DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 10. SZÁM | 2018. MÁRCIUS 29.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 10. SZÁM | 2018. MÁRCIUS 29.

HÍREK

Kortalan kapcsolat – ez az Alumni!

Átlépte a húszezret, és folyamatosan emelkedik a Debreceni Egyetem regisztrált alumni tagjainak száma. Az Alumni Központ célja, hogy az egykori hallgatók évek múltán is élő, aktív kapcsolatban maradjanak az Alma materrel. A központ 2011 óta működik szenátusi jóváhagyással, szervezett formában a Debreceni Egyetemen.

Tapasztalatcsere a tanárképzésről

Közös tanácskozásra invitálta a tágabb régió oktatási intézményeinek vezetőit az egyetem Tanárképzési Központja. A március 21-i fórum központi témája az osztatlan tanárképzésben részt vevő hallgatók szeptemberben kezdődő egyéves iskolai gyakorlata volt. A rendezvényen több mint 50 általános és középiskola vezetője vett részt.

A reumatológia határterületei

A korszerű 3D-s ortopédiai módszerek, a sejtterápia, az olimpikonok speciális ellátásának szempontjai, valamint az idősgyógyászat aktualitásai is szóba kerültek a 7. Debreceni Reumatológiai Oktatási Program konferencián, a Debreceni Egyetem interdiszciplináris fórumán március 23-án és 24-én a Kölcsey Központban.

Díjazott nyíregyházi kutató

Az öntözéses gazdálkodás lehetőségeiről és korlátairól írt pályázatával elnyerte a Bognár József Közgazdaság-kutató Alapítvány díját a Debreceni Egyetem AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetének tudományos segédmunkatársa, Aranyos Tibor. Az elismerést a víz világnapja alkalmából rendezett éves konferencián vette át a nyíregyházi kutató az MTA Székházban.

A könnyűzenei oktatásról tanácskoztak

Minikonferencián egyeztették az eddigi képzési tapasztalatokat a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán. Az ország több pontjáról érkezett szakemberek a Füredi úti Könnyűzenei Képzési Központot is megtekintették. Az egyetem és a Kőbányai Zenei Stúdió első közös könnyűzenei kurzusára csaknem harminc hallgatót vettek fel.


PROGRAMAJÁNLÓ

Világzenei Körkép

"Best of Arco Nobile" címmel az Arco Nobile vonósnégyes ad koncertet a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében március 29-én, csütörtökön 18 órai kezdettel a Nagyerdei Víztorony Rendezvénytermében.

Könyvbemutató

A DAB Klubban Csiba László "Akit a Nagy Víz elsodort" című új novelláskönyvének kötetbemutató felolvasószínházi estje április 4-én, szerdán 16:30-kor kezdődik a Klinikai Központ In Vitro Diagnosztikai Tömb előadótermében (Debrecen, Nagyerdei krt. 98).

Lovasterápia a Science Caféban

A neuro- és pszicholingvisztikai zavarok rehabilitációjában alkalmazott lovesterápiáról tart előadást Schéder Veronika, a Gyógypedagógiai Intézet főiskolai docense a Science Caféban április 4-én, szerdán 17 órától a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltban (Debrecen, Csapó u. 30.).

Sürgősségi Orvostani Fórum

Negyedik alkalommal rendezi meg közösen Tudományos Kongresszusát és Továbbképző Tanfolyamát a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság és az Országos Mentőszolgálat április 6-án és 7-én a Kölcsey Központban (Debrecen, Hunyadi utca 1-3.).

Szenior egyetem

"A kínai császár harangja - avagy hol kezdődik a zene hatalma" címmel Duffek Mihály egyetemi tanár tart előadást a Szenior Egyetemen április 6-án, pénteken 16 órától a Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Konzervatóriumi Esték

A Zeneművészeti Kar hangversenysorozatában Munkácsi Dóra és Dordos Nagy Kinga zongoraművészek közreműködésével négykezes zongoraestet hallhatnak az érdeklődők április 8-án, vasárnap 19 órától a Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).


FELHÍVÁSOK

Vége a tilalomnak a Kenézyben

Az influenza figyelőszolgálat legfrissebb jelentései alapján Hajdú-Bihar megyében tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma, ezért március 19-től, hétfőtől a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház teljes területén feloldották a február 13-tól érvényes látogatási tilalmat. A Klinikai Központban továbbra is érvényben van a részleges látogatási tilalom. A még február elején elrendelt intézkedés érinti a transzplantációs, onkohaematológiai, szülészeti és intenzív osztályokat, valamint a Gyermekgyógyászati Klinikát.

Fizessen UniPass-kártyával!

Már fizetőeszközként is használható az egyetemi kártya. Az a kártyatulajdonos, aki április 15-ig legalább 5 ezer forintot helyez el az UniPass-on, akár Campus Fesztivál-bérletet, konditerem-belépőt is nyerhet. Bővebb információ.

Szünnap a könyvtárban

Március 30-tól április 2-ig (péntektől hétfőig) zárva tartanak a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár egységei. A részletes nyitvatartási rendről a DEENK weboldalán olvasható. Bővebb információ.

Ingyenes hozzáférés

Próbaüzem keretében ingyenesen hozzáférhetőek lesznek a Debreceni Egyetemen május 5-ig a Proquest adatbázisok, amelyek közvetlenül elérhetők bármely egyetemi számítógépről, illetve a könyvtárba beiratkozott olvasók számára proxy beállítással otthonról is. Bővebb információ.


KÉPGALÉRIÁK

Debreceni Reumatológiai Oktatási Program - kongresszus a Kölcsey Központban

Szűcs Edit dékán előadása a mérnökképzésről a Tudósiskolában

Álláskeresés a gyakorlatban - Márkus Edina karriermenedzsment előadása

Szerelmes tavasz - Francesca Provvisionato és Böszörményi Judit hangversenye


SPORT

Labdarúgás

Öt napon belül két fontos bajnokit is játszik a DEAC NB III-as labdarúgócsapata. Sáfár László együttese előbb szombaton 16 órától a Salgótarján vendége lesz, majd egy kétszer is elhalasztott, hétközi találkozó következik. Jövő hét szerdán 16 órakor a Füzesgyarmat lesz a debreceniek ellenfele a Dóczy utcai sporttelepen.

A megye I-es DASE Derecskén igyekszik gyarapítani pontjai számát szombaton 15 órától, míg a megye II-es DEAC II ugyanebben az időpontban Komádiba látogat.

Kosárlabda

A DEAC DSI a Női Amatőr Bajnokság 10-18. helyéért játszik az ünnepi hosszú hétvégén. A kosaras lányok szombaton 15 órától a PINKK együttesét fogadják a Kossuth Gyakorló Csengő utcai sportcsarnokában.

Élvonalbeli férficsapatunkra is fontos meccs vár, Molnárék jövő szerdán 18 órától a ZTE együttesét látják vendégül az Oláh Gábor utcán.

Röplabda

Röplabdacsapataink közül ezúttal a lányok lépnek pályára a bajnoki rájátszásban. Kuszkó Zsolt tanítványai szombaton 11:30-tól a Hercules SE otthonában, a fővárosban vendégszerepelnek.


RÓLUNK ÍRTÁK

A 4. ipari forradalom az oktatást is átalakítja Debrecenben (Haon.hu)

Ma már nem csupán mérnökökre, hanem robotprogramozókra és mérnökinformatikusokra is szükség van. Részletek.

A bőrgyógyászat újdonságai (Webbeteg.hu)

A krónikus csalánkiütés és a súlyos ekcéma új diagnosztikai, valamint kezelési lehetőségeiről is szó volt a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Klinikáján tartott szakmai találkozón. Részletek.

Öntözésről szóló pályázattal nyert díjat egy nyíregyházi kutató (MagyarMezőgazdaság)

Az öntözéses gazdálkodás lehetőségeiről és korlátairól írt pályázatával elnyerte a Bognár József Közgazdaság-kutató Alapítvány díját a Debreceni Egyetem AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetének tudományos segédmunkatársa, Aranyos Tibor. Részletek.

Az ország leglátogatottabb erdei (Oee.hu)

Évente 25 millió látogatást regisztrálnak a Pilisi Parkerdőben. A Pilisi Bioszféra Rezervátum területét 2017 októberének csupán egyetlen hétvégéjén a Debreceni Egyetem és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közreműködésével végzett felmérés szerint 17 ezer kiránduló kereste fel. Részletek.

A könnyűzenei képzés kapcsán találkoztak (FM90 Campus Rádió)

Szűk két hónapja tanulhatnak zenélni azok az egyetemisták, akik a Debreceni Egyetem Könnyűzenei kurzusát választották. Az országosan is egyedülálló kezdeményezésről, az eddigi tapasztalatokról és a jövőbeni tervekről rendeztek konferenciát az intézmény Könnyűzenei Képzési Központjában. A debreceni találkozóról és az egyetem új könnyűzenei kurzusáról Lakatos Péter, a Zeneművészeti Kar dékánja beszélt az FM 90 Campus Rádiónak. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 10. szám | 2018. MÁRCIUS 29.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.