DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 21. SZÁM | 2018. JÚNIUS 14.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 21. SZÁM | 2018. JÚNIUS 14.

HÍREK

Előrébb lépett a DE a QS-rangsorban

A Debreceni Egyetem a magyar felsőoktatási intézmények között feljött a második helyre a Quacquarelli Symonds 2019. évi felsőoktatási rangsorán (601-650.). Az előrelépéshez hozzájárult, hogy nőtt az egyetemen tanuló külföldi diákok száma. Ez az intézmény legfőbb erőssége, hiszen ebben a kategóriában a 194. helyre rangsorolták.

Kezdődnek a diplomaosztók

Mintegy 3600 végzős veheti át oklevelét a következő hetekben a Debreceni Egyetemen. Az ünnepségeket - a Zeneművészeti Kar kivételével - élőben közvetíti az egyetem Multimédia és E-learning Technikai Központja a hirek.unideb.hu oldalon. Elsőként június 15-én, pénteken az Általános Orvostudományi Kar tartja diplomaosztóját a Díszudvaron.

Az anyaságra készülnek

Nyílt nap volt kedden a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályán. Az érdeklődők benézhettek a szülőszobába, a gyermekágyas részlegre, és hasznos információkat kaptak a fájdalomcsillapításról és a szoptatásról. A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán június 26-án rendeznek nyílt napot a kismamáknak.

"Értünk. Nekünk. Velünk."

Ötezer résztvevő, 90 bogrács, csaknem 100 kiló hús, ugyanennyi krumpli, főzőverseny, zene, játék, kikapcsolódás - ez a mérlege a Debreceni Egyetem Dolgozói DErbijének, amelyet június 8-án már harmadik alkalommal rendezett meg az intézmény a Nagyerdei Stadion és a Víztorony környezetében. Idén először voltak ott a DErbin a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház munkatársai.

"DEAC-legeket" díjaztak

Évzáró gálán jutalmazta az elmúlt évad legjobbjait hétfőn a DEAC és a Debreceni Egyetem a Sporttudományi Oktatóközpontban. Az ünnepségen a futsal, a kosár- és a kézilabda szakosztály, valamint a labdarúgó és a röplabda szakosztály tagjai is elismerésben részesültek az elmúlt évben nyújtott teljesítményükért.


PROGRAMAJÁNLÓ

A Magyar Anatómus Társaság kongresszusa

A szakterület legfrissebb eredményeit ismerhetik meg a résztvevők a Magyar Anatómus Társaság XXl. kongresszusán, amelynek idén a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézete ad otthont június 15-16-án, az Elméleti Tömbben (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Jubileumi ünnepség

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar Magatartástudományi Intézete június 15-én, pénteken 10 órától az MTA DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.). Bővebb információ.

"Kipakolás"

A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Szociológia és Szociálpolitika Tanszék három hallgatójának munkáiból kiállítás nyílik június 15-én, pénteken 18 órakor a belvárosi b24 galériában (Debrecen, Batthyány u. 24.). Megnyitja Bódis Kriszta író, dokumentumfilm-rendező. A tárlat július 28-ig látogatható.

Rendhagyó kiállítás az anyák megmentőjéről

"Semmelweis Ikon" címmel nyílik kiállítás a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar és a Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda közös szervezésében június 17-én, vasárnap 11 órakor az Elméleti Galériában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.). A tárlat július 6-ig látogatható.

Nemzetközi tudományos konferencia

A szabad nukleinsavak felhasználásáról rendez nemzetközi konferenciát az Általános Orvostudományi Kar Humángenetikai Tanszéke június 21-22-én a Debreceni Egyetem Élettudományi Központjában (Debrecen, Egyetem tér 1.).


VIDEÓK

FELHÍVÁSOK

 

Kedvezményes belépő a Campus Fesztiválra

 

Ismét kedvezményes áron juthatnak Campus Fesztivál belépőhöz az egyetem dolgozói és alumni tagjai. Június 30-ig az érvényes elővételes árak (napijegy 8.490 Ft, bérlet 19.990 Ft) helyett szakmai napijegyet 7.490 Ft-ért, szakmai bérletet pedig 16.990 Ft lehet vásárolni. Bővebb információ. Az egyetemi dolgozók július 10-ig fejenként 1 db 15.990 Ft-os dolgozói kedvezményes bérletet is vásárolhatnak, munkáltatói igazolás felmutatása ellenében a Lovarda portáján, a Víztoronyban és a Főépületben, a Campus Pont jegyirodában. (A munkáltatói igazolást a fesztiválra történő belépéskor is fel kell mutatni.)

 

DEENK - könyvtárhasználói felmérés

 

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára idén is elvégzi online kérdőíves felmérését, amely a könyvtár használóinak elégedettségét, igényeit vizsgálja. A kérdőív ide kattintva érhető el.

 

Földtudományi nyári tábor

 

Idén is megszervezi nyári napközis táborát a Debreceni Egyetem Földtudományi Intézete július 2-6. között 4-5-6. osztályos diákok részére. Jelentkezési határidő: június 22. Bővebb információ.

 

Nyelvtanfolyamok a DExam-ban

 

A Debreceni Egyetem Idegennyelvi Központja 60 órás DExam angol alapozó és komplex nyelvvizsga felkészítő tanfolyamokat hirdet augusztus 13-29. között B2 (középfok) és C1 (felsőfok) szinteken. A tanfolyamok óraszáma 5 óra/nap (hétfő-péntek). Jelentkezni lehet augusztus 6-án, hétfőn 16 óráig online a http://www.dexam.hu/ weboldalon, vagy személyesen az Idegennyelvi Központ recepcióján (Debrecen, Komlóssy út 56.). Bővebb információ: (52) 532-740, (52) 512-900/23031 és 23131).


KÉPGALÉRIÁK

A Magyar Neurológiai Társaság és a Danube Symposium közös konferenciája

A kínai Zhejiang University of Finance and Economics delegációjának látogatása

Zenei tehetségkutatót tartottak a Nagyerdei Víztoronyban

Virágba borult a Debreceni Egyetem Botanikus Kertje


RÓLUNK ÍRTÁK

Nagyot lépett a Debreceni Egyetem (Civishir.hu)

Tovább erősítette pozícióját a Quacquarelli Symonds 2019. évi felsőoktatási világrangsorán a Debreceni Egyetem, amely a hazai intézmények közül - az ELTE-t is megelőzve - második helyen áll. A listát szerdán késő este hozták nyilvánosságra. Részletek.

Debreceni hidrobiológusok kaptak elismerést (Debreceninap.hu)

Nagyváthy János Díjat és Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Nagy István agrárminiszter a környezetvédelmi világnap és a pedagógusnap alkalmából a Debreceni Egyetem Hidrobiológia Tanszék két oktatójának. Részletek.

Komlóssy-díjjal tüntették ki Váradi Juditot (Papageno.hu)

Rangos szakmai elismerést kapott a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának docense, Váradi Judit. A Komlóssy-díjat a Kodály Filharmónia évadzáró ünnepségén Papp László polgármester és Somogyi-Tóth Dániel, az együttes igazgatója adta át. Részletek.

Nélküle nem létezne mai formájában a Debreceni Egyetem - Klebelsberg Kuno élete (FM90 Campus Rádió)

Az alapító Tisza István miniszterelnök mellett Klebelsberg volt az, aki felismerte: érdemes fejlesztési forrásokat invesztálni a debreceni tudományegyetembe. Életéről - a főépület előtt közelmúltban felavatott szobra kapcsán - beszélt Püski Levente, a Történelmi Intézet, Modernkori Magyar Történeti Tanszékének professzora a Jövőnéző Extrában. Részletek.

Együtt kapcsolódhattak ki az egyetem dolgozói (Hajdú-bihari Napló)

Harmadik alkalommal szervezte meg a Debreceni Egyetem a Dolgozói DErbit a Nagyerdei Stadion környékén, pénteken. A rendezvényen évről évre többen vesznek részt, idén a becslések szerint több mint négyezren látogattak ki. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 21. szám | 2018. JÚNIUS 14.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.