DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XIX. ÉVF. 1. SZÁM | 2018. JANUÁR 18.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XIX. ÉVF. 1. SZÁM | 2018. JANUÁR 18.

HÍREK

Jótékony összefogás

A Családok Átmeneti Otthonát támogatják idén Debrecen Báljának bevételéből - jelentette be a szervező önkormányzat, az egyetem, valamint a megyei kereskedelmi és iparkamara a január 20-ai bál sajtótájékoztatóján. Szilvássy Zoltán rektor kiemelte: Debrecen jellemzője az iparosok, a felsőoktatás és a város egysége, amely az est megszervezésén is tükröződik.

Növényszaporítás új technológiával

Modern laboratóriumi rendszert alakítottak ki a Debreceni Egyetem AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetében, ahol a mikroszaporítással előállított, in vitro növények akklimatizációja akár száz százalékos túlélési aránnyal megvalósítható. Az új módszernek nagy szerepe lehet értékes genetikai anyagok szaporítása és megőrzése során.

Ösztöndíj tanárjelölteknek

A Debreceni Egyetem 58 hallgatója részesül Klebelsberg Képzési Ösztöndíjban a 2017/2018-as tanévben. Az okleveleket január 8-án adta át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Budapesten. A támogatás célja, hogy a tanári pályát választó egyetemi hallgatókat motiválja a hátrányos településeken való elhelyezkedésre.

Európai Tehetségpont lett a Kossuth

Újabb elismeréssel gazdagodott a Debreceni Egyetem gyakorlóiskolája: bekapcsolódott az Európai Tehetségpontok hálózatába. Ez lehetőséget nyújt, hogy a Kossuth gyakorló gimnáziumának és általános iskolájának diákjai, oktatói más európai tagokkal, iskolákkal, egyetemi tanszékekkel működjenek együtt.

Sport és tudomány a FőnixFitten

Nemcsak mozogni, tanulni is lehetett a hétvégi sportparádén. A Debreceni Egyetem szakembereinek segítségével a tudatos edzés, a helyes táplálkozás és az edzéshatékonyság mérési módszereit is megismerhették az érdeklődők. A szombati rendezvényen ezrek sportoltak a Főnix Csarnokban.


Programajánló

"Tegnap a Gyimesben jártam..."

A KLTE Baráti Kör rendezvényén a gyimesi magyarság életét, a gyimesi tájat és a "Sziklára Épített Ház", a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceum történetét ismerhetik meg az érdeklődők január 18-án, csütörtökön 17 órai kezdettel a Matematikai épület M426 termében (Debrecen, Egyetem tér 1.) Az előadók: Fodor András római katolikus pap, a Sziklára Épített Ház Alapítvány elnöke, Haranghy Sándor építőmérnök és Keresztesné Várhelyi Ilona irodalmi muzeológus.

DEACcon konferencia

A DEAC-Hackers, a Debreceni Egyetem Atlétikai Club esport szakosztálya hagyományteremtő jelleggel meghirdeti az első DEACcon konferenciáját. Január 18-án, csütörtökön 18 órától az elmúlt hónapok munkájának értékelése mellett "Mit tehetünk a CS:GO csalások ellen?" címmel hangzik el előadás a Debreceni Egyetem Főépület (Debrecen, Egyetem tér 1.) Auditorium Maximumban.

Program "zöld" óvodáknak

Öko tapasztalatcserére várja a "zöld" óvodák képviselőit a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodája, amely "Legyél válogatós" címmel rendez programot január 19-én, pénteken 9 órától Hajdúböszörményben (Désány I. u. 1-9.).

Szenior egyetem

"Étel és élet: tudjuk-e, hogy mit eszünk ma és mit fogunk enni 20 év múlva?" címmel Stündl László, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának egyetemi docense tart előadást a szenior egyetemen január 19-én, pénteken 16 órától az Élettudományi Központ F 015-016 termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Téli diplomaosztó ünnepség

Folytatódnak a téli diplomaosztó ünnepségek: január 20-án, szombaton 10 órai kezdettel a Természettudományi és Technológiai Kar csaknem 400 végzőse veheti át diplomáját a Debreceni Egyetem Főépületének Díszudvarán (Debrecen, Egyetem tér 1.). Az ünnepséget élőben közvetíti a hirek.unideb.hu oldalon az egyetem Multimédia és E-learning Technikai Központja.

Science Cafe

"A néma gyilkos: magasvérnyomás-betegség" címmel Páll Dénes, a Debreceni Egyetem belgyógyász professzora tart előadást január 24-én, szerdán 17 órai kezdettel a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).

Tudományos konferencia a BTK-n

"A debreceniség mintázatai - Városi identitás és a kulturális emlékezet rétegei a kora újkortól napjainkig" címmel rendez tudományos konferenciát a várossal közösen az egyetem Bölcsészettudományi Kara január 25-26-án, a Főépület II. em. X. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Nyílt nap az Egészségügyi Karon

Tájékoztató előadáson ismerkedhetnek a felvételi előtt állók a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának képzéseiről január 25-én, csütörtökön 10 órától a kar 1. számú előadójában (Nyíregyháza, Sóstói u. 2-4.).

Jubileumi tudományos ülés

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája "25 éves az intervenciós kardiológia a Debreceni Egyetemen" címmel jubileumi tudományos ülést rendez január 23-án, kedden 15 órai kezdettel az Auguszta előadótermében (Debrecen, Móricz Zs. krt. 22.).


Videók

Felhívások

Pályázati felhívás

Ismét lehet jelentkezni a Debreceni Egyetem Innovációs Díjára. Az elismerés azon kutatóknak adományozható, akik az itt folyó munka eredményeként olyan jelentős szellemi alkotást hoztak létre, amely gazdasági szempontból hasznosítható lehet. A díjjal egymillió forint pénzjutalom jár. A támogatás a kutatási eredmény továbbfejlesztésére fordítható. A pályázatot 2018. január 20-ig lehet benyújtani az innovaciosdij@unideb.hu email címre. Bővebb információ.

Az NKFI Alap új innovációs pályázatai

Az utóbbi két évhez hasonlóan idén is jelentős forrásra, 30 milliárd forintra pályázhatnak a vállalkozások a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból. Két további konstrukció a kutatói-ipari együttműködést ösztönzi összesen 31 milliárd forintos keretösszeggel, hogy a piacon hasznosuló innovatív termékekben, technológiákban öltsenek testet a kutatóhelyeken elért eredmények, többek között a mesterséges intelligenciához, a fehérjekutatáshoz és a tiszta ivóvízhez kapcsolódó területeken. Bővebb információ.


Képgalériák

Sajtótájékoztató Debrecen Város Báljáról a Kölcsey Központban

Évindító sajtóreggeli az intézmény vezetőivel a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban

FőnixFitt - testmozgás és tudomány a sportparádén a Főnix Csarnokban

II. Kukorica és Búza konferencia a Böszörményi úti campuson


Sport

Kosárlabda

Az Alba Fehérvár együttesét fogadja a DEAC a kosárlabda NB I/A-ban szombaton 17 órától. A meccset az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban rendezik.

Hazai pályán pattogtatnak a lányok is, ők péntek este 19.30-tól a TFSE csapatát látják vendégül a DE Kossuth Gyakorló Csengő utcai tornacsarnokában.

 

Futsal

A válogatott szünet miatt a futsalos férfiak pihennek, ám a nőkre újabb kihívás vár az NB II keleti csoportjában. Darányi Antal tanítványai szombaton 18 órától a szintén 15 pontos Szent Mihály együttesét fogadják a DESOK-ban.

Röplabda

Dupla derbit rendeznek vasárnap Debrecenben, röplabdában. 14 órától előbb a lányoknak szurkolhatunk, akik a Fatum-Nyíregyházát fogadják NB II-es találkozón. Majd 17.30-tól a fiúk igyekeznek gyarapítani pontjaik számát a Pénzügyőr SE ellen az NB I-ben. Mindkét mérkőzés helyszíne a DESOK.


Rólunk írták

Új képzésekkel vár a Debreceni Egyetem (FM90 Campus Rádió)

Vadonatúj képzésekkel várja leendő hallgatóit a Debreceni Egyetem a felsőoktatási jelentkezési időszakban. 144 alap- és mesterképzési szakra, ezek mellett osztatlan képzésekre és felsőoktatási szakképzésekre is lehet jelentkezni február 15-ig. Minden tudnivaló megtalálható a felvi.hu-n. Az új szakokról Bartha Elek oktatási rektorhelyettes beszélt a Startban. Az interjú elérhető az fm90.hu-n. Részletek.

Folytatódnak a meddőségi kezelések Debrecenben (Medicalonline.hu)

Milliárdos beruházással korszerűsítik a lombikprogramot a Debreceni Egyetemen (DE), miután a klinikai központ szerdán visszavette a 2003-ban a Kaáli Intézetnek átadott meddőségi kezeléseket. Részletek.

Egy magyar kincs, amiről sokan azt hitték, ufó maradványa (Infostart.hu)

Negyven évvel ezelőtt tért vissza az Egyesült Államokból Magyarországra a Szent Korona. Glant Tibor, a Debreceni Egyetem tanára, az MTA Lendület Szent Korona Kutatócsoport tagja könyvet jelentetett meg a Szent Korona elmúlt évtizedeiről. Részletek.

Akarsz diplomát rockerségből? Debrecenben megkaphatod! (Nlcafe.hu)

Tudjuk, hogy az igazi rockernek csak az egyik ismérve a hangszeres tudás, ám ha éppen ez hiányzik, akkor már diplomázni is lehet belőle. Még külföldre sem kell menni. Részletek.

Nyomás, ki a szabadba! (Hajdú-bihari Napló)

Télen hamarabb sötétedik, ezért az emberek hajlamosak begubózni, bezárkózni. Ez sok esetben akár depresszióval és szorongással is társul, éppen ezért rendkívül fontos, hogy télen is mozogjunk, lehetőleg a szabadban - mondta Balogh László, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének (DESOK) igazgatója, hozzátéve, mindez a fénnyel is összefüggésben van. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XIX. évf. 1. szám | 2018. JANUÁR 18.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.