Az emberi kapcsolatok fontossága

2019. március 25. - 10:29 Flashmobbal és kerekasztal-beszélgetéssel hívták fel a figyelmet az emberi kapcsolatok fontosságára a szociális munka világnapjához kapcsolódva a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán.

- Az emberi kapcsolatok mint hálózatok működnek az életünkben. Ezek a hálózatok hatással vannak múltunkra, jelenünk és jövőnk alakulására. Erőforrásként lényeges szerepük van a közösségek működésében, változások elindításában és megvalósításában. Így az emberi kapcsolatok a változások eszközei a szociális munkában – hangsúlyozta Szoboszlai Katalin, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Szociális és Társadalomtudományi Intézet Szociális Munka Tanszék vezetője a március 21-i rendezvényen.

Az emberi kapcsolatok fontosságának előremozdításáról szóló eseményen több generáció képviselői ültek egy asztalhoz és egy-egy képre asszociálva fogalmazták meg gondolataikat a témáról.

-  A kerekasztal-beszélgetés során kiderült, hogy mennyire változatosan értelmezünk képeket, szituációkat, mondatokat, és ez nagyon jó példája volt a sokszínűségnek – fogalmazott Szoboszlai Katalin.

Az összetartozásra egy flashmobbal, közös tánccal emlékeztettek a szervezők, a kar külföldi hallgatói pedig előadásaikban meséltek saját országukról és az ott megvalósuló emberi kapcsolatokról. Az Etiópiáról, Nigériáról és Szíriáról szóló bemutatókból a helyi kultúrát, szokásokat is megismerhette a közönség.

A Szociális Munkások Nemzetközi Szövetsége kezdeményezésére világszerte márciusban ünneplik a szociális munkások hónapját, és minden évben felhívják a figyelmet azokra a társadalmi csoportokra, akikkel a szociális munkások dolgoznak. A Szociális Munka Tanszék és a szociális munka alapszakos hallgatók idén ötödik alkalommal csatlakoztak a nemzetközi akcióhoz.

Sajtóiroda-MM