DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 24. SZÁM | 2018. JÚLIUS 5.

 

 

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 24. SZÁM | 2018. JÚLIUS 5.

HÍREK

Kari vezetők vették át megbízásukat

A Szenátus csütörtöki ülésén Szilvássy Zoltán rektor dékáni megbízásokat adott át. A tanácskozáson az intézmény műszaki képzéseinek fejlesztését célzó programról, a Mádi Bor Akadémiáról és az egyetemi ipari park fejlesztéséről is szó volt, a testület támogatta az önálló Biotechnológiai Intézet létrehozását.

Támogatás ifjú tudósoknak

Százhatvanhét fiatal kutató, köztük a Debreceni Egyetem 18 kiválósága kapta meg a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Bolyai János Kutatói Ösztöndíját, amely segíti és ösztönzi a fiatalok magyarországi kutatásainak folytatását, MTA doktori értekezésük megírását és a tudományos cím megszerzését. Az elismeréseket csütörtökön adták át Budapesten, az MTA Székházában.

Miniszteri elismerés a kiváló munkáért

Magas színvonalú szakmai munkájáért Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott Csuhaj Györgyi, a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Rehabilitációs Osztályának szakorvosa. Az elismerést Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Nagy Anikó államtitkár adta át a Semmelweis-nap alkalmából rendezett ünnepségen Budapesten.

Velodrom épül Debrecenben

Az egyetem sporttudományi képzései, kutatásai és teljesítménydiagnosztikai háttere is szerepet játszott a kormány döntésében, miszerint Debrecenben épülhet fel az ország egyik új pályakerékpáros edzőközpontja. A pontos helyszínről hamarosan döntenek, a javasolt célterületek között egyetemi ingatlan is van. A velodrom építése várhatóan 2020-ban kezdődik.

Családi nap a kórházi dolgozóknak

Közösen főztek, horgásztak, strandoltak és sportoltak a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház dolgozói pénteken, a hatodik alkalommal megrendezett családi napon a Szeged Utcai Szabadidőparkban. A Semmelweis-nap alkalmából szervezett programon a kórház dolgozói és a kancellária munkatársai, a családjukkal együtt több mint ezren vettek részt.


PROGRAMAJÁNLÓ

Folytatódnak a diplomaosztók

Július 6-án, pénteken 10 és 13 órától a Természettudományi és Technológiai Kar, 16 órától a Műszaki Kar végzősei vehetik át diplomájukat a Debreceni Egyetem Főépületének Díszudvarán. (Debrecen, Egyetem tér 1.). Az Állam- és Jogtudományi Kar diplomaosztója július 7-én, szombat 10 órától kezdődik szintén a Díszudvaron. Az ünnepségeket élőben közvetíti a hirek.unideb.hu oldalon az egyetem Multimédia E-learning Technikai Központja.

Vásáry85

"Egy életút tükrében" címmel ünnepi hangversennyel köszöntik 85. születésnapján Vásáry Tamás zongoraművész-karmestert július 15-én, vasárnap a Nagytemplomban. A 19 óra 30 perctől kezdődő rendezvény egyben az Ifjú Zeneművészek 18. Nemzetközi Nyári Akadémiájának nyitóhangversenye.


VIDEÓK

FELHÍVÁSOK

Kedvezményes belépő a Campus Fesztiválra

Ismét kedvezményes áron juthatnak Campus Fesztivál belépőhöz az egyetem dolgozói. Az egyetemi dolgozók július 10-ig fejenként 1 db 15.990 Ft-os dolgozói kedvezményes bérletet vásárolhatnak, munkáltatói igazolás felmutatása ellenében a Lovarda portáján, a Víztoronyban és a Főépületben, a Campus Pont jegyirodában. (A munkáltatói igazolást a fesztiválra történő belépéskor is fel kell mutatni.)

Könyvtári hírek

Az állomány rendezése miatt zárva tart szeptember 2-ig a DEENK Zeneművészeti Könyvtára. A könyvtárlátogatókat érintő másik változás, hogy július 2-7. között (hétfő-szombat) az Élettudományi Könyvtár hétköznap este 10 óráig, szombaton pedig délután 2 óráig tart nyitva. A részletes nyitvatartási rend a DEENK megújult honlapján olvasható: https://lib.unideb.hu/hu/nyitvatartas

Lovastábor gyerekeknek

Több turnusban indít augusztus 31-ig nyári tábort gyerekeknek a Debreceni Lovasakadémia. Az egyetemi dolgozók gyermekei 10% kedvezményben részesülnek. További részletekért Varga Mónika táborvezetőt kereshetik az érdeklődők a 06-30-362-73-66 telefonszámon. Bővebb információ.

Nyelvtanfolyamok a DExam-ban

A Debreceni Egyetem Idegennyelvi Központja 60 órás DExam angol alapozó és komplex nyelvvizsga felkészítő tanfolyamokat hirdet augusztus 13-29. között B2 (középfok) és C1 (felsőfok) szinteken. A tanfolyamok óraszáma 5 óra/nap (hétfő-péntek). Jelentkezni lehet augusztus 6-án, hétfőn 16 óráig online a http://www.dexam.hu/ weboldalon, vagy személyesen az Idegennyelvi Központ recepcióján (Debrecen, Komlóssy út 56.). Bővebb információ: (52) 532-740, (52) 512-900/23031 és 23131).


KÉPGALÉRIÁK

Magyar-vietnámi felsőoktatási és tudományos konferencia

A félévben utoljára ülésezett a Debreceni Egyetemi Szenátusa

Nyári tábor a Természettudományi és Technológiai Karon

Családi nap a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház dolgózinak


RÓLUNK ÍRTÁK

A mikrosebészet csodálatos világa (M5 - Mindenki Akadémiája)

A Debreceni Egyetem Sebészeti Műtéttani Tanszék professzorai, Mikó Irén és Furka István beszéltek a mikrosebészetről az ismeretterjesztő műsorban. Részletek.

A miniszter tüntette ki a Kenézy kiváló szakorvosát (Civishir.hu)

Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült Csuhaj Györgyi, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Rehabilitációs Osztályának szakorvosa. Az elismerést Budapesten, a Semmelweis-napi ünnepségen vette át. Részletek.

Regöly-díj az egyetem orvosainak (Haon.hu)

A Debreceni Egyetem két fiatal orvosát és két orvostanhallgatóját díjazták a Semmelweis Egyetemen. Regöly-díjban részesült Lampé Rudolf adjunktus, Vida Beáta medika és Pelyvás Bence medikus, különdíjat kapott Murányi Mihály szakorvos. Részletek.

Londonba készül Hunor, a debreceni egyetemisták elektromos csodaautója - videóval (Debrecen TV)

Saját fejlesztésű elektromos autót készítettek debreceni egyetemisták, amellyel egy nemzetközi üzemanyag-hatékonysági versenyen vesznek részt. Részletek.

Elkezdődött a Természettudományi és Technológiai Kar nyári tábora (M1 - Ma délután)

Mintegy 100 középiskolás részvételével megkezdődött a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának nyári tábora. Az egyhetes kurzuson a diákok a legmodernebb műszerekkel és a mérnöki fejlesztések sajátosságaival ismerkedhetnek meg. A nyári tábort már ötödik alkalommal szervezte meg az egyetem. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 24. szám | 2018. JÚLIUS 5.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.