"3. MISSZIÓ" SPORT ÉS TUDOMÁNY A TÁRSADALOMÉRT KELET-MAGYARORSZÁGON

SAJTÓKÖZLEMÉNY

LEZÁRULT A "3. MISSZIÓ" SPORT ÉS TUDOMÁNY A TÁRSADALOMÉRT KELET-MAGYARORSZÁGON” CÍMŰ PROJEKT A DEBRECENI EGYETEMEN

A Debreceni Egyetem a projekt keretében bővítette képzéseinek és kutatásainak spektrumát, beleértve a sporthoz kapcsolódó képzéseket, kutatásokat és technikai feltételeket. A sportszakember-képzésben elengedhetetlen oktatási és képzési anyagokat, valamint képzési struktúrákat dolgoztak ki a már meglévő szakképzések átfogó megújításával, fejlesztésével. A sporttudományi képzés területén, 2 új képzési programot, valamint 10 új tantárgyat alakítottak ki. A hagyományos módszerek mellet innovatív, tanulást segítő technológiák, módszerek adaptációja is megvalósult.

Kiemelt figyelmet fordított intézményünk a hazai és nemzetközi tudományos kutatások eredményeinek átvételére és terjesztésére. Ennek eredményeként megállapodást kötöttünk 4 nemzetközi és 3 hazai együttműködő partnerrel, akik a jövőben is számítanak a sport területén közös kutatásokra, szakmai programokra.

A rendelkezésre álló támogatásból, mintegy 110 millió forint értékű eszközbeszerzés keretében teremtettük meg a sportegészségügyi funkciók (laboratóriumok, gyógyító-rehabilitációs egységek) technikai feltételeit, amivel a jövőben lehetőséget biztosítunk a K+F és innovációs tevékenységeknek és a sportszakember-képzés minőségi fejlődésének.

Az intézményi sport- és életmód-szolgáltatások kialakításában, valamint a társadalomkutatásokban a bevont kutatók és oktatók mellett 10 doktorandusz és 15 hallgatók is aktívan részt vett. A sporttudományok hatékony és összehangolt fejlődésének előmozdítására sportstratégiai dokumentumokat dolgoztak ki, ami az egyetem, a város és a megye tekintetében, koordináltan, konkrét célok elérése érdekében határozza meg a stratégiai együttműködés szükségességét és feladatait.

Számos szakmai rendezvény valósult meg a támogatásnak köszönhetően, melyek közül kiemelkedik a „Debreceni Futballegyetem” programsorozat, ahol az utánpótlásképzésben dolgozók elméleti és gyakorlati képzése, valamint nemzetközi szintű ismereteik bővítése valósult meg. A rendezvények sorában szintén fontos szerepet kapott a nemzetközi kutatói teamek kialakítását ösztönző workshop, amely a sport területén kialakítandó hálózatok előkészítését alapozta meg. A projekt keretében számos olyan pilot és társadalomkutatás valósulhatott meg, amely nem csak a professzionális sporthoz, de az egészségtudomány és az orvostudomány esetében is új lehetőségeket nyit meg a Debreceni Egyetem kutatói számára.

Azonosítószám: TÁMOP-4.1.2.E-15/1/KONV-2015-0001
Projekt címe: "3. misszió" Sport és tudomány a társadalomért Kelet-Magyarországon
Kedvezményezettek: Debreceni Egyetem, Eszterházy Károly Főiskola
Támogatás összege: 654 809 098 Ft (100%-os támogatás)

Közzététel dátuma: 
2015. november 30.

Letölthető dokumentumok