DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 14. SZÁM | 2018. ÁPRILIS 26.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 14. SZÁM | 2018. ÁPRILIS 26.

HÍREK

Borakadémia és új szakok

A karok, köznevelési intézmények, központi egységek belső költségvetése mellett egy új egyetemi kitüntetés, a Klebelsberg Kunó-díj alapításáról is döntött április 19-ei ülésén a Debreceni Egyetem Szenátusa. A tanácskozáson támogatták a családpedagógiai tanácsadó és a kulturális mediáció mesterképzési szakok indítását is.

A gyakorlatorientált mérnökképzésért

A Villamosenergetikai Kihelyezett Tanszék létrehozásával és a mérőlabor eszközfejlesztésével emeli magasabb szintre a duális képzést is magában foglaló együttműködését a TTK és az E.ON. Az erről szóló megállapodást hétfőn írták alá. A jövőben a cég szakemberei a képzési programok kialakításában is részt vehetnek.

Válasz a madarak szerelmi életére

Az egyetem vezeti azt a nemzetközi kutatást, amely az evolúcióbiológia terén hozhat jelentős eredményeket. Az Élvonal kiválósági pályázat keretében 229 millió forintból megvalósuló program nyitókonferenciáján tíz ország kutatói tanácskoztak. A tudósok a partimadarak szaporodásának ökológiai, demográfiai és genetikai jellemzőit vizsgálják.

Dupla jubileum a Kossuth Gyakorlóban

Gálaműsorral ünnepelte alapításának 65. és gyakorlóiskolai múltjának 60. évfordulóját az egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája szombaton. Az intézmény az elmúlt évtizedekben több átalakuláson esett át, de mindvégig magas szintű képzést nyújtott, diákjai sorra nyerik a rangos tanulmányi és sportversenyeket.

Új távlatok a debreceni jégkorongban

Jégkorong szakosztályt alapított a DEAC, újra lesz felnőtt, ERSTE ligás jégkorongcsapata a városnak - jelentették be kedden az egyetemen. Szóban már 10-15 játékossal megállapodtak, a vezetőedző személyét várhatóan májusban jelentik be. A DEAC 15 szakosztállyal az ország legnagyobb egyetemi sportklubja.


PROGRAMAJÁNLÓ

Nemzetközi kurzus az Egészségügyi Karon

Nemzetközi kurzust rendez magyar és külföldi hallgatói számára a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara "Non-profit szervezetek a szociális gazdaságban" címmel április 26. és május 3. között (Nyíregyháza, Sóstói u. 2-4.). A szociális munka és szociális gazdaság mesterképzés 2010 óta működik, különlegessége, hogy hét európai egyetem együttműködésében valósul meg, és közös diploma kiadásával zárul.

Világzenei Körkép

"Zenei utazás spanyol gitáron" címmel Bakos László gitárművész ad koncertet a Világzenei Körkép soron következő estjén a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda szervezésében április 26-án, csütörtökön 18 órai kezdettel a Nagyerdei Víztorony rendezvénytermében.

Előadás a jogi kar történetéről

"A régi és az új jogi kar az idők viharában - Bizonyosságok és bizonytalanságok" címmel Szabó Béla egyetemi tanár (Állam- és Jogtudományi Kar) tart előadást a KLTE Baráti Kör soron következő rendezvényén április 26-án, csütörtökön 17 órai kezdettel a Matematikai Épület M426 termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Universitas-Debrecen hangversenysorozat

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar szimfonikus zenekarának hangversenye április 26-án, csütörtökön 19 órakor kezdődik a Liszt teremben (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.). A műsorban Debussy és Haydn műveit hallhatja a közönség. Az előadáson közreműködnek a Zeneművészeti Kar szólistái. Vezényel: Bolyky Zoltán.

InterTalent UNIDEB

Hat szekcióban 7 ország 7 intézményéből érkező 80 hallgató vesz részt az InterTalent UNIDEB tehetséggondozó konferencián, amelyet 3. alkalommal rendez meg a Debreceni Egyetem fiatal kutatók számára április 27-én, pénteken 8:30-tól az MTA DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

GDPR a Debreceni Egyetemen

A májustól életbe lépő új, európai uniós Általános Adatvédelmi Rendeletről, a GDPR-ról tart tájékoztatót a Debreceni Egyetem április 27-én, pénteken 10 órától a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Orvosmuzsikusok találkozója

Az Ars Medica Pro Humanitate Hungarica, a Magyarországi Orvosmuzsikusok Egyesülete április 27-29. között Debrecenben tartja XXVII. Országos Találkozóját "Zenével a békéért" mottóval. Pénteken 19 órától a Debreceni Református Nagytemplomban, 28-29-én pedig a Zeneművészeti Kar Liszt termében adnak koncertet.

International Food Day

Idén 13. alkalommal rendezi meg a Hallgatói Önkormányzat külföldi hallgatóit tömörítő Kari Hallgatói Részönkormányzata, az International Student Union (ISU) gasztronómiai fesztiválját, az International Food Day-t a Debreceni Egyetemen április 27-én, pénteken 14 órától a Főépület előtti téren (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Párkapcsolati szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három királyfi három királylány mozgalom közös szervezésében "Érted? Értem! Asszertív kommunikáció" címmel Dobos Zita kommunikációs és PR-szakértő tart előadást május 2-án, szerdán 16 órától a Főépület, Aud. Max-ban (Debrecen Egyetem tér 1.).

Színes Science Café

"Hogyan érzékeljük a színeket? A szürke 500 árnyalata és ami mögötte van" címmel Csernoch László egyetemi tanár, az Élettani Intézet igazgatója, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese tart előadást május 2-án, szerdán 17 órától a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).

Konzervatóriumi Esték

A Zeneművészeti Kar hangversenysorozatában "Elfeledett dalok és táncok" címmel Liszt Ferenc énekhangra és zongorára írt műveiből összeállított koncertet hallhatnak az érdeklődők május 2-án, szerdán 19 órai kezdettel a Liszt teremben (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.). Közreműködik: Rajk Judit - alt és Borbély László - zongora.

Mini állásbörze a Műszaki Karon

A kiállító cégek és a hallgatók ismerkedhetnek egymással a Mini állásbörzén, május 3-án, csütörtökön 10 órától a Debreceni Egyetem Műszaki Karán (Debrecen, Ótemető u. 2-4.).

Amerikai népegészségügyi tapasztalatok

Hani Atrash egyetemi docens (Rollins School of Public Health, USA) tart előadást a Debreceni Egyetemen 2018. május 3-án, csütörtökön 12 órától a Kassai úti campus TEOKJ épületében "Monitoring of ethnic minorities health status: experiences with data driven health interventions among vulnerable ethnic groups in the United States" címmel.

Debreceni agráros évfolyamok találkozója

Valamennyi egykori hallgatója számára évfolyam-találkozót szervez a 150 éves agrárképzés ünnepén a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara május 4-5-én a Böszörményi úti campuson (Debrecen, Böszörményi út 138.).


Videók

FELHÍVÁSOK

Pályázat - Új Nemzeti Kiválóság Program

Megjelent az Új Nemzeti Kiválóság Program 2018/2019. tanévi pályázati dokumentációja. A pályázati felhívás, illetve a részletes leírás a kormány.hu oldalon érhető el. A pályázatok benyújtásával kapcsolatosan a Debreceni Egyetemre vonatkozó tudnivalók a https://unideb.hu/hu/palyazati-kiirasok oldalon olvashatók.

Pályázat alumni rendezvény szervezésére

A Debreceni Egyetem Fejlesztéséért Alapítvány pályázatot hirdet Alumni találkozó/konferencia /egyéb rendezvény szervezésére. A pályázaton indulhat az egyetem bármely kara, intézete, szervezeti egysége vagy karai, intézetei közösen, valamint a Debreceni Egyetem jogelőd intézményeiben végzett öregdiákokat összefogó szervezet, alapítvány, amely vállalja, hogy 2018-ban programot szervez az intézmény öregdiákjai számára. A támogatás maximális összege 200 ezer forint. A pályázat beadásának határideje: 2018. április 30. hétfő 12 óra. Bővebb információ.

L'ORÉAL-UNESCO Magyar Ösztöndíj a Nőkért és a Tudományért

Idén is meghirdeti ösztöndíjpályázatát a L'ORÉAL Magyarország és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság - a Szociális Innováció Alapítványa. Az ösztöndíj célja, hogy a fiatal tudós nőket és kutató szakembereket kiemelkedő és gyakorlatban alkalmazható tudományos eredmények elérésére serkentse, valamint ösztönözze és előmozdítsa a magyar nők helyzetét a tudományos és kutatói pályán, a legkülönbözőbb kutatási területeken. A pályaműveket - természettudományok, élettudományok, és anyagtudományok témakörben lehet benyújtani 2018. május 14-ig a L'ORÉAL-UNESCO Magyar Ösztöndíj Bizottság - Szociális Innováció Alapítvány a Kelet-Európai Térség Fejlesztéséért, 1537. Budapest Pf.: 453/27. címre. Bővebb információ.

Nyílt hét az UNIFIT-ben

A Debreceni Egyetem fitnesz központja, az Unifit Fitness &Gym Center nyílt hetet tart, így minden egyetemi polgár és hallgató díjmentesen próbálhatja ki a központ valamennyi szolgáltatását május 2-6. között (Debrecen, Nagyerdei park 12.). Bővebb információ.

Ingyenes hozzáférés

Próbaüzem keretében ingyenesen hozzáférhetőek lesznek a Debreceni Egyetemen május 5-ig a Proquest adatbázisok, amelyek közvetlenül elérhetők bármely egyetemi számítógépről, illetve a könyvtárba beiratkozott olvasók számára proxy beállítással otthonról is. Bővebb információ.

Próbahozzáférés

A Tinta Könyvkiadó május 4-ig próbahozzáférés keretében megnyitja egyetemünk számára a SzóTudásTár magyar egynyelvű szótárat. A felületen a kiadó 11 nagyszótára érhető el (értelmező szótár, etimológiai szótár, idegen szavak szótára, szinonima szótár, ellentétes jelentésű szavak szótára, régi szavak szótára, magyarító szótár, rövidítések szótára, kiejtési szótár, szólás és közmondásszótár, összetételek listája). A kipróbálás itt érhető el. Az adatbázis közvetlenül elérhető bármely egyetemi számítógépről, illetve a könyvtárba beiratkozott olvasók számára proxy beállítással otthonról is.


KÉPGALÉRIÁK

Az eredményes publikáláshoz adott tippeket az Ihrig Károly Doktori Iskola

Nemzeti agrárerdészeti napot tartottak a Böszörményi úti campuson

II. Schaeffler Gépészmérnöki Szakest a Műszaki Karon

XXV. Less Nándor Földrajzverseny az Élettudományi Épületben


SPORT

Kézilabda

Újabb péntek esti derbi vár a DEAC NB I/B-s férfi kézilabdacsapatára. Az együttes a Kecskemétet fogadja a hét utolsó munkanapján, 19 órától a DESOK-ban.

Kosárlabda

Két idegenben lejátszott mérkőzés után újra hazai pályán láthatjuk a DEAC férfi kosárlabdacsapatát. A legénység a MAFC ellen igyekszik begyűjteni a bajnoki pontokat szombaton 18 órától az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban.

Labdarúgás

Putnokra látogat a hosszú hétvégén a DEAC NB III-as focicsapata. Máté Péterék szombaton 16:30-tól lépnek pályára a harmadik helyen álló borsodiak otthonában. Idegenben, Hajdúhadházon játszik szombaton 16 órától a DASE megye I-es csapata, a Dóczy utcán pedig ezúttal a megye II-es alakulatnak szurkolhatunk. A DEAC II a Hajdúszovátot fogadja szombaton, szintén 16 órától.

Röplabda

Ismét hazai pályán szurkolhatunk a hétvégén a DEAC férfi röplabdázóinak, akik a bajnoki rájátszásban vasárnap 15 órától a Sümeget látják vendégül a DESOK-ban.

Floorball

A Kazincbarcikai Ördögök vendége lesz a hétvégén a DEAC floorballcsapata. A találkozó vasárnap 14 órakor kezdődik.

Futsal

Pénteken játszik férfi futsalcsapatunk. Elek Gergő tanítványai az egy hellyel - és egy pont lemaradással - mögöttük álló Ferencvároshoz látogatnak. A meccs 20:30-kor kezdődik a fővárosban.


RÓLUNK ÍRTÁK

Több ezren voltak kíváncsiak a Debreceni Egyetem Állásbörzéjére - videóval (Debrecen TV)

A fiatalok nyolcvan cég ajánlatai közül válogathattak. Emellett karrier-tanácsadás, ösztöndíj-lehetőségek, próba állásinterjúk várták az érdeklődőket az egyetem főépületében. Részletek.

A kelet-közép-európai autóipar gazdaságföldrajzi nézőpontból (M5 - Mindenki Akadémiája)

Molnár Ernő geográfus, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszékének adjunktusa tartott gazdaságföldrajzi előadást a Mindenki Akadémiájában. Részletek.

Szenzációs kutatás - megfejtették a csodaszarvas géntérképét (Somogyi Hírlap)

Kizárólagosan hazai erőforrásokból sikerült meghatározni a gímszarvas DNS-ének teljes szekvenciáját. Az állat örökítő információinak teljes leírását egy, a Kaposvári Egyetem Vadgazdálkodási Központjának bőszénfai telepén élt kapitális bikából vett mintából, tízéves munkával készítette el a Horn Péter és Orosz László akadémikusok által vezetett, a gödöllői Biotechnológiai Kutatóközpont, a Semmelweis és a Debreceni Egyetem szakembereiből álló kutatócsoport. Részletek.

A kiegyezésig nyúlik vissza a debreceni agrárképzés (Magro.hu)

1868-ban indult el Debrecenben a magyar nyelvű felsőfokú agrárképzés. A jubileumot évfolyam-találkozóval, konferenciával, a Tiszántúli Agrártudományi Napokkal ünnepli a Debreceni Egyetem agrárkara, amely a világ kétszáz legjobb képzőhelye között van. Cikkünk a különleges, korabeli képekkel felidézi a debreceni agrárképzés történetét. Részletek.

Nem képzelhető el fajvédelem az élőhelyek védelme nélkül - mondja a Pro Natura díjas professzor (FM90 Campus Rádió)

A vizes élőhelyeken él a leginkább veszélyeztetett fajok nagy része, ezért ezeknek a területeknek a megóvása kiemelten fontos feladata a hazai természetvédelemnek. Ha ugyanis fajok tűnnek el ezekről a helyekről, azt mi emberek is egészen biztosan megérezzük, még akkor is, ha ma még pontosan nem tudjuk megmondani, hogyan. Dévai György, a Hidrobiológiai Tanszék professor emeritusa, a vizek védelmére létrejött Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke nyilatkozott. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 14. szám | 2018. ÁPRILIS 26.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.