DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 2. SZÁM | 2018. JANUÁR 25.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 2. SZÁM | 2018. JANUÁR 25.

HÍREK

2018 - a megvalósítások éve

A Debreceni Egyetem elmúlt évi eredményeiről, a tervezett fejlesztésekről, a várossal és a vállalati partnerekkel való együttműködés további lehetőségeiről számoltak be az egyetem és a város vezetői a pénteki Gazdasági évindító partnertalálkozón. Az Aulába tartott rendezvényen az intézménnyel együttműködő cégek vezetői is részt vettek.

Újabb partner a mérnökképzésben

Az oktatásra és a kutatásra is kiterjedő együttműködési szerződést kötött hétfőn a Debreceni Egyetem és a városban új üzemet létesítő német thyssenkrupp ipari és technológiai csoport. Pintér Ákos rektorhelyettes reményét fejezte ki, hogy a jövőben a duális képzésbe is bekapcsolódik a német vállalat.

Meghallgatás - rockzenészekkel

Már a felvételi meghallgatásukon együtt zenélhettek a legismertebb hazai könnyűzenészekkel azok a fiatalok, akik a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának országosan egyedülálló könnyűzenei kurzusára jelentkeztek. Az első szemeszter csaknem negyven érdeklődőt vonzott. A könnyűzenei kurzus februárban indul.

Hova tovább? iDE!

Egy nap, 870 diák, 14 kar - a Debreceni Egyetem képzési kínálatával ismerkedtek meg a Kossuth Gyakorló általános és középiskolás diákjai pénteken, az intézmény pályaorientációs napján. A cél az volt, hogy segítsenek a fiataloknak a továbbtanulásukat és karrierválasztásukat érintő döntések átgondolásában, meghozatalában.

Közösen a jótékonyság jegyében

Több százan vettek részt szombaton Debrecen Bálján. A város, az egyetem és a megyei kereskedelmi és iparkamara közös eseményének bevételét az elmúlt évekhez hasonlóan idén is jótékonysági célra ajánlották fel. A befolyt összegből a Családok Átmeneti Otthonának bővítését és fejlesztését támogatják.


Programajánló

Tudományos konferencia a BTK-n

"A debreceniség mintázatai - Városi identitás és a kulturális emlékezet rétegei a kora újkortól napjainkig" címmel rendez tudományos konferenciát a várossal közösen az egyetem Bölcsészettudományi Kara január 25-26-án, a Főépület II. em. X. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Téli diplomaosztó ünnepség

Az Informatikai Kar 120 végzőse veheti át diplomáját a január 26-án, pénteken 10 órakor kezdődő ünnepségen. A rendezvény helyszíne a Főépület Díszudvara (Debrecen, Egyetem tér 1.). Az ünnepséget élőben közvetíti a hirek.unideb.hu oldalon az egyetem Multimédia és E-learning Technikai Központja.

Szakmai tanácskozás

A Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet Endokrinológia Tanszéke, az Anyagcsere Tanszék, a Klinikai Farmakológiai Tanszék és az MTA Debreceni Bizottsága idén is megrendezi hagyományos éves endokrin szimpóziumát január 26-án, pénteken 12 órai kezdettel a Debreceni Akadémiai Bizottság Székházának nagytermében (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

XV. Regionális Hipertónia Nap

"Hipertónia, diabétesz, kardiológia - korszerű gyógykezelés" címmel rendezi közös tudományos továbbképző konferenciáját a Magyar Hypertonia Társaság, a Magyar Kardiológusok Társaságának Hipertónia Munkabizottsága, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézete, a Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ és a Családorvosi és Foglalkozás-egészségügyi Tanszék január 27-én, szombaton 9 órától az egyetem Főépületének Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Jubilál a Laboratóriumi Medicina Intézet

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara a Laboratóriumi Medicina Intézet 40 éves évfordulója alkalmából jubileumi tanácskozást rendez február 2-án, pénteken 13 órától az In Vitro Diagnosztikai Tömb előadótermében (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).


Videók

Felhívások

Az NKFI Alap új innovációs pályázatai

Az utóbbi két évhez hasonlóan idén is jelentős forrásra, 30 milliárd forintra pályázhatnak a vállalkozások a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból. Két további konstrukció a kutatói-ipari együttműködést ösztönzi összesen 31 milliárd forintos keretösszeggel, hogy a piacon hasznosuló innovatív termékekben, technológiákban öltsenek testet a kutatóhelyeken elért eredmények, többek között a mesterséges intelligenciához, a fehérjekutatáshoz és a tiszta ivóvízhez kapcsolódó területeken. Bővebb információ.

Ideiglenes bejárat a könyvtárban

A Főépület Díszudvarán január 26-án, pénteken 10 órakor kezdődő diplomaosztó ünnepség zavartalan lebonyolítása érdekében aznap várhatóan 9 és 12 óra között ideiglenesen lezárják a DEENK Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár főbejáratát. A könyvtárba a Főépület bal oldalán, a második emeleti oldalfolyosó végén található bejáraton át lehet bejutni.

HÁZAS-"PÁR-BAJ"

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja Bálint-nap alkalmából házaspárok közötti vetélkedőt szervez február 18-án, vasárnap 16 órai kezdettek a DEMEK Központban (Debrecen, Poroszlay út 97.). Nevezési feltételek: a házasságkötéstől eltelt legalább két év, és a házaspár legalább egyik tagja a Debreceni Egyetem dolgozója legyen. Jelentkezési határidő: 2018. február 14., szerda 12 óra. A jelentkezéseket a demek@unideb.hu e-mail címre várják a szervezők, akik csupán az első 10 pár regisztrációját tudják elfogadni. A nyeremény: a vetélkedő első három helyezettje romantikus vacsorára szóló kupont vehet át.

Energiatakarékossági 0%-os hitelprogram

Kedvező feltételekkel és egyszerűen igényelhető az a 0%-os hitelprogram, melyet a Debreceni Egyetem dolgozói is kérhetnek minimum 10%-os saját forrással, többek között fűtési rendszerek korszerűsítésére, szigetelésre, nyílászárók cseréjére, valamint megújuló energiaforrások, vagyis napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk, vagy korszerű faelgázosító berendezések beépítésére. A visszatérítendő hitelösszeg minimuma 500.000 Ft, maximuma magánszemélyek esetén 10 millió forint. A hitel futamideje maximum 20 év lehet. Bővebb információ.


Képgalériák

25 éves az intervenciós kardiológia - jubileumi tudományos ülés

Gazdasági évindító partnertalálkozó az Aulában

Felvételi a februárban induló könnyűzenei képzésre

Legyél válogatós! - környezetvédelmi workshop a Gyakorló Óvodában


Sport

Kosárlabda

A Jászberényhez látogat péntek este a DEAC a férfi kosárlabda NB I/A-ban. A meccs 19 órakor kezdődik. A házigazda egy hellyel a debreceniek mögött áll a tabellán, tehát igazi rangadót játszik a két csapat. A párharc az ősszel a DEAC sikerével ért véget. Jövő hét szerdán szintén esélyesként léphet pályára a csapat, akkor a MAFC látogat az Oláh Gábor utcába 18 órától.

Floorball

Szombaton 12.30-kor kezdődik a Torpedo Justitia SC - DEAC derbi a floorball OB II-ben. A debreceni egyetemisták listavezetőként, míg a fővárosi együttes a tabella 8. helyéről várja a találkozót.

Röplabda

Idegenben, mégis félig-meddig itthon lép pályára hétvégén a DEAC női röplabdacsapata. Városi rangadó lesz ugyanis az NB II-ben. A lányok szombaton 15 órától a DSZC-Eötvös DSE ellen játszanak a Beregszászi Pál Szakközépiskolában.

Az NB I-es férfiakra is újabb kihívás vár. A DEAC a Szolnoki Röplabda Akadémia vendége lesz vasárnap 17 órától a Tisza-parti városban.


Rólunk írták

A Thyssenkrupp együttműködése a Debreceni Egyetemmel (Autoszektor.hu)

Az informatikusok, a villamos- és gépészmérnökök gyakorlati képzésének támogatására együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem (DE) és a német Thyssenkrupp ipari és technológiai csoport, a dokumentumot sajtótájékoztató keretében írták alá a felsőoktatási intézmény és a cég vezetői hétfőn az egyetemen. Részletek.

Hosszú távra tervezhetnek a hallgatók (Hajdú-bihari Napló)

Az évnek ez az időszaka mindig sok tennivalót ad azok számára, akik felsőoktatási intézményben szeretnének továbbtanulni. Arról, hogy milyen lehetőségek várják őket a Debreceni Egyetemen, Pósánné Rácz Annamária oktatási igazgatót és Bartha Elek oktatási rektorhelyettest kérdeztük. Részletek.

A megoldás a precíziós termesztésben rejlik a kutatók szerint (Agrotrend.hu)

Megfelelő vetőmag-kiválasztással, modern technológiával és energiatakarékos gazdálkodással a magyar kukorica- és búzatermelők is felvehetik a versenyt a nyugat-európai gazdálkodókkal - ezt bizonyították a Debreceni Egyetem kutatásai. Részletek.

Tíz hónapja működik az egyetemi Kórház Hospice Osztálya (Weborvos.hu)

A Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Hospice-Palliatív Terápiás Osztálya tavaly március óta működik az intézmény felújított Belgyógyászati Tömbjében. A részlegen a régióban egyedülálló módon biztosítanak életvégi ellátást a rosszindulatú daganatos betegségben szenvedőknek. A cél a lehető legmagasabb életminőség megőrzése a halál pillanatáig - számolt be róla az egyetem honlapja. Részletek.

Fejlesztések előtt az egyetemi lombikprogram (FM90 Campus Rádió)

Jelentős fejlesztések előtt áll a Debreceni Egyetem lombikprogramja - közölte az FM90 Campus Rádiónak adott interjújában a Klinikai Központ elnöke. Berényi Ervin arról is beszélt: az egyetem által működtetett centrum eredményességét fokozhatja, hogy a legmodernebb műszereket szerzik be, számos új eljárást vezetnek be, ráadásul a várakozási idő is csökkenhet. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 2. szám | 2018. JANUÁR 25.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.