A Mézesmadzag vendége volt Filep Miklós, a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolájának és Kollégiumának új vezetője. Részletek.

Ez szép: adomány a koraszülött osztálynak (Hajdupress.hu)

A speciális gondozást igénylő kisbabák korszerű és hatékony ellátásához nélkülözhetetlen eszközt adományozott egy debreceni vállalkozó a Gyermekgyógyászati Klinika Koraszülött Intenzív Osztályának. Az infúziós pumpa rendkívül precíz adagolást biztosít. Részletek.

Indul az egyetemi focikupa! (Civishir.hu)

Elkészült a 92 csapatos Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa őszi küzdelmeinek beosztása. A sorsolást szeptember 27-én tartották több neves korábbi labdarúgó részvételével a Nagyerdei Stadion Red & White bárjában. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 37. szám | 2018. OKTÓBER 4.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.