A DE KK Onkoradiológiai Klinika járványügyi helyzetben érvényes eljárásrendje

Tisztelt Betegeink!
 
A jelenlegi járványügyi helyzetben számos változás lépett életbe mind a járó-, mind a fekvőbeteg-ellátásban. A daganatos betegségek komplex kezelése, a betegek sugárkezelése folyamatos, ebben nincs változás, a betegek biztonságos kezelése kiemelt feladat. A „megszokott” rutinhoz képest a következő változásokról szeretnénk Önöket tájékoztatni.

1. Elhalasztott kezelések: 

Olyan nem rosszindulatú, benignus állapotok (heg keloid kezelések, ízületi kezelések, klinikai panaszt nem okozó jóindulatú-halasztható kezelések) esetén halasztjuk a kezelést, amelyekben egészségkárosodás esélye nem merül fel.

2. Kontrollvizsgálatok: 

- A sugárkezelések alatt kizárólag panaszok esetén végzünk kontrollvizsgálatokat.
- A kezeléseket követő kontrollvizsgálatok a járványügyi helyzet miatt halasztásra kerülnek.
- További panaszok esetén telefonos konzultáció alapján döntünk a beteg esetleges berendeléséről.
 
3. Onkoteamek: 
Az onkoteamek működése folyamatos, onkológiai betegeket érintő döntés nem marad el, ez vonatkozik a sugárterápiás döntésekre is.
 
4. Előjegyzés sugárterápiára: 
A sugárterápiás konzíliumra elektronikus előjegyzés lehetőség szerint telefonon történjen, a kiadott sugárterápiás beutaló alapján.
 
5. Ambuláns vizsgálat (konzílium és kontroll), CT-szimulátor, brachyterápia, sugárkezelés: 
- Kérjük, hogy az előjegyzési időpontokat tartsák be a zsúfoltság elkerülése érdekében!
- Felső légúti tünetek, láz esetén ne jöjjenek a kezelésre, vizsgálatra, telefonon értesítsék kezelőorvosukat, háziorvosukat.
- Itt tartózkodásuk ideje alatt kérjük, hogy viseljenek maszkot és kesztyűt, tartsák a minimum 1 méter biztonságos távolságot egymástól. 
- A LINAC 3-4 előtti váróterem bővítése céljából megnyitottuk az alagsorban lévő várót is a zsúfoltság csökkentése érdekében.
- Kérjük az ambuláns vizsgálatra, sugárkezelésre és brachyterápiára érkező betegek a LINAC 2 és a porta előtti váróban foglaljanak helyet. A CT-szimulátorba érkezők pedig a CT-szimulátor folyosóján várakozzanak.
- Lehetőség szerint egyedül érkezzenek a vizsgálatokra, kezelésekre. Maximum 1 hozzátartozó kísérje a beteget, aki a várakozás során ne tartózkodjon az épületben, hacsak nem feltétlenül szükséges.
 
6. Osztályos bennfekvés:
- Szigorú látogatási tilalom van érvényben, kérjük ezt maximálisan betartani! 
- A bent fekvő betegektől kérjük, hogy ne hagyják el az osztályt! 
- A szigorú higiéniás szabályok betartását kérjük osztályos betegeinktől.
- Lázas, felső légúti panaszok esetén ne jelentkezzenek osztályos bennfekvésre, kérjük értesítsék kezelőorvosukat és háziorvosukat!  
 
7. Zárójelentések:
Az utolsó sugárkezelés alkalmával, a 15:30 után kezelésre kerülő betegek zárójelentésüket postai úton kapják meg. 
 
8. Külföldi betegek ellátása:  
A klinikán kizárólag azokat a külföldi betegeket fogadjuk/látjuk el, akik 
érvényes magyar TAJ kártyával rendelkeznek, VAGY
olyan egészégbiztosítással rendelkeznek (pl. GENERALI Studium), amely a magyar tb-biztosítottakkal az adott ellátás tekintetében egyenértékű ellátásra jogosít, VAGY
EGT-tagállamból érkeztek, és érvényes EU-kártyával rendelkeznek (ez a kártya csak az orvosilag szükséges/sürgős szükség szerinti egészségügyi ellátásokra jogosít), ÉS
koronavírus-fertőzés (COVID-19) tüneteit NEM mutatják (ha mégis, ez esetben a betegek a Kenézy Egyetemi Kórház Infektológiai Osztályára kerülnek átirányításra).
 
9. Receptfelírás:
Amennyiben sugárterápiás szakorvoshoz kötött, krónikusan alkalmazott receptigény merül fel, telefonon érdeklődjenek kezelőorvosuknál. Amennyiben lehetséges – orvosi szempontból megengedhető –, a recepteket és ambuláns lapokat postai úton eljuttatjuk.
 
 
Debrecen, 2020.03.23
Dr. Kovács Árpád
Közzététel dátuma: 
2020. március 27.