DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 33. SZÁM | 2018. SZEPTEMBER 6.

 

 

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 33. SZÁM | 2018. SZEPTEMBER 6.

HÍREK

A debreceni agrárképzés ünnepe

A Debreceni Egyetem példát mutat a 21. századi kihívásokra adható megoldások keresésében – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a debreceni agrár-felsőoktatás 150 éves évfordulója tiszteletére tartott ünnepségen. Szilvássy Zoltán rektor szerint a kar ma már a teljes Tisza-ártéri terület oktatási, szellemi, kulturális központja.

Nélkülük nincs sikeres gyógyítás

Egészségügyi szakdolgozók cseréltek tapasztalatot, és bővítették tudásukat a VII. Juhász Zsuzsa Szakdolgozói Konferencián a Klinikai Központban augusztus 31-én. A kongresszuson adták át az egykori kiváló ápolónőről elnevezett életműdíjat Zsámboki Juditnak, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika klinikai vezető ápolójának.

Amalgámstop: az egyetem felkészült

A klinikai fogászaton az ellátásban és a fogorvosok képzésében sem okoz fennakadást, hogy egy uniós rendelet szerint július 1-től a 15 év alatti gyermekek, a várandósok és a szoptatós kismamák fogászati kezelésében tilos amalgámtömést használni. A gyermekfogászatban évek óta kerülik az amalgám használatát.

yoUDay – elnöki ajánlással

Egyedülálló, különleges és monumentális, amely az egész egyetemi polgárságot megmozgatja – így jellemzi a Debreceni Egyetem tanévnyitó stadionshow-ját a DEHÖK elnöke. Bognár István Ádám szerint a 40 ezres egyetemi közösség összetartozását szimbolizáló szeptember 26-i rendezvény felejthetetlen élmény lesz.

Egyetemista lesz Hetényi Zoltán

Vadgazda mérnöknek tanul a 77-szeres válogatott jégkorongkapus. A korábban az Egyesült Államokban és Finnországban is játszó hokis a tanulást ugyanolyan fontosnak tartja, mint a sportot, ezért is szerződött a DEAC-hoz. A 30 éves hálóőr a vadgazda-diploma megszerzése után további képzéseket is fontolgat.


PROGRAMAJÁNLÓ

Magyar Humángenetikai és Genomikai Társaság Kongresszusa

A Debreceni Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézete ad otthont a Magyar Humángenetikai és Genomikai Társaság XII. Kongresszusának szeptember 6-8. között a Klinikai Központ In Vitro Diagnosztikai Tömb nagyelőadójában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

V4 Élelmiszertudományi Szimpózium a MÉK-en

Oktatók, kutatók, PhD hallgatók részvételével a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara rendezi a Visegrádi Élelmiszertudományi Szimpóziumot szeptember 7-én, pénteken 9 órától a kar VIP termében (Debrecen, Böszörményi út 138.).

III. Nyári Egyetem és tanévnyitó Kisvárdán

A Kisvárdai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ szeptember 7-én, pénteken 10 órától tartja III. Nyári Egyetemét és tanévnyitó ünnepségét Kisvárdán, a Flórián tér 20. szám alatti székházban.

Díszoklevél egykori végzősöknek

Jubileumi diplomaátadó ünnepséget rendez a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara szeptember 7-én, pénteken 10 órától a MÉK Aulájában (Debrecen, Böszörményi út 138.). Az eseményen 65 egykori hallgató veheti át díszoklevelét.

Szabó Roland kiállítása

A Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében Szabó Roland alkotásaiból nyílik kiállítás „úton - útfélen – félúton” címmel 2018. szeptember 8-án, szombaton 15 órakor az Élettudományi Galériában (Debrecen, Egyetem tér 1.) Megnyitja Szénási Miklós író, újságíró. Gitáron közreműködik Szabó Krisztián. A kiállítás megtekinthető: 2018. szeptember 28-ig.

Tanévnyitó ünnepi szenátusi ülés

Szeptember 9-én, vasárnap 11 órától tartja a Debreceni Egyetem tanévnyitó ünnepi szenátusi ülését a Főnix Csarnokban. Az eseményen esküt tesznek az elsőéves hallgatók, valamint díjakat, kitüntetéseket is átadnak.

Fotókiállítás

A Debreceni Új Fotóműhely alkotásaiból rendez kiállítást "Válogatás a műhelytitkokból" címmel a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda. A tárlat 2018. szeptember 9-én, vasárnap 11 órakor nyílik az Elméleti Galériában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.). Megnyitja: Seres Géza fotóművész, a Fotóműhely vezetője. Közreműködik: Jobbágy Bianka - fuvola és Kozma Dávid – zongora. A kiállítás megtekinthető: 2018. szeptember 28-ig.

Vízgazdálkodási workshop

A „JOINTISZA” projekt keretében nemzetközi vízgazdálkodási workshop-ot rendez a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara szeptember 10-én, hétfőn 9 órától a Böszörményi úti campuson.

Fajtabemutató Karcagon

"Alternatív növények, alternatív talajművelés, talajkondicionálás" címmel tart fajtabemutatót a Debreceni Egyetem AKIT Karcagi Kutatóintézete (Karcag, Kisújszállási út 166.) szeptember 11-én, kedden 9 órától. A programot szántóföldi bemutató is színesíti.

Diplomaosztó ünnepség

Az Általános Orvostudományi Kar végzősei vehetik át diplomájukat a szeptember 15-én, szombaton 11 órakor a Debreceni Egyetem Főépület Díszudvarán rendezett ünnepségen (Debrecen, Egyetem tér 1.). Az ünnepi eseményt élőben közvetíti a hirek.unideb.hu oldalon az egyetem Multimédia E-learning Technikai Központja.


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

Teljes üzem a DEENK-ben

Szeptember 10-től a szorgalmi időszak alatt megszokott nyitvatartás szerint várja olvasóit valamennyi egységében a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára. A részletes nyitvatartási rendről bővebb információ.

Szünet az internet szolgáltatásban

Karbantartási munkálatok miatt a Debreceni Egyetem teljes területén szeptember 7-én, pénteken 0:01 és 5:00 között szünetel az internet szolgáltatás.

Nyelvtanfolyamok a DExam-ban

A Debreceni Egyetem Idegennyelvi Központja 30 órás intenzív, valamint 60 órás újrakezdő, alapozó és komplex nyelvvizsga felkészítő tanfolyamokat hirdet szeptembertől. A C1 (felsőfok) és B2 (középfok) szinten induló intenzív tanfolyamok óraszáma 3-6 óra/nap (csütörtök-péntek). Az 60 órás képzések A2 (alapszint), B1 (küszöbszint), B2 (középfok) és C1 (felsőfok) szinteken indulnak hetente 2x3 órában (hétfő, szerda). Az intenzív C1 kurzusra szeptember 6., csütörtök, a B2-es tanfolyamra szeptember 20., csütörtök, a 60 órás képzésekre pedig szeptember 13., csütörtök 16 óráig lehet jelentkezni online a http://www.dexam.hu/ weboldalon, vagy személyesen az Idegennyelvi Központ recepcióján (Debrecen, Komlóssy út 56.). Bővebb információ: (52) 532-740, (52) 512-900/23031 és 23131.


KÉPGALÉRIÁK

Jubileumi ünnepség a 150 éves agrár-felsőoktatás alkalmából

Juhász Zsuzsa emlékére - az egészségügyi szakdolgozókat köszöntötték

Debrecenben tartotta idei közgyűlését a Visegrádi Egyetemi Szövetség

Rekordszámú résztvevője volt a Sántha Kálmán Szakkollégium tudományos táborának


 

SPORT

Bérletárusítás

Továbbra is megválthatók a bérletek a DEAC jégkorong-, futsal- és kosárlabdacsapatának hazai találkozóira. Két helyen: a Dóczy utcai DEAC-irodában és a Debreceni Jégcsarnok sportboltjában lehet bérletet vásárolni DEAC-unipass kártya formájában. A kártya további kedvezményekre is jogosít és fizetésre is használható számos, az egyetemhez köthető rendezvényen. További részletek, bérletkonstrukciók és az árusítóhelyek nyitvatartási ideje.

Jégkorong

Vasárnap 18 órakor Ferencváros-DEAC összecsapással rajtol a jégkorong Erste Liga alapszakasza a Pesterzsébeti Jégcsarnokban. Jövő hét kedden pedig hazai pályán is bemutatkozik a Debreceni Egyetem legénysége a bajnokságban. Szeptember 11-én, kedden 18 órától a vendég a Vasas lesz a Derék utcai Jégcsarnokban.

Futsal

A Veszprém vendégeként elszenvedett 6-2-es vereség után a bajnoki címre leginkább esélyes Mezei-Vill FC ellen folytatja az élvonalbeli küzdelmeket a DEAC futsalcsapata. Elek Gergő együttese hétfőn 18 órakor fogadja a tavalyi ezüstérmest a DESOK-ban.

Labdarúgás

A magabiztos hétvégi siker után vasárnap újra pályára lép a DEAC labdarúgócsapata az NB III. keleti csoportjában. Az alakulat vasárnap 16 órától a Füzesgyarmat vendége lesz.

Dupla egyetemi házirangadót rendeznek péntek este a megyei első osztályú bajnokságban a Futball Éjszakája országos programsorozatához csatlakozva. A DEAC a DASE csapatát "fogadja" szeptember 7-én 20 órától a Dóczy utcai egyetemi sportközpontban. Előtte, 18 órától a két csapat U19-es legénysége is megmérkőzik egymással.

Kosárlabda

A héten három edzőmeccsel folytatja a felkészülést a DEAC a 2018-2019-es szezonra. Kósa Tamásék szerda délelőtt Szegeden, majd egy nappal később Szabadkán vendégeskednek. Az egyetemi együttes hétvégén hazai pályán is bemutatkozik, szombaton 19 órától a Nagyváradot fogadja az Oláh Gábor utcán. A találkozóra a belépés díjtalan.


RÓLUNK ÍRTÁK

150 éves a debreceni agrár-felsőoktatás (FM90 Campus Rádió)

Megkezdődött a 150 éves debreceni agrár-felsőoktatás ünnepségsorozata az egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán. A programsorozat heti eseményein újraélesztik a Tiszántúli Agrártudományi Napokat, amelyen többek között a növények és a mesterséges intelligencia kapcsolatáról, valamint a víz és élelmiszer jövőjéről lesz szó. A rendezvény a Visegrádi Egyetemi Szövetség közgyűlésével kezdődött, amiről Komlósi István dékán beszélt az FM90 Campus Rádiónak. Részletek.

Szakdolgozók nélkül nincs gyógyítás - őket ismerték el (Hajdupress.hu)

Egészségügyi szakdolgozók cseréltek tapasztalatot és bővítették tudásukat a VII. Juhász Zsuzsa Szakdolgozói Konferencián a Debreceni Egyetem Klinikai Központban augusztus 31-én. A kongresszuson adták át az egykori kiváló ápolónőről elnevezett életműdíjat. Részletek.

A Debreceni Egyetem felkészült az amalgámstopra (Medicalonline.hu)

A Debreceni Egyetem klinikai fogászatán az ellátásban és a fogorvosok képzésében sem okoz fennakadást az amalgámtömések használatát tiltó uniós rendelet. Részletek.

Lélekfürdő programot indít a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház - videóval (Debrecen TV)

Ingyenes egészségügyi szűréseket végeztek szombaton a Fórum bevásárlóközpontban. Az Egészségfejlesztési Iroda célja az egészségtudatos életmód megismertetése. A Kenézy Gyula Egyetemi Kórház szakembereitől pedig a szeptemberben induló Lélekfürdő programról hallhattak információkat az érdeklődők. Részletek.

Középiskolások labormunkában a Debreceni Egyetemen (Civishir.hu)

Rekordszámú résztvevője volt a Sántha Kálmán Szakkollégium jubileumi tudományos táborának - közölte a Debreceni Egyetem. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 33. szám | 2018. SZEPTEMBER 6.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.