Meddőségről a Science Caféban

2019. március 25. - 10:08 „A meddőség korszerű diagnosztikája és kezelése” címmel Herman Tünde, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Asszisztált Reprodukciós Centrum szakorvosa tart előadást a Science Caféban.

Sokakat érintő kérdést tárgyal a Debreceni Egyetem tudományos sorozatának következő előadása, hiszen ma Magyarországon csaknem 300 ezerre tehető a meddő párok száma, így népbetegségnek számít. Nem véletlen, hogy egyre többen vesznek részt lombikprogramban.

- A meddőség kivizsgálása során az anatómai eltérések feltérképezése alapvető jelentőségű. Az okok felismerése és műtéti kezelése a nőgyógyászok fontos feladatai közé tartozik – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Herman Tünde. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Asszisztált Reprodukciós Centrum szakorvosa hangsúlyozta: Míg korábban a lombik programok javallatának legnagyobb részét az anatómiai eltérések adták, mára elmondhatjuk, hogy az endokrinológiai okok központi szerepet játszanak a női meddőségben és a páciensek több mint 50 %-nál jelen vannak. A pajzsmirigy hormon pótlása, a szénhidrát anyagcsere rendezése,  a megfelelő vitaminpótlás mind-mind hozzájárulhatnak a peteérési folyamatok optimalizálásához és a sikeres teherbeeséshez.  Míg korábban azt mondhattuk, hogy 40 %-ban a nő, 40 %-ban a férfi és kb. 20 % -ban együttes okok tehetők felelőssé a gyermektelenségért, addig napjainkban elmondhatjuk, hogy 62 %-ban találtunk andrológiai eltérést a férfi betegeink között.

A Science Café, a Debreceni Egyetem Tudományos Igazgatóságának előadás-sorozata szokatlan környezetben, az intézmény falain kívül népszerűsíti közérthető formában a legfrissebb, legérdekesebb tudományos eredményeket.

Időpont: 2019. március 27., szerda 17 óra
Helyszín: Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesbolt (Debrecen, Csapó u. 30.)

A rendezvény az EFOP-3.6.1-16-2016-00022 „Debrecen Venture Catapult Program” támogatásával valósul meg.