DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 20. SZÁM | 2018. JÚNIUS 7.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 20. SZÁM | 2018. JÚNIUS 7.

HÍREK

Doktorrá fogadom…!

Hetvennégy jelölt vehette át oklevelét június 2-án a Debreceni Egyetem doktor- és díszdoktoravató ünnepségén, ahol doktori és habilitált doktori, professor emeritus, valamint címzetes egyetemi tanár címeket és egyetemi kitüntetéseket adtak át. David Alfred Eisner orvos- és Roman Czaja történészprofesszort díszdoktorai sorába avatta a Debreceni Egyetem.

Európában is az élvonalban

Továbbra is őrzi pozícióját a Debreceni Egyetem a U-Multirank rangsorán. A szervezet 95 országból csaknem 1600 felsőoktatási intézményt értékelt. A listát kedden hozták nyilvánosságra. A vizsgált szempontok alapján az egyetem erősségei leginkább a nemzetközi kapcsolatok létesítésével kapcsolatos tevékenységben és a regionális szerepvállalásban mutatkoznak meg.

Egyetemi díjazott pedagógusnapon

A pedagógiai gyakorlatot segítő kiemelkedő tudományos tevékenysége elismeréseként Apáczai Csere János-díjban részesült Dévai György, a Természettudományi és Technológiai Kar Hidrobiológiai Tanszék professor emeritusa. Az elismerést a Pesti Vigadóban adta át Kásler Miklós miniszter pedagógusnap alkalmából.

Elismerés a FOK alapítójának

Bánóczy Jolán emlékéremmel és jutalomdíjjal tüntette ki a Magyar Fogorvosok Egyesülete Márton Ildikót, a Fogorvostudományi Kar alapítódékánját, aki tudományos, szakmai és erkölcsi példaként szolgálhat a jövő fogorvos nemzedékének. Az elismerést a Magyar Fogorvosok Egyesülete május 11-i konferenciáján, Szegeden adták át.

Világkörüli úton a Kossuth Gyakorló

Harminc ország több mint 100 intézményébe küldött különleges videóképeslapot a nemzeti összetartozás napja alkalmából a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája. A megható válaszüzeneteket az intézmény Arany téri iskolájában mutatták be június 4-én.


PROGRAMAJÁNLÓ

DE-zenész tehetségvadász

Tehetségkutató estet tart június 7-én, csütörtökön 17 órától a Nagyerdei Víztoronyban a Zeneművészeti Kar, a DE Hallgatói Önkormányzat és a Campus Fesztivál olyan hangszeres zenét játszó könnyűzenei formációk számára, amelyekben a tagok legalább fele az egyetem beiratkozott hallgatója.

Nemzetközi konferencia

Harmadik alkalommal rendezi meg a Magyar Neurológiai Társaság Konferenciáját és az 50. Nemzetközi Duna Neurológiai Szimpóziumot a Debreceni Egyetem június 7-10. között a Kölcsey Központban (Debrecen, Hunyadi u 1-3.).

DErbi 2018

Főzőverseny, színes családi-, sport- és kulturális programok, kézműves foglalkozás, harcászati bemutató, koncertek és eDE, az intézmény kabalamókusa várja az egyetem dolgozóit és családtagjaikat június 8-án, pénteken a Dolgozói DErbi-n, amelyet harmadik alkalommal rendez meg a Debreceni Egyetem.

Buzánszky Kupa

Idén is megrendezik a Kozma Mihály Futsal Kupa, és a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa nagydöntőit június 12-én, kedden 15 órától a DEAC egyetemi sporttelep műfüves pályáin.

Nyílt nap

Az őszi kalászos fajták szántóföldi bemutatójával egybekötött nyílt napot tart az AKIT Karcagi Kutatóintézete június 13-án, szerdán 9 órától a kutatóintézetben (Karcag, Kisújszállási út 166.).

Szele Tibor Emlékülés

Koszorúzást, emléktábla-avatást, tudományos emlékülést tart a Kossuth-díjas matematikus, az Algebra és Számelmélet Tanszék egykori tanszékvezetője születésének 100. évfordulóján a Matematikai Intézet június 13-án, szerdán 12.30–16.30 között több helyszínen.


VIDEÓK

FELHÍVÁSOK

Kedvezményes belépő a Campus Fesztiválra

Ismét kedvezményes áron juthatnak Campus Fesztivál belépőhöz az egyetem dolgozói és alumni tagjai. Június 30-ig az érvényes elővételes árak (napijegy 8.490 Ft, bérlet 19.990 Ft) helyett szakmai napijegyet 7.490 Ft-ért, szakmai bérletet pedig 16.990 Ft lehet vásárolni. Bővebb információ. Az egyetemi dolgozók július 10-ig fejenként 1 db 15.990 Ft-os dolgozói kedvezményes bérletet is vásárolhatnak, munkáltatói igazolás felmutatása ellenében a Lovarda portáján, a Víztoronyban és a Főépületben, a Campus Pont jegyirodában. (A munkáltatói igazolást a fesztiválra történő belépéskor is fel kell mutatni.)

Hosszabbított nyitvatartás a DEENK-ben

Hosszabbított nyitvatartással segíti a hallgatók vizsgákra való felkészülését a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára. Az Élettudományi Könyvtárban június 30-ig, hétfőtől szombatig minden nap éjfélig várják az olvasókat. A részletes nyitvatartási rendről bővebb információ: http://www.lib.unideb.hu//hu/nyitva_tartas

Stressz- és konfliktuskezelő tréning

Stressz- és konfliktuskezelő tréninget hirdet a Debreceni Egyetem dolgozói számára a DE Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja. A tréning időpontja: június 23., szombat 9-18 óra, helyszíne a DEMEK Központja (Debrecen, Poroszlay út 97.). A jelentkezéseket június 8-ig várják a szervezők a demek2@unideb.hu emailcímen.

Földtudományi nyári tábor

Idén is megszervezi nyári napközis táborát a Debreceni Egyetem Földtudományi Intézete július 2-6. között 4-5-6. osztályos diákok részére. Jelentkezési határidő: június 22. Bővebb információ.

Nyelvtanfolyamok a DExam-ban

A Debreceni Egyetem Idegennyelvi Központja 60 órás DExam angol alapozó és komplex nyelvvizsga felkészítő tanfolyamokat hirdet augusztus 13-29. között B2 (középfok) és C1 (felsőfok) szinteken. A tanfolyamok óraszáma 5 óra/nap (hétfő-péntek). Jelentkezni lehet augusztus 6-án, hétfőn 16 óráig online a http://www.dexam.hu/ weboldalon, vagy személyesen az Idegennyelvi Központ recepcióján (Debrecen, Komlóssy út 56.). Bővebb információ: (52) 532-740, (52) 512-900/23031 és 23131).


KÉPGALÉRIÁK

Doktor- és díszdoktoravató ünnepség az Aulában

Tudományos tanácskozás a hirtelen szívhalálról a DAB Székházban

Fogathajtóvizsga a MÉK ménesgazda képzésén

"Te is szedd!" - szemétszedő akció az Ótemető utcai campus környékén


SPORT

Labdarúgás

A szezon utolsó bajnoki meccsét játssza a hétvégén a DEAC megye II-es alakulata. A bajnokcsapat vasárnap 17 órakor a Komádit fogadja a déli csoport záró fordulójában, a DEAC-pályán.

DEAC családi nap

Családi napra invitálja sportolóit és hozzátartozóikat a DEAC labdarúgó szakosztálya. A szombaton 9 órakor kezdődő eseményen a többi közt labdarúgó ügyességi játékok, dedikálás, DEAC-shop, éremátadó ünnepség és focimeccsek is várják a kicsiket és nagyokat.

Birkózás

Debrecenben rendezik meg az idei Veterán Kötött- és Szabadfogású Országos Birkózó Bajnokságot június 9-én, szombaton. A viadalt a Debreceni Egyetem, a Kabai Meteorit SE, valamint az országos és a megyei sportági szövetség közösen szervezi a DESOK-ban.


RÓLUNK ÍRTÁK

Doktoravató ünnepséget tartottak a Debreceni Egyetemen szombaton délelőtt - videóval (Debrecen TV)

Ebből az alkalomból egy lengyel és egy angol kutatót díszdoktorai sorába fogadott a szenátus. Dr. Csernoch László, a felsőoktatási intézmény rektorhelyettese ünnepi beszédében úgy fogalmazott: a most végzettek egyaránt öregbítik az egyetem és a város hírnevét. Részletek.

Világhírű indiai sebész Debrecenben (Medicalonline.hu)

A világ egyik legjobb endoszkópos sebésze végzett interaktív, élőben közvetített bemutatóműtéteket a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. Az indiai Shailesh Puntambekar Európában most először ismertette egyedülálló technikáját. Részletek.

Ócsai Gabriella: Sherlock Holmes vagyok a Kenézyben (Webbeteg.hu)

Negyven év szolgálati idővel hivatalosan jövőre megy nyugdíjba Ócsai Gabriella, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézet intézetvezető főnővére, aki mint mesélte: az infektológián kívül az infekciókontroll a legnagyobb terület, amelyet felügyel. Részletek.

Nagyot léptek előre Debrecenben a vírusrezisztencia kimutatásában (Magro.hu)

A Debreceni Egyetem AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetének laboratóriumában olyan molekuláris genetikai markereket fejlesztettek, melyekkel egyrészt kimutatható a burgonya M- és S-vírus-fertőzöttségének mértéke, másrészt elkülöníthetők a rezisztens és fogékony fajták. Részletek.

Államvizsgáztak a ménesgazda hallgatók (FM90 Campus Rádió)

Ménesgazda hallgatók tettek államvizsgát a Debreceni Egyetem kismacsi telepén. Az ilyen szakemberekre nagy a kereslet, az itt végzettek az ország legnevesebb lovardájában látnak el feladatokat. A képzésről Mihók Sándor szakvezető beszélt az FM90 Campus Rádiónak, de összeállításunkban hallgatók is megszólalnak. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 20. szám | 2018. JÚNIUS 7.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.