Információ első kézből

2018. október 16. - 13:36 A Debreceni Egyetem Műszaki Kar mechatronikai mérnök MSc szak magyar és külföldi hallgatói a Bosch Rexroth Kft. jóvoltából szerezhettek szakmai tapasztalatot a cégnél tett hétfői látogatás során. A diákok megismerhették és kipróbálhatták a vállalat legújabb fejlesztéseit.

A Bosch Rexroth a világ egyik vezető hajtás- és vezérléstechnikai szakértője, amely a Rexroth márkanév alatt nemcsak hajtás- és vezérléstechnikai komponenseket, hanem kulcsrakész megoldásokat is kínál. A Drive & Control filozófia jegyében a vállalat világszerte több mint 80 országban fejleszt, gyárt és értékesít elemeket és rendszereket a villamoshajtások és -vezérlések, az ipari hidraulika, a mobil hidraulika, a lineáris mozgatás- és szereléstechnika területén.

- A Bosch Rexroth 10 éve, a mechatronikaoktatás kezdetétől partnere a Műszaki Kar Mechatronika Tanszékének, szakemberei részt vettek a képzés kialakításában és két évvel ezelőtti újraformálásában egyaránt – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Husi Géza. A tanszékvezető kiemelte, hogy a cég eszközei megtalálhatóak a Mechatronika Tanszék Ipari hidraulika és Hajtástechnika Laborjaiban is.

A mostani látogatáson 14 magyar és 24 angolul tanuló mechatronikai mérnök hallgató vett részt.

- A valós és virtuális világ egyre közelebb kerül egymáshoz, a modern információs és kommunikációs technológiák összefonódnak az ipari folyamatokkal, és ezáltal egyre jobban megváltozik a gyártási környezet. Az Ipar 4.0  számos tevékenységet foglal magában, és ezáltal új kihívásokat teremt a gyártási rendszerek, gépek és emberek számára a kiberfizikai térben. Ennek az első kézzelfogható eredményei már a magyar ipar vezető képviselőinél is megjelentek, és az egyetem is ezért indította be 2017 tavaszán a Mechatronika Tanszék Msc képzésében a  kiberfizikai rendszerek specializációt. A hallgatók számára nagyon fontos, hogy a ma még utópisztikusnak tűnő technológiák oktatása megjelenjen az egyetemen, ugyanakkor gyakorlati példákat is megismerhetnek az ipari alkalmazás során – fogalmazott Husi Géza.

A legközelebbi látogatást a FESTO Ipar 4.0 mintagyárába tervezi a tanszékvezető, hogy a hallgatók megismerkedhessenek a termelési rendszerek technológiai, ipari automatizálási, vezérlési megoldásaival.

Sajtóiroda - BZs