DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 22. SZÁM | 2018. JÚNIUS 21.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 22. SZÁM | 2018. JÚNIUS 21.

HÍREK

Bemutatkoztak a jövő kutatói

Az Új Nemzeti Kiválóság Program sikeres pályázatainak keretében megvalósult kutatások eredményeiről adott számot hétfőn 175 nyertes pályázó a Debreceni Egyetem konferenciáján a tudományterületek professzorai, oktatói előtt. A 2017/18-as tanévben az egyetem 213 hallgatója kapott különböző összegű ösztöndíjat, összesen 377,65 millió forintot.

Újdonságok az anatómiában

Az anatómiaoktatás új szemléletéről, az innovatív digitális technikákról, valamint az idegtudomány, a klinikai anatómia, a sejt- és fejlődésbiológia legújabb tudományos eredményeiről tanácskoztak június 15-én és 16-án hazai és nemzetközi szakértők. Az ÁOK Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézete adott otthon a Magyar Anatómus Társaság kongresszusának.

A magatartás bölcsességét oktatják

Ünnepi ülést tartott június 15-én fennállásának huszadik évfordulója alkalmából a Népegészségügyi Kar Magatartástudományi Intézete a DAB Székházban. Az intézet munkatársai hat kar 15 szakán oktatják a hallgatókat, egészségpszichológia mesterszakjuk pedig országosan egyedülálló.

Nemzetközi elismerés a vegyészeknek

A Kémiai Intézet két vegyészkutatóját díjazták a június 3-7. között Firenzében megrendezett International Symposium on Metal Complexes 2018 konferencián. Lihi Norbertnek, az intézet tudományos segédmunkatársának ítélték idén a Fernando Pulidori-díjat, míg Csire Gizella tanársegéd poszterével nyert.

Szele Tiborra emlékeztek

Tudományos emléküléssel, koszorúzással és emléktábla-avatással idézték fel az Algebra és Számelmélet Tanszéket vezető, fiatalon elhunyt matematikus, Szele Tibor emlékét születésének századik évfordulóján a Matematikai Intézetben június 13-án. Szakmai pályáját 64 publikáció és a Bevezetés az algebrába című tankönyv fémjelzi, utóbbit ma is használják.


PROGRAMAJÁNLÓ

Nemzetközi tudományos konferencia

A szabad nukleinsavak felhasználásáról rendez nemzetközi konferenciát az Általános Orvostudományi Kar Humángenetikai Tanszéke június 21-22-én a Debreceni Egyetem Élettudományi Központjában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Tananyag-bemutató a BTK-n

Workshop keretében mutatja be a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara a "Kulturális örökség szakirányú továbbképzés" tananyagát június 21-22-én a Főépület II. emelet X. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Folytatódnak a diplomaosztó ünnepségek

A Főépület Díszudvarán június 22-én, pénteken 10 órakor kezdődik a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar diplomaosztója, ugyanezen a napon 13 órától és 16 órai kezdettel a Gazdaságtudományi Kar végzősei vehetik át oklevelüket. Június 23-án, szombaton 10 órától a Gyógyszerésztudományi Kar, 13 órától pedig a Népegészségügyi Kar rendezi diplomaosztó ünnepségét. Valamennyi eseményt élőben közvetíti a hirek.unideb.hu oldalon az egyetem Multimédia E-learning Technikai Központja.

BE YOUR PLAYER

A Debreceni Egyetem közreműködésével idén is megrendezik a kispályás labdarúgást és a konzolon játszható FIFA18-at ötvöző "BE YOUR PLAYER" sporteseményt június 23-án, szombaton 9 órától a Sporttudományi Oktatóközpontban (Debrecen, Dóczy J. u.).

Edzőközpont átadóünnepség

A Debreceni Egyetem és a Debreceni Asztalitenisz Klub közösen adja át a DAK-DEAC Asztalitenisz Edzőközpontot június 24-én, vasárnap 15 órától a Nagyerdei Stadionban (Debrecen, Nagyerdei krt. 12.).

Születés hete

Egész napos programmal kapcsolódik a Születés hetéhez a Debreceni Egyetem Klinika Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája. A programok június 26-án, kedden 9 órakor kezdődnek a Kenézy Villában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Semmelweis-napi ünnepség

Semmelweis-napi ünnepséget tart a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház június 27-én, szerdán 14 órától az egyetemi kórház főigazgatói hivatalának konferenciatermében.

Durkó Mátyás Konferencia

"Közösségek a művelődés és képzés világában" címmel rendez tudományos konferenciát és szakmai találkozót Durkó Mátyás emlékére a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Nevelés- és Művelődéstudományi Intézete június 28-29-én az egyetem Főépületében (Debrecen, Egyetem tér 1.) és a DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann utca 49.).

Hun-Viet Konferencia

"Magyar-vietnami felsőoktatási és tudományos együttműködés Debrecenben: múlt-jelen-jövő" címmel szervez konferenciát a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológia Kara június 28-30. között az egyetemen.


VIDEÓK

FELHÍVÁSOK

Kedvezményes belépő a Campus Fesztiválra

Ismét kedvezményes áron juthatnak Campus Fesztivál belépőhöz az egyetem dolgozói és alumni tagjai. Június 30-ig az érvényes elővételes árak (napijegy 8.490 Ft, bérlet 19.990 Ft) helyett szakmai napijegyet 7.490 Ft-ért, szakmai bérletet pedig 16.990 Ft lehet vásárolni. Bővebb információ. Az egyetemi dolgozók július 10-ig fejenként 1 db 15.990 Ft-os dolgozói kedvezményes bérletet is vásárolhatnak, munkáltatói igazolás felmutatása ellenében a Lovarda portáján, a Víztoronyban és a Főépületben, a Campus Pont jegyirodában. (A munkáltatói igazolást a fesztiválra történő belépéskor is fel kell mutatni.)

Lovastábor gyerekeknek

Több turnusban indít augusztus 31-ig nyári tábort gyerekeknek a Debreceni Lovasakadémia. Az egyetemi dolgozók gyermekei 10% kedvezményben részesülnek. Bővebb információért Varga Mónika táborvezetőt kereshetik az érdeklődők a 06-30-362-73-66 telefonszámon. Bővebb információ.

Földtudományi nyári tábor

Idén is megszervezi nyári napközis táborát a Debreceni Egyetem Földtudományi Intézete július 2-6. között 4-5-6. osztályos diákok részére. Jelentkezési határidő: június 22. Bővebb információ.

Nyelvtanfolyamok a DExam-ban

A Debreceni Egyetem Idegennyelvi Központja 60 órás DExam angol alapozó és komplex nyelvvizsga felkészítő tanfolyamokat hirdet augusztus 13-29. között B2 (középfok) és C1 (felsőfok) szinteken. A tanfolyamok óraszáma 5 óra/nap (hétfő-péntek). Jelentkezni lehet augusztus 6-án, hétfőn 16 óráig online a http://www.dexam.hu/ weboldalon, vagy személyesen az Idegennyelvi Központ recepcióján (Debrecen, Komlóssy út 56.). Bővebb információ: (52) 532-740, (52) 512-900/23031 és 23131).


KÉPGALÉRIÁK

Megkezdődtek a nyári diplomaosztó ünnepségek

Az Új Nemzeti Kiválóság Program plenáris ülése a Böszörményi úti campuson

Jubileumi konferencia a Magatartástudományi Intézet alapításának 20. évfordulóján

Őszi Kalászos Nyílt Nap a Karcagi Kutatóintézetben


RÓLUNK ÍRTÁK

Új kihívás előtt az anatómiaoktatás (Medicalonline.hu)

Az anatómiaoktatás új szemléletéről, az innovatív digitális technikákról, valamint az idegtudomány, a klinikai anatómia, a sejt- és fejlődésbiológia legújabb tudományos eredményeiről tanácskoztak hazai és nemzetközi szakértők a Debreceni Egyetemen. Részletek.

Elszigeteltséget okozhatnak a "kütyük" (FM90 Campus Rádió)

Napjainkban, az információs társadalom korában egyre nagyobb szerephez jut a magatartástudomány. Kósa Karolina, a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karának dékánja szerint ugyan sok előnye van a kommunikációs eszközök fejlődésének, mégis sok esetben elszigeteltséget okoznak. Minderről a Magatartástudományi Intézet 20 éves jubileuma alkalmából rendezett ünnepi ülésen beszélt. Részletek.

Új őszi árpa Karcagról (Magyarmezogazdasag.hu)

Új ősziárpa-fajtát mutatott be hagyományos nyár eleji szakmai napján a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézete. A programon a térség gazdálkodói mellett hazai és külföldi kutatási partnerek is részt vettek. Részletek.

Csodás színekben pompázik a debreceni Botanikus Kert (Civishir.hu)

Sok növényfaj virága nyílik nyár elején a Debreceni Egyetem botanikai gyűjteményében. A színpompás növények a rovarok és a madarak számára is hívogatóak, így a látvány mellett többféle énekes hangjában gyönyörködhetnek az arborétum látogatói. Részletek.

Férfi kosár NB I: argentin óriást szerződtetett a DEAC (Nemzeti Sport)

A 208 centiméter magas kosaras argentin és amerikai állampolgársággal is rendelkezik, négyes és ötös poszton egyaránt bevethető. Daniel Amigo idén végzett a Denver Egyetemen, melynek csapatában négy szezont húzott le. A 2017-2018-as kiírásban 30 mérkőzésen átlagosan több mint 25 percet töltött a pályán, s 15.3 pontot dobott, valamint 6.7 lepattanót szedett le. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 22. szám | 2018. JÚNIUS 21.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.