DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 25. SZÁM | 2018. JÚLIUS 12.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 25. SZÁM | 2018. JÚLIUS 12.

HÍREK

Régi-új képzés a debreceni agrárkaron

Csaknem tíz év szünet után indul újra agrármérnök tanár szak mezőgazdasági és élelmiszer szakiránnyal a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon. Két- vagy négyféléves levelező képzésre jelentkezhetnek a hallgatók. A szak indítására nagy az igény, ezt a felvételi adatok is alátámasztják.

Új szakember a mérnökképzésben

Battistig Gábor vezeti július 1-jétől a Természettudományi és Technológiai Kar Villamosmérnöki Tanszékét. Elsődleges célja a villamosmérnök mesterképzés elindítása a karon. A tanszékvezető emellett fontos feladatának tekinti a duális képzések erősítését, valamint az oktatás során a projektmunkák arányának növelését.

Elismerés az egyetemi klasztereknek

Három, az egyetemhez kapcsolódó klaszter kapta meg az Akkreditált Klaszter címet a Pénzügyminisztérium pályázatán. A Pharmapolis Debrecen Innovatív Gyógyszeripari Klaszter, a Magyar Sport- és Életmódfejlesztő Klaszter és a Termál-Egészségipari Klaszter képviselői július 5-én vették át a minősítésről szóló címet Budapesten.

Campus: újdonságok az Egyetem Téren

Új helyszínen, több elsőfesztiválozóval készül az egyetem a Campus Fesztiválra. Idén már a jogászok, a gyógyszerészek és az egyetemi kórház munkatársai is önálló standdal várják a tudományra (is) szomjas fesztiválozókat az Egyetem Téren. 16 faházban 30 intézményi egység mutatkozik be a legnépszerűbb nappali helyszínen.

Szórakoznak és sportolnak

Ismét lesz Campus Sportfesztivál, amelyet a Campus Fesztiválhoz kapcsolódva július 17-én és 18-án tartanak a DE sportlétesítményeiben. A sportfesztiválra négy sportágban, kispályás fociban, strandröplabdában, 3X3 kosárlabdában és idén először, tollaslabdában nevezhettek a magyarországi, valamint a határon túli felsőoktatási intézmények hallgatói.


PROGRAMAJÁNLÓ

Vásáry85

"Egy életút tükrében" címmel ünnepi hangversennyel köszöntik 85. születésnapján Vásáry Tamás zongoraművész-karmestert július 15-én, vasárnap a Nagytemplomban. A 19 óra 30 perctől kezdődő rendezvény egyben az Ifjú Zeneművészek 18. Nemzetközi Nyári Akadémiájának nyitóhangversenye.

Zenés Esték a Nagyerdőn

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar 18. alkalommal rendezi meg az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáját, amelyhez "Zenés Esték a Nagyerdőn" címmel hangversenysorozat is kapcsolódik. A koncertek július 16-22. között esténként 19 óra 30 perckor kezdődnek a Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Egyetem Tér a Campus Fesztiválon

Idén is képviselteti magát a Debreceni Egyetem a Campus Fesztiválon. Négy nap alatt 40 program várja a látogatókat az Egyetem Téren július 18-21. között, a főbejárat közelében, az Unifittel szemben, több mint ezer négyzetméteres ligetes területen. Az Egyetem Tér hivatalos megnyitója július 18-án, szerdán 15.30-tól lesz. Részletes program.


VIDEÓK

FELHÍVÁSOK

Könyvtári hírek

Az állomány rendezése miatt zárva tart szeptember 2-ig a DEENK Zeneművészeti Könyvtára. A könyvtárlátogatókat érintő másik változás, hogy július 14-ig hétköznap 20 óráig, szombaton 14 óráig lesz nyitva az Élettudományi Könyvtár. A részletes nyitvatartási rend a DEENK megújult honlapján olvasható.

Lovastábor gyerekeknek

Több turnusban indít augusztus 31-ig nyári tábort gyerekeknek a Debreceni Lovasakadémia. Az egyetemi dolgozók gyermekei 10% kedvezményben részesülnek. További részletekért Varga Mónika táborvezetőt kereshetik az érdeklődők a 06-30-362-73-66 telefonszámon. Bővebb információ.

Nyelvtanfolyamok a DExam-ban

A Debreceni Egyetem Idegennyelvi Központja 60 órás DExam angol alapozó és komplex nyelvvizsga felkészítő tanfolyamokat hirdet augusztus 13-29. között B2 (középfok) és C1 (felsőfok) szinteken. A tanfolyamok óraszáma 5 óra/nap (hétfő-péntek). Jelentkezni lehet augusztus 6-án, hétfőn 16 óráig online a http://www.dexam.hu/ weboldalon, vagy személyesen az Idegennyelvi Központ recepcióján (Debrecen, Komlóssy út 56.). Bővebb információ: (52) 532-740, (52) 512-900/23031 és 23131).


KÉPGALÉRIÁK

Vásáry 85 - különleges koncerttel kezdődik az Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiája

Campus Fesztivál - előzetes sajtótájékoztatót tartottak a Nagyerdei Kultúrparkban


RÓLUNK ÍRTÁK

Mádi Bor Akadémia - gőzerővel készül a Debreceni Egyetem (FM90 Campus Rádió)

Gőzerővel zajlanak a Debreceni Egyetem Mádi Bor Akadémiájának előkészületei. A kormány 4 milliárd forintot ad a tokaji borral kapcsolatos kutatási programra. Hogy jelenleg, hol tart a program, arról Győri Zoltán professzor, rektori megbízott beszélt az FM90 Campus Rádiónak. Részletek.

A Klinikán biztonságosak a vérnyomáscsökkentők (Hajdú-bihari Napló)

Biztonságos vérnyomáscsökkentőt kapnak a Debreceni Egyetem Klinikai Központban fekvő betegek. Az intézményben ötfélét használtak a július 4-én forgalomból kivont 27 szennyezett valsartan hatóanyagú gyógyszerkészítményből. Részletek.

Küldetése is lesz az idei Campus Fesztiválnak - fotókkal, videóval (Debrecen TV)

Több mint 100 ezren látogattak ki tavaly a rendezvényre. Idén is izgalmas programokkal, valamint hazai és világsztárokkal várják a közönséget július 18. és 22. között. A fesztiválon a Debreceni Egyetem is képviselteti magát. Részletek.

360 fokos videó: virágba borult a botanikus kert (Haon.hu)

"Nekünk nem az a célunk, hogy minden gyomot kihúzzuk, hanem mindazt, amivel az ismereteket bővíthetjük, taníthatunk, ráadásul még ha esztétikus is, megtartsuk." A Debreceni Egyetem főépülete mögött található a több mint 15 hektáron elterülő botanikus kert. Jelenleg az itt élő növényfajok száma meghaladja az 5,5 ezret. Részletek.

Világbajnokságon képviseli hazánkat a debreceni főgyógyszerész (Civishir.hu)

Miután megnyerte a nemrég megrendezett Veterán Birkózó Magyar Bajnokságot Buchholcz Gyula, a magyar válogatott keret tagjaként már le is adta nevezését az októberi világbajnokságra. A versenyt Oroszországban rendezik, ahol a debreceni sportoló kötöttfogásban képviseli majd hazánkat. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 25. szám | 2018. JÚLIUS 12.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.