DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 11. SZÁM | 2018. ÁPRILIS 5.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 11. SZÁM | 2018. ÁPRILIS 5.

HÍREK

Újabb együttműködés a Richterrel

Március 29-én megújította több mint egy évtizedes tudományos, kutatás-fejlesztési és oktatási együttműködését a Debreceni Egyetem és a Richter Gedeon Nyrt. A cégnek fontos szerepe van a Debreceni Egyetem Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ projektjében is.

Tehetséggondozás felsőfokon

Második alkalommal nyerte el a Debreceni Egyetem az Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet, amelyet ismét három évig használhat az intézmény tehetséggondozó programja, a DETEP. Az elismerést jelentő oklevelet a Debreceni Egyetem Tehetségtanácsa nevében Mándy Zsuzsa, a Tudományos Igazgatóság munkatársa vette át a budapesti ünnepségen, március 23-án.

Felújítják a hallgatói bútorokat

Várhatóan a nyár végére teljesen felújítják a Debreceni Egyetem Főépületének hallgatói bútorait. A munkálatokra 14 millió forintot különítettek el az intézmény költségvetésből. A mintegy 300 darab, csaknem 50 éves bútor – 100 asztal és 200 pad felújítása 2017 októberében kezdődött.

Bezárt világ

Egyre több autistát diagnosztizálnak. A Kenézy Kórház Gyermekpszichiátriai Osztályán például évente mintegy 50 új esettel találkoznak, kétszer annyival, mint 15 éve. Április 2-án, az Autizmus Világnapján az autizmussal élők nehézségeire hívják fel a figyelmet.

A MOB vezetői a SET-ben

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Fábián László, a szervezet sportigazgatója pénteken látogatott a Debreceni Egyetem Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központjába, ahol a jövőbeli tervekről, többek között a sportdiagnosztikai mérések egységesítéséről, és debreceni edzőtáborok szervezéséről is szó esett.


PROGRAMAJÁNLÓ

Sürgősségi Orvostani Fórum

Idén 4. alkalommal rendezi meg Tudományos Kongresszusát és Továbbképző Tanfolyamát a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság és az Országos Mentőszolgálat április 6-án és 7-én a Kölcsey Központban (Debrecen, Hunyadi utca 1-3.).

PhD konferencia

Idén a Debreceni Egyetem ad otthont a Márton Áron Szakkollégiumok konferenciájának, amelyen 89 határon túli doktorandusz hallgató számolhat be tudományos eredményeiről. A rendezvény megnyitója április 6-án, pénteken 9 órakor kezdődik a Főépület XII. tantermében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Szenior egyetem

"A kínai császár harangja - avagy hol kezdődik a zene hatalma" címmel Duffek Mihály egyetemi tanár tart előadást a Szenior Egyetemen április 6-án, pénteken 16 órától a Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Konzervatóriumi Esték

A Zeneművészeti Kar hangversenysorozatában Munkácsi Dóra és Dordos Nagy Kinga zongoraművészek közreműködésével négykezes zongoraestet hallhatnak az érdeklődők április 8-án, vasárnap 19 órától a Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Költészet napi felolvasóest a DEENK-ben

"Meglepetés e költemény…" címmel a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár munkatársai - a Magyar Költészet Napjához közeledve - felolvasó-szavaló esten idézik meg a magyar költőgéniuszokat április 9-én, hétfőn 17 órai kezdettel a DEENK Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár tárgyalójában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Francia Hét

"Semaine Francaise" elnevezéssel tart egész hetes programsorozatot tart április 9-13. között a Bölcsészettudományi Kar Francia Tanszéke. A rendezvény kiállítás-megnyitóval kezdődik április 10-én, kedden 14 órakor az Egyetemi és Nemzeti Könyvtárban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Karriermendzsment

"EU-karrier - uniós állások és tippek a versenyvizsgához" címmel Czeti András, a brüsszeli Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének munkatársa tart előadást a Hallgatói Karrierközpont szervezésében április 10-én, kedden 14 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Főépület, Aud.Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Lélekmelengető a DEENK-ben

"EU-karrier - uniós állások és tippek a versenyvizsgához" címmel Czeti András, a brüsszeli Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének munkatársa tart előadást a Hallgatói Karrierközpont szervezésében április 10-én, kedden 14 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Főépület, Aud.Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Karriermendzsment

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárában folytatódik a „Lélekmelengető” koncertsorozat, ezúttal a közelgő Magyar Költészet Napjához kapcsolódva. Április 10-én, kedden 17 órától a DEENK Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár előterében (Debrecen, Egyetem tér 1.) várják a zenekedvelő közönséget.

Világjáró klub

Folytatódik a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság szervezésében a Világjáró Klub, amelyben ezúttal Kubassek János "Az 56-os forradalom menekült magyar tudósai öt világrészen" címmel tart előadást április 10-én, kedden 18 órától a Klinikai Központ Belgyógyászati Intézet "A" épület tantermében (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Mentálhigiénés Filmklub

Az "Egy kisebb Isten gyermekei" című, 1986-ban forgatott amerikai filmdrámát láthatja a közönség a Mentálhigiénés Filmklub soron következő előadásán az egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ szervezésében április 10-én, kedden 18 órai kezdettel a Főépület Aud.Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.). A vetítés után beszélgetés Mosoni Kriszta jelnyelv oktatóval.

Hang-játék-zene

"Ez aztán ütős!" címmel a SONUS ütőhangszeres együttes koncertjével folytatódik a Zeneművészeti Kar ismeretterjesztő hangversenysorozata. Április 11-én, szerdán két alkalommal, 13:30-tól és 14:45-től is bemutatkozik az együttes a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Tudományos tanácskozás

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara az Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Tanszék közreműködésével tudományos ülést rendez április 11-én, szerdán 14 órai kezdettel a Kenézy-villa Tudományos Konferencia Központjában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Komparatisztikai Műhely

"Az animációs film és a nyomtatott szöveg jelentésalkotó folyamatai (Módszertani reflexiók Madách Imre Az ember tragédiája című művének tanításához)" címmel Kovács Szilvia tart előadást a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet szervezésében április 11-én, szerdán 14 órától a Debreceni Egyetem Főépület, III. em. 303. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Párkapcsolati szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három királyfi három királylány mozgalom közös szervezésében "Zsák a foltját?" címmel a párkapcsolati összeillésről Janovicz Andrea pszichológus, párkapcsolati tanácsadó tart előadást április 11-én, szerdán 16 órától a Főépület Aud.Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Tudományos nap az ÁJK-n

Két témakörben is tudományos tanácskozást rendez a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának Praetor Szakkollégiuma az MTA-DE Közszolgáltatási Kutatócsoporttal közösen április 12-én, csütörtökön 9 órától az ÁJK Kassai úti campusán (Debrecen, Kassai út 26.).

Tudományos nap az ÁJK-n

Két témakörben is tudományos tanácskozást rendez a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának Praetor Szakkollégiuma az MTA-DE Közszolgáltatási Kutatócsoporttal közösen április 12-én, csütörtökön 9 órától az ÁJK Kassai úti campusán (Debrecen, Kassai út 26.).

A biodiverzitásról másképp 3.

"A víz: áldás és/vagy átok - gondoljuk újra" címmel, "A víz az élet bölcsője - vigyázzunk teremtő sokféleségére!" mottóval rendez szakmai tanácskozást a Debreceni Egyetem közreműködésével az MTA Környezettudományi Elnöki Bizottság április 12-én, csütörtökön 9:30-tól a DAB Székházban (Debrecen Thomas Mann u. 49.).

Konzervatóriumi Esték

A Zeneművészeti Kar hangversenysorozatában szaxofon-zongorakoncertet hallhatnak az érdeklődők Puskás Levente - szaxofon, Váradi Judit - zongora közreműködésével április 12-én, csütörtökön 19 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).


FELHÍVÁSOK

Fizetőeszköz lehet az UniPass!

Már fizetőeszközként is használható az egyetemi kártya. Az a kártyatulajdonos, aki április 15-ig legalább 5 ezer forintot helyez el az UniPass-on, akár Campus Fesztivál-bérletet, konditerem-belépőt is nyerhet. Bővebb információ.

Vége a tilalomnak a Kenézyben

Az influenza figyelőszolgálat legfrissebb jelentései alapján Hajdú-Bihar megyében tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma, ezért március 19-től, hétfőtől a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház teljes területén feloldották a február 13-tól érvényes látogatási tilalmat. A Klinikai Központban továbbra is érvényben van a részleges látogatási tilalom. A még február elején elrendelt intézkedés érinti a transzplantációs, onkohaematológiai, szülészeti és intenzív osztályokat, valamint a Gyermekgyógyászati Klinikát.

Ingyenes hozzáférés

Próbaüzem keretében ingyenesen hozzáférhetőek lesznek a Debreceni Egyetemen május 5-ig a Proquest adatbázisok, amelyek közvetlenül elérhetők bármely egyetemi számítógépről, illetve a könyvtárba beiratkozott olvasók számára proxy beállítással otthonról is. Bővebb információ.


KÉPGALÉRIÁK

Folytatja a közös munkát az egyetem és a Richter Gedeon Nyrt.

Gyakornoki Fórumot rendeztek a Böszörményi úti campuson

A Magyar Olimpiai Bizottság vezetőinek látogatása a SET Központban

Lego robot verseny az egyetem Kossuth Gyakorlójában


SPORT

Labdarúgás

Öt napon belül két fontos bajnokit is játszik a DEAC NB III-as labdarúgócsapata. Sáfár László együttese előbb szombaton 16 órától a Salgótarján vendége lesz, majd egy kétszer is elhalasztott, hétközi találkozó következik. Jövő hét szerdán 16 órakor a Füzesgyarmat lesz a debreceniek ellenfele a Dóczy utcai sporttelepen.

A megye I-es DASE Derecskén igyekszik gyarapítani pontjai számát szombaton 15 órától, míg a megye II-es DEAC II ugyanebben az időpontban Komádiba látogat.

Kosárlabda

A DEAC DSI a Női Amatőr Bajnokság 10-18. helyéért játszik az ünnepi hosszú hétvégén. A kosaras lányok szombaton 15 órától a PINKK együttesét fogadják a Kossuth Gyakorló Csengő utcai sportcsarnokában.

Élvonalbeli férficsapatunkra is fontos meccs vár, Molnárék jövő szerdán 18 órától a ZTE együttesét látják vendégül az Oláh Gábor utcán.

Röplabda

Röplabdacsapataink közül ezúttal a lányok lépnek pályára a bajnoki rájátszásban. Kuszkó Zsolt tanítványai szombaton 11:30-tól a Hercules SE otthonában, a fővárosban vendégszerepelnek.


RÓLUNK ÍRTÁK

Átadták a Richter molekuláris biológiai laboratóriumát Debrecenben (Hirado.hu)

A debreceni laboravatást megelőzően megújította több mint egy évtizedes tudományos, kutatás-fejlesztési és oktatási együttműködését a Debreceni Egyetem és a Richter Gedeon Nyrt. Részletek.

Egyetemi kvíz: mindent tudtok a Debreceni Egyetemről? (Eduline.hu)

Ismeritek a Debreceni Egyetem történetét? Tudjátok, hogy milyen eseményeket tartottak a főépület díszudvarában? Vagy hogy kik tanultak Debrecenben? Ezzel a kvízzel tesztelhetitek ismereteiteket. Részletek.

Egyre több az anorexiás gyerek (FM90 Campus Rádió)

Tíz-tizenöt éve egy anorexiás gyereket kezeltek évente a debreceni Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztályán. Most havonta kerül be egy-két gyerek ezzel a betegséggel. Korábban igen ritka mentális zavarnak számított, ma már azonban a fiatalok 1-4 százalékát sújtja, főként a 14-17 éves nőket. Van azonban remény: a betegség gyógyítható. Ebben végez a mi régiónkban egyedülálló munkát az osztály. Részletek.

Korszerű diagnosztikai műszert kapott a Kenézy kórház (Weborvos.hu)

Diagnosztikai eszközt adott korlátlan használatra a Kenézy Gyula Egyetemi Kórháznak a TEST-VÉR Egészségpénztár. A berendezés alkalmazásával célzottan, gyorsabban és eredményesebben gyógyíthatók a betegek, csökkenthető a vérfelhasználás. Részletek.

Hasznos rendezvény volt Debrecenben: minden, ami gyakorlat (Hajdupress.hu)

A hallgatók az aktuális gyakornoki lehetőségekkel ismerkedtek, az oktatók és a fogadó cégek pedig a képzéssel kapcsolatos fejlesztési elképzeléseiket vitatták meg a Debreceni Egyetem Böszörmény úti campusán tartott rendezvényen. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 11. szám | 2018. ÁPRILIS 5.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.