DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 32. SZÁM | 2018. AUGUSZTUS 30.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 32. SZÁM | 2018. AUGUSZTUS 30.

HÍREK

Pótfelvételi: első helyen a DE

Országosan a legtöbb, mintegy ötszáz hallgató került be a Debreceni Egyetemre az idei pótfelvételi eljárásban. Alapképzésre 316, mesterképzésre 57, osztatlan képzésre 49, felsőoktatási szakképzésre 53 pótfelvételiző jutott be, ez a tavalyi létszámhoz képest 7,4 százalékos növekedést jelent. A legnépszerűbb a Gazdaságtudományi Kar volt.

A gyógyszerfejlesztés kulcsállomása

Évente 150 új klinikai vizsgálat, 100 elismert szakorvos, csaknem 2000 beteg - ötéves jubileumát ünnepli a DE Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központja, amely mára a hazai gyógyszerfejlesztés vezető szereplőjévé vált. Az évforduló kapcsán októberben konferenciát szerveznek hazai és nemzetközi partnereinek részvételével.

A mikrosebészet nagyjai találkoztak

A Debreceni Egyetemen zajló, nemzetközi szinten is egyedülálló színvonalú mikrosebészeti oktatásról is szó volt az ISEM Nemzetközi Kísérletes Mikrosebészeti Társaság 14. kongresszusán. A Kölcsey Központban augusztus 23-25. között tartott neves szakmai tanácskozásra 19 országból érkeztek vendégek.

Megújultak a gyakorlóiskolák

Több mint 300 millió forintot fordított a Debreceni Egyetem saját és pályázati forrásból gyakorlóiskoláinak korszerűsítésére, hogy az új tanévben modern, kellemes környezet fogadja a vakációról visszatérő diákokat és pedagógusokat. A legnagyobb, 135 millió forint összértékű fejlesztés a Balásházyban történt, de a Kossuth Gyakorló épületei is megújultak.

Már megveheti a jegyét a yoUDay-re!

Már kaphatók a jegyek a Debreceni Egyetem egyedülálló és exkluzív tanévnyitójára, a yoUDay-re. A belépő jelképes ára 500 forint, az egyetemi polgárok saját jegyük mellett plusz 3 jegyet igényelhetnek ugyanennyiért. A szeptember 26-ai monumentális tanévindító rendezvényre 25 ezer vendéget várnak a szervezők.


PROGRAMAJÁNLÓ

VII. Juhász Zsuzsa Szakdolgozói Konferencia

Az egészségügyi szakdolgozók számára teremt továbbképzési lehetőséget a Juhász Zsuzsa Szakdolgozói Konferencia, amelyet hetedik alkalommal rendez meg a Debreceni Egyetem Klinikai Központja augusztus 31-én, pénteken 9 órától az In Vitro Diagnosztikai Tömb előadótermében (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.). Az egész napos szakmai találkozó megnyitóján adják át a Juhász Zsuzsa Emlékdíjat, amelyet a legkiemelkedőbb munkát végző szakdolgozó vehet át.

Egészségnap ingyenes szűrésekkel

Az egészséges életmód fontosságára és a prevenció jelentőségére hívja fel a figyelmet a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Egészségfejlesztési Iroda által szervezett Egészségnap szeptember 1-én, szombaton 10 és 16 óra között a Fórum Bevásárlóközpontban (Debrecen, Csapó utca 30.).

Visegrádi Egyetemi Szövetség Közgyűlése

Idén is a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara ad otthont a Visegrádi Egyetemi Szövetség éves közgyűlésének, amely szeptember 2-4. között lesz az intézmény Böszörményi úti campusán (Debrecen, Böszörményi út 138.).

Jubileumi agrárkonferencia

Mintegy 450 vendég részvételével ünnepli a debreceni agrárfelsőoktatás fennállásának 150. évfordulóját a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara. A jubileumi konferencia szeptember 5-én, szerdán 10 órától lesz a MÉK Főépületének Aulájában (Debrecen, Böszörményi út 138.).

Szakmai tanácskozás a MÉK-en

"Tiszántúli Agrártudományi Napok - A magyar mezőgazdaság kihívásai" címmel rendez szakmai konferenciát a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara szeptember 6-án, csütörtökön 10 órától a Böszörményi úti campuson (Debrecen, Böszörményi út 138.).

Tanévnyitó ünnepi szenátusi ülés

Szeptember 9-én, vasárnap 11 órától tartja a Debreceni Egyetem tanévnyitó ünnepi szenátusi ülését. Az eseményen esküt tesznek az elsőéves hallgatók, valamint díjakat, kitüntetéseket is átadnak.


VIDEÓK

FELHÍVÁSOK

Nyelvtanfolyamok a DExam-ban

A Debreceni Egyetem Idegennyelvi Központja 30 órás intenzív, valamint 60 órás újrakezdő, alapozó és komplex nyelvvizsga felkészítő tanfolyamokat hirdet szeptembertől. A C1 (felsőfok) és B2 (középfok) szinten induló intenzív tanfolyamok óraszáma 3-6 óra/nap (csütörtök-péntek). Az 60 órás képzések A2 (alapszint), B1 (küszöbszint), B2 (középfok) és C1 (felsőfok) szinteken indulnak hetente 2x3 órában (hétfő, szerda). Az intenzív C1 kurzusra szeptember 6., csütörtök, a B2-es tanfolyamra szeptember 20., csütörtök, a 60 órás képzésekre pedig szeptember 13., csütörtök 16 óráig lehet jelentkezni online a http://www.dexam.hu/ weboldalon, vagy személyesen az Idegennyelvi Központ recepcióján (Debrecen, Komlóssy út 56.). Bővebb információ: (52) 532-740, (52) 512-900/23031 és 23131).


KÉPGALÉRIÁK

Workshop az élelmiszerbiztonsági nyomonkövetési rendszerekről az agrárkaron

XIV. ISEM Nemzetközi Kísérletes Mikrosebészeti Kongresszus

Megkezdődött az ország legnagyobb gólyatábora a Debreceni Egyetemen

Az egyetem adott otthont a DOSZ idei Doktorandusz Nyári Táborának


SPORT

Futsal

Hétfőn már élesben, a bajnoki pontokért küzd a DEAC NB I-es férfi futsalcsapata, kezdődik a 2018/2019-es bajnoki sorozat. Az előző szezonban hatalmas bravúrral a hatodik helyen végzett egyetemi csapat rögtön nagy fába vágja a fejszéjét, hiszen a dobogóra is esélyes Veszprém otthonában kezdi a szezont hétfő este 18:30-kor.

Jégkorong

A Gyilkos-tó Kupán, Gyergyószentmiklóson folytatja a felkészülést a következő szezonra a DEAC jégkorongcsapata. Az együttes péntektől vasárnapig három meccsen is pályára lép, sorrendben a Csíkszereda, a házigazda Gyergyói HK és a Steaua Bukarest ellen játszik felkészülési mérkőzést.

Labdarúgás

Az ötödik fordulót rendezik hétvégén a labdarúgó NB III-ban. A DEAC hazai pályán igyekszik begyűjteni első győzelmét a keleti csoportban. A csapat vasárnap 16 órától a Gyöngyöst fogadja a Dóczy utcai egyetemi sportközpontban.

Szintén a hét utolsó napján meccselnek a megyei pontvadászatban érdekelt csapataink is. A DASE 15:30-tól a Derecskét fogadja a Böszörményi úti campus sportpályáján, míg a DEAC II 17 órától a Hajdúszoboszló vendége lesz.


RÓLUNK ÍRTÁK

A Debreceni Egyetemre vették fel a legtöbb diákot pótfelvételi eljárásban (Dehir.hu)

A pótfelvételi eljárásban csaknem 500-an nyertek felvételt a Debreceni Egyetemre. Ez országos szinten a legmagasabb adat. Így szeptemberben több mint 9500 új hallgató kezdheti el itt a tanévet. Részletek.

A jövő értelmisége: doktoranduszok jöttek Debrecenbe az ország minden tájáról - videóval (Debrecen TV)

A nyár utolsó napjait nem tanulmányok írásával, hanem táborozással töltik a doktoranduszok. Gödöllő, Miskolc, Pécs, Keszthely és Gyöngyös után idén Debrecenben szerveztek számukra nyári tábort. A rendezvényre több, mint 150-en érkeztek az ország különböző felsőoktatási intézményeiből. Részletek.

A mikrosebészet rejtelmei (FM90 Campus Rádió)

A mikrosebészet jelentőségéről és újdonságairól tanácskoznak a szakemberek három napon át Debrecenben, a Kölcsey Központban. Itt rendezték idén a 14. Nemzetközi Kísérletes Mikrosebészeti Kongresszust. A rendezvény tematikájáról Németh Norbert a kongresszus elnöke, a Debreceni Egyetem Sebészeti Műtéttani Tanszékének vezetője beszélt. Részletek.

Borostyánnal futtatják be a campus kerítését, és virágos térfal is lesz (Hajdú-bihari Napló)

A park és az épületek korszerűsítése után immár megkezdődött az elavult kerítés átalakítása is az egyetem Kassai úti campusán. Részletek.

25 ezer embert várnak a debreceni buliba (Civishir.hu)

Új színpadkép, neves fellépők, gigantikus showműsor - már kaphatók a jegyek a Debreceni Egyetem egyedülálló és exkluzív tanévnyitójára, a yoUDay-re. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 32. szám | 2018. AUGUSZTUS 30.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.