DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 15. SZÁM | 2018. MÁJUS 3.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 15. SZÁM | 2018. MÁJUS 3.

HÍREK

GDPR a Debreceni Egyetemen

Az egyetem 600 dolgozójának tartott előadást Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke az Európa Unió május 25-től hatályos új általános adatvédelmi rendeletéről. Az egyetemen a Kancellárián belül a Szervezési és Adatbiztonsági Központ támogatja a változáshoz kötődő tevékenységeket.

Áttörés a mellrákkutatásban

Az emlődaganat kialakulásához vezető, eddig ismeretlen folyamatot fedeztek fel a Debreceni Egyetem kutatói. Négyéves kutatómunka eredményeként a szakemberek olyan változásokat figyeltek meg emlődaganatos betegek bélflórájában, amelyek jelentős előrelépést jelenthetnek a betegség okának megértésében és a diagnosztizálásban.

Kerekasztal a biomassza jegyében

A körforgásos biomassza-gazdaság kutatási hátteréről egyeztetett a Debreceni Egyetem öt kara és a DEHÖK Környezetvédelmi Bizottsága április 26-án. Megállapodtak többek között abban, hogy együttműködési lehetőségeket keresnek a természeti körforgáson alapuló, fenntartható gazdálkodás előmozdítása érdekében.

Összefogás a gyerekekért és a fociért

Hét és fél millió forint gyűlt össze az egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának javára Tőzsér Dániel, a DVSC csapatkapitányának kezdeményezésére. Az adományt április 25-én adták át jelképesen a Nagyerdei Stadionban, egy olyan készülékre költik, mellyel fájdalommentesen mérhetik az oxigén- és széndioxidszintet.

Újraválasztották a DEHÖK elnökét

Újabb 2 évig a jelenlegi elnök, Bognár István Ádám vezeti a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatát. Erről a DEHÖK április 25-ei küldöttgyűlésén döntöttek a hallgatók. A régi-új elnök 2020. június 30-ig töltheti be a tisztséget. Az egyedüli pályázó, Bognár István Ádám 2016 óta áll a DEHÖK élén.


PROGRAMAJÁNLÓ

Megalakul az Olaszbarátok Monti Köre

Az olasz kultúra népszerűsítését tűzte célul a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Olasz Tanszékének Olaszbarátok Monti Köre, amely május 3-án, csütörtökön 17 órától az Apolló mozi Soós Imre-termében ünnepli megalakulását (Debrecen, Miklós u.1.). Az eseményen a Kör meghívására jelen lesz Alessandro Augusto Monti báró, milánói egyetemi tanár, Monti ezredes unokája is.

Zenés est a Víztoronyban

A hetvenes évek soul- és funkzenéjében gyökerező tánczenét játszó Kéknyúl ad koncertet május 3-án, csütörtökön 19:30-tól a Nagyerdei Víztoronyban. A programot a debreceni Jazzbarátok Köre, a Blackbird Booking és a DEENK Médiatára közösen szervezi. Előzenekarként fellép a Kodály Spicy Jazz.

Debreceni agráros évfolyamok találkozója

Valamennyi egykori hallgatója számára évfolyam-találkozót szervez a 150 éves debreceni felsőfokú agrárképzés ünnepén a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara május 4-5-én, a Böszörményi úti campuson (Debrecen, Böszörményi út 138.).

Vívó MEFOB az egyetemen

Idén nyolcadik alkalommal ad otthont Debrecen városa a Magyar Egyetemi-Főiskolai Vívó Országos Bajnokságnak (MEFOB) május 5-6-án. A Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontjában gyűlnek össze a hétvégén azok a vívók, akik valamely hazai felsőoktatási intézmény tanulói - a küzdelmeken természetesen a Debreceni Egyetem is képviselteti magát. Az ünnepélyes megnyitó, majd azt követően a versenyek május 5-én, szombaton 11 órakor kezdődnek a Sporttudományi Oktatóközpontban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Divatfesztivál

"Fashion Festival Debrecen Divatfesztivál" címmel szervezi meg az első debreceni egyetemista divatfesztivált május 7. és 9. között a Debreceni Egyetem Bán Imre Kultúratudományi Szakkollégiuma, valamint a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke. A rendezvény célja az öltözködéskultúra kreatív és önkifejező erejének tudatosítása, esztétikai élvezetének megünneplése.

Tudományos ülés

A Sebészeti Intézet Sebészeti Műtéttani Tanszék elmúlt öt évben végzett munkáját értékeli, és a szakterület legújabb eredményeit ismerteti tudományos ülés keretében a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara május 7-én, hétfőn 16 órai kezdettel a Kenézy Villában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Karriermenedzsment

"Sablonválaszok az álláspályázatokban, avagy hogyan csökkented a felvételi esélyed" címmel Vincze Gergő (KITE Zrt.) tart előadást a Hallgatói Karrierközpont szervezésében május 8-án, kedden 14 órától a Debreceni Egyetem Főépület, Aud.Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Richter Tudós Klub

Elismert szakemberek tartanak előadást az orvosi, gyógyszerészeti tudományos élet legfrissebb eredményeiről a Richter Tudós Klubban május 8-án, kedden 16 órától a Debreceni Egyetem Élettudományi Épület F015-016 termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Világjáró klub

Folytatódik a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság szervezésében a Világjáró Klub, amelyben ezúttal Juhász Lajos "Portugáliai mozaikok" címmel tart előadást május 8-án, kedden 18 órai kezdettel a Klinikai Központ Belgyógyászati Intézet "A" épület tantermében (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Komparatisztikai Műhely

"Holland irodalomtörténet magyarul" címmel angol nyelvű kerekasztal-beszélgetést rendez a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Komparatisztikai Műhelye május 9-én, szerdán 14 órától a Debreceni Egyetem Főépület, III. em. 303-as termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Workshop

Az ESTD konferenciához kapcsolódva "Disszociáció gyermek- és serdülőkorban" címmel workshopot rendez Renée P. Marks közreműködésével a Debreceni Egyetem Magatartástudományi Intézete május 10-én, csütörtökön 10 órai kezdettel a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Épületgépészeti Szakmai Napok

Idén XXIV. alkalommal rendezi meg az Épületgépészeti Szakmai Nap elnevezésű szakkiállítást és konferenciát a Debreceni Egyetem Műszaki Karának Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszéke május 10-én, csütörtökön 9 órától a Műszaki Kar épületében (Debrecen, Ótemető u. 2-4.).

Tudományos ülés

Az Igazságügyi Orvostani Intézet öt évben végzett munkáját értékeli és a szakterület legújabb eredményeit ismerteti tudományos ülés keretében a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara május 10-én, csütörtökön 15 órától a Kenézy Villában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

ESTD konferencia

A Debreceni Egyetem Magatartástudományi Intézete rendezheti az ESTD (European Society for Trauma and Dissociaton) első magyarországi konferenciáját május 11-12. között a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.). Az ESTD célja a komplex traumatizációval, a trauma-eredetű disszociációval, valamint a kapcsolódó mentális zavarok megértésével és kezelésével kapcsolatos ismeretek növelése, valamint az ezen a területen dolgozó szakemberek közötti kommunikáció és együttműködés elősegítése.


Videók

FELHÍVÁSOK

L'ORÉAL-UNESCO Magyar Ösztöndíj a Nőkért és a Tudományért

Idén is meghirdeti ösztöndíjpályázatát a L'ORÉAL Magyarország és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság - a Szociális Innováció Alapítványa. Az ösztöndíj célja, hogy a fiatal tudós nőket és kutató szakembereket kiemelkedő és gyakorlatban alkalmazható tudományos eredmények elérésére serkentse, valamint ösztönözze és előmozdítsa a magyar nők helyzetét a tudományos és kutatói pályán, a legkülönbözőbb kutatási területeken. A pályaműveket - természettudományok, élettudományok, és anyagtudományok témakörben lehet benyújtani 2018. május 14-ig a L'ORÉAL-UNESCO Magyar Ösztöndíj Bizottság - Szociális Innováció Alapítvány a Kelet-Európai Térség Fejlesztéséért, 1537. Budapest Pf.: 453/27. címre. Bővebb információ.

Nyílt hét az UNIFIT-ben

A Debreceni Egyetem fitneszközpontja, az Unifit Fitness &Gym Center nyílt hetet tart, így minden egyetemi polgár és hallgató díjmentesen próbálhatja ki a központ valamennyi szolgáltatását május 2-6. között (Debrecen, Nagyerdei park 12.). Bővebb információ.

Ingyenes hozzáférés

Próbaüzem keretében ingyenesen hozzáférhetőek lesznek a Debreceni Egyetemen május 5-ig a Proquest adatbázisok, amelyek közvetlenül elérhetők bármely egyetemi számítógépről, illetve a könyvtárba beiratkozott olvasók számára proxy beállítással otthonról is. Bővebb információ.

Próbahozzáférés

A Tinta Könyvkiadó május 4-ig próbahozzáférés keretében megnyitja egyetemünk számára a SzóTudásTár magyar egynyelvű szótárat. A felületen a kiadó 11 nagyszótára érhető el (értelmező szótár, etimológiai szótár, idegen szavak szótára, szinonima szótár, ellentétes jelentésű szavak szótára, régi szavak szótára, magyarító szótár, rövidítések szótára, kiejtési szótár, szólás és közmondásszótár, összetételek listája). A kipróbálás itt érhető el. Az adatbázis közvetlenül elérhető bármely egyetemi számítógépről, illetve a könyvtárba beiratkozott olvasók számára proxy beállítással otthonról is.


KÉPGALÉRIÁK

Nemzetközi konferencia az Állam- és Jogtudományi Karon

Lányok Napja - különleges programokkal várták a lányokat az Informatikai Karon

International Food Day - gasztronómiai és kulturális fesztivál az Egyetem téren

A Balásházy János Gyakorlóiskola végzőseinek traktoros felvonulása


SPORT

Kosárlabda

A bennmaradás kiharcolása után a 11. hely a tét szombaton az Oláh Gábor utcán. A DEAC NB I/A. csoportos kosárlabdacsapata a Jászberényt fogadja 18 órától a középszakasz utolsó fordulójában.

Két meccset játszanak a hétvégén a kosaras lányok az amatőr bajnokság 10-18. helyéért. A csapat szombaton 18 órától a PEAC-Pécs-Pingvinek, majd vasárnap 11 órától a kozármislenyi PINKK SE otthonában lép pályára.

Labdarúgás

A Nyírbátori FC ellen igyekszik javítani a DEAC NB III-as labdarúgócsapata a hétvégén. A találkozó szombaton 17 órakor kezdődik a Dóczy utcai sportközpontban. A megye I-es DASE vasárnap 16:30-tól fogadja ugyanitt a Téglást, míg a megye II-es DEAC II idegenben, ám mégis Debrecenben lép pályára. Az együttes a Le Petit-DSC vendége lesz szombaton 16:30-tól az egyetem Böszörményi úti campusának pályáján.

Kézilabda

A közvetlen "üldöző" Ózd otthonában vendégszerepel az utolsó előtti fordulóban a DEAC NB I/B-s férfi kézilabdacsapata. A találkozó vasárnap 17 órakor kezdődik.


RÓLUNK ÍRTÁK

Élvonalban a Debreceni Egyetem kutatója (FM90 Campus Rádió)

Magyarország legkiválóbb kutatóit várja és támogatja a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Élvonal programja. Ebbe került be a Debreceni Egyetem egyik kutatása. A partimadarak szaporodásának több jellemzőjét vizsgálja a Debreceni Egyetem nemzetközi együttműködésben. A genetika tudománya segítségével például arra keresik a választ, hogy egyes populációknál, például a cankóknál, miért pusztulnak nagyobb arányban a hímek vagy éppen a nőstények. Részletek.

Otthon is elvégezhető ez a daganatdiagnosztika (Weborvos.hu)

A bélrendszer baktériumflórájának a mellrák kialakulásában játszott szerepét vizsgálja a Debreceni Egyetem MTA-DE Lendület Sejtmetabolizmus kutatócsoportja. Négyéves kutatómunka eredményeként a szakemberek olyan változásokat figyeltek meg emlődaganatos betegek bélflórájában, amelyek jelentős előrelépést jelenthetnek a betegség okának megértésében és a diagnosztizálásban. Részletek.

Micsoda elismerés a Debreceni Egyetemnek! (Civishir.hu)

A Debreceni Egyetem is felkerült a Times Higher Education legújabb, a legjobb felsőoktatási intézményeket rangsoroló nemzetközi listájára, amelyet többek között az oktatás minősége és a kutatómunka alapján állítottak össze. Részletek.

Bambusz és birka: a Debreceni Egyetemen újra megrendezték a nemzeti ételek napját - videóval (Debrecen TV)

A Debreceni Egyetem hallgatói önkormányzata már tizenharmadik alkalommal rendezte meg a Food Day elnevezésű programot. Ezen most húsz csapat képviseltette magát, többek között szíriaiak, brazilok és japánok. Részletek.

Egészen különleges ballagást tartott az egyik debreceni középiskola - fotó (Eduline.hu)

Különleges felvonulással búcsúztak a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolájának és Kollégiumának végzős diákjai. Több mint százan gördültek be énekelve, feldíszített traktorokon és pótkocsikon a kampuszra. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 15. szám | 2018. MÁJUS 3.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.