DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 13. SZÁM | 2018. ÁPRILIS 19.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 13. SZÁM | 2018. ÁPRILIS 19.

HÍREK

Egyetemi díjazottak a város napján

Debrecen Város Napja alkalmából díszpolgári címet adományozott a képviselőtestület Duffek Mihály és Édes István professzoroknak. Mohos Nagy Éva és Csiba László professzorok pedig Pro Urbe Díjat vehettek át Papp László polgármestertől a jeles évforduló alkalmából tartott ünnepi közgyűlésen a Kölcsey Központban.

Európai Egyetemi Játékokat rendezünk!

A Debreceni és a Miskolci Egyetem közösen rendezi meg az Európai Egyetemi Játékokat 2024-ben - jelentette be április 13-án Madridban az Európai Egyetemi Sportszövetség. 2024 nyarán 15 sportágban mérik össze tudásukat a több mint 40 ország 4-500 egyeteméről érkező versenyzők.

150 évet ünnepel az "Agrár"

1868-ban indult el Debrecenben a magyar nyelvű felsőfokú agrárképzés. A jubileumot egész éves programsorozattal, konferenciával, évfolyamtalálkozóval és a Tiszántúli Agrártudományi Napokkal ünnepli a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, amely ma már a világ kétszáz legjobb képzőhelye között van.

Az élesztőgombák titkait kutatják

A kereskedelmi forgalomban is kapható élesztőgombák, illetve klinikai "rokonaik" élettani, genetikai tulajdonságait, kórokozó képességét vizsgálták a Biotechnológiai és Mikrobiológiai Tanszék kutatói. A vizsgálatoknak nagy szerepük van a gombás megbetegedések okainak megértésében.

Parasportokkal ismerkedtek

Csörgőlabda és vakfoci - néhány órára a testnevelés szakos hallgatók is megtapasztalhatták, milyen érzés látássérültként sportolni. Az intézményben első alkalommal tartott érzékenyítő tréninget a következő félévben paravívással és -kosárbaldával bővítik. A szervezők szerint fontos, hogy a hallgatók tapasztalatot szerezzenek a parasportokról.


PROGRAMAJÁNLÓ

Gépészmérnöki szakest a Műszaki Karon

A Debreceni Egyetem Műszaki Kar Gépészmérnöki Tanszéke és a FAG Magyarország Ipari Kft. második alkalommal rendezi meg a Schaeffler Gépészmérnöki Szakestet április 19-én, csütörtökön 18 órai kezdettel a Műszaki Kar éttermében (Debrecen, Ótemető u. 2-4.).

Zenés Irodalmi Est

Zselenszky lép föl a Zenés Irodalmi Est soron következő előadásán a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda szervezésében április 19-én, csütörtökön 18 órai kezdettel a Nagyerdei Víztorony Rendezvénytermében.

Universitas-Debrecen hangversenysorozat

"Válogatás Robert Schumann és Liszt Ferenc műveiből" címmel Fejérvári Zoltán zongoraestjét hallhatják a komolyzene kedvelői április 19-én, csütörtökön 19 órától a Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

14. Nemzeti és nemzetközi lifelong learning konferencia

"A felsőoktatási lifelong learning társadalmi és gazdasági haszna: kutatás - fejlesztés - innováció" címmel rendez konferenciát az élethosszig tartó tanulás témakörében a Debreceni Egyetem április 19-én és 20-án a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Szenior Egyetem

"Jó koleszterin - rossz koleszterin" címmel Édes István, a Kardiológiai Intézet professzora tart előadást a Szenior Egyetemen április 20-án, pénteken 16 órától a Debreceni Egyetem Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Születésnapi gálaműsor a Kossuth-ban

Gálaműsorral ünnepli 65 éves fennállását és 60 éves gyakorlóiskolai múltját a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája április 21-én, szombaton 18 órától a Lovardában (Debrecen, Kassai út 26.).

Nemzetközi agrárerdészeti képzés

"International Agroforestry Training" címmel egész hetes nemzetközi agrárerdészeti képzést rendez április 22-28. között a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi, valamint Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara a Böszörményi úti campuson (Debrecen, Böszörményi út 138.). A nemzetközi eseményre 8 országból érkeznek vendégek: oktatók, hallgatók, kutatók, gazdálkodók és szakújságírók egyaránt.

Magyar agrárerdészeti nap

"Hungarian Agroforestry National Event" címmel magyar agrárerdészeti napot tart az Agrof-MM Erasmus+ európai projekt keretében a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi, valamint Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara április 23-án, hétfőn 10:30-tól a Böszörményi úti campus A épület Nagytanácstermében (Debrecen, Böszörményi út 138.).

Tudományos ülés

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Belgyógyászati Intézetének elmúlt 5 éves tevékenységét mutatják be tudományos tanácskozás keretében április 23-án, hétfőn 14 órától az MTA DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Doktori Workshop

A Debreceni Egyetem Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola Doktori Workshop-ot rendez a doktoranduszok, doktorjelöltek, fiatal és tapasztalt kutatók publikációs tevékenységének elősegítésére április 23-án, hétfőn 16 órától a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campus A épület, fsz. II. előadóban (Debrecen, Böszörményi út 138.).

Karriermenedzsment

"Az Ifjúsági Garancia Program lehetőségei" címmel Bánhalmi Sára (Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal) tart előadást a Hallgatói Karrierközpont szervezésében április 24-én, kedden 14 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Főépület, Aud.Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Világjáró Klub

Folytatódik a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság szervezésében a Világjáró Klub, amelyben ezúttal Szabó Gergely "A Szahara és népei" címmel tart előadást április 24-én, kedden 18 órától a Klinikai Központ Belgyógyászati Intézet A épület tantermében (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Komparatisztikai Műhely

A "Verskultúrák. A líraelmélet perspektívái" című kötet bemutatóját a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Komparatisztikai Műhely programjának keretében tartják április 25-én, szerdán 14 órától a Debreceni Egyetem Főépület, III. em. 303. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Tudományos ülés

A Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Tanszék elmúlt 5 éves tevékenységének bemutatására tudományos ülést rendez a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara április 25-én, szerdán 15 órától a Kenézy Villában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Párkapcsolati szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három királyfi három királylány mozgalom közös szervezésében "Változás és változtatás" címmel Pálfay Erzsébet mentálhigiénés szakember, karriertanácsadó tart előadást április 25-én, szerdán 16 órától a Főépület Aud.Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Könyvbemutató a Science Caféban

Memoárokból, saját gyerekkori emlékeiből és nagyapja festményeinek belső történeteiből írt regényt Stefan Hertmans. A "Háború és terpentin" az utóbbi évek egyik legnagyobb belgiumi és hollandiai könyvsikere, több rangos irodalmi díj nyertese, mára kortárs klasszikussá vált. Az íróval április 25-én, szerdán, a 17 órakor kezdődő Science Caféban találkozhatnak az olvasók a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).

Lányok napja a Debreceni Egyetemen

A Debreceni Egyetem Informatikai Kara és Műszaki Kara idén is csatlakozott az országos kezdeményezéshez, melynek célja, hogy informálja a lányokat a műszaki, technológiai, mérnöki és informatikai pályáról és szakmákról. A Műszaki Kar Ótemető utcai épületében április 26-án, csütörtökön 9 órától, az Informatikai Kar Kassai úti épületében 11 órától várják az érdeklődőket.

Dezső Virág a Zeneművészeti Karon

"A mozdulat zeneisége" címmel Dezső Virág Hollandiában élő előadóművész tart workshopot két turnusban április 26-án, csütörtökön 10 órától és 12:30-tól a Zeneművészeti Karon (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.) a Gulyás György Szakkollégium szervezésében.

Migrant Narratives and the City

A Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézete is vendégül látja a CEU szervezésében Budapesten rendezett "Migrant Narratives and the City" nemzetközi konferencia két plenáris előadóját április 26-án, csütörtökön 12:30 és 14 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Főépület, Stúdió 111-ben (Debrecen, Egyetem tér 1.). Az előadások nyelve angol.

Universitas-Debrecen hangversenysorozat

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar szimfonikus zenekarának hangversenye április 26-án, csütörtökön 19 órakor kezdődik a Liszt teremben (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.). A műsorban Debussy és Haydn műveit hallhatja a közönség. Az előadáson közreműködnek a Zeneművészeti Kar szólistái. Vezényel: Bolyky Zoltán.

Orvosmuzsikusok találkozója

Az Ars Medica Pro Humanitate Hungarica, a Magyarországi Orvosmuzsikusok Egyesülete április 27-29. között Debrecenben tartja XXVII. Országos találkozóját "Zenével a békéért" mottóval. Pénteken este 7 órától a Debreceni Református Nagytemplomban, 28-29-én pedig a Zeneművészeti Kar Liszt termében tartanak koncertet.


Videók

FELHÍVÁSOK

GDPR a Debreceni Egyetemen

A májustól életbe lépő új, európai uniós Általános Adatvédelmi Rendeletről, a GDPR-ról tart tájékoztatót április 27-én, pénteken 10 órától Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke és Osztopáni Krisztián adatvédelmi szakértő a Debreceni Egyetem dolgozóinak az Aulában (Debrecen, Egyetem tér 1.). Bővebb információ és jelentkezés.

Vége a látogatási tilalomnak

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában április 17-től, keddtől megszűnt az influenzajárvány miatt még február elején elrendelt részleges látogatási tilalom. A korlátozás a transzplantációs, az onkohaematológiai, a szülészeti és intenzív osztályokat, valamint a Gyermekgyógyászati Klinikát érintette. A Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban már március 19-én feloldották a látogatási tilalmat.

Pályázat - Új Nemzeti Kiválóság Program

Megjelent az Új Nemzeti Kiválóság Program 2018/2019. tanévi pályázati dokumentációja. A pályázati felhívás, illetve a részletes leírás a kormány.hu oldalon érhető el. A pályázatok benyújtásával kapcsolatosan a Debreceni Egyetemre vonatkozó tudnivalók elérhetők a https://unideb.hu/hu/palyazati-kiirasok oldalon.

Pályázat alumni rendezvény szervezésére

A Debreceni Egyetem Fejlesztéséért Alapítvány pályázatot hirdet Alumni találkozó/konferencia /egyéb rendezvény szervezésére. A pályázaton indulhat az egyetem bármely kara, intézete, szervezeti egysége vagy karai, intézetei közösen, valamint a Debreceni Egyetem jogelőd intézményeiben végzett öregdiákokat összefogó szervezet, alapítvány, amely vállalja, hogy 2018-ban programot szervez az intézmény öregdiákjai számára. A támogatás maximális összege 200 ezer forint. A pályázat beadásának határideje: 2018. április 30. hétfő 12 óra. Bővebb információ.

Ingyenes hozzáférés

Próbaüzem keretében ingyenesen hozzáférhetőek lesznek a Debreceni Egyetemen május 5-ig a Proquest adatbázisok, amelyek közvetlenül elérhetők bármely egyetemi számítógépről, illetve a könyvtárba beiratkozott olvasók számára proxy beállítással otthonról is. Bővebb információ.

Rövidített nyitvatartás

Április 21-én, szombaton a DEENK könyvtárai (kivéve Zeneművészeti Könyvtár) a munkanap áthelyezés miatt 8-14 óráig tartanak nyitva. Bővebb információ.


KÉPGALÉRIÁK

Állásbörze és Karriernap - több tucat kiállító várta az érdeklődőket a Díszudvaron

Tudományos konferencia a vizes élőhelyek biodiverzitásáról

150 éves az agrárképzés Debrecenben - archív fotók a korabeli oktatásról

A ZK gitárzenekarának hangversenye a Klasszikus Gitárzenekarok Fesztiválján


SPORT

Kézilabda

Nyíregyházán folytatják bajnoki szereplésüket a DEAC NB I/B-s férfi kézilabdázói péntek este. A találkozó 19 órakor kezdődik a Continental Arénában.

Kosárlabda

A DEAC férfi kosárlabdacsapata a Jászberény otthonában lép pályára az NB I/A alsóházi rájátszásában szombaton 18 órától. Jövő hét szerdán is egy idegenbeli meccs vár Berényi Sándor csapatára, a Sopron fogadja a mieinket 19 órától.

A női kosarasok hétvégén újra a Dunántúlon pattogtatnak. A Győr ellen pénteken 17 órakor, míg a ZTE vendégeként szombaton 10 órától játszanak a 10-18. helyért vívott küzdelemben.

Labdarúgás

Hazai fordulók következnek a felnőtt labdarúgó bajnokságokban. Az NB III-as csapat szombaton 16:30-tól fogadja a Cigándot. A megye I-es legénység vasárnap 16 órától a Hosszúpályival játszik, míg a megye II-esek szombaton 14:30-tól Földes legjobbjaival mérik össze tudásukat. Mindhárom mérkőzés a Dóczy utcai sporttelepen lesz.

Röplabda

Hazai pályán játszanak hétvégén a DEAC férfi röplabdázói is. Az együttes a pécsi PTE-PEAC csapatát látja vendégül vasárnap 16 órától a DESOK-ban.

Floorball

A Dunai Krokodilokhoz látogat szombaton a DEAC floorballcsapata a bajnokság 12. fordulójában. Az OB II-es találkozó 18 órakor kezdődik Érden.

Futsal

Újabb fontos meccs vár a férfi futsalcsapatra a rájátszás A-csoportjában. Az egyetemi legénység hétfőn 18 órától a Nyírgyulaj vendégeként igyekszik begyűjteni a három pontot.


RÓLUNK ÍRTÁK

EUSA: Debrecenben és Miskolcon lesz a 2024-es EEJ (Nemzeti Sport)

Debrecen és Miskolc rendezi 2024-ben az Európai Egyetemi Játékokat (EEJ) az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) pénteki, madridi döntése alapján. Részletek.

Digitális fogtechnikus alapképzést indítanának (Medicalonline.hu)

Európában egyedülálló, digitális fogtechnikus alapképzés indítását tervezi a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kara, amely idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját - jelentették be a 19. Debreceni Fogászati Napok sajtótájékoztatóján. Részletek.

Egyetemi tanácskozás a vizes élőhelyek védelmében (Haon.hu)

A Debreceni Egyetem Hidrobiológiai Tanszékének közreműködésével rendeztek konferenciát a vizes élőhelyek biodiverzitásáról az MTA DAB Székházban. Részletek.

Jubilál a debreceni agrárképzés (Magyar Mezőgazdaság)

Debrecenben indult az ország első magyar nyelvű felsőfokú agrárképzése 1868-ban. A jubileumot évfolyamtalálkozóval, konferenciával, a Tiszántúli Agrártudományi Napokkal ünnepli a Debreceni Egyetem agrárkara, amely ma már a világ kétszáz legjobb képzőhelye között van. Részletek.

A lányok körében népszerűsítik a férfias szakmákat Debrecenben (Dehir.hu)

A webdizájntól a szuperszámítógépekig az informatika számos izgalmas területébe nyerhetnek bepillantást azok a lányok, akik részt vesznek a Debreceni Egyetem Informatikai Karának április 26-ai rendezvényén, a Lányok Napján. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 13. szám | 2018. ÁPRILIS 19.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.