DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 28. SZÁM | 2018. AUGUSZTUS 2.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 28. SZÁM | 2018. AUGUSZTUS 2.

HÍREK

A legnépszerűbbek között a DE

Emelkedett az általános eljárásban felvételt nyert elsőévesek száma. A tavalyinál 4 százalékkal többen, összesen 6621-en jutottak be a Debreceni Egyetemre, közülük 5412-en állami ösztöndíjas, 1209-en pedig önköltséges formában tanulhatnak szeptembertől. A legmagasabb ponthatárok a Bölcsészettudományi és a Gazdaságtudományi Karon voltak.

Együttműködés új célokkal

Protonterápiás intézetet hoz létre a Debreceni Egyetem a Rusatom Nemzetközi Hálózattal korábban aláírt megállapodása alapján - ez az egyik első lépése annak az együttműködésnek, amit az MTA Atommagkutató Intézetével kötött szerdán az intézmény. Az összefogás a fejlesztési, innovációs források elérését is hatékonyabbá teheti.

Új terápiás lehetőség ekcémában

Az atópiás ekcéma új terápiás lehetőségeit keresik a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Allergológiai Tanszékén. A gyakori bőrbetegség kezelésében hatásos lehet a szénanáthára kifejlesztett immunterápia - derült ki egy 3 éve zajló kutatásból, melynek eredményeit a közeljövőben publikálják a szakemberek.

Énekeld el, honnan jöttél!

Kétezer dallam bizonyítja, hogy a magyar zenei hagyomány és az észak-kaukázusi türk népek zenefolklórja közös gyökerekkel is rendelkeznek. Agócs Gergely, a Debreceni Egyetem népzenekutató docense dagesztáni népdalgyűjtő körútján Kodály Zoltán elméletét támasztotta alá. A kutató kisebb tanulmányokban, majd egy monográfiában szeretné megjelentetni eredményeit.

Egyre több az ösztöndíjas

Nagy számban érkeztek ezen a nyáron a debreceni Nyári Egyetemre olyan diákok, akik pályáztak ösztöndíjra, így támogatást kaptak a kurzuson való részvételükhöz. Csaknem százan éltek a lehetőséggel. A napokban közös beszélgetésre hívta a Nyári Egyetem vezetősége az ösztöndíjasokat, hogy meghallgassa véleményüket, élményeiket.


PROGRAMAJÁNLÓ

Klasszikus Gitárosok Debreceni Találkozója

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara és a Canticum Novum Alapítvány 2018. augusztus 8-17. között rendezi meg a Klasszikus Gitárosok Debreceni Találkozóját. A programot a képzés mellett esténként 19 órai kezdettel gitárkoncertek színesítik a kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.). A találkozó záróhangversenye augusztus 17-én, pénteken 19 órakor kezdődik a Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium kápolnájában (Debrecen, Szent Anna utca 20-26).


VIDEÓK

FELHÍVÁSOK

Tekerj a Virágkarneválra!

A Debreceni Egyetem idén már 11. alkalommal indít virágkocsit a Debreceni Virágkarneválon és ebben az évben is képviselteti magát a kerékpáros felvonuláson. Aki szeretne az egyetem képviseletében részt venni a közös tekerésen, augusztus 10-én, pénteken 12 óráig jelentkezhet a http://regisztracio.unideb.hu linken.

Kutatók Éjszakája

A Debreceni Egyetem 2018-ban már 12. alkalommal csatlakozik a Kutatók Éjszakájához. Az eseményt minden évben szeptember utolsó pénteki napján rendezik meg ország- és Európa-szerte. Idén ez a nap szeptember 28-ra esik. Amennyiben szívesen csatlakozna egy érdekes programmal, bemutatóval, vetélkedővel, előadással, 2018. augusztus 15-ig jelezheti részvételi szándékát a http://regisztracio.unideb.hu/kutatok linken.

Könyvtári hírek

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár több egységében is változik a nyitvatartási rend: az állomány rendezése miatt zárva tart augusztus 20-ig a DEENK Pedagógia Könyvtára és szeptember 2-ig a Zeneművészeti Könyvtár is. A Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár, a Böszörményi úti Campus Könyvtára, az Élettudományi Könyvtár, valamint a Kassai úti Campus Könyvtára augusztus 12-ig lesz zárva. A Műszaki Könyvtár pedig augusztus 6-26. között nem nyit ki. A részletes nyitvatartási rend a DEENK megújult honlapján olvasható.

Lovastábor gyerekeknek

Több turnusban indít augusztus 31-ig nyári tábort gyerekeknek a Debreceni Lovasakadémia. Az egyetemi dolgozók gyermekei 10% kedvezményben részesülnek. További részletekért Varga Mónika táborvezetőt kereshetik az érdeklődők a 06-30-362-73-66 telefonszámon. Bővebb információ.

Nyelvtanfolyamok a DExam-ban

A Debreceni Egyetem Idegennyelvi Központja 60 órás DExam angol alapozó és komplex nyelvvizsga felkészítő tanfolyamokat hirdet augusztus 13-29. között B2 (középfok) és C1 (felsőfok) szinteken. A tanfolyamok óraszáma 5 óra/nap (hétfő-péntek). Jelentkezni lehet augusztus 6-án, hétfőn 16 óráig online a http://www.dexam.hu/ weboldalon, vagy személyesen az Idegennyelvi Központ recepcióján (Debrecen, Komlóssy út 56.). Bővebb információ: (52) 532-740, (52) 512-900/23031 és 23131).

Polgári védelmi gyakorlat a TEVA-ban

Polgári védelmi gyakorlatot tart a TEVA Gyógyszergyár Zrt. Pallagi úti székhelyén, ahol 2018. augusztus 5-én, vasárnap reggel 10 órakor kezdődik a szirénák próbája. A katasztrófavédelmi üzemmód 360 másodperces, a lefúvás üzemmód pedig 90 másodperces lesz. Az okozott kellemetlenségért előre is elnézést kér a TEVA.


KÉPGALÉRIÁK

Társulási szerződés aláírása az MTA Atommagkutató Intézetével

Sajtótájékoztató a 2018-as felvételi eredményekről

Agócs Gergely népzenekutató népdalgyűjtő körútja Degesztánban

Folklór est a Debreceni Nyári Egyetem hallgatóinak részvételével


RÓLUNK ÍRTÁK

Felvételi: a legnépszerűbbek között a Debreceni Egyetem (Fm90 Campus Rádió)

Vidéken továbbra is a Debreceni Egyetem az egyik legnépszerűbb felsőoktatási intézmény, ide több mint 6600 diákot vettek fel. Az intézmény továbbra is a külföldi hallgatók egyik legkedveltebb célja, ezt mutatja az is, hogy 8 százalékkal nőtt az angol nyelvű képzésre felvettek száma. Részletek.

Indul a pótfelvételi a Debreceni Egyetemen (civishir.hu)

Már elérhetők a Debreceni Egyetem pótfelvételi eljárásban meghirdetett képzései. Jelentkezni kizárólag elektronikus úton lehet, legkésőbb augusztus 6-ig. A pótfelvételi során már csak egyetlen képzés jelölhető meg, valamint csak azok jelentkezhetnek, akiket egyetlen, általuk megjelölt képzésre sem vettek fel a július 25-én zárult általános eljárásban, vagy idén még egyáltalán nem is jelentkeztek felsőoktatásba. Részletek.

A BMW Debrecenben építi fel új üzemét (M1 - Híradó)

A város oktatási struktúrájára is nagy hatással lesz az autógyár. Erről a Debreceni Egyetem rektora beszélt. Szilvássy Zoltán kiemelte, az intézmény felkészült arra, hogy új képzések indításával a magyar szakemberek megfeleljenek a bajor autógyártó cég által támasztott elvárásoknak. A Debrecen melletti új BMW gyártóüzem építése 2019 második felében indulhat meg. Részletek.

Ekcéma: új terápiás lehetőség (medicalonline.hu)

Az atópiás ekcéma új terápiás lehetőségeit keresik a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Allergológiai Tanszékén. A gyakori bőrbetegség kezelésében hatásos lehet a szénanáthára kifejlesztett immunterápia. Részletek.

Infekciókontroll: MRSA egységcsomagok minden osztályon (webbeteg.hu)

Van olyan eset, amit nem tudunk kivédeni a meglévő megelőző intézkedések ellenére sem, ilyenkor a legfontosabb cél, hogy megakadályozzuk a fertőzés továbbterjedését. - A kórházi fertőzéseket érintő kérdésekben érdeklődtünk a debreceni Kenézy Gyula Kórház illetékes osztályán Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 28. szám | 2018. AUGUSZTUS 2.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.