DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 34. SZÁM | 2018. SZEPTEMBER 13.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 34. SZÁM | 2018. SZEPTEMBER 13.

HÍREK

Elkezdődött a tanév az egyetemen

Ami a Debreceni Egyetemen, és Debrecenben történik, az maga a 21. század - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az intézmény vasárnapi tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésén. Az ünnepségen esküt tettek az elsőéves hallgatók, valamint több elismerést is átadtak. Több mint 9000 elsőéves kezdi meg tanulmányait.

A debreceni agrárképzés ünnepe

A Debreceni Egyetem példát mutat a 21. századi kihívásokra adható megoldások keresésében - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a debreceni agrár-felsőoktatás 150 éves évfordulója alkalmából tartott szeptember 5-i ünnepségen. Eddig mintegy 15 ezer agrárszakember szerzett diplomát Debrecenben.

Átfogó kutatás a jobb életminőségért

Tízezer embernél vizsgálja a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázati tényezőit az egyetem új kutatásában. A veszélyeztetetteknek speciális életmód-terápiát javasolnak majd. Az adatokat a campusok területén, valamint a város nagy cégeinek munkatársaitól gyűjtik. A személyre szabott életmód-terápiák 2019-ben indulhatnak.

Épülhet a Learning Center

Csaknem három milliárd forintból készül el 2019 végére a Debreceni Egyetem modern, többfunkciós tanulóközpontja. Az előkészítő munkálatok szeptember elején elkezdődtek. A háromszintes, 7000 négyzetméter alapterületű tanulóközpontban a hallgatók önállóan, vagy kis csoportokban is tanulhatnak, emellett előadások és vizsgák helye is lesz az új épület.

yoUDay - már csak két hét

Tehetségkutató, büntetőrúgó-, erőevő-verseny, Campus Party és karaoke. A szeptember 26-i tanévnyitó stadionshow előtt és után sem lesz hiány programokban a 40 ezres egyetemi közösség összetartozását szimbolizáló yoUDay-en. A nappali programok után, 19 órakor kezdődik a monumentális tanévnyitó a Nagyerdei Stadionban koncertekkel, látvány-, és showelemmel.


PROGRAMAJÁNLÓ

Diplomaosztó ünnepség

Az Általános Orvostudományi Kar végzősei vehetik át diplomájukat szeptember 15-én, szombaton 15 órakor a Debreceni Egyetem Főépület, Díszudvarán rendezett ünnepségen (Debrecen, Egyetem tér 1.). Az ünnepi eseményt élőben közvetíti a hirek.unideb.hu oldalon az egyetem Multimédia E-learning Technikai Központja.

Nyílt tréning a DESzínházban

A színjátszáshoz kedvet érzők számára tart nyílt tréninget az egyetem színjátszó társulata szeptember 18-án, kedden 18 órától a DESZ-teremben DE – Főépület, alagsor 31. (Debrecen, Egyetem tér 1.). Bővebb információ. http://www.facebook.com/DESZínház

Török vendégoktató előadása

"British Women's Political Theatre" címmel Enes Kavak Erasmus vendégoktató (Gaziantep Egyetem, Törökország) tart angol nyelvű nyilvános előadást az Angol-Amerikai Intézet szervezésében szeptember 19-én, szerdán 12 órától a Debreceni Egyetem Főépület, Studio 111-ben (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Koszorúzás

A KLTE Baráti Köre a Debreceni Kossuth Társasággal közösen ünnepélyesen megkoszorúzza a felújított Kossuth szobrot szeptember 19-én, szerdán 17 órakor a Nagytemplom előtti téren.

Zongorahangverseny

Borbély László zongoraművész hangversenyével indul a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar új, Steinway hangversenysorozata szeptember 19-én, szerdán 19 órakor a Liszt teremben (Nagyerdei krt. 82.).

LÉK Irodalmi Kör nyílt foglalkozása

Saját műveiket olvashatják fel az irodalombarátok a LÉK (Lehetek Én is Költő) Irodalmi Kör nyílt foglalkozásán a DESzínház szervezésében szeptember 19-én, szerdán 19 órától a DESZ-teremben, Debreceni Egyetem Főépület, alagsor 31. (Debrecen, Egyetem tér 1.). Bővebb információ. http://www.facebook.com/DESZínház

3. Food Structure Design Konferencia

A szakterület újdonságait, eredményeit ismertetik a Debreceni Egyetem Táplálkozástudományi Intézet szervezésében rendezett 3. Food Structure Design Konferencián szeptember 20-22. között a Debreceni Egyetem Főépület, Karácsony Sándor termében (Debrecen, Egyetem tér 1.). Bővebb információ.


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

Nyelvtanfolyamok a DExam-ban

A Debreceni Egyetem Idegennyelvi Központja 30 órás intenzív, valamint 60 órás újrakezdő, alapozó és komplex nyelvvizsga felkészítő tanfolyamokat hirdet szeptembertől. A C1 (felsőfok) és B2 (középfok) szinten induló intenzív tanfolyamok óraszáma 3-6 óra/nap (csütörtök-péntek). Az 60 órás képzések A2 (alapszint), B1 (küszöbszint), B2 (középfok) és C1 (felsőfok) szinteken indulnak hetente 2x3 órában (hétfő, szerda). Az intenzív C1 kurzusra szeptember 6., csütörtök, a B2-es tanfolyamra szeptember 20., csütörtök, a 60 órás képzésekre pedig szeptember 13., csütörtök 16 óráig lehet jelentkezni online a http://www.dexam.hu/ weboldalon, vagy személyesen az Idegennyelvi Központ recepcióján (Debrecen, Komlóssy út 56.). Bővebb információ: (52) 532-740, (52) 512-900/23031 és 23131.

DExam nyelvvizsgák - őszi vizsgalehetőségek az Idegennyelvi Központban

A Debreceni Egyetem államilag elismert nyelvvizsgáját, a DExam nyelvvizsgát angol nyelvből az őszi vizsgaidőszakban 2018. október 6 - november 4. között lehet letenni. Jelentkezési határidő: 2018. szeptember 18. Az 1516/2017. (VIII. 14.) Korm. határozat alapján a 35 év alattiak továbbra is visszaigényelhetik a sikeres nyelvvizsga díját!

Teljes üzem a DEENK-ben

Szeptember 10-től a szorgalmi időszak alatt megszokott nyitvatartás szerint várja olvasóit valamennyi egységében a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára. A részletes nyitvatartási rendről bővebb információ.

KLTE Baráti Kör bálja

Tagjait, pártolóit, az egyetem valamennyi polgárát várja hagyományos báljára a KLTE Baráti Köre október 13-án, szombaton 19 órakor az Debreceni Egyetem Főépületének Díszudvarán. Bővebb információ, jegyigénylés (szeptember 28-ig): http://kltebaratikore.unideb.hu/bal2018.htm


KÉPGALÉRIÁK

Tanévnyitó ünnepi szenátusi ülés a Főnix Csarnokban

JOINTISZA - nemzetközi vízgazdálkodási konferencia az agrárkaron

Tanévnyitó és nyári egyetem a Kisvárda Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban

DEAC-Schiller-Vasas HC jégkorongmérkőzés - hazai pályán is bemutatkozott a DEAC


 

SPORT

Jégkorong

Az első hazai találkozón aratott siker után pénteken újabb debreceni mérkőzés vár a DEAC jégkorongcsapatára. David Musial együttese a Fehérvári Titánokat fogadja 18 órától a Debreceni Jégcsarnokban. Két nappal később fővárosi vizit vár Bertáékra, vasárnap 17:40-től a Hokiklub Budapest vendégei lesznek a Tüskecsarnokban.

Futsal

Szintén hazai közönség előtt igyekszik begyűjteni első győzelmét a bajnokságban a DEAC NB I-es futsalcsapata. Az egyetemi együttes pénteken 18:30-tól az Aramist fogadja a DESOK-ban.

Kézilabda

A győztesen megvívott Magyar Kupa találkozó után már a bajnokságban is bizonyíthatnak férfi kézilabdázóink. Szabó Csaba együttese pénteken 19 órakor a Nyíregyháza vendégeként kezdi a 2018/2019-es NB I/B-s küzdelmeket.

Labdarúgás

Az újonc Egert fogadja hazai pályán a DEAC NB III-as labdarúgócsapata vasárnap. A találkozó 15:30-kor kezdődik a Dóczy utcai egyetemi sportközpontban.

A megyei bajnokságban DASE-Nyíradony találkozót rendeznek vasárnap 15:30-tól a Böszörményi úti campuson, míg a DEAC II. ugyanebben az időpontban Hajdúnánáson vendégeskedik.

Floorball

Idén már a Salming OB I-ben, vagyis a honi legmagasabb osztályban gyűjtheti a pontokat a DEAC floorballcsapata. Lánczi Andrásék szombaton 14 órától hazai derbivel kezdenek, a Phoenix Wizards csapata lesz az ellenfelük a DESOK-ban.

Kosárlabda

Továbbra is megválthatók az éves bérletek a szezon futsal, jégkorong és kosárlabda mérkőzéseire. A leendő bérleteseket a DEAC Dóczy utcai irodájában és a Debreceni Jégcsarnokban várják.


RÓLUNK ÍRTÁK

Palkovics László: érdemes újragondolni az akadémiai kutatóintézet státuszát (Magyar Idők)

Magyarországnak olyan struktúrára, szabályozásra és finanszírozási modellre van szüksége, amely minél hatékonyabban támogatja a kutatási és innovációs törekvéseket. Érdemes újragondolni az akadémiai kutatóintézet státuszát is - mondta az innovációs és technológiai miniszter a Debreceni Egyetem vasárnapi ünnepi tanévnyitó szenátusi ülésén. Részletek.

A dízelpápa elmondta, hogyan lehet bekerülni a debreceni BMW-gyárba (Debrecen TV)

Anisits Ferenc mintegy két évtizeden keresztül vezette a BMW dízelmotorfejlesztő kutatóközpontját. A szakember a sikeres cégek titkát is felfedte. Részletek.

Korszakváltás előtt áll a magyar mezőgazdaság (Hirado.hu)

Korszakváltás előtt áll a magyar mezőgazdaság, és erre fel kell készíteni a gazdákat - mondta az agrárminiszter a debreceni agrár-felsőoktatás elindításának 150. évfordulója alkalmából rendezett szerdai jubileumi ülésen Debrecenben. Részletek.

Egy év mérlegen - Berényi Ervinnel (Weborvos.hu)

Berényi Ervin tavaly nyár óta vezeti a Debreceni Egyetem Klinikai Központját. Legfontosabb céljai között szerepel a daganatos betegek még gyorsabb, még színvonalasabb ellátása. Az elnök az elmúlt egy évet értékelve kiemelte, hogy ezen a területen jelentős változások történtek, elsősorban a betegutak kontrolljában. Részletek.

Komoly és könnyűzene az új tanévben is a Zeneművészeti Karon (Fm90 Campus Rádió)

Az új tanévben is várja a komolyzene kedvelőit a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. A Konzervatóriumi Esték és az Universitas Hangversenysorozat már hagyomány és igencsak népszerű, de ezúttal lesz egy újdonság is, amelynek főszereplője a kar Steinway zongorája. Erről és a Könnyűzenei Képzési Központ tanári koncertjéről és bemutatójáról részleteket Lakatos Péter dékán mondott az FM90 Campus Rádióban. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 34. szám | 2018. SZEPTEMBER 13.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.