DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 35. SZÁM | 2018. SZEPTEMBER 20.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 35. SZÁM | 2018. SZEPTEMBER 20.

HÍREK

Határtalan nyelvi kapcsolat

A határon túli, magyar nyelven oktató intézmények számára rendeztek konferenciát a Debreceni Egyetemen szeptember 17-20. között. A nyitrai és kassai intézmények képviselői a szakmai konzultációk, szakmódszertani előadások mellett megismerhették a magyarországi oktatási rendszert, és napirenden voltak a tanárképzés, a tanártovábbképzés kérdései is.

Ipari támogatás a mérnökképzéshez

Mintegy 34 millió forint értékben adományozott speciális mérőeszközöket és laptopokat a National Instruments a DE Természettudományi és Technológiai Kar villamosmérnök képzéséhez. A kar a tervek szerint idén ősszel benyújtja az akkreditációs kérelmet, és 2020-ban indulhat a villamosmérnök mesterszak.

Megszépülnek a Főépület folyosói

Saját forrásból, mintegy 125 millió forintból újul meg a Főépület előcsarnoka és folyosórendszere. A 2019 júliusáig tartó munkálatok során 9500 négyzetméternyi felületet festenek le a szakemberek. A főbejárat az előcsarnok renoválása miatt szeptember 25-én, kedden 16 óráig lesz zárva.

Bővülő koncertkínálat

Új hangversenysorozatot indít a DE Zeneművészeti Kar: a 7 előadásból álló Steinway Zongoraesték az intézmény világszínvonalú hangszerének adottságait bemutatva kínál különleges élményt. A zongorán ismert művészek és a kar kiváló művésztanárai játszanak majd. Ezzel együtt már 6 koncertsorozattal várják a zeneszerető közönséget.

Röplabda és floorball: új lendület

Újra a hazai élvonalnak számító Salming OB I-ben indul a DEAC floorball együttese. A csapat a Phoenix Wizards ellen döntetlennel mutatkozott be a DESOK-ban. Az előző évinél előrébb lépne az NB I-es röpicsapat is, amely nagyágyúkat szerződtetett. A gárda október 7-én, Kaposváron lép pályára.


PROGRAMAJÁNLÓ

Vár a yoUDay!

yoUDay - Az Egyetem Napja, a Te napod! Az egyedülálló stadionshow fellépői között számos hazai sztár, köztük az Animal Cannibals, Majka, Ákos, Horváth Tamás is velünk nyitja az új tanévet. A rendezvénynek szeptember 26-án, szerdán 19 órától a Nagyerdei Stadion ad otthont. A belépés egyetemi dolgozóknak és vendégeiknek 3900 Ft/fő helyett csak 500 Ft/fő. Minden dolgozó három további főt regisztrálhat kedvezményesen a rendezvényre. Bővebb információ. Jegyvásárlás: https://youday.hu/

Tudományos konferencia

"Hunyadi Mátyás és kora" címmel rendez tudományos konferenciát az MTA-DE Lendület kutatócsoportja szeptember 20-21-én a Debreceni Egyetem Főépület III. emeleti termeiben (Debrecen, Egyetem tér 1.). Az esemény kapcsolódik a 2018-as "Mátyás király-emlékév" programsorozatához.

3. Food Structure Design Konferencia

A szakterület újdonságait, eredményeit ismertetik a Debreceni Egyetem Táplálkozástudományi Intézet szervezésében rendezett 3. Food Structure Design Konferencián szeptember 20-22. között a Debreceni Egyetem Főépület, Karácsony Sándor termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Debreceni Emlő Napok

Háromnapos konferencián ismerhetik meg a szakterület legújabb eredményeit szeptember 20-22. között a szakemberek a Debreceni Egyetem Onkológiai Klinikája és a Kenézy Emlő Centrum közös szervezésében rendezett szakmai tanácskozáson Hajdúszoboszlón, a Hotel Délibábban (Hajdúszoboszló, József Attila u. 5-7.).

Tudományos ülés

"60 éves a debreceni nukleáris medicina" címmel rendez tudományos tanácskozást az MTA DAB Orvostudományi Szakbizottság Nukleáris Medicina Munkabizottsága és a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Képalkotó Intézete szeptember 24-én, hétfőn 14 órától a Kenézy Villában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Párkapcsolati Szabadegyetem

"Bakancslistán a tartós párkapcsolat" címmel Berényi András pszichológus, családterapeuta tart előadást a Párkapcsolati Szabadegyetemen szeptember 24-én, hétfőn 16 órától a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom közös szervezésében a Debreceni Egyetem Főépület XV. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Amit az állatkísérletekről tudni kell

Portugál vendég tart angol nyelvű előadást a TÉT_16-1-2016-0093 projekt keretében a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar, Megelőző Orvostani Intézet szervezésében szeptember 25-én, kedden 15 órai kezdettel a Sugárterápia épület I. szemináriumi termében (Debrecen, Kassai út 26.). Az előadás címe: "Principles and practice of Severity Classification of procedures, under 2010/63/EU". Előadó: Nuno Franco PhD, i3S - Instituto de Investigaçao e Inovaçao em Saúde, Universidade do Porto, Portugal.

100 éves az ÁOK - Gálaest

"Centenarium Medicinae" címmel gálaest nyitja a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar centenáriumi ünnepségsorozatát szeptember 25-én, kedden 18 órakor a Csokonai Nemzeti Színházban (Debrecen, Kossuth u. 10.). Az eseményen a köszöntők és emlékplakettek átadását követően Németh Norbert: Ünnepi nyitányát hallhatja a közönség. A programban közreműködik a Lautitia Gyermekkar, a Kodály Kórus, a Kodály Filharmonikusok és a Csokonai Nemzeti Színház prózai tagozatának művészei. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Komparatisztikai Műhely

Tegyey Imre (Magyar Ókortudományi Társaság Debreceni Tagozata) "Egy tipológiai probléma: Menandros és a nők" címmel tart előadást a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Komparatisztikai Műhely programjának keretében szeptember 25-én, kedden 16 órától a Debreceni Egyetem Főépület IV/406. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Nemzetközi élelmiszeripari konferencia

A Debreceni Egyetemen tartja nemzetközi konferenciáját a Pharmapolis Innovatív Élelmiszeripari Klaszter szeptember 26-27-én "Innováció és nemzetköziesedés a hazai élelmiszeriparban" címmel a Böszörményi úti campus Színháztermében (Debrecen, Böszörményi út 138.).

Képzőművészeti kiállítás

Rácz Imre, a Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskola Fekete Borbála díjas rajztanár-festőművészészének alkotásaiból rendez kiállítást a KLTE Baráti Köre "Festészetről, festményeimről" címmel. A megnyitó időpontja szeptember 27., csütörtök 17 óra. Helyszín: Debreceni Egyetem Matematikai épület M426 terem (Debrecen, Egyetem tér 1.).


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

Egészségügyi felmérés - válaszadók segítségét kérik

A Debreceni Egyetem a GINOP -2.3.2-15 -2016-00062 számú pályázat keretében kockázatszűrő és életminőségfejlesztő programot hirdet. A célcsoport a Hajdú-Bihar megyében élő 18-35 és 45-60 éves korosztály. A kérdőív kitöltése mindössze 2-3 percet vesz igénybe. Azon személyeket, akiknél a szív- és érrendszeri megbetegedés rizikóját magasnak találják, illetve megadják nevüket és elérhetőségüket, további térítésmentes vizsgalatokra hívják be, majd a legnagyobb veszélynek kitettek részére ugyancsak ingyenes életmód váltást segítő programot (mozgás, diéta) szerveznek. Tovább a kérdőívhez.

Ingyenes pótjelentkezés a DExam őszi vizsgaidőszakra

A Debreceni Egyetem DExam Vizsgaközpont 2018. szeptember 23-ig még pótjelentkezést fogad el az őszi vizsgaidőszakra (2018. október 6. - november 4.). A korábbi gyakorlattól eltérően a pótjelentkezők a jelentkezési lapot online is kitölthetik, és a DExam Vizsgaközpont eltekint a pótjelentkezési díjtól is. A DExam kéri, hogy a pótjelentkezés során a vizsgadíját átutalással fizessék be. A pótjelentkezést csak abban az esetben tudják elfogadni, ha a befizetési bizonylatot személyesen vagy emailben eljuttatják arra a vizsgahelyre, ahol vizsgát kívánnak tenni.

KLTE Baráti Kör bálja

Tagjait, pártolóit és az egyetem valamennyi polgárát várja hagyományos báljára a KLTE Baráti Köre október 13-án, szombaton 19 órakor az Debreceni Egyetem Főépületének Díszudvarán. Bővebb információ, jegyigénylés (szeptember 28-ig): http://kltebaratikore.unideb.hu/bal2018.htm


KÉPGALÉRIÁK

Oktatási workshop a határon túli, magyar nyelven oktató intézmények számára

Diplomaosztó az Általános Orvostudományi Karon

Oktatói koncert a könnyűzenei képzés indulása kapcsán

Welcome Dinner az Aulában a külföldi hallgatók orientációs hetén


SPORT

Jégkorong

Két sikerrel megvívott hazai, valamint egy fővárosi találkozó után erdélyi túrára indulnak a jégkorongozók. A Debreceni Egyetem csapata pénteken, magyar idő szerint 17:30-tól a Corona Brasov, míg vasárnap, szintén magyar idő szerint 17:30-tól a Csíkszereda ellen lép pályára az Erste Ligában.

Floorball

Origo SE - DEAC mérkőzést rendeznek szombaton 17:30-tól a floorball Salming OB I-ben. A találkozó azonban a Böszörményi úti campus sportcsarnokában lesz, miután a debreceniek aktuális ellenfele lemondott pályaválasztói jogáról.

Kézilabda

A győztes, nyíregyházi rajt után végre hazai pályán is láthatjuk a DEAC NB I/B-s férfi kézilabdacsapatát. A srácok vasárnap 18 órakor fogadják a ContiTech FKSE-Algyő együttesét a DESOK-ban.

Labdarúgás

A hétvégén a megyei I. osztályban szereplő egyetemi labdarúgócsapatokra vár újabb feladat. A DEAC II szombaton 15 órától a Kabai Meteorit SE csapatát látja vendégül a Dóczy utcai egyetemi sportközpontban, míg a DASE ugyanebben az időpontban Vámospércsen lép pályára a bajnoki pontokért.

 


RÓLUNK ÍRTÁK

Debreceniek lepik el Mádot (Észak-Magyarország)

Ami 2011-ben még csak terv volt, az mára valósággá vált, a Debreceni Egyetem kutatóintézetet hoz létre Mádon, ahol elsősorban a bor élettani hatásait fogják vizsgálni. Részletek.

Megelőzhető a fiatalkori infarktus (Hajdupress.hu)

Már gyermekkorban szívinfarktust okozhat a veleszületett magas koleszterinszint, de a korai felismerés életmentő lehet. Az örökletes betegség gyógyításában élen jár a Debreceni Egyetem. Szeptember 19-24. között rendezik a Familiáris Hiperkoleszterinémia Hetét. Részletek.

Tényleg leállhat a Golf-áramlat? - a Debreceni Egyetem kutatója elmondta álláspontját (FM90 Campus Rádió)

Jelentősen befolyásolhatja Európa éghajlatát a Golf-áramlat gyengélkedése, amely délről visz meleg vizet az Északi-sark felé. Egy új tanulmány szerint az áramlat 15 százalékkal gyengébb, mint amilyen 400 körül volt, és ez nagy eltérés. Azt azonban talán túlzás állítani, hogy leáll az áramlat, ami egy új jégkorszak képét vetítené elő. A Debreceni Egyetem kutatója inkább az áramlat északi határának délebbre tolódására számít, hogy ennek mi lehet a következménye, arról beszélt Dr. Szegedi Sándor, egyetemi docens, a Meteorológiai Tanszék vezetője. Részletek.

A Debreceni Régizene Együttes bemutatkozásától a Steinway Zongoraestékig (Papageno.hu)

Új koncertsorozatot indít a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara: a Steinway Zongoraesték az intézmény világszínvonalú hangszerének adottságait bemutatva kínálnak különleges élményt. Hat hangversenysorozattal óvodásoktól felnőttekig minden korosztályt megszólítanak, és minden zenei korszakból válogatnak. Részletek.

Megtörték a Titánokat a debreceniek (Civishir.hu)

A DEAC - helyenként már látványos játékkal - magabiztosan győzte le a Fehérvári Titánokat, és ezzel megszerezte története első hárompontos győzelmét. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 35. szám | 2018. SZEPTEMBER 20.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.