DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 29. SZÁM | 2018. AUGUSZTUS 9.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 30. SZÁM | 2018. AUGUSZTUS 16.

HÍREK

Egymilliárd forint felfedező kutatásokra

A Debreceni Egyetem 34 tudósa nyert összesen több mint egymilliárd forint támogatást felfedező kutatásokra a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal idei pályázatain. Az NKFIH idén országosan 12 milliárd forintot ítélt oda 400 magyar kutatónak a hazai felfedező kutatási programokhoz.

Tudomány, tehetség, támogatás

Mintegy 274 millió forint ösztöndíjat nyertek az egyetem kutatói az Új Nemzeti Kiválóság Program 2018/2019. tanévre meghirdetett pályázatain. A 187 sikeres pályázó öt, vagy tíz hónapon keresztül 50.000-300.000 forint közötti ösztöndíjat kap. A nyertesek ösztöndíján felül az egyetem további 110 millió forint támogatásban részesül.

Kétszáz külföldi tanult magyarul

Véget ért a Debreceni Nyári Egyetem idei egy hónapos nyári kurzusa, amelyen mintegy 200 diák tanulta a magyar nyelvet, és ismerkedett a magyar kultúrával. A hallgatók 37 országból érkeztek, ebben az évben a kínaiak voltak a legtöbben. A tanulók harmada kiváló minősítéssel zárta a kurzust.

Így segíthet szorongó gyermekének

Augusztus utolsó napjaiban már sok diák fél az iskolától, ami gyakran fejfájással, alvás-, és evészavarral jár. Kamuti Katalin, a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház gyermekpszichiátere szerint a szülő elsősorban azzal segíthet, ha erősíti a gyerek önbizalmát, érzelmi biztonságot nyújt.

Kétkerekűvel a karneválra

Minden eddiginél több, 640 résztvevővel képviselteti magát a Debreceni Egyetem az idei Virágkarnevált nyitó "Tekerj a karneválra" kerékpáros felvonuláson. A virággal díszített járművek most is versenybe szállnak a "legvirágosabb bringa" címért. A résztvevők augusztus 15-17. között vehetik át az intézményi összetartozást jelképező pólót a Főépületben lévő ajándékboltban.


PROGRAMAJÁNLÓ

Klasszikus Gitárosok Debreceni Találkozója

Nyilvános záróhangversennyel ér véget a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar és a Canticum Novum Alapítvány közösen rendezett Klasszikus Gitárosok Debreceni Találkozója, amelynek résztvevői és művésztanárai augusztus 17-én, pénteken 19 órakor adnak koncertet a Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium kápolnájában (Debrecen, Szent Anna utca 20-26).

Farmerek a Campuson

Idén már 27. alkalommal rendezik meg a mezőgazdasági- és élelmiszeripari vásárt, a Farmer Expo Szakkiállítást. Az augusztus 17-20. közötti rendezvénynek a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusa ad helyet, ahol a mintegy 300 kiállító szakmai konferenciákkal, fajta- és gasztrobemutatókkal, illetve közönségprogramokkal várja az érdeklődőket.

Dizájnvásár az egyetemen

A Karneváli Hét keretében a Debreceni Egyetem Díszudvarán rendezik a III. CSAK Design Vásárt. Augusztus 19-én, vasárnap 11 és 17 óra között debreceni dizájnerek termékeivel, a Tengercake Desszertsuli cukorgyurma és sütidíszítő workshopjával, debreceni gasztronómiai különlegességeket kínáló standokkal és vendégalkotókkal találkozhatnak az érdeklődők az egyetem Főépületében. 11 és 13 óra között a Sokszínvirág Zenekar hangszersimogatóval és énekkóstolóval várja a közönséget. A belépés díjtalan.

Tűzijáték és utcabál az Egyetem téren

Hagyományosan tűzijáték és utcabál zárja az augusztus 20-i programokat Debrecenben. A látványos tűz-show-t Kökény Attila produkciója követi hétfőn 22 órától az Egyetem téren.

Nyári Tudományos Tábor

Idén is megszervezi Nyári Tudományos Táborát a Debreceni Egyetem Sántha Kálmán Szakkollégiuma augusztus 21-31. között. A kéthetes kurzus résztvevői gimnazista fiatalok, akik a tehetséggondozási program keretében ismerkedhetnek a kutatómunka titkaival.

XIV. ISEM Nemzetközi Kísérletes Mikrosebészeti Kongresszus

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara második alkalommal ad otthont a kutató mikrosebészet legjelentősebb szakmai eseményének, az ISEM kongresszusnak augusztus 23-25. között a Kölcsey Központban (Debrecen, Hunyadi u. 1-3.).


FELHÍVÁSOK

Kutatók Éjszakája

A Debreceni Egyetem 2018-ban már 12. alkalommal csatlakozik a Kutatók Éjszakájához. Az eseményt minden évben szeptember utolsó pénteki napján rendezik meg ország- és Európa-szerte. Idén ez a nap szeptember 28-ra esik. Amennyiben szívesen csatlakozna egy érdekes programmal, bemutatóval, vetélkedővel, előadással, 2018. augusztus 15-ig jelezheti részvételi szándékát a http://regisztracio.unideb.hu/kutatok linken.

 

echnikai szünet a zimbra.unideb.hu rendszerében

Karbantartást végez a zimbra levelezési rendszeren az egyetem Informatikai Szolgáltató Központja, emiatt augusztus 18-án (szombaton) 0 órától, éjfélig szünetel a zimbra.unideb.hu valamennyi szolgáltatása. Nem lesz elérhető a zimbra webes felület, a levelezés, a naptárak és a mobiltelefon szinkronizáció sem.

Könyvtári hírek

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár több egységében is változik a nyitvatartási rend: az állomány rendezése miatt zárva tart augusztus 20-ig a DEENK Pedagógia Könyvtára és szeptember 2-ig a Zeneművészeti Könyvtár is, a Műszaki Könyvtár pedig augusztus 26-ig nem nyit ki. A részletes nyitvatartási rend a DEENK megújult honlapján olvasható.


KÉPGALÉRIÁK

Kétszáz diák tanult magyarul és ismerkedett a kultúrával a Debreceni Nyári Egyetemen

Első jeges edzését tartotta a DEAC jégkorong szakosztálya


SPORT

Jégkorong

Az előszezon első felkészülési tornáján vesz részt a DEAC újonnan alakult Erste Ligás jégkorongcsapata. Az együttes a csehországi Ostravában, a Torax Kupán lép jégre. Az első találkozó csütörtökön 19:15-től lesz a házigazda HC Poruba ellen. Pénteken ugyanebben az időben a lengyel 1. ligás GKS Jastrzebie következik. A helyosztókat szombaton rendezik.

Labdarúgás

A döntetlennel, majd vereséggel kezdő Nyírbátor együttesét fogadja az NB III. harmadik fordulójában a DEAC labdarúgócsapata. A találkozó szombaton 17 órakor kezdődik a Dóczy utcai egyetemi sportközpontban.

A második fordulót rendezik a hétvégén a labdarúgó megyei első osztályban. A remekül rajtoló, újonc DEAC II. ezúttal Monostorpályiban küzd a bajnoki pontokért. A meccs szombaton 17 órától lesz. A DASE pedig a Sárrétudvarit fogadja vasárnap 17 órakor a Böszörményi úti campus sportpályáján.


RÓLUNK ÍRTÁK

1 milliárdot nyertek a Debreceni Egyetem tudósai (Hajdupress.hu)

A Debreceni Egyetem 34 tudósa nyert összesen több mint egymilliárd forint támogatást felfedező kutatásokra a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal idei pályázatain. Az NKFIH csütörtökön tette közzé a nyertesek névsorát. Részletek.

Népszerű volt idén az egészségügyi kar (Sunshine FM)

A Nyíregyházi Egyetem mellett, a Debreceni Egyetem nyíregyházi Egészségügyi Kara is igen népszerű volt idén a felvételizők körében. Közel 1500-an jelentkeztek a felsőoktatási intézménybe, közülük eddig 420-an már biztosan megkezdhetik a tanévet. Részletek.

A kánikula miatt nem születik több baba, a frontok indíthatják be a szülést (Dehir.hu)

A hideg- és a melegfront is segítheti a szülés beindulását, önmagában a kánikula miatt viszont nem születik több baba. A várandósoknak ugyanakkor plusz megterhelést jelent az extrém meleg - figyelmeztet a Debreceni Egyetem szakembere. Részletek.

Jótanácsok kánikulában a Debreceni Egyetem professzorától (FM90 Campus Rádió)

Több a vérnyomásproblémával és a kiszáradással küzdő beteg a nagy melegben, ez intő jel, ami fokozott óvatosságot követel mindenkitől - hívta fel a figyelmet az FM90 Campus Rádióban a Debreceni Egyetem professzora. Páll Dénes arról is beszélt, hogy milyen módon érdemes működtetni a légkondícinálókat. Részletek.

A bajnokságból juthat kupaelődöntőbe a Debrecen (Civishir.hu)

A jégkorongszövetség honlapján közzétették a Magyar Kupa 2018/19-es kiírását. E szerint a sorozatba 10 csapatot hívtak meg: Fehérvár AV19, DVTK Jegesmedvék, MAC Budapest, Dunaújvárosi Acélbikák, Ferencváros, UTE, Hokiklub Budapest, Schiller-Vasas HC, DEAC, Fehérvári Titánok. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 30. szám | 2018. AUGUSZTUS 16.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.