DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 17. SZÁM | 2018. MÁJUS 17.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 17. SZÁM | 2018. MÁJUS 17.

HÍREK

Klebelsberg Kunó öröksége

Gróf Klebelsberg Kunó bronzszobra is díszíti mostantól a Debreceni Egyetem Főépülete előtti teret. Az egykori vallás- és közoktatásügyi minisztert ábrázoló alkotást, Juha Richárd művét kedden leplezték le az intézmény Klebelsberg-napi programsorozatán. A szoboravatás mellett kiállítást és tudományos szimpóziumot is szervezett az intézmény az oktatáspolitikus emlékére.

Közösen a KKV-kért

Az iparfejlesztés támogatására Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézetet hozott létre a Debreceni Egyetem - jelentette be Bács Zoltán kancellár a GE Beszállítói Fórumán pénteken. A cél, hogy a hallgatók iparági tapasztalattal rendelkező mesteroktatók segítségével bővíthessék tudásukat. Az intézet vezetésével Ascsillán Endrét, a GE Magyarország alelnökét bízták meg.

Kiváló professzorokat díjaztak

Paragh György professzort Fornet Béla emlékéremmel, míg Gergely Pál professzor emeritust Krompecher István emlékéremmel tüntette ki hétfőn a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara. A május 14-ei ünnepélyes díjátadón Mátyus László dékán méltatta a kitüntetetteket.

DErbi 2018

Tank, Zorb, Segway, élő csocsó, főzőverseny és sok más izgalmas program várja a Debreceni Egyetem munkatársait és hozzátartozóikat június 8-án, pénteken az intézmény idei dolgozói napján a Nagyerdei Stadion környékén, illetve a Víztoronyban. A rendezvényre május 31-ig lehet regisztrálni, folyamatosan frissülő információk a DErbi Facebook-oldalán érhetők el.

Sportösztöndíjat érdemeltek

A Debreceni Egyetem hét sportoló hallgatója vette át idén a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat sportösztöndíját. A díjazottak vívásban, röplabdában, tollaslabdában és labdarúgásban nyújtottak kiemelkedő teljesítményt. A 17 éve alapított ösztöndíjat az egyetem hallgatói közül eddig több mint százan kapták meg.


PROGRAMAJÁNLÓ

Könnyűzenei napok

Könnyűzenei napokat tart a Debreceni Egyetem május 18-a és 20-a között a Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.). A program pénteken a DJABE zenekar Flow című albumának lemezbemutató koncertjével indul, az együttes vendége 19 órától az egyetemi kötődésű Android zenekar lesz. Szombaton 19 órától a Zeneművészeti Kar hallgatói, vasárnap 19 órától a kar Könnyűzenei Képzési Központjának hallgatói és tanárai adnak gálakoncertet. A szombati és a vasárnapi események díjtalanul látogathatók.

Agrár Sportnapok

A 150 éves debreceni felsőfokú agrárképzés ünnepéhez kapcsolódva Agrár Sportnapokat szervez május 18-án és 19-én a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara a Böszörményi úti campus (Debrecen, Böszörményi út 138.) sportlétesítményeiben.

XV. Debreceni Doktorandusz Konferencia

Hét szekcióban rendezi idei doktorandusz konferenciáját a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara május 18-án, pénteken 10 órától a Kassai úti campuson. A tanácskozás az Igazságügyi Minisztérium jogászképzés színvonalának emelését célzó programjai és az EFOP-3.6.3-VEKOP-16 „Tehetségből fiatal kutató – A kutatói életpályát támogató tevékenységek a felsőoktatásban” pályázat keretei között valósul meg.

Kettős jubileum a Szívsebészeti Klinikán

Tudományos üléssel, faültetéssel és emlék kopjafa állításával tartanak megemlékezést május 18-án, pénteken 10:30-tól a motoros szívsebészet 50., és az új klinika működésének 25. évfordulója alkalmából a Debreceni Egyetem Szívsebészeti Klinikáján (Debrecen, Móricz Zs. krt. 22.).

Jubileumi diplomaosztó a Műszaki Karon

50 éve végzett egykori hallgatók vehetik át díszoklevelüket a Műszaki Kar ünnepségén. A rendezvény május 18-án, pénteken 11 órakor kezdődik a kar U.0.0.2. termében (Debrecen, Ótemető u. 2-4.).

Orosz Történelmi Klub

Orosz Történelmi Klubot indít a Debreceni Egyetem Orosz Központja. Elsőként Schrek Katalin, az Egyetemes Történeti Tanszék tanársegéde tart előadást "Nagy-Britannia és Oroszország kapcsolatának főbb tendenciái a 19. század első felében" címmel május 23-án, szerdán 17 órai kezdettel az Orosz Központban (Debrecen, Dóczy József u. 5., IV. professzori villa).

9. Térinformatikai Konferencia és Szakkiállítás

A Debreceni Egyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszéke idén is megrendezi szakmai találkozóját május 24-én és 25-én az egyetem Főépületében (Debrecen, Egyetem tér 1.). A kétnapos program lehetőséget teremt a felhasználók ismereteinek bővítésére és szakmai fejlődésére a GIS (szabad és piaci szoftverek) témakörében. Bővebb információ.

XXI. Malignus Lymphoma Konferencia

A Magyar Hematológiai és Transzfuziológiai Társaság idén is megrendezi szakmai tanácskozását május 24-26. között a Nagyerdei Stadionban. A két évenkénti Malignus Lymphoma Konferencia betekintést nyújt a szakterület eredményeibe, újdonságaiba.

Fiatalok Fóruma - FIFO

Közös szakmai tanácskozás keretében ismerteti a szakterület újdonságait, eredményeit az Általános Orvostudományi Kar Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Tanszéke és a Magyar Rehabilitációs Társaság május 25-én, pénteken 10 órai kezdettel az Aquaticum Debrecen Termál & Wellness Hotel Saturnus Termében (Debrecen, Nagyerdei park 1.).


Videók

FELHÍVÁSOK

Dolgozói DErbi a Debreceni Egyetemen

Idén is megrendezi a mára már hagyományos Dolgozói DErbit a Debreceni Egyetem. Június 8-án, pénteken 10 és 22 óra között a Nagyerdei Stadion és Nagyerdei Víztorony közötti területen változatos programok várják a dolgozókat és családtagjaikat. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A jelentkezéseket május 31-ig várják a szervezők ezen az oldalon. Az előző évektől eltérően a beléptetés egyetemi kártyával (UniPass, DEKa) történik. Bővebb információ.

Ötletpályázat a Campus Fesztiválra

Pályázatot ír ki a Debreceni Egyetem a Campus Fesztivál (2018. július 18-21.) "Egyetem Tér" programjaihoz, amelyekkel az intézmény sokszínűségét, kínálatát ismerhetik meg a rendezvény látogatói. A http://regisztracio.unideb.hu/campus_egyetemter_program oldalon található pályázati adatlap kitöltésére május 31-ig van lehetőség. A szakmai bírálóbizottság június 14-ig értesíti azokat, akik megjelenésére számít a Campus Fesztiválon.

Hosszabbított nyitva tartás a DEENK-ben

A következő hét hétben hosszabbított nyitva tartással segíti a hallgatók vizsgákra való felkészülését a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára. Az Élettudományi Könyvtárban június 30-ig, hétfőtől szombatig minden nap éjfélig várják az olvasókat. A részletes nyitvatartási rendről bővebb információ: http://www.lib.unideb.hu//hu/nyitva_tartas

Földtudományi nyári tábor

Idén is megszervezi nyári napközis táborát a Debreceni Egyetem Földtudományi Intézete július 2-6. között 4-5-6. osztályos diákok részére. Jelentkezési határidő: június 22. Bővebb információ.


KÉPGALÉRIÁK

Így érkezett Klebelsberg Kunó szobra az Egyetem térre

Workshop a minimál invazív sebészeti eljárásról a Gyermeksebészeti Osztályon

Családi Napot szervezett a DEMEK a Vidámparkban

Épületgépészeti Szakmai Nap, szakkiállítás és konferencia


SPORT

Labdarúgás

Az MTK II. együttesét fogadja a DEAC NB III-as labdarúgócsapata vasárnap 17.30-tól a Dóczy utcai egyetemi sportközpontban. Ezen a napon játszik a megye I-es DASE is, de már más helyszínen. Az együttes 17 órától a Hajdúszoboszlói SE-t fogadja a Böszörményi úti campus pályáján. A megye II. déli csoportjában már bajnok DEAC II szombaton 17 órától a Báránd vendége lesz.

Futsal

A Ferencváros hétfő esti vereségével már biztos bennmaradó a futsal élvonalban a DEAC. Elek Gergő tanítványai Pünkösdhétfőn folytatják a küzdelmeket, amikor Dunaújvárosba látogatnak. A csapat 19 órától a Dunaferr otthonában vendégszerepel a rájátszás A-csoportjában.

Kosárlabda

A Széchenyi Kosárlabda Akadémia Győr együttesét fogadja a hétvégén a DEAC DSI női csapata a rájátszásban, a 10-18. helyért vívott küzdelemben. A meccs szombaton 14 órától lesz a Debreceni Egyetem Klinikai Campus Játékcsarnokában.


RÓLUNK ÍRTÁK

Bemutatkozott a Debreceni Egyetem új, műszaki képzéseket támogató egysége (M1 - Híradó)

Mérnöki és üzletfejlesztési innovációs intézet alakult a Debreceni Egyetemen - jelentette be az egyetem kancellárja egy beszállítói fórumon. Bács Zoltán kiemelte, hogy az intézet legfontosabb feladata az lesz, hogy a kis- és középvállalkozásokkal egyeztetve javaslatokat dolgozzon ki a képzések fejlesztésére. Részletek.

Gyermeksebészeti továbbképzés Debrecenben (Weborvos.hu)

Új műtéti technikákkal ismerkedhetnek meg azok a fiatal gyermeksebészek, akik részt vesznek a Debreceni Egyetem pénteken kezdődött kétnapos tudományos ülésén. Az előadások mellett élő műtéti videó közvetítésen és workshopokon mutatják be a kulcslyuk sebészetet - adta hírül az egyetem weboldala. Részletek.

Debreceni ötletek a CERN versenyén (Hajdupress.hu)

Az orvosi célú gyorsítók pontosságának és hatékonyságának növelésén dolgoztak a Debreceni Egyetem Fizikai Intézetének kutatói a CERN orvostechnológiai hackathonján Genfben. Részletek.

Fotók: Ezzel indulnak a debreceni egyetemisták a pneumobil-versenyen (Haon.hu)

Két autóval vesz részt a Debreceni Egyetem Műszaki Kara az idei Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyen. Részletek.

DEAC férfi kosárlabda: szezonértékelő Berényi Sándorral (FM90 Campus Rádió)

Jövőre is a legmagasabb osztályban bizonyíthat a DEAC férfi kosárlabdacsapata. A Debreceni Egyetem gárdája a 11.helyen zárta az idei NB I/A-s szezont. A maguk mögött hagyott szezonról, a sikerekről és hullámvölgyekről kérdeztük Berényi Sándor vezetőedzőt. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 17. szám | 2018. MÁJUS 17.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.