DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 27. SZÁM | 2018. JÚLIUS 26.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 27. SZÁM | 2018. JÚLIUS 26.

HÍREK

Programkavalkád az Egyetem Téren

Minden eddiginél gazdagabb kínálattal vett részt a Debreceni Egyetem a Campus Fesztiválon. Idén először települtek ki önálló standdal a jogászok, a gyógyszerészek és a Kenézy Egyetemi Kórház munkatársai. Az interaktív élmények mellett koncertek, érdekes beszélgetések és humoristák is szerepeltek a programban.

MK+NI: új közös képzés

Piacképes és magas hozzáadott értékű tudással rendelkező új elektronikai szereléstechnológiai specializációt indít a Debreceni Egyetem Műszaki Kara az NI Hungary Kft-vel közösen a mechatronikai mérnök mesterképzésben. Az országosan is precedens nélküli új szakirány mérföldkövet jelent a cég és a felek felsőoktatási együttműködésében.

Rektori interjú a Figyelőben

Az egyetemi célokról, a várossal közös munkáról és mindennapjairól is beszélt Szilvássy Zoltán a vele készült interjúban. A cikk kitér a rektor gyógyszerkutatást érintő elképzeléseire, az egészséges élelmiszerek előállítására, valamint szóba kerül a "medical food" iparág és a Mádi Bor Akadémia is. Az interjú a július 19-én megjelent számban olvasható.

Egyedülálló embriológiai kutatás

Hogyan hat az ultrahangvizsgálat a fejlődő idegrendszerre? - erre a kérdésre keresik a választ a Debreceni Egyetem tudósai. Az eredményekből kiderülhet, hogy a diagnosztikában használt ultrahangot miként lehet terápiás célokra használni egyes központi idegrendszeri betegségek prognózisának javítására.

Együtt 13 nemzet fiatal zenészei

Hatalmas sikert aratott a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar debreceni bemutatkozó hangversenyén. A kedd esti koncerttel zárult az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája, a Zeneművészeti Kar nyári rendezvénye. A világzenekar Budapesten, Balatonfüreden és Ljubljanában ad még koncertet.


PROGRAMAJÁNLÓ

Klasszikus Gitárosok Debreceni Találkozója

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara és a Canticum Novum Alapítvány 2018. augusztus 8-17. között rendezi meg a Klasszikus Gitárosok Debreceni Találkozóját. A programot a képzés mellett esténként 19 órai kezdettel gitárkoncertek színesítik a kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.). A találkozó záróhangversenye augusztus 17-én, pénteken 19 órakor kezdődik a Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium kápolnájában (Debrecen, Szent Anna utca 20-26).


VIDEÓK

FELHÍVÁSOK

Tekerj a Virágkarneválra!

A Debreceni Egyetem idén már 11. alkalommal indít virágkocsit a Debreceni Virágkarneválon és ebben az évben is képviselteti magát a kerékpáros felvonuláson. Aki szeretne az egyetem képviseletében részt venni a közös tekerésen, augusztus 10-én, pénteken 12 óráig jelentkezhet a regisztracio.unideb.hu oldalon.

Alumni díj 2018 - pályázati felhívás

A Debreceni Egyetem pályázatot hirdet azon szervezetek részére, amelyek szoros tudományos és/vagy szakmai kapcsolatot ápolnak az intézménnyel, támogatják céljainak megvalósítását és kiemelt foglalkoztatói az itt végzett hallgatóknak. A nyertes jogosult a "DE Alumni díj 2018" megjelölést használni vállalati megjelenéseiben. Továbbá a díjazottnak a DE Rendezvénykoordinációs és Alumni Központ a www.alumni.unideb.hu honlapján, kiadványaiban kiemelt kommunikációs lehetőséget és a 2019-es tavaszi Állásbörze kiadványban egyoldalas ingyenes hirdetési felületet biztosít. A pályázat beadásának határideje: 2018. július 31. kedd 12 óra. A díjat Szilvássy Zoltán rektor adja át a Debreceni Egyetem szeptemberi tanévnyitó ünnepségén. A pályázattal kapcsolatos további információ kérhető az alumni@unideb.hu email címen, vagy telefonon, az 52/512-700/58124, 58126 számon. A teljes felhívás olvasható a DEjavu magazin legfrissebb számában. https://unideb.hu/tar/kiadvanytar

Kutatók Éjszakája

A Debreceni Egyetem 2018-ban már 12. alkalommal csatlakozik a Kutatók Éjszakájához. Az eseményt minden évben szeptember utolsó pénteki napján rendezik meg ország- és Európa-szerte. Idén ez a nap szeptember 28-ra esik. Amennyiben szívesen csatlakozna egy érdekes programmal, bemutatóval, vetélkedővel, előadással, 2018. augusztus 15-ig jelezheti részvételi szándékát a http://regisztracio.unideb.hu/kutatok linken.

Könyvtári hírek

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár több egységében is változik a nyitvatartási rend: az állomány rendezése miatt zárva tart augusztus 20-ig a DEENK Pedagógia Könyvtára és szeptember 2-ig a Zeneművészeti Könyvtár is. A Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár július 30-tól augusztus 12-ig, a Böszörményi úti Campus Könyvtára, az Élettudományi Könyvtár, valamint a Kassai úti Campus Könyvtára augusztus 6-tól 12-ig lesz zárva. A Műszaki Könyvtár pedig augusztus 6-26. között nem nyit ki. A részletes nyitvatartási rend a könyvtár megújult honlapján olvasható.

Lovastábor gyerekeknek

Több turnusban indít augusztus 31-ig nyári tábort gyerekeknek a Debreceni Lovasakadémia. Az egyetemi dolgozók gyermekei 10% kedvezményben részesülnek. További részletekért Varga Mónika táborvezetőt kereshetik az érdeklődők a 06-30-362-73-66 telefonszámon. Bővebb információ.

Nyelvtanfolyamok a DExam-ban

A Debreceni Egyetem Idegennyelvi Központja 60 órás DExam angol alapozó és komplex nyelvvizsga felkészítő tanfolyamokat hirdet augusztus 13-29. között B2 (középfok) és C1 (felsőfok) szinteken. A tanfolyamok óraszáma 5 óra/nap (hétfő-péntek). Jelentkezni lehet augusztus 6-án, hétfőn 16 óráig online a http://www.dexam.hu/ weboldalon, vagy személyesen az Idegennyelvi Központ recepcióján (Debrecen, Komlóssy út 56.). Bővebb információ: (52) 532-740, (52) 512-900/23031 és 23131).

Polgári védelmi gyakorlat a TEVA-ban

Polgári védelmi gyakorlatot tart a TEVA Gyógyszergyár Zrt. Pallagi úti székhelyén, ahol 2018. augusztus 5-én, vasárnap reggel 10 órakor kezdődik a szirénák próbája. A katasztrófavédelmi üzemmód 360 másodperces, a lefúvás üzemmód pedig 90 másodperces lesz. Az okozott kellemetlenségért előre is elnézést kér a TEVA.


KÉPGALÉRIÁK

A Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar bemutatkozó koncertje

Tudomány és szórakozás - Egyetem Tér a 11. Campus Fesztiválon

DEAC Jégkorong csapat edzése az UniFit egyetemi fitneszközpontban

Campus Sportfesztivál díjátadó az egyetemi sportcsarnokban


RÓLUNK ÍRTÁK

Van Debrecenben tanárszak, ahova 495 pont kellett (civishir.hu)

Nyilvánosságra hozták július 25-én este az idei felsőoktatási felvételi pontszámokat a fővárosban, ezzel eldőlt, hogy a csaknem 108 ezer jelentkező közül hányan kerülnek be az általános eljárásban egyetemre, főiskolára. Mi a Debreceni Egyetem egyes karainak legmagasabb pontszámait válogattuk ki. Az egész intézményrendszerben a legeslegmagasabb pontszámot a BTK-n találtuk. Részletek.

Campus: rekord és zenélő rektor (TV2 Tények)

Megdőlt a látogató rekord az idei Campus Fesztiválon. A négy napos debreceni rendezvényre idén mintegy 108 ezren váltottak jegyet. A záró napon az amerikai világsztár, Akon is fellépett. De igazi különlegességnek számított az a koncert is, ahol a húrok közé csapott a washingtoni magyar nagykövet és még az egyetem rektora is fellépett. Részletek.

Egyetem Tér a Campus Fesztiválon (M1 - Nyár 2018)

A Debreceni Egyetem 30 egységgel, 16 standdal vett részt az idei, 11. Campus Fesztiválon. A gyerekek és fiatalok számára is érdekes, színes, interaktív programokról a Nyár 2018 című műsor is tudósított. Részletek.

Migrén ellen Szent Antal tüze (pharmaonline.hu)

Az anyarozs gombaparazita egyik vegyületét migrénes fájdalomcsillapító készítményekhez használja a gyógyszeripar. A Debreceni Egyetemen új módszert dolgoztak ki a hatóanyag kinyerésére. Részletek.

1000 magyarországi és határon túli egyetemista és főiskolás nevezett a Campus Sportfesztiválra (M1-Híradó)

Minden eddiginél több, mintegy 1000 magyarországi és határon túli egyetemista és főiskolás nevezett az idei Campus Sportfesztiválra. A Debreceni Egyetemen rendezett július 17-18-ai sporteseményen 25 magyar és 17 külföldi intézmény hallgatói vettek részt. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 27. szám | 2018. JÚLIUS 26.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.