„Karnyújtásnyira” a befejezéstől

2018. augusztus 06. - 14:03 Hamarosan elkészül a Debreceni Egyetem karneváli virágkocsijának szobrászmunkáival Pikó Sándor. Az intézmény idei, sorban a tizenegyedik kompozíciója az egyetemi közösség nemzetközi jellegét hangsúlyozza.

A külföldi és a magyar, a leendő, jelenlegi és volt hallgatók, az egyetem határokon átívelő nagy családjának összetartását semmi sem fejezi ki jobban, mint az intézmény napjaként számon tartott hagyományos évindító stadionshow. Az idei virágkocsi – „Határtalan zene” fantázianévvel – a yoUDay-t szimbolizálja.

A kompozíció tervezése és a szobrászmunka ezúttal is Pikó Sándor nevéhez fűződik. Már elkészült a kocsi alapja, erre kerültek a fémvázzal megerősített, stilizált hangszerek, amelyek az egyetem új, könnyűzenei képzését, valamint a stadionshow hangulatát jeleníti meg.

- Nem volt egyszerű kifaragni ezeket az ívelt formákat, de elégedett vagyok a végeredménnyel – mondta az unideb.hu portálnak Pikó Sándor.

A művész hangsúlyozta, a „csápoló” kezek kifaragása ennél jóval nehezebb feladatnak bizonyult, ami bizony több mint egy hónapot vett igénybe.

- Fontos elemei a kompozíciónak, hiszen ezek a kezek készítették a hangszereket, amelyek segítségével minden nemzet meg tudja mutatni saját kulturális értékeit a muzsikán keresztül, mint ahogyan kifejezi a kompozíció is az egyetem sokszínűségét a zene segítségével – tette hozzá Pikó Sándor.

A virágkocsi a szobrászmunka elkészültével egy másik műhelybe kerül, ahol megkezdődhet a szárazvirágos díszítés. Az élővirág kompozíciók hagyományosan csak az utolsó éjjelen, augusztus 20-ra virradóra kerülnek fel a kocsira, hogy feldíszítve vonulhasson végig a karneváli menetben, képviselve a Debreceni Egyetemet a város legnagyobb turisztikai vonzerejű eseményén.

Sajtóiroda - BZs