DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 23. SZÁM | 2018. JÚNIUS 28.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 23. SZÁM | 2018. JÚNIUS 28.

HÍREK

Kulturális örökségünk mint tananyag

Új területtel bővülhet 2019-től a Bölcsészettudományi Kar kínálata. A magyar értéktár alapszak mellett induló 10 másik szak egyikét, a kulturális örökség szakirányú továbbképzés tananyagát is bemutatták a június 21-én kezdődött kétnapos workshop keretében. A szenátusi jóváhagyás után megkezdődhet az akkreditációs eljárás.

Berényi Ervin az MRT új elnöke

A Klinikai Központ vezetőjét, Berényi Ervint választotta elnökévé a Magyar Radiológusok Társasága. Kinevezéséről a szervezet pécsi kongresszusán döntöttek pénteken. Berényi Ervin 2016 óta az ÁOK Orvosi Képalkotó Intézet igazgatója, 2017. júliusától a Klinikai Központ elnöke. Eddig alelnökként vett részt az MRT munkájában.

Az orvosi diagnosztika jövője

Tumorok, fertőzések, szív- és érrendszeri betegségek kimutatására is alkalmas az a módszer, melyet az anyai vérből történő magzati DNS-vizsgálatnál is használnak. A legújabb kutatási eredményekről tartottak nemzetközi konferenciát mintegy 120 neves európai, ázsiai és egyesült államokbeli kutató és klinikus részvételével.

Adomány a villamosmérnököknek

Több mint 8 millió forint értékben 20 újraprogramozható logikai kapumátrix alapú fejlesztői kártyát kapott a Fizikai Intézet az NI-tól. Az eszközöket az oktatásban és a kutatásban is hasznosítják, például a részecskefizikai kutatások során a detektoroknál egyszerre keletkező jelentős mennyiségű adat feldolgozásánál.

Megnyílt az asztalitenisz központ

Felavatták a DEAC-DAK Egyetemi Asztalitenisz Központot vasárnap a Nagyerdei Stadionban. A mintegy 700 négyzetméteres létesítményben 15 asztalt használhatnak a pingpongozók. A központ a Magyar Asztalitenisz Szövetség által odaítélt 40 millió forintos állami támogatásból és az egyetem 80 millió forintos önrészével épült meg.


PROGRAMAJÁNLÓ

Durkó Mátyás Konferencia

"Közösségek a művelődés és képzés világában" címmel rendez tudományos konferenciát és szakmai találkozót Durkó Mátyás, az egykori Felnőttnevelési és Közművelődési Tanszék alapító professzora emlékére a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Nevelés- és Művelődéstudományi Intézete június 28-29-én az egyetem Főépületében (Debrecen, Egyetem tér 1.) és a DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann utca 49.).

Folytatódnak a diplomaosztók

Június 29-én, pénteken 10 órától az Egészségügyi Kar, 13 órai kezdettel az Informatikai Kar, 16 órától pedig a Fogorvostudományi Kar végzősei vehetik át diplomájukat. A Bölcsészettudományi Kar ünnepségei június 30-án, szombaton 9 és 12 órakor kezdődnek, az Általános Orvostudományi Kar ugyancsak június 30-án, szombaton 15 órától tartja diplomaosztóját a Díszudvaron (Debrecen, Egyetem tér 1.). Az ünnepségeket élőben közvetíti a hirek.unideb.hu oldalon az egyetem Multimédia és E-learning Technikai Központja.

Hun-Viet Konferencia

"Magyar-vietnami felsőoktatási és tudományos együttműködés Debrecenben: múlt-jelen-jövő" címmel szervez konferenciát a Természettudományi és Technológia Kar június 28-30. között az egyetemen. A tanácskozás központi témája a magyar-vietnami kapcsolatok megújítása, fejlesztése a felsőoktatás és a kutatás, a kulturális együttműködés, valamint a gazdaság területén.

Kiállítás és könyvbemutató

"Debrecen Modern Építészete 1945-75" címmel jelentet meg kiadványt a Műszaki Kar Építészmérnöki Tanszéke. A könyvbemutatót az "Építészet határok nélkül" című kiállítás megnyitójának keretében tartják június 29-én, pénteken 17 órától a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban (Debrecen, Baltazár Dezső tér 1.).


VIDEÓK

FELHÍVÁSOK

Kedvezményes belépő a Campus Fesztiválra

Ismét kedvezményes áron juthatnak Campus Fesztivál belépőhöz az egyetem dolgozói és alumni tagjai. Június 30-ig az érvényes elővételes árak (napijegy 8.490 Ft, bérlet 19.990 Ft) helyett szakmai napijegyet 7.490 Ft-ért, szakmai bérletet pedig 16.990 Ft lehet vásárolni. Bővebb információ. Az egyetemi dolgozók július 10-ig fejenként 1 db 15.990 Ft-os dolgozói kedvezményes bérletet is vásárolhatnak, munkáltatói igazolás felmutatása ellenében a Lovarda portáján, a Víztoronyban és a Főépületben, a Campus Pont jegyirodában. (A munkáltatói igazolást a fesztiválra történő belépéskor is fel kell mutatni.)

Könyvtári hírek

Az állomány rendezése miatt zárva tart szeptember 2-ig a DEENK Zeneművészeti Könyvtára. A könyvtárlátogatókat érintő másik változás, hogy július 2-7. között (hétfő-szombat) az Élettudományi Könyvtár hétköznap este 10 óráig, szombaton pedig délután 2 óráig tart nyitva. A részletes nyitvatartási rend a DEENK megújult honlapján olvasható: https://lib.unideb.hu/hu/nyitvatartas

Lovastábor gyerekeknek

Több turnusban indít augusztus 31-ig nyári tábort gyerekeknek a Debreceni Lovasakadémia. Az egyetemi dolgozók gyermekei 10% kedvezményben részesülnek. További részletekért Varga Mónika táborvezetőt kereshetik az érdeklődők a 06-30-362-73-66 telefonszámon. Bővebb információ.

Földtudományi nyári tábor

Idén is megszervezi nyári napközis táborát a Debreceni Egyetem Földtudományi Intézete július 2-6. között 4-5-6. osztályos diákok részére. Jelentkezési határidő: június 22. Bővebb információ.

Nyelvtanfolyamok a DExam-ban

A Debreceni Egyetem Idegennyelvi Központja 60 órás DExam angol alapozó és komplex nyelvvizsga felkészítő tanfolyamokat hirdet augusztus 13-29. között B2 (középfok) és C1 (felsőfok) szinteken. A tanfolyamok óraszáma 5 óra/nap (hétfő-péntek). Jelentkezni lehet augusztus 6-án, hétfőn 16 óráig online a http://www.dexam.hu/ weboldalon, vagy személyesen az Idegennyelvi Központ recepcióján (Debrecen, Komlóssy út 56.). Bővebb információ: (52) 532-740, (52) 512-900/23031 és 23131).


KÉPGALÉRIÁK

A DEAC-DAK Asztalitenisz Edzőközpont átadása a Nagyerdei Stadionban

Nemzetközi konferencia a szabad nukleinsavak felhasználásáról

Nyílt nap a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján

Kínai diákok búcsúztak a Debreceni Nyári Egyetemtől


RÓLUNK ÍRTÁK

Berényi Ervin az MRT új elnöke (Radiologia.hu)

Berényi Ervint, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának első emberét választotta elnökévé a Magyar Radiológusok Társasága. Kinevezéséről a szervezet pécsi kongresszusán döntöttek pénteken - adta hírül az egyetem honlapja. Részletek.

Nyíltan beszéltek a szülésről a debreceni klinikán (Weborvos.hu)

A szüléssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, többek között a fájdalomcsillapításról és a szoptatásról kaptak tájékoztatást a kismamák kedden a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. Az érdeklődők a szülőszobákat is megtekinthették - tudósított a rendezvényről az egyetem honlapja. Részletek.

Mit tegyünk, ha medvével találkozunk? - a Debreceni Egyetem kutatója elmondta (FM90 Campus Rádió)

Egész Európában nő a medvepopuláció, és az állatok új élőhelyet keresnek maguknak, emiatt fordulnak elő Magyarországon is. A medve alapvetően konfliktuskerülő állat, de nem tanácsos megközelíteni. Hogy hol találkozhatunk vele és mit kell tenni, arról Juhász Lajos a Debreceni Egyetem Természetvédelmi, Állattani - és Vadgazdálkodási Tanszék vezetője beszélt az FM90 Campus Rádiónak. Részletek.

Asztalitenisz-edzőközpontot adtak át Debrecenben (Haon.hu)

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja a DEAC-DAK Egyetemi Asztalitenisz Központ átadásán elmondta: a mintegy 700 négyzetméteres létesítményben egyszerre 15 asztalnál lehet sportolni. A 120 millió forintos beruházáshoz a Magyar Asztalitenisz Szövetség (MOATSZ) döntése alapján 40 millió forint állami támogatást kaptak, 80 millió forintot pedig az egyetem biztosított a fejlesztéshez - hangsúlyozta. Részletek.

Egyre népszerűbb az e-sport hazánkban (Computerworld)

A magyar e-sport piac mérete 2017-ben meghaladta a 23 milliárd forintot, az e-sporthoz köthető közösséget pedig már több, mint 425 ezer fő alkotja, derül ki az eNET Internetkutató, az Esportmilla - Egymillióan a magyar esportért Egyesület és az Esport1.hu közös kutatásából, amely a hazai e-sportolói szokásokat és a piaci hátteret vizsgálta. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 23. szám | 2018. JÚNIUS 28.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.