DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 19. SZÁM | 2018. MÁJUS 31.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 19. SZÁM | 2018. MÁJUS 31.

HÍREK

Továbbra is a nemzetközi elitben

Változatlanul őrzi előkelő helyét, és ezzel a legjobb vidéki magyar intézmény a Debreceni Egyetem a Center for World University Rankings hétfőn nyilvánosságra hozott rangsorán. Az intézmény idén is dobogós a magyar egyetemek között, a 696. helyet foglalja el a listán, ezzel a globális felsőoktatás felső 2,5 százalékában foglal helyet.

Új terápiák a limfóma kezelésében

A nyirokcsomó daganatos megbetegedésének, a limfómának a kezelési lehetőségeiről tanácskoztak Debrecenben. A rendezvényen több mint 130 előadást tartottak a szakemberek - köztük a Debreceni Egyetem orvosai. Magyarországon évente körülbelül 2000 új megbetegedést fedeznek fel.

Fájdalomkezelés fizioterápiával

A gyógyszeres és műtéti módszerek mellett egyre nagyobb az igény az innovatív fájdalomkezelési eljárásokra. Ezeket vették sorra pénteken a IX. Fizioterápiás Szakmai Napon a Népegészségügyi Karon. Bemutatták azt a modern, ma még kevéssé elterjedt, Spineliner nevű eszközt is, amit nemrég szerzett be a tanszék.

Közös ügy a magánjog

Az egyetemi jegyzetek és a tantárgyak tematikájának összehangolásáról, valamint közös interaktív tesztek kidolgozásáról döntöttek a hazai jogi képzést folytató felsőoktatási intézmények képviselői a Debreceni Egyetem konferenciáján pénteken és szombaton. A tanácskozáson hat egyetem és a szakmai szervezetek több mint 50 jogásza és bírája vett részt.

Campus: fesztiválozik az egyetem is

Új helyszínen, minden eddiginél több programmal várja a látogatókat az idei Campus Fesztiválon a Debreceni Egyetem. Az intézmény egységeinek standjai mellett minden délutántól hajnalig kínál programokat az egyetemi színpad. Az "okos fesztiválhelyszínt" - mint ahogy a rendezvény főbejáratát is - az Unifitnél találják majd az érdeklődők.


PROGRAMAJÁNLÓ

A Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság kongresszusa

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Belgyógyászati Intézet Endokrinológia Tanszéke szervezi a Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság kétévente esedékes kongresszusát május 31-e és június 2-a között Hajdúszoboszlón, a Hunguest Hotel Békében (Hajdúszoboszló, Mátyás Király sétány 10.).

Európai Fenntarthatósági Hét

A Debreceni Egyetem oktatóinak közreműködésével kerekasztal-beszélgetést rendez az Európai Fenntarthatósági Hét keretében a környezeti fenntarthatóság társadalomtudományi megközelítéseiről az MTA DAB Jogi és Közgazdaságtudományi Szakbizottsága június 1-jén, pénteken 11 órától a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar A/19-es termében (Debrecen, Kassai út 26.).

Kiss Lajos-díj

A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelvtudományi Tanszéke idén hetedik alkalommal ítélte oda a Kiss Lajos-díjat. Az ünnepélyes díjátadás június 1-jén, pénteken 12 órakor kezdődik a Főépületben, a Bölcsészettudományi Kar tanácstermében (Egyetem tér 1.).

Hirtelen Szívhalál 2018

A Debreceni Egyetem ÁOK Kardiológiai Intézet, a Gyermekgyógyászati Intézet, a Sürgősségi Orvostan Tanszék és Családorvostan Tanszék, valamint az MTA DAB Kardiológiai Munkacsoportja, a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Oxyológiai Társaság június 1-jén, pénteken 14 órától tartja tudományos továbbképző tanfolyamát a hirtelen szívhalálról az MTA Debreceni Akadémiai Bizottság Székházában (Thomas Mann u. 49.).

Tudományos előadás

"Calcium in the heart: going up and coming down" címmel David Eisner (Division of Cardiovascular Sciences, University of Manchester, UK) tart előadást június 1-jén, pénteken 14 órai kezdettel a Kenézy Villában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.), abból az alkalomból, hogy átveszi a Debreceni Egyetem Doctor Honoris Causa kitüntetését.

Doktor- és díszdoktoravató ünnepség

Június 2-án, szombaton 11 órakor az Aulában (Főépület, Egyetem tér 1.) rendezi nyári doktor- és díszdoktoravató ünnepségét a Debreceni Egyetem.

Tehetségnap a Kossuth Gyakorlóban

Idén 3. alkalommal rendezi meg a Tehetségnapot az intézmény tehetséggondozó munkájának bemutatására és ünnepére a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája június 5-én, kedden 14 órai kezdettel a Kossuth utcai iskola épületében (Debrecen, Kossuth u. 33.).


VIDEÓK

FELHÍVÁSOK

Dolgozói DErbi a Debreceni Egyetemen

Idén is megrendezi a Dolgozói DErbit a Debreceni Egyetem. Június 8-án, pénteken 10 és 22 óra között a Nagyerdei Stadion és Nagyerdei Víztorony közötti területen változatos programok várják a dolgozókat és családtagjaikat. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A jelentkezéseket május 31-ig várják a szervezők a regisztracio.unideb.hu oldalon. Az előző évektől eltérően a beléptetés egyetemi kártyával (UniPass, DEKa) történik. Bővebb információ.

Ötletpályázat a Campus Fesztiválra

Pályázatot ír ki a Debreceni Egyetem a Campus Fesztivál (2018. július 18-21.) "Egyetem Tér" programjaihoz, amelyekkel az intézmény sokszínűségét, kínálatát ismerhetik meg a rendezvény látogatói. A http://regisztracio.unideb.hu/campus_egyetemter_program oldalon található pályázati adatlap kitöltésére május 31-ig van lehetőség. A szakmai bírálóbizottság június 14-ig értesíti azokat, akik megjelenésére számít a Campus Fesztiválon.

Kedvezményes belépő a Campus Fesztiválra

Ismét kedvezményes áron juthatnak Campus Fesztivál belépőhöz az egyetem dolgozói és alumni tagjai. Június 30-ig az érvényes elővételes árak (napijegy 8.490 Ft, bérlet 19.990 Ft) helyett szakmai napijegyet 7.490 Ft-ért, szakmai bérletet pedig 16.990 Ft lehet vásárolni. Bővebb információ. Az egyetemi dolgozók július 10-ig fejenként 1 db 15.990 Ft-os dolgozói kedvezményes bérletet is vásárolhatnak, munkáltatói igazolás felmutatása ellenében a Lovarda portáján, a Víztoronyban és a Főépületben a Campus Pont jegyirodában. (A munkáltatói igazolást a fesztiválra történő belépéskor is fel kell mutatni.)

Hosszabbított nyitva tartás a DEENK-ben

Hosszabbított nyitva tartással segíti a hallgatók vizsgákra való felkészülését a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára. Az Élettudományi Könyvtárban június 30-ig, hétfőtől szombatig minden nap éjfélig várják az olvasókat. A részletes nyitvatartási rendről bővebb információ: http://www.lib.unideb.hu//hu/nyitva_tartas

Te is szedd!

A környezetvédelmi világnap alkalmából szemétszedési akciót hirdet a Műszaki Kar Környezetmérnöki Tanszéke a DEHÖK Környezetvédelmi Bizottságával közösen. Június 5-én, kedden 15:30-tól a kar vonzáskörzetében tisztítják meg a környezetet. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, a kitöltött jelentkezési lapot a halaszneandi@eng.unideb.hu email címen várják a szervezők június 1-jén délig. A részletes program elérhető a Facebookon a Debreceni Egyetem MK Környezetmérnöki Tanszék csoportban.

Földtudományi nyári tábor

Idén is megszervezi nyári napközis táborát a Debreceni Egyetem Földtudományi Intézete július 2-6. között 4-5-6. osztályos diákok részére. Jelentkezési határidő: június 22. Bővebb információ.


KÉPGALÉRIÁK

Jubileumi búzatanácskozás az egyetem agrárkarán

Beckhoff Szakmai Nap a Műszaki Kar Mechatronikai Tanszékén

A mostari University of Modern Sciences delegációjának látogatása

Tudományos ülés az Orvosi Mikrobiológiai Intézet fennállásának 60. évfordulóján


SPORT

Labdarúgás

A szezon utolsó bajnoki meccsét játssza vasárnap a DEAC NB III-as focicsapata. Az együttes 17:30-tól a DVTK II-t fogadja a Dóczy utcai egyetemi sportközpontban. Szintén hazai pályán búcsúzik a szezontól a DASE megye I-es alakulata is. Az egyetemisták szombaton 17 órától a Hajdúnánással mérkőznek meg a Böszörményi úti campus pályáján. A megye II-es DEAC II szombaton, szintén 17 órától a Püspökladány vendége lesz.

Futsal

Az NB I. ötödik helyéért játszik a DEAC férfi futsalcsapata. Pallaiék két nyert meccsig tartó párharcban mérkőznek meg a B-csoport harmadikjával, a Veszprémmel. Az első találkozó pénteken 18:30-kor kezdődik idegenben, a második hétfő este 20 órától lesz a DESOK-ban.

Kosárlabda

Debrecenben zárja az amatőr bajnokságot a DEAC DSI női kosárcsapata hétvégén. A lányok a PEAC-Pécs-Pingvinek együttesét fogadják szombaton 16 órától a Kossuth Gyakorló Csengő utcai tornacsarnokában.


RÓLUNK ÍRTÁK

Csodás eredmény: a Debreceni Egyetem a világ legjobbjai között! (Civishir.hu)

Hat magyar egyetem került fel a Center of World University Rankings (CWUR), a világ ezer legjobb felsőoktatási intézményét felsorakoztató 2018/19-es rangsorára. Részletek.

A túlélés a tét - Élvonal-kutatás vizsgálja, hogy milyen szülők a partimadarak (M5 - Novum)

A lilék, cankók és rokonfajaik szaporodásának ökológiai, demográfiai és genetikai jellemzőit vizsgálja új kutatásában a Debreceni Egyetem neves etológusa, Székely Tamás. A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal legkiválóbb felfedező kutatásokat támogató Élvonal-programjába is bekerült. Részletek.

Egyre kevesebb a malom, de így is elég a liszt (Agrotrend.hu)

Míg 1990 óta világszinten 70 százalékkal nőtt a mezőgazdasági kibocsátás, addig Magyarországon 30 százalékkal csökkent. Ugyanakkor a meglévő malomkapacitás még így is 1,8 millió tonna, miközben csak 1,2 tonnára van szükség. Részletek.

Kihelyezett tanszékkel fejlesztik képzésüket (Észak-Magyarország)

Vegyipari kihelyezett tanszéket hozott létre a felsőfokú szakmai képzés támogatására a BorsodChem Zrt. és a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara. Az alapításáról szóló együttműködési megállapodást május 23-án, szerdán írták alá. Részletek.

Campus: fesztiválozik az egyetem is (FM90 Campus Rádió)

Rekordszámú az érdeklődés a debreceni Campus Fesztivál iránt. Az elővételes jegyeladások 30 %-kal meghaladták a tavaly ilyenkorit. A fesztiválterület nagyobb és komfortosabb lesz idén. A legfontosabb változásokról is hallhatnak a Hanganyagokban elérhető összeállításunkban. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 19. szám | 2018. MÁJUS 31.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.