A betegellátás újabb változásai a Tüdőgyógyászati Klinikán

1.    Járóbeteg-ellátás

    A gondozott betegek ellátása kellő óvatossággal, az újabb fertőzés veszélyét minimalizálva, klinikánk újraindította a járóbeteg-ellátást.

        Kérjük kedves beteginket a megfelelő védőfelszerelés (orr- és szájmaszk) viselésére, ugyanis légzőszervi betegként fokozott veszélynek vannak kitéve!
        Jobb állapotban lévő betegeinket kérjük, hogy amennyiben lehetséges kísérő nélkül érkezzenek. Amennyiben ez nem megoldható, maximimum 1 kísérővel érkezzenek!
        Tartsák a legalább 1,5 méteres biztonsági távolságot!
        Használják klinikánkon elhelyezett automata kézfertőtlenítőket!
        Azon betegeink, akik koronavírus-fertőzésre gyanús tüneteket észlelnek, NE közvetlenül a Tüdőgyógyászati Klinikát keressék fel, akkor sem, ha már előjegyzett időpontjuk van, hanem az illetékes sürgősségi betegellátót!
    A tüdődaganatos betegek kivizsgálása és kúraszerű kezelése zavartalan, de fizikailag elkülönítve, az alagsori 4. számú ambulancián történik, valamint a vérvételük is itt zajlik.  Akiknél minimálisnak ítélhető az egészségügyi kockázat, ott a szükséges onkoterápiás kezeléseket, immunterápiát és célzott terápiákat megadjuk. A citotoxikus kemoterápiás kezelések esetében egyénileg mérlegelnek a klinika szakemberei.
    A tüdődaganat-gyanú miatt kivizsgálásra kerülő betegek bronchoscopos vizsgálatát negatív kornavírus-teszt elvégzését követően kivitelezzük. A COVID tesztet ambulanciánkon végezzük el, ha a betegnek nincsenek koronavírus-fertőzésre gyanús tünetei.
    Amennyiben a vizsgálatra már előjegyzése van, DE ezt megelőzően COVID-infekcióra gyanús panaszai jelentkeztek, kérjük kedves betegeinket a vizsgálatot megelőzően jelezzék, hogy a vizsgálaton nem jelennek meg, kérjenek újabb időpontot és keressék fel a COVID ellátásra kijelölt betegellátó egységet.
    A daganatos betegek ellátása és az egyéb, most főként alsó és felső légúti infekciókkal (fertőzésekkel, vagy panaszokkal) érkező betegek ellátása elkülönül, mivel utóbbi betegek ellátása a földszinti ambulanciákon történik

2.    Fekvőbeteg-ellátás:

    A fertőző TBC-s betegek ellátása továbbra is elkülönítve és védőfelszerelésben történik.
    Biztosítjuk az ellátást az idős, főként krónikus légzőszervi (COPD), baktérium okozta tüdőgyulladásos, illetve kórházi ellátást igénylő tüdődaganatos betegeink számára.
    Az egyéb légúti kórokozók egyidejű jelenléte miatt az igazolt vírusos tüdőgyulladásos betegek ellátása - rendszeres infektológus szakorvosi konzíliummal - zavartalan.
    Az MRSA-pozitív és a MACI-pozitív betegek izolált kórteremben vannak, ellátásuk az egészségügyi dolgozók részéről is csak védőfelszerelésben történik.
    Mind a három fekvőbeteg-osztályon kialakítottunk elkülöníthető kórtermeket, ahova a lázas, tüdőgyulladásos, illetve COVID-19-gyanús betegeket el tudjuk helyezni, a koronavírus teszt eredményének megérkezéséig.
    Felhívjuk a figyelmet, hogy a Klinikai Központban, így a Tüdőgyógyászati Klinikán is 2020. március 8-tól visszavonásig általános látogatási tilalom van érvényben!

További kérdéssel a +36-52-255-224 vagy a +36-52-255-284 számon, illetve a
www.tudogyogyaszat.unideb.hu internetes oldalon lehet érdeklődni!

Közzététel dátuma: 
2020. június 08.