DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 26. SZÁM | 2018. JÚLIUS 19.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 26. SZÁM | 2018. JÚLIUS 19.

HÍREK

Campus: start az Egyetem Téren

Látványos kísérletekkel, izgalmas játékokkal, érdekes előadásokkal és koncertekkel már a Campus Fesztivál 0. napján teltházzal nyitott a legokosabb fesztiválhelyszín. Az Egyetem Tér programjait Szilvássy Zoltán rektor és Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese nyitotta meg.

Az agykutatás új területe

Az Alzheimer-kór kialakulásának megértésében is segíthet az a kutatás, amely az agy eddig ritkán vizsgált területével foglalkozik. A Debreceni Egyetemen országosan egyedülálló módszerrel vizsgálják az idegsejtek és a gliasejtek egymásra hatását. Az alapkutatás az Élettani Intézet, valamint az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet kollaborációjában valósul meg.

Kutatás a biztonságos élelmiszerekért

 

A tejben is megtalálható, potenciálisan közegészségügyi veszélyt jelentő aflatoxin felmérése és visszaszorítása a célja annak a programnak, melyre mintegy 300 millió forintot nyertek a NKFIH pályázatán a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kutatói. A négyéves projekt szeptember elején indul.

Ha nyár, akkor Nyári Egyetem!

Idén 37 ország 183 diákja érkezett Debrecenbe, hogy elsajátítsa a magyart, mint idegen nyelvet, és ismerkedjen hazánk kultúrájával, történelmével. A Debreceni Nyári Egyetem 91. tanévét hétfőn nyitották meg. A résztvevők között legnagyobb számban a kínai, a lengyel és az amerikai diákok képviseltetik magukat.

Véget ért a Campus Sportfesztivál

Kispályás fociban és tollaslabdában is a Debreceni Egyetem hallgatói szerezték meg az első helyezést a Campus Fesztivál sporteseményén. A DE sportlétesítményeiben tartott kétnapos rendezvény szerdán az eredményhirdetéssel zárult. A versenyekre 25 magyar és 17 külföldi intézményből érkeztek hallgatók.


PROGRAMAJÁNLÓ

Zenés Esték a Nagyerdőn

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar 18. alkalommal rendezi meg az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáját, amelyhez "Zenés Esték a Nagyerdőn" címmel hangversenysorozat is kapcsolódik, amelyre vasárnapig esténként 19:30-tól várják a zeneszerető közönséget a kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Énekverseny Petrovics Emil emlékére

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájához kapcsolódva idén is megrendezi a kortárs zenei énekversenyt Petrovics Emil emlékére július 23-án, hétfőn 14 órai kezdettel a Liszt teremben (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Záróhangverseny a Kölcsey Központban

A Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar koncertjével zárul az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája július 24-én, kedden 19 órától a Kölcsey Központ Nagytermében (Debrecen, Hunyadi u. 1-3.).


VIDEÓK

FELHÍVÁSOK

Alumni díj 2018 - pályázati felhívás

A Debreceni Egyetem pályázatot hirdet azon szervezetek részére, amelyek szoros tudományos és/vagy szakmai kapcsolatot ápolnak az intézménnyel, támogatják céljainak megvalósítását és kiemelt foglalkoztatói az itt végzett hallgatóknak. A nyertes jogosult a "DE Alumni díj 2018" megjelölést használni vállalati megjelenéseiben. Továbbá a díjazottnak a DE Rendezvénykoordinációs és Alumni Központ a www.alumni.unideb.hu honlapján, kiadványaiban kiemelt kommunikációs lehetőséget és a 2019-es tavaszi Állásbörze kiadványban egyoldalas ingyenes hirdetési felületet biztosít. A pályázat beadásának határideje: 2018. július 31. kedd 12 óra. A díjat Szilvássy Zoltán rektor adja át a Debreceni Egyetem szeptemberi tanévnyitó ünnepségén. A pályázattal kapcsolatos további információ kérhető az alumni@unideb.hu email címen, vagy telefonon, az 52/512-700/58124, 58126 számon. A teljes felhívás olvasható a DEjavu magazin legfrissebb számában. https://unideb.hu/tar/kiadvanytar

Kutatók Éjszakája

A Debreceni Egyetem 2018-ban már 12. alkalommal csatlakozik a Kutatók Éjszakájához. Az eseményt minden évben szeptember utolsó pénteki napján rendezik meg ország- és Európa-szerte. Idén ez a nap szeptember 28-ra esik. Amennyiben szívesen csatlakozna egy érdekes programmal, bemutatóval, vetélkedővel, előadással, 2018. augusztus 15-ig jelezheti részvételi szándékát a http://regisztracio.unideb.hu/kutatok linken.

Könyvtári hírek

Az állomány rendezése miatt zárva tart augusztus 20-ig a DEENK Pedagógia Könyvtára és szeptember 2-ig a Zeneművészeti Könyvtár is. A részletes nyitvatartási rend a DEENK megújult honlapján olvasható.

Lovastábor gyerekeknek

Több turnusban indít augusztus 31-ig nyári tábort gyerekeknek a Debreceni Lovasakadémia. Az egyetemi dolgozók gyermekei 10% kedvezményben részesülnek. További részletekért Varga Mónika táborvezetőt kereshetik az érdeklődők a 06-30-362-73-66 telefonszámon. Bővebb információ.

Nyelvtanfolyamok a DExam-ban

A Debreceni Egyetem Idegennyelvi Központja 60 órás DExam angol alapozó és komplex nyelvvizsga felkészítő tanfolyamokat hirdet augusztus 13-29. között B2 (középfok) és C1 (felsőfok) szinteken. A tanfolyamok óraszáma 5 óra/nap (hétfő-péntek). Jelentkezni lehet augusztus 6-án, hétfőn 16 óráig online a http://www.dexam.hu/ weboldalon, vagy személyesen az Idegennyelvi Központ recepcióján (Debrecen, Komlóssy út 56.). Bővebb információ: (52) 532-740, (52) 512-900/23031 és 23131).


KÉPGALÉRIÁK

Campus Fesztivál - megnyitotta kapuit az Egyetem Tér

37 ország 183 diákja érkezett az idei Debreceni Nyári Egyetemre

Nyitóhangverseny az Ifjú Zeneművészek 18. Nemzetközi Nyári Akadémiáján

Eredményhirdetéssel zárult az idei Campus Sportfesztivál


RÓLUNK ÍRTÁK

Megnyílt az Egyetem Tér a Campus Fesztivál nulladik napján (Magyar Hírlap)

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) rektora emlékeztetett rá, hogy az ötvenezres egyetemi polgárságot képviselő intézményük 11. alkalommal vesz részt saját helyszínnel és színpaddal a Campuson. Hozzátette: az Egyetem-tér minden évben a leglátogatottabb nappali rendezvényhelyszín a fesztiválon. Részletek.

Valóra vált álom Debrecenben (Hajdupress.hu)

Életútjának mérföldköveiről mesélt és azokhoz kötődő zeneműveket adott elő Vásáry Tamás az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának nyitó hangversenyén. A zongoraművész a héten kezdi a munkát a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekarral a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán. Részletek.

Veszedelmes rákkeltők visszaszorításán dolgoznak Debrecenben (Civishir.hu)

A tejben is megtalálható, potenciálisan közegészségügyi veszélyt jelentő aflatoxin felmérését és visszaszorítását tűzte ki célul az a program, melyre mintegy 300 millió forintot nyertek a NKFIH pályázatán a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kutatói. Részletek.

A bőr nem felejt! Ezt ajánlják a rák megelőzésére a Debreceni Egyetem szakemberei (Debreceninap.hu)

Bőrrákot okozhat a súlyos leégés, erre figyelmeztetnek a bőrgyógyászok. A Debreceni Egyetem szakemberei szerint a megfelelő fényvédelemmel jelentősen csökkenthető a betegség kialakulásának kockázata. Részletek.

Az agykutatás új területe (Webbeteg.hu)

Az Alzheimer-kór kialakulásának megértésében is segíthet az a kutatás, amely az agy eddig ritkán vizsgált területével foglalkozik. A Debreceni Egyetemen országosan egyedülálló módszerrel vizsgálják az idegsejtek és a gliasejtek egymásra hatását. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 26. szám | 2018. JÚLIUS 19.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.