DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 16. SZÁM | 2018. MÁJUS 10.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 16. SZÁM | 2018. MÁJUS 10.

HÍREK

Jubileumi (újra)sárgulás

A debreceni felsőfokú agrárképzés 150 éves fennállása alkalmából a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint a Gazdaságtudományi Kar végzősei mellett az egykori gazdászhallgatók is részt vettek az idei Sárguláson. Csaknem 80 fogattal vonultak végig a városon. A régi agrárosoknak jelvényavatót is rendezett az intézmény.

Akadémiai elismerés

Rangos tudományos kitüntetésben, a Magyar Tudományos Akadémia Akadémiai Díjában részesült Debreczeni Attila, a Bölcsészettudományi Kar Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet egyetemi tanára. Az elismerést a köztestület ünnepi ülésén adta át Lovász László MTA-elnök az akadémia székházában.

Klebelsberg-nap a Debreceni Egyetemen

Szoboravató ünnepséggel, korabeli fotók, film- és hangfelvételek kiállításával és tudományos szimpóziummal, előadásokkal tiszteleg az egyetem május 15-én Klebelsberg Kunó emléke előtt. Az egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter bronzszobrát 12 órától leplezik le a Főépület előtt.

Élelmiszerbiztonság - új ajánlásokkal

Nemzetközi szintre fejleszthetik nyomonkövetési rendszereiket a hazai élelmiszeripari vállalkozások a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform Magyarországra adaptált szabványaival. A hazai megoldásokat egy roadshow keretében az egyetem agrárkarán is bemutatták a hallgatóknak és az ágazat képviselőinek.

Tankcsapda a Könnyűzenei Központban

Az egyéni képzéseket kiegészítve három zenekar állt össze a Debreceni Egyetem és a Kőbányai Zenei Stúdió országosan egyedülálló, februárban indult könnyűzenei kurzusán. A fiatalok már a május 20-ai záró gálakoncertre készülnek, hétfői próbájukra a Tankcsapda tagjai is ellátogattak.


PROGRAMAJÁNLÓ

Könyvkiállítás a nevetés világnapján

Különleges könyvajánlóval készül a nevetés világnapjának megünneplésére a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára, ahol május 13-ig külön tárlón kínálják a vidám könyveket a DEENK előcsarnokában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

ESTD konferencia

A Debreceni Egyetem Magatartástudományi Intézete rendezi a European Society for Trauma and Dissociaton (ESTD) első magyarországi konferenciáját május 11-12. között a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Szenior Egyetem

"Rejtsük véka alá! - A privátszféra védelme a modern technológia világában" címmel Fézer Tamás egyetemi docens, az Állam- és Jogtudományi Kar dékánhelyettese tart előadást a Szenior Egyetemen május 11-én, pénteken 16 órától az Élettudományi Központ F015-F016-os termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Családi Nap az egyetemen

A Debreceni Egyetem dolgozói és családtagjai részére idén is megrendezi a hagyományos Családi Napot a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ (DEMEK), a Lelkierő Egyesület, valamint az Alumni Központ május 12-én, szombaton 9:30-tól a Nagyerdei Kultúrparkban. A szervezők május 11-én, pénteken 12 óráig várják a jelentkezéseket ezen az oldalon.

Jótékonysági szimfonikus hangverseny

A Debreceni Egyetem Nemzetközi Szimfonikus Zenekarának közreműködésével rendez jótékonysági szimfonikus hangversenyt a Zerophobia Csoport a DESZínházzal közösen május 13-án, vasárnap 19 órai kezdettel a Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.). A műsorban William Shakespeare "Rómeó és Júlia" című művének zenei adaptációi szerepelnek különböző műfajokban.

Díjátadó ünnepség

Ünnepség keretében adják át a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán az idei Fornet Béla, valamint Krompecher István Emlékérem és Jutalomdíj kitüntetéseket május 14-én, hétfőn 14 órakor az In Vitro Diagnosztikai Tömb tantermében (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Tudományos ülés

A modern onkoterápia a központi téma az Általános Orvostudományi Kar Onkológiai Intézet, valamint a Debreceni Akadémiai Bizottság Onkológiai Munkabizottság közös tudományos ülésén, amelyet május 14-én, hétfőn 14:30-tól rendeznek az MTA DAB Székház Holló László termében (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Izrael 70

Tudományos konferenciát rendez Izrael állam megalakulásának 70. évfordulója alkalmából a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara május 15-én, kedden 10 órai kezdettel a Kölcsey Központban (Debrecen, Hunyadi u. 1-3.).

Science Café

"Túl az Óperencián... - prenatális diagnosztika és gyermeksebészet a XIX. században" címmel Sasi Szabó László, a Gyermekgyógyászati Intézet Gyermeksebészeti Osztályának vezetője tart előadást a Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő sorozatában május 16-án, szerdán 17 órától a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).

Könnyűzenei napok

Könnyűzenei napokat tart a Debreceni Egyetem május 18-a és 20-a között a Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.). A program pénteken a DJABE zenekar Flow című albumának lemezbemutató koncertjével indul, az együttes vendége 19 órától az egyetemi kötődésű Android zenekar lesz. Szombaton 19 órától a Zeneművészeti Kar tanárai és hallgatói, május 20-án, vasárnap 19 órától a kar Könnyűzenei Képzési Központjának hallgatói és tanárai adnak gálakoncertet. A szombati és vasárnapi események díjtalanul látogathatók.

Agrár Sportnapok

A 150 éves debreceni felsőfokú agrárképzés ünnepéhez kapcsolódva Agrár Sportnapokat szervez a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara május 18-19-én a Böszörményi úti campus sportlétesítményeiben (Debrecen, Böszörményi út 138.).


Videók

FELHÍVÁSOK

Dolgozói DErbi a Debreceni Egyetemen

Idén is megrendezi a mára már hagyományos Dolgozói Derbit a Debreceni Egyetem. Június 8-án, pénteken 10 és 22 óra között a Nagyerdei Stadion és Nagyerdei Víztorony közötti területen változatos programok várják a dolgozókat és családtagjaikat. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A jelentkezéseket május 31-ig várják a szervezők ezen az oldalon. Az előző évektől eltérően a beléptetés egyetemi kártyával (UniPass, DEKa) történik. Bővebb információ.

L'ORÉAL-UNESCO Magyar Ösztöndíj a Nőkért és a Tudományért

Idén is meghirdeti ösztöndíjpályázatát a L'ORÉAL Magyarország és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság - a Szociális Innováció Alapítványa. Az ösztöndíj célja, hogy a fiatal tudós nőket és kutató szakembereket kiemelkedő és gyakorlatban alkalmazható tudományos eredmények elérésére serkentse, valamint ösztönözze és előmozdítsa a magyar nők helyzetét a tudományos és kutatói pályán, a legkülönbözőbb kutatási területeken. A pályaműveket - természettudományok, élettudományok, és anyagtudományok témakörben lehet benyújtani 2018. május 14-ig a L'ORÉAL-UNESCO Magyar Ösztöndíj Bizottság - Szociális Innováció Alapítvány a Kelet-Európai Térség Fejlesztéséért, 1537. Budapest Pf.: 453/27. címre. Bővebb információ.

"Játék a lélek színpadán"

50 órás ingyenes önismereti pszichodráma csoport indul a Debreceni Egyetem dolgozói számára júniusban a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ szervezésében. A tréninget előzetes demonstráción ismerhetik meg az érdeklődők május 17-én, csütörtökön 18 órától a Főépület fszt. 5. termében (Debrecen Egyetem tér 1.). A jelentkezéseket a demonstrációra május 14-ig a demek2@unideb.hu email címen várják a szervezők.

Földtudományi nyári tábor

Idén is megszervezi nyári napközis táborát a Debreceni Egyetem Földtudományi Intézete július 2-6. között 4-5-6. osztályos diákok részére. Jelentkezési határidő: június 22. Bővebb információ.

Ötletpályázat a Campus Fesztiválra

Pályázatot ír ki a Debreceni Egyetem a Campus Fesztivál (2018. július 18-21.) "Egyetem Tér" programjaihoz, amelyekkel az intézmény sokszínűségét, kínálatát ismerhetik meg a rendezvény látogatói. A http://regisztracio.unideb.hu/campus_egyetemter_program oldalon található pályázati adatlap kitöltésére május 31-ig van lehetőség. A szakmai bírálóbizottság június 14-ig értesíti azokat, akik megjelenésére számít a Campus Fesztiválon.


KÉPGALÉRIÁK

150 éves az agrárképzés: jubileumi Sárgulás és Öregdiákok találkozója

Anyák napi ünnepség a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban

Mentési gyakorlatot tartott a DEKOM az orvostanhallgatóknak

A Debreceni Egyetem adott otthont a MEFOB vívó számainak


SPORT

Futsal

A bajnoki címre is esélyes Mezei-Vill FC-t fogadja a DEAC férfi futsalcsapata pénteken, a rájátszás A-csoportjában. A találkozó 18 órakor kezdődik a DESOK-ban.

Labdarúgás

Monorra látogat a DEAC NB III-as labdarúgócsapata szombaton. A találkozó 17 órakor kezdődik. A megye I-ben szereplő DASE a Hajdúdorog vendége lesz vasárnap 16:30-tól, míg a megyei második vonalban szereplő DEAC II. a Nádudvart fogadja szombaton 16:30-tól a Dóczy utcán.

Kézilabda

Idei utolsó bajnoki meccsét játssza a már biztosan a hetedik helyen végző DEAC férfi kézilabdacsapata az NB I/B-ben. Móruczék a tizedik helyen álló Mizse KC ellen zárják a szezont szombaton 18 órától a DESOK-ban.


RÓLUNK ÍRTÁK

Akadémiai Díjat kapott a Debreceni Egyetem tanára (Dehir.hu)

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke adta át a köztestület 189. közgyűlésének hétfői ünnepi ülésén az Akadémiai Aranyérmet, az Akadémiai Díjakat, a Wahrmann Mór-érmet, az Arany János-életműdíjat és az Akadémiai Újságíró Díjat. A díjazottak között van Debreczeni Attila. Részletek.

Nagyot lépett a gyakorlati képzésben a Debreceni Egyetem (Civishir.hu)

A természettudományi képzés fejlesztéséhez járul hozzá a Földtudományi Intézet öt új kihelyezett tanszéke, melyek alapító dokumentumait pénteken írták alá a kar és a képzésben résztvevő cégek vezetői a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karán. Részletek.

Időskori izomvesztés és csontritkulás - Segíthet a súlyzós edzés (Webbeteg.hu)

Eddig csak kardioedzést ajánlottak, a Debreceni Egyetem új kutatása szerint azonban a szakszerűen végzett súlyzós gyakorlatok is rendkívül előnyösek 60 felett. Az öregkori izomvesztés mellett a leggyakoribb időskori betegségek és a csontritkulás megelőzésében is fontos szerepet játszik a sport. Részletek.

A hallgatói lemorzsolódás okait kutatja a Debreceni Egyetem (FM90 Campus Rádió)

Hátrányos helyzet és bizonytalan pályaválasztás - ez a két fő ok, ami miatt egy egyetemi hallgató lemorzsolódik a felsőoktatásból - mutatta ki az a vizsgálat, amelyet a Debreceni Egyetemen végeznek. Mint kiderült: nem a szülők iskolázottsága és anyagi helyzete határozza meg, hogy gyermekük bennmarad-e a felsőoktatásban. Részletek.

Videó: A Tankcsapda is belekóstolt az egyetem könnyűzenei kurzusába (Haon.hu)

Már a záró gálakoncertre készülnek a Debreceni Egyetem első könnyűzenei kurzusának résztvevői. A fiatalok zenekari munkájába és felkészülésébe a véghajrában pillantottak be a Tankcsapda tagjai: Lukács Laci, Fejes Tamás és Sidlovics Gábor. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 16. szám | 2018. MÁJUS 10.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.