Nyíltan a tudományos kutatásról

2019. január 15. - 11:32 A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára a konferencia történetében első alkalommal ad otthont január 15-17. között 34 ország csaknem 100 szakemberének részvételével az Open Access Infrastructure Research in Europe (OpenAIRE) nemzetközi tanácskozásnak.

A program fő célja, hogy a szakemberek megvitassák az éves közgyűlés keretében a tudományos kommunikáció lehetőségeit, az elért eredményeket, és meghatározzák a megvalósításra váró terveket.

– A 21. században megváltoztak a tudományos kutatás módszerei és az eredmények közzétételi lehetőségei is. Nekünk fontos feladatunk, hogy a hagyományos eszközök – cikkek, publikációk, előadások konferenciák – mellett az újdonságokat is megismerjük, és megismertessük a kutatókkal – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Karácsony Gyöngyi. A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárának (DEENK) főigazgatója kiemelte: az európai uniós projektsorozat 2010-ben indult, és a DEENK első alkalommal nyerte el a közgyűlés rendezési jogát, köszönhetően a város és az intézmény infrastrukturális lehetőségeinek, valamint az itt folyó kiemelkedő szintű szakmai és tudományos tevékenységnek.

A háromnapos rendezvény programjai a tudományos tevékenységek teljes folyamatát vizsgálják, kiemelten foglalkozva azzal is, hogyan juthatnak új információkhoz a kutatók, hogyan szerezhetnek támogatást kutatásaikhoz, és hogyan építhetnek ki egy megfelelően működő kutatócsoportot.

A csütörtökig tartó rendezvénynek a Debreceni Egyetem Főépülete ad otthont.

Sajtóiroda - BZs