"Az egészségügyi ellátás színvonalának fejlesztése a kardiovaszkuláris és nőgyógyászati megbetegedések megelőzésében, azonosításában és kezelésében a határon átnyúló területeken"

Sajtóközlemény

a ROHU401 jelű, „Az egészségügyi ellátás színvonalának fejlesztése a kardiovaszkuláris és nőgyógyászati megbetegedések megelőzésében, azonosításában és kezelésében a határon átnyúló területeken” című projekt kapcsán.

A Temesvári Kardiológiai Intézet (Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara), mint főpályázó, a Debreceni Egyetemmel és a Nagyváradi Megyei Sürgősségi Klinikával (Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea), mint partnerintézményekkel sikeres pályázatot nyert az Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretén belül. A projekt „Az egészségügyi ellátás színvonalának fejlesztése a kardiovaszkuláris és nőgyógyászati megbetegedések megelőzésében, azonosításában és kezelésében a határon átnyúló területeken” címmel 2019. március 1-jén indult. A projekt összköltségvetése 3 000 000 EUR, amelyből a Debreceni Egyetemre eső költségvetés 600 000 EUR. A projektben a Debreceni Egyetem részéről a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, valamint a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika vesz részt.
A projekt átfogó célja az egészségügyi ellátás színvonalának fejlesztése a kardiovaszkuláris és nőgyógyászati megbetegedések megelőzésében, azonosításában és kezelésében. A cél elérése érdekében, a konzorciumi partnerek az infrastrukturális fejlesztések mellett, intenzív tapasztalatcserével és tudásátadással kívánják előmozdítani az intézmények közötti, határon átnyúló együttműködést. A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, valamint a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika a projekt keretében az egészségügyi ellátáshoz használt műszerek beszerzése mellett workshopok keretében kívánja átadni a rendelkezésre álló szaktudást a projektpartnerek számára.

A projekt várható eredményei:
• a legkorszerűbb gyermekgyógyászati kardiovaszkuláris sebészeti kapacitás létrehozása a program intervenciós területén;
• korszerűbb egészségügyi szolgáltatások a Hajdú-Bihar megyében élők számára;
• több egészségügyi szűrővizsgálat és tájékozottabb emberek a betegségek megelőzésével és diagnosztizálásával kapcsolatban;
• az egészségügyi infrastruktúrához való könnyebb hozzáférés a hátrányos helyzetű csoportok számára;
• a projektpartnerek közötti tudásátadás, valamint az orvosi személyzet képzésinek eredményeként elért magasabb intézményi kapacitás.
A projekt címe: „Az egészségügyi ellátás színvonalának fejlesztése a kardiovaszkuláris és nőgyógyászati megbetegedések megelőzésében, azonosításában és kezelésében a határon átnyúló területeken”
A projekt azonosító száma: ROHU401
Kedvezményezettek: Temesvári Kardiológiai Intézet, mint konzorciumvezető, valamint a Debreceni Egyetem, és a Nagyváradi Megyei Sürgősségi Klinika, mint konzorciumi tagok.
A támogatási összeg: 3 000 000 EUR
A Debreceni Egyetem költségvetése: 600 000 EUR
A projekt időtartama: 2019.03.01. - 2021.05.31.

További információk az Interreg programról a www.interreg-rohu.eu oldalon érhetőek el.

Jelen sajtóközlemény tartalma nem feltétlenül felel meg az Európai Unió hivatalos álláspontjának.
 

Közzététel dátuma: 
2019. május 02.

Letölthető dokumentumok