Az MI Koalíció tagja lett az egyetem

2019. február 18. - 11:07 Csatlakozott a mesterséges intelligencia kutatásának és felhasználásának erősítését célzó Mesterséges Intelligencia Koalícióhoz a Debreceni Egyetem. Az intézmény a szervezet több munkacsoportjának tevékenységébe is bekapcsolódhat.

Az MI Koalíció elnöksége, a januári elnökségi szavazáson többséggel elfogadta a Debreceni Egyetem csatlakozási kérelmét a Magyarországi MI Koalícióba. Az egyetem szakmai képviseletét az Informatikai Kar látja el. Vaszil György, a Számítógéptudományi Tanszék egyetemi tanára a hirek.unideb.hu kérdésére elmondta, hogy az intézmény a testület több munkacsoportjának tevékenységében is részt vesz majd.

- A testület az első plenáris ülésén hat szakmai munkacsoport létrehozásáról döntött. Ezek közül a Debreceni Egyetem a technológia és biztonság, az adatipar és adatvagyon, a nemzetközi kapcsolatok, valamint az oktatás és tudatosítás témakörében működő csoportok munkájába kapcsolódhat be – tájékoztatott Vaszil György.

A Mesterséges Intelligencia Koalíciót 2018 októberében hozták létre több mint 70 taggal. Az MI Koalíció célja, hogy Magyarország a mesterséges intelligencia fejlesztések és alkalmazások terén az európai élvonalba kerüljön, és a nemzetközi MI közösség fontos tagjává váljon. A több mint 70 nemzetközi és hazai céget, egyetemeket, tudományos műhelyeket, szakmai és közigazgatási szervezeteket tömörítő MI Koalíció működését a Digitális Jólét Program (DJP) biztosítja.

- A koalíció megalapításában ölt testet Magyarország válasza a mesterséges intelligencia generálta kihívásokra, platformot teremtve az ezen a területen dolgozó szervezetek együttműködéséhez. A napjainkban zajló negyedik ipari forradalmat az intelligens, döntésképes robotok megjelenése, elterjedése jellemzi. Fontos, hogy hogyan viszonyulunk az intelligens gépekhez, és milyen jogi, gazdasági válaszaink vannak a tömeges alkalmazásuk kapcsán felmerülő kérdésekre – jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a szervezet tavalyi megalakulásakor.

Sajtóiroda - TPL