DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 12. SZÁM | 2018. ÁPRILIS 12.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 12. SZÁM | 2018. ÁPRILIS 12.

HÍREK

Felvételi: a DE a hazai élvonalban

Megőrizte vezető helyét a Debreceni Egyetem a hazai felsőoktatási intézmények között. Az országos átlagot meghaladva nőtt a jelentkezők száma. Több mint 2%-kal, 8804-re emelkedett azon diákok száma, akik első helyen jelölték meg az intézményt, egyébként pedig összesen 15 140-en jelentkeztek a szeptemberben induló képzésekre.

Round University Ranking 2018

Az 586. helyre rangsorolták a Debreceni Egyetemet a Round University Ranking 2018-as felsőoktatási világranglistáján. A listán a világ legjobb 1000 egyetemét értékelik 20 tényező alapján, 4 területen (oktatás, kutatás, nemzetközi mutatók, pénzügyi fenntarthatóság). A DE a nemzetközi mutatók terén érte el a legjobb eredményt.

Kancellári konferencia Debrecenben

A Debreceni Egyetemen tartották kétnapos tanácskozásukat a felsőoktatási intézmények kancellárjai és a minisztérium képviselői. Az ágazat előtt álló feladatokról beszélt előadásában Kósa Lajos miniszter, Lengyel Györgyi közigazgatási államtitkár és Palkovics László oktatásért felelős államtitkár.

Fejlődő sürgősségi ellátás

Gyorsabb és magasabb színvonalú sürgősségi ellátást remélnek az egyetem Sürgősségi Klinikájától, a jövőben pedig egykapus, egységes sürgősségi ellátást szeretnének megvalósítani - jelentették be a IV. Sürgősségi Orvostani Fórumon. A rendezvényre hazai egészségügyi intézményekből és a határon túlról csaknem 200 részvevő érkezett.

Új eljárással a burgonyavírus ellen

A Debreceni Egyetem AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetének Biotechnológiai Laboratóriumában olyan módszereket fejlesztettek ki, amelyekkel a vírusfertőzött burgonya-alapanyagokból nagy hatékonysággal lehet vírusmentes szaporítóanyagot előállítani. Az új módszer leírására benyújtották a nemzeti szabadalom igényt.


PROGRAMAJÁNLÓ

XIX. Debreceni Fogászati Napok

Idén is megrendezi hagyományos továbbképző konferenciáját, a Debreceni Fogászati Napokat az egyetem Fogorvostudományi Kara április 11-13. között a Kölcsey Konferencia Központban (Debrecen, Hunyadi u. 1-3.).

Konzervatóriumi Esték

A Zeneművészeti Kar hangversenysorozatában szaxofon-zongorakoncertet hallhatnak az érdeklődők Puskás Levente - szaxofon, Váradi Judit - zongora közreműködésével április 12-én, csütörtökön 19 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Gitárzenekari Fesztivál

Ebben az évben április 13-14-én rendezi Klasszikus Gitárzenekari Fesztiválját a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. A program április 13-án, pénteken 19 órakor a kar gitárzenekarának hangversenyével kezdődik a Liszt teremben (Nagyerdei krt. 82.), ahol április 14-én, szombaton a vendégzenekarok mutatkoznak be 10 és 14 órától. A rendezvény szombaton 18 órakor záróhangversennyel ér véget.

Grafikai tárlat

"Részeredmény" címmel Éles Bulcsú grafikusművész alkotásaiból nyílik kiállítás a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda szervezésében április 14-én, szombaton 15 órakor az Élettudományi Galériában (Debrecen, Egyetem tér 1.)

Képzőművészeti kiállítás

"Télből a tavaszba" címmel Pincse Ilona festő alkotásaiból nyílik kiállítás a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda szervezésében április 15-én, vasárnap 11 órakor az Elméleti Galériában (Debrecen, Nagyerdei krt 98.).

II. Debreceni Szaxofon Verseny

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara, valamint a Jövő Művészetéért Alapítvány országos versenyt tart a magyar zenei felsőfokú oktatási intézmények szaxofon szakos hallgatói, illetve a zeneművészeti szakközépiskolák tanulói részére április 17-én, kedden 11 órai kezdettel a Zeneművészeti Karon (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Szakmai konferencia

"A debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Intézet elmúlt 5 éve" címmel tudományos ülést rendez a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara április 17-én, kedden 15 órától a DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Mentálhigiénés Filmklub

A "T2 Trainspotting" című angol filmdrámát láthatja a közönség a Mentálhigiénés Filmklub soron következő előadásán április 17-én, kedden 18 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Főépület, Aud.Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.). A film után beszélgetés Juhász Béla Szilárd mentálhigiénikus, addiktológussal.

Állásbörze és Karriernap 2018

Csaknem 80 kiállító részvételével idén is megrendezi a hagyományos Állásbörzét és Karriernapot a Debreceni Egyetem április 18-án, szerdán 9 órától a Főépületben (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Sikeres alumni - alumni sikerek

Sikeres műsorvezető, cégvezető, igazgató - az egyetem egykori hallgatói lesznek vendégei a Debreceni Egyetem "Sikeres alumni - alumni sikerek" elnevezésű kerekasztal-beszélgetésének április 18-án, szerdán 11 órától a Főépület 2. emelet, Karácsony Sándor teremben (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Szakmai tanácskozás a GYGYK-n

"A szociális hivatás múltja, jelene és lehetséges jövője" címmel rendez tudományos konferenciát a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar Szociálpedagógia Tanszéke április 18-án, szerdán 10 órától az Új kollégium Dísztermében (Hajdúböszörmény, Désány István u. 1-9.).

Hang-játék-zene

"Ez aztán ütős!" címmel a SONUS ütőhangszeres együttes koncertjével folytatódik a Zeneművészeti Kar ismeretterjesztő hangversenysorozata április 18-án, szerdán 13:30-tól a Liszt teremben (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Párkapcsolati szabadegyetem

"Három királyfi a kívánt gyermekekért" címmel Vigh József, a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom operatív vezetője tart előadást a Párkapcsolati Szabadegyetemen április 18-án, szerdán 16 órától a Debreceni Egyetem Főépület, Aud. Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Science Café

"Internet az egészség szolgálatában" címmel Kósa Karolina, a Népegészségügyi Kar dékánja, a Magatartástudományi Intézet igazgatója tart előadást a Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő sorozatában április 18-án, szerdán 17 órától a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).

Universitas- Debrecen hangversenysorozat

"Válogatás Robert Schumann és Liszt Ferenc műveiből" címmel Fejérvári Zoltán zongoraestjét hallhatják a komolyzene kedvelői április 19-én, csütörtökön 19 órától a Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Szenior Egyetem

"Jó koleszterin - rossz koleszterin" címmel Édes István, a Kardiológiai Intézet professzora tart előadást a Szenior Egyetemen április 20-án, pénteken 16 órától a Debreceni Egyetem Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).


Videók

FELHÍVÁSOK

Pályázat - Új Nemzeti Kiválóság Program

Megjelent az Új Nemzeti Kiválóság Program 2018/2019. tanévi pályázati dokumentációja. A pályázati felhívás, illetve a részletes leírás a kormány.hu oldalon érhető el. A pályázatok benyújtásával kapcsolatosan a Debreceni Egyetemre vonatkozó tudnivalók hamarosan elérhetők a https://unideb.hu/hu/palyazati-kiirasok oldalon.

Pályázat alumni rendezvény szervezésére

A Debreceni Egyetem Fejlesztéséért Alapítvány pályázatot hirdet Alumni találkozó/konferencia /egyéb rendezvény szervezésére. A pályázaton indulhat az egyetem bármely kara, intézete, szervezeti egysége vagy karai, intézetei közösen, valamint a Debreceni Egyetem jogelőd intézményeiben végzett öregdiákokat összefogó szervezet, alapítvány, amely vállalja, hogy 2018-ban programot szervez az intézmény öregdiákjai számára. A támogatás maximális összege 200 ezer forint. A pályázat beadásának határideje: 2018. április 30. hétfő 12 óra. Bővebb információ.

Fizessen UniPass-kártyával!

Már fizetőeszközként is használható az egyetemi kártya. Az a kártyatulajdonos, aki április 15-ig legalább 5 ezer forintot helyez el az UniPass-on, akár Campus Fesztivál-bérletet, konditerem-belépőt is nyerhet. Bővebb információ.

Vége a tilalomnak a Kenézyben

Az influenza figyelőszolgálat legfrissebb jelentései alapján Hajdú-Bihar megyében tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban már feloldották a látogatási tilalmat. A Klinikai Központban továbbra is érvényben van a részleges látogatási tilalom. Az intézkedés érinti a transzplantációs, onkohaematológiai, szülészeti és intenzív osztályokat, valamint a Gyermekgyógyászati Klinikát.

Ingyenes hozzáférés

Próbaüzem keretében ingyenesen hozzáférhetőek lesznek a Debreceni Egyetemen május 5-ig a Proquest adatbázisok, amelyek közvetlenül elérhetők bármely egyetemi számítógépről, illetve a könyvtárba beiratkozott olvasók számára proxy beállítással otthonról is. Bővebb információ.


KÉPGALÉRIÁK

Kancellári konferencia - az egyetemek gazdasági vezetői találkoztak

18. Informatikai Szakmai Napok az Informatikai Karon

A Márton Áron Szakkollégium doktorandusz vándorkonferenciája

Semaine Francaise - kiállításmegnyitóval kezdődött a Francia Hét


SPORT

Futsal

Az aranyra esélyes Berettyóújfalu otthonában elszenvedett fiaskó után a Dunaújvárost látja vendégül a DEAC férfi futsalcsapata az élvonal rájátszásában. A Dunaferr elleni meccs pénteken 18 órakor kezdődik a DESOK-ban.

Kosárlabda

Nincs megállás, a hétközi derbi után újabb meccset játszik a DEAC férfi kosárlabdacsapata az NB I/A-ban. Bognárék a MAFC vendégeként, a fővárosban lépnek pályára szombaton 18 órakor.

Vasárnap szurkolhatunk a lányoknak is. A DEAC DSI a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia csapatát látja vendégül 14 órától az Amatőr Bajnokság rájátszásában. A 10-18. helyért vívott meccs a Debreceni Egyetem Kossuth Gyakorló Csengő utcai sportcsarnokában lesz.

Labdarúgás

A DEAC mindhárom felnőtt labdarúgócsapata idegenbe készül szombaton. Az NB III-asok Tiszaújvárosban lépnek pályára 16 órakor, a megye I-es együttes 15:30-kor a Berettyóújfalu, míg a megye II-es csapat a Konyár vendége lesz ugyanebben az időpontban szombaton.

Kézilabda

Napra pontosan egy hónap után újra pályán a férfi kézilabdacsapat az OB I/B-ben. Bíróék a listavezető Mezőkövesdi KC-vel néznek farkasszemet szombaton 18 órától a DESOK-ban.

Röplabda

Sümegre látogatnak vasárnap Fodor Antal röplabdázó tanítványai. A srácok 15 órától játszanak az NB I. rájátszásának meccsén, a 9-11. helyért.

Floorball

Az OB II. harmadik helyén álló DEAC az ötödik Lizards Floorball Team együttesét fogadja szombaton 17 órától a Böszörményi úti campus tornacsarnokában.


RÓLUNK ÍRTÁK

Felvételi: a második legnépszerűbb hazai egyetem a debreceni (Dehir.hu)

Megőrizte vidéki vezető helyét a Debreceni Egyetem a hazai felsőoktatási intézmények között. Az országos adatokat túlszárnyalva idén tovább nőtt a Debrecenbe jelentkezők száma. Az intézményt csak az ELTE előzi meg. Részletek.

Korszerűbb radiológia, rövidebb várólisták Debrecenben (Haon.hu)

A Debreceni Egyetem 2018. április 1-től visszavette a 2003-ban kiszervezett radiológia szolgáltatást. Az intézmény célja, hogy az egyetemi szakembergárdával és infrastruktúrával a betegek az eddigieknél is jobb diagnosztikai radiológiai ellátást kapjanak, emellett a kutatási és tudományos feladatokat is a legmagasabb színvonalon végezhesse az intézmény e speciális és kulcsfontosságú területen, immáron ismét saját üzemeltetésben. Részletek.

Informatikai Szakmai Napok a Debreceni Egyetemen (ComputerWorld)

Két napon át 25 kiállító és 51 előadás várja az érdeklődőket a 18. Informatikai Szakmai Napokon a Debreceni Egyetem Informatikai Karán. Részletek.

A Campus Fesztivál szervezői is csatlakoztak Tőzsér Dani akciójához (Hajdupress.hu)

A Campus Fesztivál szervezői egymillió forintot adományoznak a Debreceni Egyetem Gyermekklinikájának, amennyiben teltház lesz szombaton a Debrecen-Ferencváros mérkőzésen a Nagyerdei Stadionban. Részletek.

A Debreceni Egyetemen tartotta osztályalakuló üléseit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (FM90 Campus Rádió)

Vetőmagot adományoznak a hajdú-bihari gazdák a kárpátaljai termelőknek. A 1358-as adományvonal hívásával bárki hozzájárulhat ahhoz, hogy az adomány minél több területre eljusson - jelentették be a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara osztályalakuló ülésein a Debreceni Egyetemen. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 12. szám | 2018. ÁPRILIS 12.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.