DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 31. SZÁM | 2018. AUGUSZTUS 23.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 31. SZÁM | 2018. AUGUSZTUS 23.

HÍREK

Állami kitüntetések

 

A Debreceni Egyetem 34 tudósa nyert összesen több mint egymilliárd forint támogatást felfedező kutatásokra a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal idei pályázatain. Az NKFIH csütörtökön tette közzé a nyertesek névsorát. A hivatal idén országosan 12 milliárd forintot ítélt oda 400 magyar kutatónak a hazai felfedező kutatási programokhoz.

Elismerés a debreceni agrárképzésnek

 

A Debreceni Egyetemről benyújtott 187 sikeres pályamű 274 millió forint ösztöndíjat nyert az Új Nemzeti Kiválóság Program 2018/2019. tanévre meghirdetett pályázatain. A nyertes pályázók öt, vagy tíz hónapon keresztül 50.000-300.000 forint közötti ösztöndíjat kapnak a következő tanévben. Az egyetem további 110 millió forintnyi, a kutatásokra fordítható támogatásban részesül.

A DE is felkerült a Sanghaj-rangsorra

 

Augusztus utolsó napjaiban már sok diák fél az iskolától, ami gyakran fejfájással, alvás-, és evészavarral jár. Kamuti Katalin, a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház gyermekpszichiátere szerint a szülő elsősorban azzal segíthet, ha erősíti a gyerek önbizalmát, érzelmi biztonságot nyújt. A szorongás a leggyakrabban 9-10 éves kor körül jellemző, illetve minden iskola- vagy osztály váltáskor.

Új felfedezés a nanotechnológiában

Véget ért a Debreceni Nyári Egyetem idei egy hónapos nyári kurzusa, amelyen mintegy 200 diák tanulta a magyar nyelvet, és ismerkedett a magyar kultúrával. A diákok 37 országból érkeztek, ebben az évben a kínaiak voltak a legtöbben. A diákok egyharmada kiváló minősítéssel zárta a kurzust. A tanárok az írásbeli zárótesztek után a hallgatók szóbeli teljesítményét is értékelték.

yoUDay-dalpremier a Virágkarneválon

Minden eddiginél több, 640 résztvevővel képviselteti magát a Debreceni Egyetem az idei Virágkarnevált nyitó „Tekerj a karneválra” kerékpáros felvonuláson. A virággal díszített járművek most is versenybe szállnak a "legvirágosabb bringa" címért. A résztvevők augusztus 15-17. között vehetik át az intézményi összetartozást jelképező pólót a Főépületben lévő ajándékboltban.


PROGRAMAJÁNLÓ

XIV. ISEM Nemzetközi Kísérletes Mikrosebészeti Kongresszus

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara második alkalommal ad otthont a kutató mikrosebészet legjelentősebb szakmai eseményének, az ISEM kongresszusnak augusztus 23-25. között a Kölcsey Központban (Debrecen, Hunyadi u. 1-3.).

Kukorica- és napraforgó-tanácskozás

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi- és Környezetgazdálkodási Kar Növénytudományi Intézete XXI. alkalommal rendezi meg Kukorica- és napraforgó-tanácskozását augusztus 30-án az intézmény Böszörményi úti campusán. ( Debrecen, Böszörményi út 138.)


VIDEÓK

FELHÍVÁSOK

Könyvtári hírek

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár több egységében is változik a nyitvatartási rend: az állomány rendezése miatt zárva tart augusztus 20-ig a DEENK Pedagógia Könyvtára és szeptember 2-ig a Zeneművészeti Könyvtár is, a Műszaki Könyvtár pedig augusztus 26-ig nem nyit ki. A részletes nyitvatartási rend a DEENK megújult honlapján olvasható.


KÉPGALÉRIÁK

Együttműködési lehetőségekről tárgyalt Nigéira egészségügyi delegációja

Kutatásokkal ismerkednek a diákok a Sántha Kálmán Szakkollégium nyári táborába

Farmer Expó a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán

Egyetemi polgárok a karneváli menetet felvezető kerékpáros felvonuláson


 

SPORT

Jégkorong

Újabb felkészülési meccset vív a DEAC Erste Ligás jégkorongcsapata. Az előszezon következő megmérettetése a fővárosban lesz. Hetényiék a szintén "ligaújonc" Schiller-Vasas ellen ragadnak hokiütőt szombaton 17.40-től a Vasas Jégcentrumban.

Labdarúgás

A Sényő otthonában lép pályára vasárnap a DEAC NB III-as labdarúgócsapata. Spitzmüllerék 17 órától mérkőznek meg az eddig veretlen szabolcsiakkal a pontvadászat negyedik fordulójában.

Nem lesz könnyű dolga a DASE-nak sem a hétvégi megyei bajnoki fordulóban. Az egyetemisták szombaton 17 órától a címvédő Hajdúböszörményi TE vendégeként lépnek pályára. A DEAC II. ezúttal itthon játszik, a csapat szintén szombaton 17 órától fogadja a Hosszúpályi SE legénységét a Dóczy utcán.

Kézilabda

Ózdon vendégszerepel a DEAC NB I/B-s férfi kézilabdacsapata a hétvégén. A fiúk egy négycsapatos tornával hangolódnak tovább a szeptember közepén induló bajnokságra. A szintén a második vonalban induló Balassagyarmattal, Ózddal és Nyíregyházával mérkőznek meg szombaton.


RÓLUNK ÍRTÁK

A Debreceni Egyetem nem maradhat ki a karneválozásból - videóval (Debrecen TV)

Idén is kerékpáros felvonulással indult a Virágkarnevál. A Debreceni Egyetem hallgatói, oktatói és dolgozói minden eddiginél többen vettek részt rajta. Az intézmény természetesen virágkocsit is indított, amin az egyik legnagyobb rendezvényét, a YoUDayt jelenítette meg. Nézze meg videónkat! Részletek.

Pozitív megerősítés kell a gyereknek az iskola előtt - mondja az egyetemi kórház szakorvosa (FM90 Campus Rádió)

Szorongást okozhat a gyerekekben az iskola közeledte. Debrecenben a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Gyermek és Ifjúság Pszichiátriai Osztályát naponta 2-3 gyerek keresi fel a problémával az iskolai időszak elején. Kamuti Katalin osztályvezető főorvost kérdeztük. Részletek.

Mintegy 5 millió tonna őszi búza termett idén hazánkban (Hajdú-bihari Napló)

A mezőgazdaságnak szánt szolgáltatások és eszközök színe-java látható a Farmer Expo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás és Vásáron, aminek ünnepélyes megnyitóján a helyszín erejét is kiemelte Vaszkó László vásárigazgató. A Debreceni Egyetem nemcsak helyszínt ad a négynapos rendezvénynek, hanem a szakmai programban is szerepet vállal. Részletek.

Egyetemsárga lesz a DEAC vendégmeze (JégkorongBlog)

A DEAC nyilvánosságra hozta, milyen szerelésben lépnek jégre az Erste Ligában. A debreceniek a klubcímerükben található színeket használták fel. A hazai szerelésükön a fekete mellett az aranysárga található meg jelentősebb mennyiségben, míg az idegenbeli dresszen fordítva lesz. Részletek.

Bognár elsődleges célja, hogy egészséges maradjon (BB1.hu)

Mint ahogy az A-csoportos csapatok nagy része, a héten a DEAC is megkezdte a felkészülést az előttünk álló, 2018/2019-es idényre. Nagy volt a játékosmozgás nyáron a tavalyi újoncnál, előbb az argentin Daniel Amigo írt alá, a magyar bajnokságban évek óta bizonyító Milos Borisov után a kanadai Jahenns-Ley Manigat kötelezte el magát Debrecenbe, legutóbb pedig a svéd válogatott Adam Ramstedt kötött szerződést a cívisvárosiakkal, és nem szabad megfeledkezni Polyák Lászlóról sem, aki Szolnokról távozott a DEAC kedvéért. Honlapunk megkereste Bognár Kristófot, a Debrecen 23 esztendős magasemberét. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 31. szám | 2018. AUGUSZTUS 23.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.